Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Η έκρηξη Tunguska το 1908 προκλήθηκε από αστεροειδή στη γειτονιά μας


Μια νέα θεωρία εξηγεί τη μυστηριώδη έκρηξη στη Σιβηρία, μια πολύ μεγάλη έκρηξη που συνέβη σε μία ακατοίκητη περιοχή κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα το πρωί στις 30 Ιουνίου 1908 ισοπεδώνοντας 1000 τ. χλμ δάσους, που υποδηλώνει ότι η Γη ήταν τυχερή που ξέφυγε από μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή.

Περιέργως, η έκρηξη δεν άφησε κρατήρα, δημιουργώντας ένα μυστήριο που προβληματίζει τους επιστήμονες έκτοτε – τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη έκρηξη χωρίς να αφήσει υπολείμματα που να μαρτυρούν την αιτία πίσω της;



Τώρα ο Daniil Khrennikov στο Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας έχει δημοσιεύσει ένα νέο μοντέλο του συμβάντος που μπορεί τελικά να επιλύσει το μυστήριο. Ο Κρέννικοφ και οι συνεργάτες του λένε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν αστεροειδή που βρισκόταν κοντά στη Γη, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα υπό γωνία και έπειτα πέρασε ξανά στο διάστημα.

«Υποστηρίζουμε ότι το συμβάν Tunguska προκλήθηκε από ένα σιδερένιο αστεροειδές σώμα, το οποίο πέρασε από την ατμόσφαιρα της Γης και συνέχισε στην σχεδόν ηλιακή του τροχιά», λένε. Εάν είναι σωστά αυτό, η θεωρία υποδηλώνει ότι η Γη διέφυγε από μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από όσο σε παρόμοια γεγονότα του παρελθόντος.

Ίσως η πιο διαδεδομένη ιδέα μέχρι τώρα είναι ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης ενός παγωμένου σώματος, όπως ένας κομήτης, που μπήκε στην ατμόσφαιρα. Ο πάγος στη συνέχεια θερμάνθηκε γρήγορα και εξατμίστηκε με εκρηκτικό τρόπο στον αέρα αλλά χωρίς να χτυπήσει ποτέ το έδαφος.

Μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να ήταν αρκετά ισχυρή για να ισοπεδώσει τα δέντρα χωρίς να αφήσει πίσω του έναν κρατήρα. Και θα είχε αφήσει λίγα στοιχεία εκτός από ατμούς στην ατμόσφαιρα.

Αλλά αυτή η θεωρία δεν ταιριάζει με κάποια από τα υπόλοιπα στοιχεία. Υπήρχαν μόνο μερικές λίγες αναφορές μαρτύρων για το φαινόμενο αυτό. Αυτές περιγράφουν πώς «ο ουρανός χωρίστηκε στα δύο», έγινε μια τεράστια έκρηξη και εκτεταμένη φωτιά. Όμως όλες μαζί, δίνουν στοιχεία ότι ο “κρουστικός εκτοξευτής” ταξίδεψε περίπου 700 χλμ. μέσω της ατμόσφαιρας πριν από την έκρηξη εκείνο το πρωί.

Έτσι ο Khrennikov και οι συνάδελφοί του προσομοίωσαν την επίδραση των μετεωριτών από πέτρα, μέταλλο ή πάγο, που κινούνται μέσω της ατμόσφαιρας με ταχύτητα 20 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Οι μετεωρίτες μπαίνουν στην ατμόσφαιρα με ελάχιστη ταχύτητα 11 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Η τριβή με την ατμόσφαιρα θερμαίνει αμέσως αυτά τα αντικείμενα. Όμως, ενώ ο σίδηρος εξατμίζεται σε περίπου 3.000 βαθμούς Κελσίου, το νερό εξατμίζεται μόνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, οι παγωμένοι μετεωρίτες δεν αντέχουν και πολύ.

Πράγματι, ο Khrennikov και οι συνεργάτες του υπολογίζουν ότι ένα παγωμένο σώμα αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη έκρηξη θα είχε ταξιδέψει όχι περισσότερο από 300 χιλιόμετρα μέσω της ατμόσφαιρας πριν εξατμιστεί πλήρως. Αυτό υποδηλώνει ότι ο μετεωρίτης Tunguska δεν θα μπορούσε να είναι φτιαγμένος από πάγο.

Αντίθετα, ο Khrennikov και οι συνάδελφοί του λένε ότι ένα διαφορετικό σενάριο ταιριάζει γάντι στα γεγονότα. Λένε ότι η έκρηξη πρέπει να προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη σιδήρου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Αυτό πρέπει να έχει περάσει από την ανώτερη ατμόσφαιρα, να θερμανθεί γρήγορα και στη συνέχεια να περάσει ξανά πίσω στο ηλιακό σύστημα. Το κρουστικό κύμα από αυτήν την τροχιά ήταν αυτό που ισοπέδωσε τα δέντρα.

Το κρουστικό κύμα θα είχε προκαλέσει έκρηξη περίπου του σωστού μεγέθους και ο σίδηρος που εξατμίστηκε θα είχε συμπυκνωθεί σε σκόνη που δεν θα μπορούσε να διακριθεί στο έδαφος. Βασικά, αυτό το σενάριο δεν θα είχε αφήσει ορατά υπολείμματα αστεροειδών.

Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει κάποιες αναφορές σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη μετά το συμβάν Tunguska.

Εάν ο Κρέννικοφ και οι συνάδελφοί του είναι σωστοί, τότε η Γη είχε μια τυχερή σχεδόν ημέρα εκείνο το πρωί. Μια άμεση πρόσκρουση με έναν αστεροειδή πλάτους 200 m;etrvn, θα είχε καταστρέψει τη Σιβηρία, αφήνοντας έναν κρατήρα πλάτους 3 χιλιομέτρων. Θα είχε επίσης καταστροφικές επιπτώσεις στη βιόσφαιρα, ίσως τερματίζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο γεγονός αυτό, η σύγκρουση στην Tunguska θεωρείται ότι σκότωσε ίσως τρία άτομα, επειδή η περιοχή είναι πολύ απομακρυσμένη. Θα μπορούσε σαφώς να ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα. 





ΠΗΓΗ: physics4u

https://astronomy.com/news/2020/10/tunguska-explosion-in-1908-caused-by-asteroid-grazing-earth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου