Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η αξία της φιλίας



Ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας είναι οι φίλοι. Παντελώς άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους, χωρίς παρελθόν, χωρίς συγγένεια συναντιούνται και αποκτούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. 

Αλήθεια, τί είναι η φιλία; Θαρρώ πως ο κάθε ένας μας αποδίδει διαφορετικά νοήματα στην έννοια γεγονός που δείχνει την πολυδιάστατη και σύνθετη όψη που έχει και κατ’ επέκταση την τρομερή αξία της. Λέω τρομερή διότι αν το σκεφτεί κανείς είναι όντως τρομερό δύο άγνωστοι να συναντηθούν και να παλεύουν να μάθουν ο ένας τον άλλον αλληλεπιδρώντας σε διάφορους τομείς. Θέλει κότσια και μαγκιά να δημιουργήσεις μια αληθινή φιλία. Θέλει θάρρος και θράσος για να φτάσεις να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και μέσα από αυτόν να αντικρίσεις όψεις του εαυτού σου. Λέω τρομερή διότι ακόμη και όταν βρείς έναν άνθρωπο και συνάψεις φιλική σχέση μαζί του είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτή την σχέση αναλλοίωτη· ως γνωστόν ο χρόνος φθείρει τα συναισθήματα.

Οι ρίζες της έννοιας της φιλίας είναι αρκετά βαθιές καθώς έχει γίνει λόγος για αυτήν από σημαντικούς φιλόσοφους, λογοτέχνες, ιστορικούς, καλλιτέχνες στο παρελθόν και είναι ευδιάκριτη η εξέλιξη της από τότε έως σήμερα. Με έναν ευρύτερο ορισμό φιλία είναι ένας δεσμός κατά τον οποίο δύο άνθρωποι αγαπιούνται και επιθυμούν και επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό για τον φίλο, προσπαθώντας μάλιστα να σταθούν αρωγοί στην απόκτηση και κατάκτηση αυτού, χωρίς φθόνο και κακία. Η φιλία είναι αρετή διότι έχει σημαντικά χαρακτηριστικά της, όπως η μοναδικότητα, η εμπιστοσύνη, η ευθύνη και η αφοσίωση.

Θαρρώ πως στις μέρες μας είναι σπάνια η αυθεντική φιλία. Όχι πως είναι δύσκολο να πλάσεις μια υγιή σχέση με ισχυρά θεμέλια.Αντιθέτως είναι δύσκολο να βρείς έναν άνθρωπο πρόθυμο να κάνει πίσω τον εγωισμό του, να ακούσει τι έχεις να πεις, να καταλάβει, να ρισκάρει για σένα, να σου δείξει με έργα τι νιώθει, να σου σταθεί στα δύσκολα, να νιώθει πλήρης παρά την ασυμφωνία χαρακτήρων σας, να κατανοεί τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και να σέβεται το είναι σου κτλ. Μπορώ να γράφω σελίδες για το τι είναι δύσκολο να κάνει ένας άνθρωπος, αλλά δε θα το κάνω γιατί είναι λίγο τρομακτικό έτσι. Και η αλήθεια είναι ότι όσο τρομακτικό κι αν είναι, όταν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο όλα γίνονται απλά και εύκολα. Αρκεί να είσαι πρόθυμος να γνωρίσεις το καινούριο και το διαφορετικό χωρίς να κριτικάρεις ή να σνομπάρεις. Για να είσαι πρόθυμος λοιπόν να κάνεις μια γνωριμία οφείλεις πρώτα να είσαι φίλος με τον εαυτό σου. Μόνον έτσι οι πιθανότητες δημιουργίας μια ισχυρής φιλίας θα αυξηθούν δραματικά. Επομένως, για να είναι μια φιλία αληθινή και να αντέξει στο χρόνο χρειάζεται γερές βάσεις και ανιδιοτελή κίνητρα. Η διαδικασία αυτή έχει μεγάλη χρονική διάρκεια  μέχρι να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα, γι’ αυτό πρέπει να διέπεται από υπομονή, μεθοδικότητα και αργά-σταθερά βήματα.

Όλοι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν την ανάγκη να μοιραστούν την χαρά ή την λύπη, την σιωπή ή τα λόγια τους. Έχουν ανάγκη ένα στήριγμα, έναν ώμο να κλάψουν ή ένα χέρι να κρατηθούν όταν δε θα θέλουν να συνεχίσουν. Η ανάγκη αυτή είναι ανθρώπινη και η ικανοποίησή της απαραίτητη για την ευδαιμονία της ψυχής. Όντως στις μέρες μας σπανίζει η αυθεντική φιλία και δεν περισσεύει. Αυτό όμως είναι που την καθιστά ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή αφού δεν χτίζεται με ψέμα, συμφέρον και κακία αλλά με αγάπη, ειλικρίνεια και σεβασμό, γεγονός που την κάνει να εξελίσσεται σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό. Γι’ αυτό η φιλία διακρίνει ανεπτυγμένα και ώριμα άτομα που είναι πρόθυμα να κάνουν προσωπικές θυσίες στο όνομα της φιλίας και της αναζήτησης του εαυτού μέσα από την φιλία. Η φιλία είναι ένας ισχυρός ψυχικός αγαπητικός δεσμός. Αν την βρείτε, μην την χάσετε!


ΠΗΓΗ: https://www.kozanilife.gr/2016/04/24/aksia-tis-filias-nathanailidou-fani/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου