Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Συρία: Άρχισαν συνομιλίες στη Μόσχα για τερματισμό του πολέμου.


Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και απεσταλμένοι του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ άρχισαν στη Μόσχα διαπραγματεύσεις με στόχο την επανάληψη του διαλόγου ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου με 200.000 νεκρούς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 32 μέλη διαφόρων οργανώσεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και  έξι μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας υπό τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ .

Είναι οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως εκπροσώπους της Επιτροπής εθνικού συντονισμού για τις δυνάμεις της δημοκρατικής αλλαγής (CCND) και Κούρδους, από τη μια πλευρά, και αξιωματούχους του καθεστώτος, από την άλλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2014.

Ωστόσο μέλος της αντιπολίτευσης που μετέχει στις συνομιλίες παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, δεδομένης της απουσίας του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που έχει τη βάση του στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα η σημαντικότερη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης.