Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Tοπολογία: η Γεωμετρία των Συμπαντικών παραδόξων

 


Δρ Μάνος Δανέζης - Αστροφυσικός

(Από το βιβλίο των Μάνου Δανέζης και Στράτου Θεοδοσίου: «Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία, Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 2003)



Οι  μαθηματικοί χώροι ταξινομούνται ως προς την καμπυλότητά τους  σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τους σφαιρικούς οι οποίοι παρουσιάζουν καμπυλότητα ε>0 και εκφράζονται μέσω της Γεωμετρία Riemann, τους Ευκλείδειους ε=0 τους οποίους υπηρετεί η Γεωμετρία Ευκλείδη, και τέλος τους υπερβολικούς όπου ε<0 και μελετώνται μέσω της Γεωμετρία Lobathevsky.

Η Τοπολογία είναι ένας από τους νεότερους κλάδους της Γεωμετρίας που προσπαθεί να ταξινομήσει τις διάφορες μορφές χώρων μορφολογικά (ως προς τη μορφή τους). Με τον τρόπο αυτό οι ιδιότητες ενός χώρου, πλέον, δεν προσδιορίζονται μόνο από την καμπυλότητά του, αλλά και από την τοπολογία του.

Οι χώροι λοιπόν καθεμιάς από τις προηγούμενες κατηγορίες διακρίνονται σε μια σειρά υποκατηγοριών αναλόγως της τοπολογικής μορφής τους. 

Τα Εμιράτα απέφυγαν μία “Αραβική Άνοιξη” με συστηματική καταστολή του επικριτικού λόγου

 


Πίσω από τους λαμπερούς ουρανοξύστες των Ηνωμένω Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται μία σκοτεινή πραγματικότητα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Πριν από τρία χρόνια, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άσκησε δίωξη μαζικά σε 94 επικριτές της κυβέρνησης και ακτιβιστές που μιλούσαν για μεταρρύθμιση στα Εμιράτα.

Από εκείνη τη φορά, δεν υπήρξε καμία εξέγερση παρόμοια με την Αραβική Άνοιξη. Καμία αντικυβερνητική διαδήλωση δεν έχει πλησιάσει στο να κλονίσει  το κυβερνών καθεστώς. Ωστόσο, η, υπό την αιγίδα του κράτους, καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρων και δημοσιογράφων συνεχίζεται αμείωτη.

Συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, άδικες δίκες, απελάσεις και ανάκληση των υπηκοοτήτων είναι από τις τακτικές, τις οποίες αναπτύσσουν οι αρχές των ΗΑΕ τακτικά για να φιμώσουν τις φωνές των διαφωνούντων και να βεβαιωθούν ότι καμία τέτοια εξέγερση δεν λαμβάνει χώρα εντός των συνόρων της.