Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

1970, το  πείραμα της Τζέην Έλλιοτ για τον ρατσισμό

Ο ρατσισμός είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του καθαρότερο, καλύτερο από κάποιους άλλους, ακόμα κι αν τις διαφορές πάνω στις οποίες στηρίζει την ανωτερότητά του δεν πάλεψε καθόλου για να τις αποκτήσει, αλλά τις κληρονόμησε, όπως διαφορετικό χρώμα δέρματος, ή ματιών.

Το 1970, η Τζέην Έλλιοτ, δασκάλα δημοτικού, πραγματοποίησε ένα διήμερο πείραμα. Την πρώτη μέρα, έπεισε τα παιδιά πως όσα έχουν μπλε μάτια είναι ανώτερα από όσα έχουν καφέ μάτια, και πως από εκείνη τη στιγμή θα είχαν πλεονεκτική θέση έναντι των καφέ στα πάντα: Οι μπλε θα είχαν μεγαλύτερο διάλειμμα ενώ οι καφέ θα έμεναν μέσα, σε καμία περίπτωση οι καφέ δεν θα μπορούσαν να παίξουν με τους μπλε, ενώ οι καφέ θα έπρεπε να φοράνε κολάρο ώστε να ξεχωρίζουν και να πίνουν νερό από τον ψύκτη μόνο με ποτήρι....

Τα "Ελγίνεια" της Αμφίπολης: Έκλεβαν θησαυρούς και τους πουλούσαν.


Μόνιμος στόχος αρχαιοκαπήλων η περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης. Ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου.

Έφυγε από τη σκιά των αρχαιολογικών χώρων της Βεργίνας της Πέλλας και των γειτονικών Φιλίππων και τα όσα αποκαλύπτονται είναι απίστευτα.
Συνταξιούχος αρχαιοφύλακας της Αμφίπολης φανερώνει τα "κρυφά" μυστικά του τόπου και των πολιτών...

Το αίνιγμα σχετικά με την πιθανή δολοφονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου


(Ο Αλέξανδρος πεθαίνει, περιτριγυρισμένος απ΄τους στρατηγούς του...)

Ένα ιστορικό αίνιγμα χειρότερο κι απ’ την ίδια την σφήκα της Αιγύπτου, είναι το ποιός σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο. Κάποιοι αβασάνιστα θέλουν να χρεώσουν τον θάνατο του Αλεξάνδρου στους συντρόφους του. Σ’ εκείνους δηλαδή που με την παραμικρή παράλειψη καθήκοντος την ώρα της μάχης, στις οποίες σημειωτέον ο Αλέξανδρος διεκδικούσε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο, θα μπορούσαν αναρίθμητες φορές να επιφέρουν τον θάνατο του ακατάβλητου στρατηλάτη απ’ την Μακεδονία....