Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή», αναφέρει στην 3μηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και σημειώνει πως  «η οικονομία υποτροπιάζει».


«Η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή» αυτό αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνοντας ότι η «οικονομία υποτροπιάζει».

Και χαρακτηρίζει «ιδιότυπο» το μείγμα των νέων φόρων, δαπανών και θεσμικών αλλαγών. εκτιμώντας ότι δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ούτε είναι σαφές πως θα χρηματοδοτηθούν     «παρά την αισιοδοξία του «κειμένου εργασίας» για νέα φορολογικά έσοδα 4,7 έως 6,1 € δισ.».

Για να στηρίξει το επιχείρημα περί ραγδαίας επιδείνωσης, το Γραφείο Προϋπολογισμού παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα:

Ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η οικονομία έχει επιστρέψει σε υφεσιακή τροχιά, οι καταθέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν υποχωρήσει κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν σε έντονα πτωτική τροχιά.

«Η δραστική επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία τροφοδοτεί νέα γενιά κόκκινων δανείων ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές δυσκολίες και τεράστιο πρόβλημα με ξένους πελάτες και προμηθευτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ προστίθεται ότι τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 3,47 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο.