Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.



Πολύπλοκος μηχανισμός, φτιαγμένος από χαλκό, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ' ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός Έφηβος. Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως είναι γνωστός σήμερα, θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του, υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.

Ηδη από τις πρώτες μελέτες ήταν γνωστό ότι το μεγάλο οπίσθιο καντράν (ο Μηχανισμός, τον οποίο μπορεί να φανταστεί κανείς σαν ένα μικρό σχετικά επιτραπέζιο ρολόι δύο όψεων, φέρει τρία μεγάλα καντράν: ένα στην πρόσθια και δύο στην οπίσθια όψη του) αποτελούσε τη μηχανική αναπαράσταση του Μετωνικού κύκλου. Ο κύκλος αυτός «ενώνει» το ηλιακό έτος (κατά τη διάρκεια του οποίου η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ηλιο. Π.χ. η περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών καλοκαιρινών ισημεριών) με τους σεληνιακούς μήνες (ένας σεληνιακός ή συνοδικός μήνας είναι το διάστημα μεταξύ δύο ομοίων φάσεων της Σελήνης, π.χ. από πανσέληνο σε πανσέληνο). Ετσι, ο Μετωνικός κύκλος προκύπτει από την στενή ισοτιμία 19 ετών με 235 σεληνιακούς μήνες και αντιπροσωπεύει την επιστροφή της Σελήνης στην ίδια φάση και την ίδια ημερομηνία του έτους. Με το κλείσιμο του κύκλου, ο Ηλιος, η Σελήνη και η Γη επιστρέφουν περίπου στους ίδιους σχετικούς προσανατολισμούς.

Σημαντικό στοιχείο για τη διαλεύκανση του ρόλου του καντράν αυτού, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) σπείρες και όχι συγκεντρικούς κύκλους, ήταν η μέτρηση των 235 οδόντων των γραναζιών του. Ο αριθμός αυτός έδειξε στους ερευνητές ότι οι υποδιαιρέσεις στο καντράν αντιπροσώπευαν τους μήνες του Μετωνικού κύκλου, αλλά τα ονόματα των μηνών δεν είχαν αναγνωσθεί μέχρι πρότινος.
Καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, έγιναν νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία του:
Μαζί με τα ονόματα των μηνών αναγνώσθηκαν και οι επιγραφές στο μικρό καντράν που υπάρχει στο εσωτερικό του μεγάλου καντράν του Μετωνικού κύκλου. Και αυτή η ανάγνωση έδωσε την πρώτη έκπληξη: εκεί όπου οι ερευνητές περίμεναν να βρουν έναν ακόμη αστρονομικό κύκλο, βρήκαν ένα «ρολόι» που έδειχνε τον χρόνο τέλεσης των Πανελληνίων Αγώνων! Ειδικότερα, το μικρό κυκλικό καντράν χωρίζεται σε τέσσερα ίσα μέρη (από δύο κάθετες διαμέτρους). Στο εσωτερικό τού κάθε τεταρτημορίου υπάρχουν δύο σύμβολα: το ένα είναι κοινό για όλα και πρόκειται για το «L» σύμβολο για τη λέξη «έτος». Τα δεύτερα σύμβολα είναι τα γράμματα από το Α ως το Δ που συμβολίζουν το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος. Εξω από το καντράν διαβάστηκαν τα ονόματα των Πανελληνίων Αγώνων: στο έτος 1 διαβάζουμε τα Ισθμια της Κορίνθου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο έτος 2 τα Νέμεα και τα Νάα (ή Νάια) της Δωδώνης, στο έτος 3 τα Ισθμια και τα Πύθια των Δελφών και στο έτος 4 τα Νέμεα και κάποια ακόμη η ονομασία των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατόν να αναγνωσθεί.
Οσο για την ανάγνωση των ονομάτων των μηνών στον Μετωνικό κύκλο αυτή έδωσε τα εξής αποτελέσματα: «ΦΟΙΝΙΚΑΙΟΣ, ΚΡΑΝΕΙΟΣ, ΛΑΝΟΤΡΟΠΙΟΣ, ΜΑΧΑΝΕΥΣ, ΔΩΔΕΚΑΤΕΥΣ, ΕΥΚΛΕΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΣ, ΨΥΔΡΕΥΣ, ΓΑΜΕΙΛΙΟΣ, ΑΓΡΙΑΝΙΟΣ, ΠΑΝΑΜΟΣ, ΑΠΕΛΛΑΙΟΣ». Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Τζόουνς, η αποκάλυψη των ονομάτων αποτελεί πολύτιμο στοιχείο καθώς δείχνει πιθανότατα τον τόπο κατασκευής ή τον τόπο στον οποίον προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός, ή και τα δύο. Το εύρημα πάντως είναι σημαντικό και από μόνο του καθώς, όπως σημειώνεται στα συμπληρωματικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature«οι γνώσεις μας για τα ημερολόγια των περισσοτέρων πόλεων εξαρτώνται από ημερομηνίες επάνω σε επιγραφές.Είναι σπάνιο να γνωρίζουμε όλα τα ονόματα των δώδεκα μηνών, μερικές φορές μόνο ένα ή δύο, και ευθείς αποδείξεις για τη σειρά των μηνών είναι ακόμη σπανιότερες. Ετσι,γνωρίζουμε πλέον περισσότερες λεπτομέρειες για το ημερολόγιο του Μηχανισμού παρά για οποιοδήποτε άλλο ημερολόγιο αρχαίας ελληνικής πόλης, με εξαίρεση αυτό της Αθήνας».
Δημιούργημα του Αρχιμήδη?

Ποιες όμως ήταν οι πόλεις που χρησιμοποιούσαν το ημερολόγιο που εμφανίζεται στον Μετωνικό κύκλο του Μηχανισμού; Αυτό αποτέλεσε την άλλη μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων οι οποίοι με βάση κέρματα που είχαν βρεθεί στο ναυάγιο των Αντικυθήρων είχαν υποθέσει ότι το φορτίο του ρωμαϊκού καραβιού από όπου ανασύρθηκε ο Μηχανισμός είχε προέλευση από τη Ρόδο. Καθόλου όμως δεν συμφωνούν οι μήνες με μια τέτοια προέλευση. Αντίθετα, όλα δείχνουν την αρχαία Κόρινθο και τις αποικίες της, την Ιλλυρία και τις Συρακούσες. Οπως σημειώνεται στα συμπληρωματικά στοιχεία «το ημερολόγιο είχε αμιγώς τοπική σημασία και είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ειδικό αστρονομικό χρονολογικό πλαίσιο. Ετσι, η παρουσία του στον Μετωνικό κύκλο συνδέει τον Μηχανισμό με τρεις περιοχές: την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή της, και τις δύο περιοχές όπου η Κόρινθος είχε ιδρύσει αποικίες που υπήρχαν ακόμη στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου, τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Σικελία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μηχανισμός επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε ένα από αυτά τα μέρη. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευασθεί εκεί, αλλά οι επιγραφές, καθώς επίσης και τα γρανάζια και οι δείκτες, πρέπει να κατασκευάσθηκαν από κάποιον ο οποίος διέθετε πλήρη γνώση των λεπτομερειών αυτού του ημερολογίου».
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες που μελετούν τον μηχανισμό μπαίνουν στον πειρασμό να τον συνδέσουν με τον Αρχιμήδη. Νά πώς: σε ένα από τα κείμενά του (De Re Publica 1.21-22) ο Κικέρων σημειώνει την ύπαρξη ενός μηχανισμού με «πλανητικές σφαίρες» ο οποίος υπήρχε στην κατοικία ρωμαίου αξιωματούχου. Ο μηχανισμός αυτός σύμφωνα με τον Κικέρωνα αποδιδόταν στον Αρχιμήδη και είχε μεταφερθεί από τον παππού τού εν λόγω αξιωματούχου από τις Συρακούσες στη Ρώμη. Βεβαίως, ο Αρχιμήδης σκοτώθηκε το 212 π.Χ. και δεν θα μπορούσε ο ίδιος να έχει κατασκευάσει τον Μηχανισμό που τοποθετείται το ενωρίτερον περί το 150 π.Χ. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί δημιούργημα της παράδοσης του εργαστηρίου που ίδρυσε στις Συρακούσες ο μεγάλος μαθηματικός.
Οποιος και αν κατασκεύασε όμως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων δεν είχε κατά νουν να δημιουργήσει ένα όργανο μόνο για αστρονομική χρήση. Η ύπαρξη του μικρού καντράν των Πανελληνίων Αγώνων δείχνει ότι επρόκειτο να αξιοποιηθεί στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ή μήπως όχι; Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να υπολογιστεί μια περίοδος δύο ή τεσσάρων ετών! Ισως η απάντηση να βρίσκεται στην παρακάτω παράγραφο των συμπληρωματικών στοιχείων του άρθρου: «Τώρα διαπιστώνουμε ότι το πάνω οπίσθιο καντράν ήταν καθ' ολοκληρία αφιερωμένο σε θέματα κοινωνικού και όχι επιστημονικού ενδιαφέροντος: ένα τοπικό ημερολόγιο και ένας κύκλος αθλητικών αγώνων συνδεδεμένων με θρησκευτικές γιορτές. Καθώς δεν χρειάζεται κανείς ένα αντικείμενο υψηλής τεχνολογίας για να παρακολουθεί έναν τετραετή κύκλο, η σημασία του Ολυμπιακού δείκτη δεν έγκειται στις ακριβείς προβλέψεις που κάνει αλλά στη συσχέτιση των κύκλων των ανθρωπίνων τελετουργικών με τους πλανητικούς κύκλους των άλλων τμημάτων του Μηχανισμού. Δεν θα ήταν ίσως υπερβολικό να δούμε τον Μηχανισμό σαν έναν μικρόκοσμο που απεικονίζει την εφήμερη εναρμόνιση της ανθρώπινης με τη θεϊκή τάξη»
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΤΡΑΝ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΝΟΥ
Το μεγάλο πάνω καντράν στο πίσω μέρος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων δείχνει τους 235 μήνες του 19 ετών Μετωνικού κύκλου . Διαβάζοντας τα ονόματα των μηνών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μηχανισμός προερχόταν ή και χρησιμοποιούνταν στην Ιλλυρία ή τις Συρακούσες.
Το μικρό δεξί εσωτερικό καντράν δείχνει τον τετραετή κύκλο των Πανελληνίων Αγώνων. Στο έτος 1 βρίσκουμε τα Ισθμια της Κορίνθου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο έτος 2 τα Νέμεα και τα Νάα (ή Νάια) της Δωδώνης, στο έτος 3 τα Ισθμια και τα Πύθεια των Δελφών και στο έτος 4 τα Νέμεα και κάποιους ακόμη αγώνες το όνομα των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατόν να αναγνωσθεί. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
150-100 π.Χ.: Κατασκευή του μηχανισμού. Ο τόπος κατασκευής αποτελεί ακόμη πεδίο έντονης ερευνητικής προσπάθειας, με τις Συρακούσες να συγκεντρώνουν τώρα τις περισσότερες πιθανότητες.
80 π.Χ. περίπου: Ενα ρωμαϊκό καράβι βυθίζεται ανοιχτά των Αντικυθήρων.
Πάσχα του 1900: Σύμιοι σφουγγαράδες εντοπίζουν το ναυάγιο σε βάθος 45-60 μέτρων.
Χειμώνας 1901: Ολοκληρώνεται το έργο της ανάσυρσης των θησαυρών του ναυαγίου. Μεταφορά των ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών.
1902: Τα εμφανή γρανάζια του παράξενου χάλκινου ευρήματος τραβούν την προσοχή του Βαλέριου Στάη, αρχαιολόγου του μουσείου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κάτι αξιοσημείωτο.
Δεκαετία του '50: Η πρώτη σε βάθος μελέτη του μηχανισμού από τον βρετανό φυσικό και ιστορικό της επιστήμης Derek J. de Solla Price, τον ειδικό στη μελέτη επιγραφών έλληνα επιστήμονα Γιώργο Σταμήρη και τον Χαράλαμπο Καράκαλο, πυρηνικό φυσικό στον Δημόκριτο, καταδεικνύει ότι πρόκειται για τον πολυπλοκότερο μηχανισμό της αρχαιότητας, χωρίς να μπορεί να δοθεί απάντηση ως προς τη χρησιμότητά του.
Δεύτερο μισό του 20ού αιώνα: Πλήθος ερευνητές ασχολούνται με τη μελέτη του Μηχανισμού. Από τις πιο αξιοσημείωτες μελέτες είναι αυτή του Βρετανού Michael Wright ο οποίος προχωρεί στη δημιουργία ενός μοντέλου, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο Price.
Φθινόπωρο 2005: Η ομάδα του προγράμματος για τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων αξιοποιεί καινοτόμους απεικονιστικές τεχνολογίες για να συλλέξει δεδομένα τόσο από το εσωτερικό του Μηχανισμού όσο και από τις επιγραφές που φέρει αυτός.
Νοέμβριος 2006: Τα αποτελέσματα της μελέτης των παραπάνω δεδομένων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature». Από αυτά καταδεικνύεται η χρησιμότητα του Μηχανισμού: επρόκειτο για όργανο πρόβλεψης εκλείψεων.
Ιούλιος 2008: Ενα δεύτερο άρθρο στην επιθεώρηση «Nature» αποκαλύπτει ότι εκτός από εργαλείο αστρονομικού ενδιαφέροντος ο Μηχανισμός ήταν και εργαλείο με μεγάλη κοινωνική σημασία: χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό του χρόνου των Πανελληνίων Αγώνων.
Καθοριστική στην αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι η συμβολή του βρετανού καθηγητή της ιστορίας της επιστήμης Ντέρεκ Τζον Ντε Σόλλα Πράις (1922-1983), που ξεκίνησε μ' ένα άρθρο του το 1959 στο περιοδικό Scientific American και ολοκληρώθηκε 15 χρόνια αργότερα με το σύγγραμμα Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism – A Calendar Computer from ca. 80 BC.
Στην έρευνά του είχε την υποστήριξη του πυρηνικού κέντρου «Δημόκριτος» και του πυρηνικού φυσικού Χαράλαμπου Καράκαλου, με τον οποίον συνεργάστηκαν στενά επί πολλά χρόνια, τόσο στη ραδιοφωτογράφηση του μηχανισμού με ακτίνες Γ και Χ, όσο και στην ανάλυση της δομής και των συνδέσεων του. Τα συμπεράσματα του Πράις δεν έγιναν αποδεκτά από τους ειδικούς της εποχής του, οι οποίοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά όχι και την απαιτούμενη πρακτική τεχνολογία για μια τέτοια κατασκευή.


ΠΗΓΕΣ: www.sansimera.gr

http://www.tovima.gr/
http://www.namuseum.gr/
Χρήστου Λάζου: «Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων» (Εκδόσεις Αίολος, 1994)

779 σχόλια:

1 – 200 από 779   Νεότερο›   Νεότερο»
mad max είπε...

χμ...προχωρω στην διακορευσην του θεματος

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Καλησπέρα mad max

mad max είπε...

γεια σου σπαρτακε...

mad max είπε...

πολυ καλο και σχετικοτατο με το θεμα


https://www.youtube.com/watch?v=3gw3V19RJ-o&list=UUeulFoz5-M6pNF3GTZD8Pcw

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι! Καταπληκτικό το άρθρο, βρίθει πληροφοριών που δεν εγνώριζα. Όντως εμπεριστατωμένο update σε ένα απο τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της Ελληνιστικής επιστημονικής σκέψης. Αν μου επιτρέπετε, παραθέτω δυο link για τους μεγαλύτερους μηχανικούς και εφευρέτες της εποχής, τον Αρχιμήδη και τον Ήρωνα.

http://www.arcmeletitiki.gr/images/uploads/pdf/arc_arx5.pdf

http://anarchypress.wordpress.com/2014/04/05/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/

και λίγο παρακάτω μια απο τις μεγαλύτερες συλλήψεις της αρχαιότητας, η Δίολκος...

http://vimeo.com/13229017

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Απίστευτο! Ιδρύθηκε ιδιωτική εταιρεία διάσωσης μεταναστών στη Μάλτα! Δεν σταματάει η ισλαμοποίηση της Ευρώπης!

MantaRay είπε...

Μάλλον για λουμπίνες εν τω μέσω κομπίνας το βλέπω, σαν τις ΜΚΟ.... καλησπέρα Γεώργιε.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

καλησπέρα...εγώ βλέπω διάλυση των εθνών από πίσω

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ. ΟΝΤΩΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΩΡΓΗ

MantaRay είπε...

Είναι τέτοιος ο πλούτος της γνώσης φίλε Σπάρτακε, που όλη την ζωή μας να αφιερώσουμε σε αυτή την μελέτη, πάλι δεν θα φτάνει....

MantaRay είπε...

Απο μια τέτοια κίνηση; Αμφιβάλλω. Όμως αν μπορείς παράθεσε ένα λινκ να διαβάσω και εγώ και θα σου πώ.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

καλησπέρα

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

MantaRay είπε...

Αυτός που γνωρίζει το παρελθόν, διαχειρίζεται ορθότερα το παρόν και ερμηνεύει σωστότερα το μέλλον.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΦΙΛΕ .

MantaRay είπε...

Α! Το γνωρίζω, πράγματι, ο κ.Κοτσανας έκανε μεγάλο κόπο να πραγματοποιήσει αυτό το πόνημα και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς σε πρώτο πρόσωπο και σε εφαρμογή, όλες αυτές τις θαυμάσιες ανακαλύψεις!

MantaRay είπε...

και κάτι για να γελάσουμε λιγάκι!



https://www.youtube.com/watch?v=xRz4lChOIwg#t=116

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Καλά είναι απίστευτο!!!!!!!!

MantaRay είπε...

Ειδικά εκεί που λέει "δώσε χεράκι" και του δίνει το πόδι του! Απίστευτο!!!

mad max είπε...

ιδιαιτερος!!!

MantaRay είπε...

Ο πεθερός μου είχε έναν μακάο τεράστιο, τον Πέτρο. Μιλάμε ήταν κινητή μηχανή ηχητικών εφέ! Έβγαζε ότι ήχο μπορείς να φανταστείς, σφύριζε, φώναζε, τραγουδούσε, μέχρι τον ήχο του laser έκανε :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΙΛΕ !!

MantaRay είπε...

thanks bro! :)
όντως!

MantaRay είπε...

ε, να προωθούμε και λίγο την Ελληνική scene :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ .

mad max είπε...

κουιζ...ευκολακι




"Δεν πηγαίνω με τραβέλια και βγάλτο από το νου σου.Κατελάκο,ξέχασες,πάλι,βρε,πατημένο το κουμπί για τη λειτουργία της θέρμανσης στον υπολογιστή σου και θα σκάσεις απ΄τη ζέστη..και άμα σε πιάσω,ντουβάρι,μια εβδομάδα χρειάζεται να πλένομαι και ούτε με το ξύσιμο των χεριών μου δε φεύγει η δυσοσμία σου"

MantaRay είπε...

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, πάμε πολύ καλά, τόσο σε djs, όσο και σε remixers. Να σκεφτείς ότι ο Axel K είναι απο τους πιο περιζήτητους για remix στο εξωτερικό.

MantaRay είπε...

Ε, δεν παίζω, ευκολάκι :P

MantaRay είπε...

φρέσκο; :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ.....

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

ΨΟΦΑ μεσα στον βοθρο σου (να δροσιστεις κιολας) σιχαμερο αμερικανοδουλο τρολακι !!!!!!!!

Καλησπερα σας κυριε μαξ
καλησπερα και σε ολα τα καλα παιδια

MantaRay είπε...

Καλησπέρα Γρηγόραρε! :) άσε, δεν άντεξα και του απάντησα! Δέν μπορώ να εγκαταλείψω τέτοιον έρωτα! :P

MantaRay είπε...

Με χαρά! ακόμη ένα απο τα πολλά θέματα που σίγουρα θα βρούμε να συζητήσουμε :)

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Με το που μπηκα στο ντεφι ολοι τους ειναι παρε τον ενα και περνα θηλια στον αλλο..Ποσο ακομα κατηφορο εχει για ορισμενα ατομα??

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα και απ μένα μέχρι να επανακάμψω ή μέχρι να φύγω αφου πάω και βουτήξω μέσα στο νερό γιατί σε λίγο απο την υπερθέρμανση θα εκτοξευθώ

MantaRay είπε...

Γκρέγκ, πρόσεξες ότι έχουν μείνει μόνο αυτοί και αυτοί;......κατάντια....

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ......

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΡΗΓΟΡΗ

MantaRay είπε...

Προσοχή, σήμερα δεν είναι καλή μέρα για εκτοξεύσεις! Είδες τί έπαθαν οι Αμερικάνοι με το νέο ultra hypersonic πύραυλο τους :) Καλησπερίζω δροσερά!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Σπαρτακέ μας

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Ωπ τι εχουμε εδω Μουχικαζεις Χριστινα μας Καλησπερα σου..

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Είναι που ήταν ultra αν ήταν ΑΖΑΧ δεν θα είχαν θέμα
Τα κάνει αόρατα :P

mad max είπε...

καλησπερα αμουστακε...


το ατομο γραφει ιστορια!

MantaRay είπε...

αχαχαχαχχ, εμ δεν κάθονται στα κλασικά και επιτυχημένα ;)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

χαχαχαχαχα Καλησπέρα Γρηγόρη ...
Τι ειναι το μουχικάζεις κάτι σαν το μυρικάζεις ή το μοιάζεις
χχααχχ ;

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εγώ το λέω ο νέος ειναι ωραίος αλλα ο παλιός είναι αλλιώς αλλα ποιος με ακούει εμένα....

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

τι ειπαμε χθες στο τελος θα βριζονται μεταξυ τους

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Νιώθω μια στεναχώρια σήμερα ρε γμτ ...και λέω να παω να πλακώσω το παγωτό στο ψυγείο να μου μείνει και η γλύκα....:P

MantaRay είπε...

γιατί και τώρα δεν το κάνουν τεχνιέντως και καλά για να ξεκαρφώνονται; Εδώ έχουμε τον Benny o οποίος όποτε του την βαράει το παίζει πονεμένος banned....

MantaRay είπε...

Να ενώσουμε τις φωνές μας! :)

πάρε και κάτι να γελάσεις :)

MantaRay είπε...

Eγώ πάλι εν τω μέσω πόνου.... Κοιμήθηκα ο βλακαμάς, πάνω στο χέρι μου και το στραμπούληξα τόσο που τώρα φοράω επίδεσμο :(

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Ειλικρινα εχω να μπω απο το Σαββατοβραδο αρχισα να βαριεμαι ολο αυτο το θεατρο σκιων..καπου αρχιζει και κουραζει..πιστευω ακραδαντα οτι πολλοι εχουν διαφορους λογαριασμους και εχουν ξεφτιλισει τα παντα..
Εκει τελικα ειναι να μπαινεις να κανεις τρολαρισμα για να γελας

MantaRay είπε...

E, μόνο για αυτό πλέον επισκεπτόμαστε τον ιστοχώρο :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

:( εγώ πάλι έφαγα μια σαβουρα και πάω σαν το κουτσο με το ενα ποδι που κυνηγάει το χταπόδι

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

τι?

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Επιτρέψτε μου όμως και στους δυο να κάνω μια παρέμβαση...
Ανεξαρτήτως τι πιστεύετε ή όχι ως σωστό και αναμενόμενο θα πω πως
απο κει μέσα γνωριστήκαμε πολλοί ....και θα έλεγα ότι κάτι καλό έχει κάνει

MantaRay είπε...

Σαφώς Χριστίνα μου. Όλοι απο εκεί μέσα γνωριστήκαμε και είναι χαρά μου που ο Βίτσι μας έδωσε έναν χώρο όπου θα μπορούμε να συζητούμε χωρίς προσβολές, τρολιές και ρηχότητα. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όντως :)

MantaRay είπε...

Aργκ! Δεν φαίνεται η φωτό; :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

όχι τι ειναι ;

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Χριστινα μας τι επαθες κ εσυ?? αρχισα να μην σε καταλαβαινω τελευταια ; )

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Πάντως πιστεψέ με αρχίζω και κρατώ την ψυχραιμία μου με ζόρι ...

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Επεσα καλέ κάτω σαβουριάστηκα και όλοι γέλαγαν και γω μαζί και τώρα κουτσαίνω και άντε να οδηγήσω που πρέπει κιόλας.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γρηγορη μη με τσιγκλάς ....μη με τσιγκλας με το ζόρι κρατιέμαι

MantaRay είπε...

κλαψ, θα προσπαθήσω ξανά :)

MantaRay είπε...

περαστικα!!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Μπα δεν καταλαβαινω τπτ Σαλάχι
Πιστεψέ με γελάω με μένα όταν σκέφτομαι πως σαβουριάστηκα αλλα οκ
σι΄γα

MantaRay είπε...

ουφ, ελπίζω τώρα να φάνηκε...

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Ασχετο.. κουιζ Γιατι χτυπανε τα χταποδια πανω στο βραχια οταν τα βγαζουν απο τη θαλασσα???

MantaRay είπε...

τζίφος....

MantaRay είπε...

Δεν τα χτυπάνε μόνον, τα σβουρίζουν κιόλας :)

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

ελα ρε χριστινα 500 φορες το εχω παθει και μετα γελαω με τον ευατο μου
περαστικα σου..

MantaRay είπε...

Πράγματι, και εγώ σήμερα μέσα στον πόνο μου, γέλαγα με τα παθήματα μου :)

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Ναι βρε γιατι ρωταω

MantaRay είπε...

Πώ, καλά στο τthread, έχουμε ανοιξει αψιμαχίες, εγώ ο μαξ και ο Μουχαχα.... όλα τα λεφτά. Βίτσι, προτείνω να φτιάξουμε αυτόν τον χώρο με τα αποφθέγματα του. Κρίμα είναι τέτοιος πνευματικός πλούτος να πάει χαμένος :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Για να μαρτυρήσουν που είναι τα άλλα κρυμμένα

MantaRay είπε...

α! σόρρυ , βασικά για να μαλακώσει γιατί αλλιώς γίνεται σαν λάστιχο :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

σνιφ

MantaRay είπε...

καλό :P

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΝΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΛΑΧΙ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ !!!!!

MantaRay είπε...

πού θα μου πάει, θα την βρώ την άκρη :)

MantaRay είπε...

Έγινε!! :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

:PPPPPPPPPPPPPPPppp

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

xxaxaaxxaxaxaxaχααχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
ο Καζακος χααχχαχααχ έλιωσαααααααααα

MantaRay είπε...

κορυφαίο κολάζ!!

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Πολυ γλωσσα βγαζεις εσυ.. ο αντρας σου θα σε βαρεθηκε πα πα πα ;P

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Σου λέω ήτο αεροπλανική μιλάμε κατέβαινα τι σκάλα με το δίσκο ξυπολητη για σιγουριά ....κουνήθηκε το ποτήρι και γω για να πιάσω το ποτηρι μετακίνησα το δίσκο και πάτησα στον αέρα μετά το αποτέλεσμα ήταν ποτηρια΄εγώ δίσκος και όλα τα συναμαπαρτούντα στον αέρα...και κρααααααατςςςςςςςςςςςς
Ερχεται η κόρη μου και κοιτά το πλακάκι μη και έπαθε τίποτα εμένα ανασκελα να κρατω απλά το δίσκο...και να έχω λιώσει στο γέλιο

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

τελικα φιλε πολυ μουχριτσα μας βγηκες και δεν το περιμενα..

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

ναι μιλάμε μαμώ

MantaRay είπε...

χαχαχαχαχαχαχ μοναδική εικόνα :) συγνώμη που γελάω, αλλά όντως πρέπει να ήταν αποθέωση :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

ααα ο άντρας μου μετά απο τόσα χρόνια διατείνεται ότι έχει γίνει φύκι :P

MantaRay είπε...

Ο Σπάρτακος είναι κορυφή! :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εμένα το λες που ακόμα και τώρα γελάω...
χαχαχαχαχαχαχα αφου μου λέει η κορη μου καλά όλα το δίσκο γιατί τον κρατάς ;; και απαντώ δεν έμεινε τίποτα επάνω
χαχαχαχαχαχαχα

MantaRay είπε...

xaxaxxaxaaxaxxxaxax :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Σας αφήνω για λίγο παω για μπλουμ και έρχομαι.

MantaRay είπε...

καλό δρόσισμα!!!! ρίξε και καμια βουτίτσα για εμάς τα πτωχά που ξεροσταλιάζουμε στην λαύρα των Αθηνών.....

MantaRay είπε...

υπομονή φίλη μου....δέν αξίζει....

MantaRay είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=AIjVpRAXK18

κάτι φρέσκο :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Ο ΜΟΥΧΙΚΑ είναι ένα μεγάλο φαινόμενο του 21ου αιώνα που απασχόλησε πλήθος ανθρώπων, κυρίως τις βραδινές ώρες….
Ο ΜΟΥΧΙΚΑ δημιούργησε πολλά ερωτηματικά γύρω από τη ζωή και τη δράση του.
Όμως ποτε δεν έδωσε συνεντεύξεις στα απανταχού ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά, με βάση έγκυρες
βιβλιογραφίες (Penthouse, Playboy, Άμυνα και Διπλωματία ,Defencenet.gr ,Agio oros.net κτλ.)
συλλέξαμε ορισμένες πληροφορίες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Από πολύ μικρός ο ΜΟΥΧΙΚΑ κατάλαβε ότι είχε αυξημένα αποθέματα τεστοστερόνης...
Στον παιδικό σταθμό έδειξε τον ανδρισμό του για πρώτη φορά στη μικρή Κικίτσα και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προχώρησε στη μικρή Ελενίτσα, στη μικρή Αννούλα (που μετά το χωρισμό τους απέκτησε τάσεις αυτοκτονίας, τα αποτελέσματα των οποίων έγιναν γνωστά ανά
τον κόσμο με τη μορφή ανεκδότων) και στη δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά καθώς και στον Τοτό .
Όλοι οι φίλοι, οι γνωστοί και η γειτονιά του ήξεραν για τα ρεκόρ του. Μέχρι και ο Μπoμπ ο Σφουγκαρακης τα ήξερε. Στη συνέχεια, αφού δεν τέλειωσε ποτε το σχολείο έκανε αρκετές δουλειές για να βγάλει τίμια το ψωμί του. Έκανε δουλειές όπως (υδραυλικός, ηλεκτρονικός με εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές –skype , τουρίστας , ξεναγός , ζιγκολό, μοναχος κ.τ.λ.) Όμως σε
καμία δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του.
Εικάζεται ότι ξέρει όλες τις στάσεις του Kama Sutra εχει ερθει σε επαφη με τον CHUCK NORRIS
και τώρα έχει απευθείας σύνδεση με το GALACTIKA ενώ συνεχίζει την σειρά STAR TREK the devolution. Είναι βέβαιο ότι η συλλογή του από «ευγενή θεάματα» είναι μεγαλύτερη κι από αυτή του beeg...... Φήμες που τον θέλουν να είναι μυθικό/ιστορικό πρόσωπο κρίνονται αναληθείς. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και το defencenet.gr.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει (και έχουμε δει) για τις διάφορες βαθυστόχαστες αμπελοφιλοσοφίες του ΜΟΥΧΙΚΑ και τις ατάκες που έχει πετάξει, οι οποίες κυκλοφορούν σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο. Το πώς διαδόθηκαν όλα αυτά δεν είναι και τόσο μυστήριο.
Η μαγική κάμερα του «skype» βλέπει ......τα πάντα!!
Οι ατάκες και τα σχόλια του είχαν σαν αποτέλεσμα ο ΜΟΥΧΙΚΑ από τη μια μέρα στην άλλη να γίνει γνωστός και αγαπητός στον ιντερνετικο κόσμο
Η παρουσία του προκαλεί λυγμούς, ξέσκισμα ρούχων, φωνές, υστερίες, καθώς και πολλές
αυτοκτονίες οι γυναίκες λόγω θαυμασμού και οι άντρες λόγω ζήλιας .
Ο κόσμος με το "ηθικόν ακμαιότατον" περιμένει στην ουρά,για να ακούσει τα γνωστά εθνεγερτικά συνθήματα του , νομίζοντας ότι είναι σε συλλαλητήριο για την χούντα .
Είναι γνωστός με τα κωδικά ονόματα "Μεγάλος", "Αρχηγός", "Δάσκαλος","Μάστορας" καθώς και "Άξιος". Εκτός όμως από σύμβολο σεξουαλικότητας, ο ΜΟΥΧΙΚΑ είναι και σύμβολο ελπίδας,
καθ' ότι, αν έχει γκόμενες η διασταύρωση Βριλ με Ορκ, τότε μπορεί να έχει ο
καθένας. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από αυτόν το μέγα στοχαστή αμπελοφιλοσοφο ΜΟΥΧΙΚΑ
(Μέτρησες,βλέπω,και νόμιζα ότι καβάλα σε ούτσες,δεν το
μπορούσες,την δυναμική της εισβολής μου σε σένα που έφθασε,ως τα
εντόσθια,βοήθειά σου,ειρήσθω εν παρόδω.)
(Οφείλεται στο ότι την παραγέμισες την οπή σου και
κοντεύεις,επομένως,να σκάσεις.Τι να σου κάνει ένα κλύσμα,τώρα,που χρειάζεσαι
γεωτρύπανο για την απόφραξη.)
Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τον αντιμετωπίζεται ως μοναδικό ον στον ιντερνετικο κόσμο καθώς έχει προταθεί για τι Βραβείο Guinness ως τον πρώτο διδάξασα στην αγορά του διαδικτύου που ανακάλυψε σε όλο το κόσμο πως το skype αγοράζετε και μάλιστα έναντι υψηλού
τιμήματος.ΕΥΓΕ ΜΕΓΑ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ΜΟΥΧΙΚΑ

















.

MantaRay είπε...

Αδερφέμ, το απογείωσες κυριολεκτικά! Πράγματι ο Μουχαχα, πλέον έχει αναχθεί σε πηγή έμπνευσης για πολλούς απο εμάς! :)

mad max είπε...

προτεινω επισημη ιδρυση φαν κλαμπ

MantaRay είπε...

συμφωνώ και επαυξάνω!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για αυτόν το μέγα στοχαστή πιστεύω ότι μόλις μπει στο ντέφι ο ίδιος πρέπει να το δει.Όχι τίποτα άλλο άλλα για να μην λέει κάνεις ότι δεν αναγνωρίζουμε...... τα ταλέντα στην χώρα μας....

MantaRay είπε...

Ω! το ανέβασες και στο ντέφι βρε θηρίο;;;;; Δώσε link αν είναι! Στάνταρτ θα γίνει μεγάλο σούσουρο :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΧΙΚΑ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ

MantaRay είπε...

Ωραίος! Πάντως είναι κείμενο τεμάχιο! :)

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Αν το κανεις εκει μεσα ξερεις τι σε περιμενει μετα?ΠΡΟΔΟΤΗ κλπ κλπ

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Φοβασαι εεε χαχαχα εγω δεν εχω προβλημα αγαπητε.

MantaRay είπε...

πολύ ευχαρίστως φίλε! Αλλά καλύτερα όχι τώρα, καλύτερα να τον πιάσω εξ απήνης :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΡΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΣΚΑΙΠ ;

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

ορισμενοι ειναι φιλε τι να πω λογια δεν υπαρχουν..αλλα εγω πλεον σημασια δεν δινω.. πλακα κανω και γουσταρω

MantaRay είπε...

Αυτό στάνταρτ Γρηγόρη. Αν πάρεις στα σοβαρά τους κάφρους εκεί μέσα, πάει το καψες :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ...........

MantaRay είπε...

Φίλοι καλοί, πετάγομαι ως την ντουζιέρα για ένα ταχύ φρεσκάρισμα και επιστρέφω :)

MantaRay είπε...

E ναι, έτσι θα το κάνουμε για να χει και επιτυχία :)

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

φιλε μαντα εχουν καψει φλατζες σιγουρα ορισμενοι με την ρωσια
Ο αλλος ο απιστευτος εκανε συγκριση μπε βε με λαντα χαχαχα ρε φιλε ειπαμε να λεμε μαλακιες αλλα οχι κ ετσι ελεος

MantaRay είπε...

To καλύτερο είναι zastava με porsche :P

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΕΚΕΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΚΑΖ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ..

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Ουτε ο ιδιος ο πουτιν δε θα τολμουσε να κανει τετοια συγκριση χαχαχα τρελαθηκαν το λεμπετι ειναι κοντα

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

χαχαχα ναι ρε γελασα με την ψυχη μου

MantaRay είπε...

χαχαχαχαχαχαχ :)

MantaRay είπε...

Καλά και μετά σου λένε ότι οι γυναίκες δεν είναι δαιμόνιες....Έσταζα ακόμη απο το ντούς και τότε βρήκε η συμβία μου να με καλέσει. Το κινητό εντωμεταξύ στο δωμάτιο του pc και το δωμάτιο ψυγείο απο το air. Αχ η ρουφιάνα με ξεπάστρεψε!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΦΙΛΕ !!!!!!!!!!!

mad max είπε...

και γιατι να το σηκωσεις...αστο να βαραει...

MantaRay είπε...

έπρεπε.....

MantaRay είπε...

Έχω την εντύπωση ότι το πούμα πάλι βουτιές κάνει :P

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΔΡΟΣΙΖΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΕ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

MantaRay είπε...

Χτές πάντως μας έκανε να ζηλέψουμε (με τον καλό τρόπο) την κοντινή απόσταση που τον χωρίζει απο την παραλία :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

Μπορω να φανταστω που κοντα εισαι
γιατι οπως σε ειπα και παλιοτερα εκανα 2 χρονια με την καψουρα μου στη βουλα..τυχερουλη

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΓΙΩΡΓΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ

MantaRay είπε...

Φίλε, το εξοχικό μου είναι σε μια απόσταση περίπου 40 μέτρα απο την αμμουδιά...δυστυχώς είμαι μακρυά :P

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΛΑ Ε;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

το ξέρω... έπρεπε να μιλάνε Ελληνικά...όσο για την Ελληνική παιδεία το θεωρώ αυτονόητο το ότι πρέπει να έχουν

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

TA EIΠAME AYTA

MantaRay είπε...

Χρειάζεται να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα φίλε μου.....

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣΑΙ

Γιώργος Γεωργίου είπε...

τι εννοείς??

MantaRay είπε...

εννοώ ότι είμαι μακρυά απο το εξοχικό :)

MantaRay είπε...

τα είδωλα....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

πιστεύω στο θεσμό της μοναρχίας φίλε.. οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι να μην κάνουν λάθη...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε Σπάρτακε! 200 μέτρα εγώ, εσύ? :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΦΙΛΕ ΒΙΤΣΙ

Γιώργος Γεωργίου είπε...

καλά πόσο γυναικάρα είναι η Μαρί Σαντάλ??? και είναι 45 ετών! δίπλα η 18χρονη κόρη της Ολυμπία.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα στην παρέα!!!

http://www.funnystuff.gr/sites/default/files/node_images/%20%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5.png

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

μπράβο σου φίλε, να είσαι καλά να χαίρεσαι τη θάλασσα!

MantaRay είπε...

Οι θεσμοί είναι άλλο πράγμα Γιώργο. Οι άνθρωποι όμως που αντιπροσωπεύουν τέτοιους θεσμούς τις περισσότερες φορές είναι ακατάλληλοι. Αντιλαμβάνομαι το να γίνει (για να σου δώσω να καταλάβεις) π.χ ο Καίσαρας αυτοκράτωρ. Οι απόγονοι με ποιά αξιοκρατικά κριτήρια κρίνονται; Δεν πιστεύω στον θεσμό της κληρονομικής διαδοχής. Θεωρώ ότι είναι ψεύτικος και βολεύει μόνο την "φαμίλια"....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αχ και να μουν εκεί να τις περάσω σουβλάκι και τις δύο....:)

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ συντονιστά! Πρέπει να χε μεγάλο πόνο ο Ταμτάκος :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΣΥ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣΑΙ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

χαχα...να σου πω την αλήθεια προτιμώ τη μαμά

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Νταλκά!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΕΙΣΑΙ ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΓΙΩΡΓΗ .........

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οντως, είναι πιο....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γεγονός αυτό, το πολύ κοντά έχει και μειονεκτήματα.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

τα κριτίρια καθορίζονται από το ίδιο το κράτος... για παράδειγμα εδώ πέρα στην Ελλάδα ορίζονταν στο σύνταγμα ότι ο Διάδοχος θα πρέπει να πληρεί ορισμένα προαπαιτούμενα... μερικά από αυτά ήταν η στρατιωτική εκπαίδευση, η παιδεία και άλλα... εγώ πιστεύω ότι όταν κυβερνά ένας ας είναι και ο χειρότερος δεν γίνεται να κάνει τα λάθη που κάνουν οι πολλοί.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

χαχαχα, κορυφαία φωτό!!!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΦΙΛΕ ΒΙΤΣΙ . ΑΠΑΙΤΕΙ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ... ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ

MantaRay είπε...

Κοίταξε, το σκεπτικό σου δεν στερείται ούτε λογικής, ούτε επιχειρημάτων. Και πάλι, στην πράξη όλα ανατρέπονται. Πέραν αυτού, δεν συμφωνώ να αποφασίζει ένας. Για μένα οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής μελέτης, διερεύνησης και βούλησης.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Πήγε πολύ κοντά...


http://i.dib.im/i33m.jpg

MantaRay είπε...

Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ!!!!

Γιώργος Γεωργίου είπε...

δηλαδή πιστεύεις ότι οι περισσότεροι έχουν το δίκιο σε μια απόφαση και ότι οι λιγότεροι έχουν το λάθος??? κάποια πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα και δεν είναι θέμα δημοκρατίας ή ελευθερίας αυτό.

MantaRay είπε...

Σαφώς δεν είμαι ούτε υπέρ του λαικισμού, ούτε υπέρ της λογικής του όχλου. Απλά λέω ότι στην δημοκρατία, οι αποφάσεις, είναι αποτέλεσμα συλλογικών ζυμώσεων και συζητήσεων...

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΧΙΚΑ ......ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ

MantaRay είπε...

Όντως....αν έχεις και ξύλινα, τότε πρέπει κάθε άνοιξη να είσαι με το βερνίκι στο χέρι για να τα γλιτώσεις απο την αρμύρα....

ANTIantifa είπε...

Ελληνίδες ε????

ANTIantifa είπε...

Θέλει έγκριση για γράψουμε εδώ Βασιλοποτσίλι???

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΒΑΨΙΜΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΣΤΑ ΣΟΥ ΛΕΩ ΦΙΛΕ!!!!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ !!!!!!!!!!

MantaRay είπε...

χαχααχαχ, με πιάσατε στα πράσα φοβούμαι! Προσπαθούσα απλά να μάθω κολύμπι στις αθώες κορασίδες :)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Ισοκράτης: "Δεν είναι πατροπαράδοτη αρχή μας να εξουσιάζουν οι αλλοδαποί τους εντοπίους, ούτε οι ευεγετηθέντες τους ευεργετήσαντας, ούτε αυτοί που έφθασαν εδώ ως ικέτες, τους ανθρώπους που τους εδέχθησαν."

Γιώργος Γεωργίου είπε...

συνεχίζει: "Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

MantaRay είπε...

Οι αλλοδαποί εξουσιάζουν τους εντόπιους, όταν οι εντόπιοι έσονται ανίκανοι να διαχειρισθούν και να διαφυλάξουν...

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΒΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟΝ Putin-Gas ΤΑ ΛΕΤΕ ;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

όταν βάζεις ιδιωτική εταιρεία να περισυλλέγει μετανάστες και να τους φέρνει στον τόπο σου, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου...

MantaRay είπε...

Πολύ σωστό. Ο Ισοκράτης ανεξάρτητα απο τις ιδεολογικές ή τις πολιτικές του προτιμήσεις, ήταν απο τους πλέον προσγειωμένους όταν αναφερόταν στην πολιτεία και την κοινωνία. Πολύ αντικειμενικότερος απο τον Πλάτωνα....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Ο Πλάτωνας το φιλοσοφούσε περισσότερο... ο Ισοκράτης ανέπτυσε ιδέες εφαρμόριμες...

MantaRay είπε...

χαχαχαχ, ξεχνάτε αγαπητέ την stratfor....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλός είναι, έχουμε συζητήσει. Ο Μέγας Γκόνζο δεν πήρε χαμπάρι προχθές, μάλλον λείπει και δεν είδε την πρόσκληση. Σιγά-σιγά θα επιστρέψουν απ τις διακοπές, είναι και ο El Padre, ο πισω γορίλα, ο Αντίλοφος, η ΓΑΛΑΤΕΙΑ, κ.α.

MantaRay είπε...

Ναι, σαφώς! Για σκουριές κλπ.

MantaRay είπε...

Σας μερσώ! :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Ο Putin-Gas ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΕΙΠΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΗΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ

Γιώργος Γεωργίου είπε...

δεν την έχω υπόψη...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εγώ αποφεύγω πρόσκληση στο κυρίως θέμα, όπως νομίζεις, δεν θέλω να εκτεθείς ή να μπαναριστείς εξαιτίας μου.

MantaRay είπε...

Αργκ! αυτά παθαίνω όταν διαβάζω multiple σελίδες :P εννοούσα την Frontex :P

MantaRay είπε...

Βέβαια, η stratfor είναι κάτι άλλο.... τσέκαρε το στην πρώτη ευκαιρία....
δεν λέω άλλα :)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

η φρόντεξ που υπάρχει ακόμα δεν κάνει περισυλλογή...ο ρόλος της είναι η φύλαξη των συνόρων

Γρηγορης χωρις Μουστακι είπε...

καλεσε και αλλα παιδια με διαφορετικα πιστευω..μην το κανεις μονοπλευρο βιτς αρκει να ειναι ατομα χωρις βρισιδια
πιστευω εχει αρκετα.
Εγω τωρα σας αφηνω παω να δω κανενα ματσακι διπλα στην καφετερια να περασω λιγο την ωρα μου τα λεμε πιο αργα

MantaRay είπε...

τινί τρόπω; Για κάτσε να θυμηθώ ποιοι προστατεύαν το Βυζάντιο απο τους αγαρινούς και τους μωαμεθανούς; χμμμμ, η Frontex του τότε με τους Βενετούς και τους Φράγκους και τους Γενουάτες;.... πολύ καλή δουλειά....

MantaRay είπε...

Καλή συνέχεια Γρηγόρη! Και εγώ πετάγομαι μια μέσα να τσιμπήσουμε το βραδυνό και επιστρέφω :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εννοείται αυτό φίλε Γρηγόρη, ο καθένας να λέει ελεύθερα τη γνώμη του, δεν υπάρχει λογοκρισία εδώ, αυτό έλειπε να συμφωνούμε όλοι σε όλα :)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

το βυζαντιο δεν ειχε στρατο, μονο μισθοφορους που δεν μπορουσε να πληρωνει

MantaRay είπε...

Aκριβώς...όταν μεταθέτεις τις δικές σου ευθύνες σε τρίτους, αυτά γίνονται....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου ΑΝΤΙantifa! Σου είχε μπλοκάρει 3 σχόλια το disqus, ως spam, τώρα το είδα και τα ενέκρινα. :)

MantaRay είπε...

Και στον αντίποδα τώρα..... το πιο γλυκό αναλογικό μουσικό όργανο που άκουσα τον τελευταίο καιρό.

https://www.youtube.com/watch?v=xk3BvNLeNgw

mad max είπε...

χαμος!!!

MantaRay είπε...

Ας ελπίσουμε ότι σε κανα δυο χρονάκια θα μπορέσω να το βρώ σε καλύτερη τιμή :P

AZAZYEL είπε...

Καλησπέρα παιδιά...
Καλή επιτυχία στην προσπαθειά σου φίλε ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 779   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου