Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Χρυσή «μπίζνα» στο Dark Web με το άσυλο στη Μόρια




Οργανωµένα κυκλώµατα ζητούν από πρόσφυγες και µετανάστες 1.000 έως 1.500 ευρώ προκειµένου να «µεσολαβήσουν» ώστε µέσα σε 15 ηµέρες να αποκτήσουν άδεια παραµονής σε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυµούν.

Την τεχνολογία και την ανωνυµία που προσφέρει το Σκοτεινό ∆ιαδίκτυο (Dark Web) εκµεταλλεύονται τα οργανωµένα κυκλώµατα δουλεµπόρων, τα οποία ζητούν από πρόσφυγες και µετανάστες να τους πληρώσουν σε ψηφιακό νόµισµα (bitcoin) για να τους προσφέρουν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» στο Dark Web αποκαλύπτει κρυπτογραφηµένη σελίδα που δεν είναι ορατή στο «κανονικό» ∆ιαδίκτυο και στην οποία οι διακινητές υπόσχονται «µεσολάβηση» για την παροχή ασύλου σε πέντε κράτη, ανάµεσά τους και η Ελλάδα.

Η σελίδα έχει τίτλο «Πάρε άσυλο στην Ευρώπη νόµιµα», µε τους διαχειριστές της να εµφανίζονται ως «σωτήρες» που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν µια νέα ζωή στις ανεπτυγµένες χώρες. Συστήνονται στους «πελάτες» τους µε το παρακάτω κείµενο: «Είµαστε µια οµάδα ανθρώπων που ενδιαφέρεται να αυξήσει τον αριθµό των προσφύγων στην Ευρώπη. Εχουµε φίλους στις κυβερνήσεις, οι οποίοι µας βοηθούν στις αιτήσεις. Βοηθάµε τους µετανάστες να δραπετεύσουν από τα προβλήµατά τους στις χώρες τους και να βρουν δουλειά και σπίτι στην Ευρώπη. Εµείς κάνουµε αυτήν τη δουλειά πολλά χρόνια εκτός Ιντερνετ και τώρα αποφασίσαµε να το κάνουµε και online. ∆ιαλέξαµε αυτήν την αγορά εξαιτίας των χαµηλών φόρων στις συναλλαγές για τους προµηθευτές».

Στην Ελλάδα προφέρεται η… καλύτερη τιµή για να αναλάβουν τον φάκελο ενός πρόσφυγα ή µετανάστη που επιθυµεί να πάρει πολιτικό άσυλο. Συγκεκριµένα, ζητούν 1.000 δολάρια ανά άτοµο. Αισθητά πιο πολλά χρήµατα ζητούν για τη Γερµανία (1.500 δολάρια), ενώ 1.200 δολάρια κοστίζει το «άσυλο» σε Ηνωµένο Βασίλειο, Γαλλία και Ολλανδία. Πώς, όµως, το κύκλωµα θα λάβει τα χρήµατα χωρίς να αφήσει ίχνη που θα µπορούσαν να το προδώσουν στις διωκτικές Αρχές; Η απάντηση είναι το ψηφιακό νόµισµα. Οι τιµές αναγράφονται σε δολάρια, προκειµένου να µπορούν οι «πελάτες» να αντιληφθούν το κόστος, ωστόσο η πληρωµή γίνεται ψηφιακά.


Μάλιστα, προσφέρεται η δυνατότητα καταβολής του ποσού σε τρία διαφορετικά ψηφιακά νοµίσµατα (bitcoin, litecoin, ethereum). Για την Ελλάδα η τιµή σε bitcoin είναι 0,1252 και η ταχυδροµική αποστολή των σχετικών εγγράφων παρέχεται, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, δωρεάν. Το ερώτηµα είναι εάν το κύκλωµα προσφέρει πράγµατι τις υπηρεσίες που διαφηµίζει ή εάν εµπορεύεται την ελπίδα, προσπαθώντας να εκµεταλλευτεί την απόγνωση των προσφύγων και των µεταναστών που είναι διατεθειµένοι να δώσουν όλες τους τις οικονοµίες για µια καλύτερη ζωή.

Το βέβαιο είναι ότι το Dark Web προσφέρει «άσυλο» στους διαχειριστές της συγκεκριµένης ιστοσελίδας, οι οποίοι προσπαθούν µε κάθε τρόπο να δελεάσουν τους ενδιαφερόµενους. Οπως γράφουν, το «πρόγραµµα» που προσφέρουν έχει τα παρακάτω οφέλη: «Με το άσυλο που θα πάρετε θα λαµβάνετε αρχικά µηνιαία πληρωµή από τη χώρα όπου θα βρίσκεστε ύψους 1.000 ευρώ. Θα πάρετε άδεια εργασίας και θα µπορείτε να ταξιδέψετε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυβερνήσεις προσφέρουν προγράµµατα για να µάθετε τους κανόνες και τους νόµους της χώρας. Οι υπηρεσίες µας είναι αξιόπιστες, αρκεί να µας δώσετε τα σωστά στοιχεία για να αποφύγουµε τυχόν προβλήµατα στο µέλλον. Να µας πείτε από ποια χώρα είστε, το όνοµά σας, την ηµεροµηνία γέννησης, το ύψος και να µας στείλετε µία φωτογραφία σας. Εάν έχετε παιδιά, θέλουµε τα ίδια στοιχεία και γι’ αυτά».

Παρότι είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση εξέτασης ενός αιτήµατος ασύλου διαρκεί πάρα πολλούς µήνες, διαφηµίζουν ότι µε τη «µεσολάβησή» τους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 10-15 ηµερών. Αναφέρουν, πάντως, ότι οι αρµόδιες υπηρεσίες ασύλου έχουν µεγάλο φόρτο τα τελευταία χρόνια και συνιστούν: «Εάν βρίσκεστε εκτός ΕΕ, τότε εµείς θα σας στείλουµε ταχυδροµικά τα έγγραφα για την υποβολή του αιτήµατος, δίνοντάς σας τον σχετικό κωδικό παραλαβής. Εάν είστε ήδη στην ΕΕ (το οποίο είναι προτιµότερο), τότε θα σας καλέσουµε να επισκεφτείτε το κοντινότερο γραφείο αιτηµάτων ασύλου. Η καλύτερη επιλογή είναι να βρίσκεστε στη χώρα από την οποία θέλετε να σας χορηγηθεί το άσυλο».

Νέοι δρόμοι στο έγκλημα

Οπως παρατηρούν αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., το Dark Web ανοίγει νέους δρόµους στο έγκληµα. Την περίοδο που διανύουµε ο «τζίρος» γύρω από τη διακίνηση ανθρώπων είναι δυσθεώρητος και έτσι χρησιµοποιείται και προς αυτήν την κατεύθυνση. Στα «σούπερ µάρκετ» του Σκοτεινού ∆ιαδικτύου πωλούνται εδώ και χρόνια πλαστά διαβατήρια. Μία από τις «σκοτεινές» σελίδες διαθέτει προς πώληση και ελληνικό διαβατήριο, έναντι αµοιβής σε bitcoin που αντιστοιχεί σε πέντε ευρώ. Ουσιαστικά δεν πωλείται το διαβατήριο ως έγγραφο, αλλά διατίθεται η ηλεκτρονική του µορφή, προκειµένου ο «πελάτης» στη συνέχεια να είναι σε θέση να το τυπώσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η τιµή του είναι τόσο χαµηλή. Εναπόκειται στη συνέχεια στον αγοραστή η πιστότητα της εκτύπωσης.



Οι κρυφές ερωτήσεις

Από το ρεπορτάζ του «Eθνους της Κυριακής» προκύπτει ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνουν µέσω του Dark Web την… τύχη τους. Στις κρυπτογραφηµένες σελίδες, στις οποίες λειτουργούν φόρουµ για σχετικά θέµατα, υπάρχουν ερωτήσεις µε ελληνικό… άρωµα. «Πώς µπορώ να περάσω τον έλεγχο διαβατηρίου στο διεθνές αεροδρόµιο της Αθήνας µε πλαστό διαβατήριο;» ρωτάει ένας χρήστης. ∆εύτερος χρήστης αναρωτιέται «πώς µπορεί κάποιος να αγοράσει ένα διαβατήριο και να το χρησιµοποιήσει πολλές φορές;». Οπως γράφει, θέλει να εγκατασταθεί σε µια χώρα της Ευρώπης και επιθυµεί να µάθει πόσο αξιόπιστοι είναι οι πωλητές διαβατηρίων στο Σκοτεινό ∆ιαδίκτυο.

Σε άλλο φόρουµ για θέµατα µετανάστευσης εµφανίζεται άτοµο που βάζει «αγγελία» αναζήτησης διακινητή: «Γεια, χρειάζοµαι βοήθεια. Πού και πώς µπορώ να βρω έναν διακινητή για να φύγω από τη χώρα µου; Είναι πολύ επείγον. Ζητείται βοήθεια». Οι παραπάνω αναρτήσεις φανερώνουν ότι πλέον το Dark Web εισέρχεται δυναµικά και στα θέµατα διακίνησης ανθρώπων, µόνο που σε αυτήν την περίπτωση τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα για τις Αρχές, λόγω της ανωνυµίας και του αχανούς διαδικτυακού «περιβάλλοντος».



ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/ellada/66796_hrysi-mpizna-sto-dark-web-me-asylo-sti-moria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου