Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η Κίνα θα εγκαταστήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε τροχιά γύρω από τη Γη

  

Νωρίτερα φέτος, το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας είχε την δική του σημαντική «στιγμή» στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, επιτυγχάνοντας την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση διαστημικού οχήματος στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Η Κίνα έχει φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή μιας σειράς σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τροχιά γύρω από τη Γη, σύμφωνα με το περιοδικό The Sydney Morning Herald, το οποίο επικαλείται την καθημερινή εφημερίδα Science and Technology της Κίνας.

Τα καινοτόμα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναμένεται να κατασκευαστούν και να εκτοξευτούν μεταξύ 2021 και 2025 (με μεγαλύτερους σταθμούς μεγέθους 1MW προγραμματισμένους για το 2030+) θα είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια πίσω στη Γη έντασης έξι φορές μεγαλύτερης σε σχέση με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται τοποθετημένοι στην επιφάνεια της Γης, δήλωσε στην εφημερίδα ο Πανγκ Ζινχάο, ερευνητής της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι σταθμοί θα μπορούσαν να γίνουν «μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για την ανθρωπότητα», επεσήμανε ο Πανγκ, με ισχύ που μεταδίδεται από μικροκύματα ή προηγμένη φωτονική μετάδοση ανεπηρέαστη από τον κύκλο ημέρας / νύχτας του πλανήτη μας και τις καιρικές συνθήκες.

Η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας θα βοηθούσε στην ικανοποίηση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Κίνας και θα παρείχε στο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου μια πλούσια πηγή ενέργειας για εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας μετάδοσης στη γήινη ατμόσφαιρα και στην οικολογία θα μελετηθούν περαιτέρω.

Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας Λι Μινγκ επιθυμεί η Κίνα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα οικοδομήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε τροχιά με πρακτική αξία για χρήση στη Γη.

Εκτός από τις οικολογικές ανησυχίες, οι ερευνητές μελετούν επίσης τα μέσα για την ουσιαστική θέση σε τροχιά ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος θα μπορούσε να ζυγίσει μέχρι 1.000 μετρικούς τόνους, με προτάσεις που περιλαμβάνουν την πιθανή συναρμολόγηση του σταθμού στο διάστημα χρησιμοποιώντας ρομπότ και τεχνολογία 3D εκτύπωσης.

Μόνο τρία διαστημικά οχήματα — ο αμερικανικός πύραυλος Saturn V, καθώς και ο πύραυλος Soviet Energia, είχαν την αποδεδειγμένη ικανότητα να εκτοξεύουν σε τροχιά φορτία πάνω των 100 τόνων. Το SpaceX του Έλον Μασκ, το σύστημα διαστημικής εκτόξευσης της NASA και τα προγράμματα πυραύλων March 9 της Κίνας αποσκοπούν στην επίτευξη αυτής της ικανότητας. Τα τελευταία χρόνια, η Roscosmos της Ρωσίας έχει επίσης ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου πυραύλου για την εκτόξευση μεγάλων φορτίων σε τροχιά, μεταξύ άλλων για τις προγραμματισμένες αποστολές της Ρωσίας στη Σελήνη.

Εκτός από την Κίνα, επιστήμονες και μηχανικοί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία εργάζονται πάνω στην ιδέα της συλλογής ηλιακής ενέργειας σε τροχιά. Η ιδέα της συλλογής της ηλιακής ενέργειας γύρω από τη Γη και η μεταφορά της σε αυτή από το διάστημα δεν είναι καινούργια. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970. Η ιδέα προτάθηκε αρχικά από τους μηχανικούς της NASA, οι οποίοι υπολόγισαν ότι οι σταθμοί παραγωγής που παράγουν περίπου 2MW ηλεκτρικής ενέργειας θα κόστιζαν ένα απαγορευτικό ποσό ύψους έως και ενός τρισ. δολαρίων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πτώση του κόστους των ηλιακών συλλεκτών και η πτώση των τιμών ανά τόνο φορτίου που μεταφέρεται σε τροχιά έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το κέντρο πυραύλων και διαστημικών σκαφών TsNIIMash της Ρωσίας ξεκίνησε το 2013 μελέτες και έρευνα σε έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τοποθετημένο στο διάστημα, με παραγωγική ικανότητα μεταξύ 1-10MW.


ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/news/i-kina-tha-egkatastisei-stathmoys-paragogis-energeias-se-trohia-gyro-apo-ti-gi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου