Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Τάρπον Σπρινγκς: Ξενάγηση στο θρυλικό ελληνικό "νησί" των ΗΠΑ

 


Ο Καλύμνιος δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς μας ξεναγεί στην "Κάλυμνο των ΗΠΑ", ένα πανέμορφο μέρος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που αναδείχθηκε σε παγκόσμια πρωτεύουσα των σφουγγαριών τη χρυσή εποχή της σπογγαλιείας και σήμερα ανθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός .


Αν σκοπεύετε το καλοκαίρι που μας έρχεται να επισκεφτείτε ένα νησί των Δωδεκανήσων, να βουτήξετε στα καταγάλανα νερά, να γευτείτε αυθεντικούς μεζέδες και να μάθετε όλα τα μυστικά της σπογγαλιείας από τους ντόπιους  σφουγγαράδες που ξέρουν καλά την τέχνη εδώ και δεκαετίες, σας έχουμε μια ξεχωριστή πρόταση. Μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε ένα μακρινό ταξίδι γιατί αυτός ο προορισμός δε βρίσκεται κάπου στο Αιγαίο αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Φλόριντα. Εκεί, στην πόλη Tarpon Springs, η ελληνική σημαία κυματίζει πλάι-πλάι με την αμερικανική, καθώς σ' αυτό το πανέμορφο παραλιακό άκρο κατοικεί και δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη αναλογικά ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, σε ένα μέρος που θυμίζει Δωδεκάνησα και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες.

Η πόλη που το 1922 επισκέφθηκε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες, ενώ αποτελεί έναν από τους αγαπηµένους προορισµούς των φοιτητών.
Στο Τάπρον Σπρινγκς σήµερα µένουν περίπου 16.000 Ελληνοαµερικανοί, ενώ σε όλη τη µητροπολιτική περιοχή της Τάµπα υπολογίζονται σε 120.000. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Αµερικανοί ελληνικής καταγωγής µετακινούνται στη Φλόριντα και στη µητροπολιτική περιοχή της Τάµπα (Κλιαργουότερ, Σαν Πίτερσµπουργκ, Τάρπον Σπρινγκς κ.λπ.) λόγω του ότι η ζωή είναι φτηνότερη αλλά και λόγω της µεγάλης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου.