Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

 Νικολά Τέσλα



Ο Σερβο-αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νικολά Τέσλα, (1856-1943), υπήρξε ο άνθρωπος που έδωσε κυριολεκτικά φως στη ζωή μας, κάνοντας το ηλεκτρικό ρεύμα μια απ’ τις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας και αρχή μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης στην Ηλεκτρολογία και την Μηχανολογία. Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος χαρακτήρας με ελάχιστους φίλους αλλά ταυτόχρονα μια σπάνια ιδιοφυΐα με εκατομμύρια θαυμαστές και χιλιάδες συνεχιστές.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι εφευρέσεις του, παραθέτουμε μερικές:


1. Το ραδιόφωνο.


Στον Guglielmo Marconi αρχικά πιστώνεται, και οι περισσότεροι θεωρούν αυτόν ως τον εφευρέτη του ραδιοφώνου, μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Marconi το 1943, όταν αποδείχθηκε ότι ο Tesla εφηύρε το ραδιόφωνο, χρόνια πριν τον Marconi.

2.Οι ακτίνες Χ

Η Ηλεκτρομαγνητική και Ιονίζουσα ακτινοβολία είχε σε μεγάλο βαθμό ερευνηθεί στα τέλη του 1800, αλλά ο Tesla ερεύνησε ολόκληρο το φάσμα.
Τα πάντα, από έναν προάγγελο της φωτογραφίας Kirlian, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τη δύναμη της ζωής, μέχρι και το καθετί που χρησιμοποιείται σήμερα για τις ιατρικές διαγνώσεις, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μετασχηματιστικές εφευρέσεις του Τέσλα, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.
Οι Ακτίνες Χ, όπως και τόσες άλλες από τις αναρίθμητες συνεισφορές του Tesla, προήλθαν από την πεποίθησή του ότι όλα όσα πρέπει να κατανοήσουμε στο σύμπαν είναι σχεδόν γύρω μας ανά πάσα στιγμή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για την ανάπτυξη συσκευών που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και που θα αυξήσουν την έμφυτη αντίληψη μας περί ύπαρξης.

3.το τηλεχειριστήριο.


Αυτή η εφεύρεση ήταν μια φυσική outcropping (συνέχεια) του ραδιοφώνου. Η Ευρεσιτεχνία No.613809 ήταν το πρώτο μοντέλο τηλεκατευθυνόμενης λέμβου, που καταδεικνύεται το 1898.
Αξιοποιώντας αρκετές μεγάλες μπαταρίες, Ραδιοσήματα διακόπτες, που ενεργοποιούν στη συνέχεια την προπέλα του σκάφους, το πηδάλιο, και την κλίμακα προς τα κάτω στα φώτα πορείας. Αν και αυτή ακριβώς η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται ευρέως για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορούμε τώρα να δούμε τη δύναμη που είχε ιδιοποιηθεί από το στρατό στην επιδίωξη του τηλεχειριζόμενου πολέμου. Ραδιοελεγχόμενα άρματα μάχης εισήχθησαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι εξελίξεις σε αυτόν το χώρο έχουν ξεφύγει κατά πολύ από την κατεύθυνση της ανθρώπινης ελευθερίας.

4. συσκευές ακτίνων lazer


Η εφεύρεση του Tesla, το λέιζερ, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του καλού και του κακού που συνδέονται μαζί μέσα στο μυαλό του ανθρώπου. Τα Λέιζερ έχουν μετατρέψει τις χειρουργικές εφαρμογές με έναν αναμφισβήτητα επωφελή τρόπο, και έχουν δώσει αφορμή για ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας ψηφιακής τεχνολογίας μας. Ωστόσο, μ’ αυτό το άλμα στην καινοτομία έχουμε επίσης, περάσει στη γη της επιστημονικής φαντασίας.
Από το “Star Wars” του Ρέιγκαν αμυντικού συστήματος λέιζερ σε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο Όργουελ σήμερα με “μη θανατηφόρα” όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται τα όπλα λέιζερ και η κατευθυνόμενη ενέργεια με «ακτίνες θανάτου» -με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και στις δύο κατευθύνσεις.


Ο “άνθρωπος πουλί” του Bryant Park

18 Μαΐου 1917. Όπως κάθε μέρα και νύχτα εδώ και πολλά χρόνια, έτσι και σήμερα ένας μεσήλικας άνδρας μπήκε μέσα στο Bryant Park, ένα μικρό πράσινο τετράγωνο μέρος πίσω ακριβώς από την μεγαλοπρεπή δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Το παρουσιαστικό του ήταν εκλεπτυσμένο όπως ακριβώς και το κοστούμι του: ήταν ψηλός (1.88 μ.), αρκετά αδύνατος με ευγενική φυσιογνωμία, φορούσε ένα μαύρο παντελόνι, κοστούμι με ουρά κι ένα μαύρο ψηλό καπέλο. Κάτω από το σακάκι φορούσε ένα γιλέκο, λευκό πουκάμισο και λευκό παπιγιόν. Ένα ολοκαίνουριο ζευγάρι γκρι γαντιών κάλυπτε τα ασυνήθιστα μεγάλα χέρια του και τους εξέχοντες αντίχειρές του που κρατούσαν ένα μπαστούνι κι ένα καφέ χαρτοφύλακα που ήταν γεμάτος με ψίχουλα.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από την άφιξη του, τα περιστέρια μαζεύτηκαν γύρω του όπως τα σιδερένια ρινίσματα σε ένα μαγνήτη. Χαμογελώντας και μουρμουρίζοντας στα περιστέρια που γουργούριζαν, ο άντρας τέντωσε τα χέρια του κι εξαφανίστηκε γρήγορα μέσα σε ένα σύννεφο από λευκά και γκρίζα φτερά. Η εναέρια απόδρασή του ήταν σύντομη και διακόπηκε από την παρουσία ενός άλλου άνδρα, που φορούσε επίσης κοστούμι με ουρά κι ο οποίος τον άρπαξε βιαστικά.

Ο “άνθρωπος πουλί” του Bryant Park απελευθερώθηκε και προσγειώθηκε απρόθυμα. Ήταν εξάλλου μια πολύ σημαντική νύχτα για τον Νίκολα Τέσλα. Επρόκειτο να του απονεμηθεί το μετάλλιο Edison από το “American Institute of Electrical Engineers” (AIEE) και θα του το παρέδιδε ο άνδρας που είχε έρθει να τον βρει, ο παλιός του φίλος Δρ Bernard A Behrend.

Ο Behrend υποστήριξε στο λόγο του ότι "η Φύση κι οι νόμοι της παραμένουν κρυφοί τη νύχτα", δανειζόμενος τον επιτάφιο λόγο του Alexander Pope προς τον Newton. Συνεχίζοντας είπε πως "ο Θεός ευτυχώς μας έδωσε τον Tesla κι αν μπορούσαμε να υπολογίσουμε κι όχι να εξαλείψουμε τις ανακαλύψεις του από τον βιομηχανικό κόσμο, οι 'τροχοί της βιομηχανίας θα σταματούσαν να γυρίζουν', τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τρένα θα σταματούσαν, οι πόλεις μας θα βυθίζονταν στο σκοτάδι, οι μύλοι θα παρέμεναν αδρανείς κι ακίνητοι. Το όνομα του σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής επιστήμης."

Ενώ είναι πιθανό να βρει κανείς αρκετές σύγχρονες ιστορίες σχετικά με τον ηλεκτρισμό χωρίς αυτές να κάνουν καμία αναφορά στον Τέσλα, κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν στο πλευρό του Thomas Edison και του Guglielmo Marconi, του πιο διάσημου εφευρέτη της εποχής. Το πολυφασικό του σύστημα του εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) παραμένει η βάση για τη μεταφορά του ηλεκτρισμού μέσα από γραμμές ενέργειας και για την προώθηση επαγωγικών μηχανών μια ακόμη πρωτοπορία του Τέσλα στα πάντα. Από τα cd players μέχρι τα υποβρύχια.

Στον Τέσλα συχνά χρεώνεται η έναρξη της 'Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης', όμως αυτή η ιδιοφυΐα καταπιάστηκε με πολλά πράγματα πέραν των κινητήρων. Τα γραπτά του, οι πατέντες του κι οι ανακαλύψεις του περιλαμβάνουν τα πρώιμα μοντέλα του ραδιοφώνου, των αγωγών εκπομπής ακτινών Χ, των λαμπών φθορίου, της ρομποτικής, των ραντάρ, των αεροσκαφών, των πυραύλων, και πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, των ενεργειακών όπλων, του ελέγχου του καιρού και το μεγαλύτερο του όνειρο της μετάδοσης του ηλεκτρισμού χωρίς καλώδια.

Δυστυχώς, εγκατέλειψε την επαγγελματική του καριέρα. Μέχρι την στιγμή του θανάτου του, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, ήταν χρεωμένος κατά χιλιάδες δολάρια κι είχε επισκιαστεί από τις φήμες για την εκκεντρικότητα του που τον περιέβαλαν όπως τα περιστέρια που τόσο πολύ αγαπούσε. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες ήταν αληθινές.

Ευαίσθητος και με λεπτούς τρόπους, ποτέ δεν παντρεύτηκε κι ούτε φαίνεται να είχε στενές σχέσεις με γυναίκες (ή άνδρες έστω), δεν είχε ποτέ ένα σπίτι, ζούσε από την ενηλικίωση του κι έπειτα σε ξενοδοχεία, επέμενε να υπολογίζει τις ακριβείς ποσότητες φαγητού ή ποτού που θα κατανάλωνε κι έτεινε να αναλαμβάνει δράση έχοντας πάντα υπόψη του τρεις εναλλακτικές επιλογές.

Μετά τον θάνατο του, το όνομα του Τέσλα συνδέθηκε αναπόσπαστα με τη μέτρηση της έντασης ενός μαγνητικού πεδίου, με ένα κρατήρα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και με ένα μικρό πλανητικό αντικείμενο (Tesla 2244). Εν τω μεταξύ, οι ιδέες του συνέχισαν να αποτελούν έμπνευση για αξιοσέβαστους επιστήμονες του είδους - για χάρη των ιδεών αυτών θα πήγαινε κάποιος με χαρά πάλι στο πανεπιστήμιο - και για λεγεώνες ερευνητών που αναζητούσαν το “ιερό δισκοπότηρο” της ενέργειας: την ελεύθερη ενέργεια.

Στον 21ο αιώνα παρατηρείται μια θεαματική αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Tesla και το έργο του. Το 2006, στην 150η επέτειο της γέννησης του, καθιερώθηκε από την UNESCO ως η "Χρονιά του Tesla" κι έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις στην γενέτειρα του, την Κροατία, και στο πατρικό του σπίτι στην Σερβία. Το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μετονομάστηκε επίσημα σε Αεροδρόμιο Βελιγραδίου Nikola Tesla. Το 2006 επίσης εγκαινιάστηκε το Tesla Roadster, ένα υψηλών προδιαγραφών ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από τη Lotus. Επίσης αν κι όχι με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό αλλά με μεγάλη σημασία μια μηχανή στο Silverlink's North London Line πήρε το όνομα Nikola Tesla το 2001.

Η αλλαγή αυτή στις φήμες για τον Τέσλα που υπήρχαν μετά τον θάνατο του, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό στους τίτλους των βιογραφιών του. Στην πρώτη το 1944 θεωρήθηκε μια αστείρευτη ιδιοφυΐα, το 1981 θεωρήθηκε ως ο άνθρωπος όλων των εποχών και το 2001 θεωρήθηκε ως ο άνδρας που σηματοδότησε τον 20ο αιώνα.

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 9ης προς 10η Ιουλίου του 1856 σε ένα μικρό οικισμό του Smiljan που τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων και σήμερα ανήκει στην Κροατία. Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της Duka Mandic και του Milutin Tesla, ο οποίος ήταν ιερέας στην γειτονική ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας. Ένας θρύλος αναφέρει ότι τη νύχτα εκείνη έπεφταν πολλοί κεραυνοί κι αρκετές αστραπές.

Το σπίτι του Τέσλα ήταν γεμάτο ζωή. Η Duka παρόλο που δεν είχε σπουδάσει ποτέ είχε ένα πάθος με την ευρωπαϊκή ποίηση και μπορούσε να αποστηθίζει ποιήματα και να τα θυμάται για μεγάλο χρονικό διάστημα χάρη στην εκπληκτική της μνήμη, κάτι που κληρονόμησε κι ο Nikola. Η μητέρα του ήταν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για εκείνον, ο οποίος ανέπτυξε όλες του τις ικανότητες υπό την δική της επίδραση. Η οικογένεια παραδοσιακά έστελνε όλα τα αγόρια της στον στρατό ή στον κλήρο, ο νεαρός όμως Nikola ήταν διαφορετικός.

Άρχισε τις εφευρέσεις του από μικρή ηλικία. Στα πέντε του έχτισε τον δικό του νερόμυλο, του οποίου οι επίπεδες πλευρές διαφοροποιούνταν από τους τροχούς με τα 'κουπιά' των υπολοίπων νερόμυλων της περιοχής. Ένας ακόμη μύλος που κινούταν από τα σκαθάρια του Ιουνίου ήταν πολλά υποσχόμενος μέχρι την στιγμή που ένας φίλος του κατέστρεψε τα καύσιμα, ένα θέαμα που έκανε το νέο εφευρέτη να γίνει έξω φρενών.

Μια απόπειρα του να πετάξει από μια οροφή χρησιμοποιώντας μια ομπρέλα κι ένα αλεξίπτωτο ήταν λιγότερο επιτυχής καθώς τον βρήκε αναίσθητο η μητέρα του. Καθώς μεγάλωνε, φανταζόταν τον εαυτό του να μεταφέρεται εναερίως μέσα σε μια αεροστεγή ιπτάμενη μηχανή - είχε ήδη κατασκευάσει ένα μικρό πρωτότυπο ενός αεροστεγούς κυλίνδρου και να χτίζει ένα τεράστιο νερόμυλο στην βάση των καταρρακτών του Νιαγάρα. Αυτό θα αποτελούσε τουλάχιστον ένα προφητικό όραμα.

Η οικογενειακή ζωή ήταν βουκολική. Τα παιδιά μοιράζονταν την ζωή τους με τα ζώα της φάρμας, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού περιστεριών, όμως μια τραγωδία χτύπησε την οικογένεια όταν ο Nikola ήταν πέντε χρονών. Ο 12χρονος αδερφός του Daniel - που ο Nikola τον θεωρούσε ως ήρωα του σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα.

Οι εκδοχές διίστανται μπορεί να σκοτώθηκε πέφτοντας από κάποιο αγαπημένο του άλογο ή να έπεσε κάτω από τις σκάλες. Ακόμη κι ο Nikola μπορεί να θεωρήθηκε υπεύθυνος για την πτώση του. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η απώλεια του Daniel επηρέασε βαθύτατα τον Nikola, ο οποίος άρχισε να εκδηλώνει σημάδια υπερευαισθησίας που θα τον έκαναν εκκεντρικό για την υπόλοιπη ζωή του.

Όταν ήταν μεσήλικας έγραψε στο “My Inventions”, Electrical Experimenter, (Φεβρουάριος - Οκτώβριος 1919): "Απέκτησα πολλές παράξενες συμπάθειες, αντιπάθειες και συνήθειες. Τις αιτίες για κάποιες απ' αυτές μπορώ να τις ανιχνεύσω σε εξωτερικές παραστάσεις ενώ κάποιες άλλες δε μπορώ. Είχα μια έντονη απέχθεια για τα γυναικεία σκουλαρίκια. Δεν θα άγγιζα τα μαλλιά των υπολοίπων ανθρώπων εκτός ίσως, εάν με απειλούσαν με περίστροφο. Θα ανέβαζα πυρετό αν έβλεπα ένα ροδάκινο κι αν υπήρχε καμφορά κάπου στο σπίτι, ένιωθα πάρα πολύ άσχημα." Φαίνεται πως οι φοβίες του εμπόδισαν τον Tesla από το να αποκτήσει οικειότητα με άλλους ανθρώπους.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα όταν σπούδαζε ηλεκτρολογία - μηχανολογία και μαθηματικά στο Πολυτεχνείο του Graz της Αυστρίας, ο πρόωρα ανεπτυγμένος Tesla ανέπτυξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το εναλλασσόμενο Ρεύμα και τον Βολταίρο. Δεν αποφοίτησε όμως ποτέ, επειδή πιθανότατα αποβλήθηκε λόγω άσωτης συμπεριφοράς. Το 1882, αφού “έχασε” 2 χρόνια στην Πράγα, η οικογένεια του Nikola του εξασφάλισε μια δουλειά στο επιτελείο της Edison Telephone Company στο Παρίσι. Εκεί έκανε τόσο καλή δουλειά βελτιώνοντας κι επισκευάζοντας τις μηχανές στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που είχε η εταιρεία στην Γαλλία και την Γερμανία που τον παρουσίασαν στον ίδιο τον Thomas Edison με προσωπική επιστολή, στην οποία αναφερόταν: "γνωρίζω δύο σπουδαίους άνδρες. Ο ένας είστε εσείς κι ο άλλος είναι αυτός ο νέος άνδρας."

Και με αυτό ως αφορμή, ο Τέσλα ακολούθησε το κύμα μετανάστευσης προς την Αμερική έχοντας στις τσέπες του μόνο 4 σεντς, μερικά τεχνικά διαγράμματα και το τετράδιο στο οποίο έγραφε ποίηση.

Όταν ο Τέσλα κι ο Edison συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1884, ο “Μάγος του Menlo Park” ήταν ένας ισχυρός και πλούσιος άνθρωπος, βαθιά αναμεμειγμένος σε μάχες για πατέντες και πνευματικά δικαιώματα τόσο για τη λάμπα φωτισμού όσο και για το μικρόφωνο. Παρείχε επίσης ενέργεια στο Manhattan κι ηλεκτρικό φως στο Roselle του New Jersey ενώ παράλληλε προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον φωτισμό γκαζιού - που αποτελούσε μονοπώλιο με τον δικό του: το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Τέσλα εντυπωσίασε τον Edison, παρόλο που οι διαφορές στις προσωπικότητες τους ήταν εμφανείς: Ο Tesla ήταν ηθικός, σχολαστικός, λεπτοκαμωμένος κι ονειροπόλος. Ο Edison ήταν ανέντιμος, ανοργάνωτος κι άρτιος εφευρέτης. Έδωσε επίσης την ευκαιρία στο νεαρό ιδεαλιστή να αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία με την σκληρή πραγματικότητα του επιχειρηματικού κόσμου παρόλο που ο Τέσλα δεν άδραξε ποτέ αυτή την ευκαιρία σε μεγάλο βαθμό.

Όταν ο Τέσλα προσφέρθηκε να αυξήσει την αποδοτικότητα των κινητήρων της εταιρίας, ο Edison του έδωσε την εποπτεία ενώ υποσχέθηκε να του δώσει 50.000 δολάρια όταν θα τελείωνε το έργο. Ο Τέσλα δούλευε νυχθημερόν για σχεδόν ένα χρόνο, κάνοντας γενικές επισκευές κι αυτοματοποιήσεις των κινητήρων στα εργαστήρια του Edison, βρίσκοντας παράλληλα και πατέντες για πολλά καινούρια πράγματα. Όταν αυτό το εγχείρημα ολοκληρώθηκε κι επισκέφθηκε τον εργοδότη του για την συμφωνημένη αμοιβή, απογοητεύτηκε όταν τον άκουσε να καγχάζει λέγοντας: "Τέσλα, δεν καταλαβαίνεις το αμερικάνικο χιούμορ μας."

Αηδιασμένος από αυτήν την έλλειψη τιμής κι ηθικής που είδε, ο Τέσλα παραιτήθηκε από την εταιρία. Ίσως να συνειδητοποίησε ότι η παραμονή του στον Edison ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στο συνεχές ρεύμα θα τον οδηγούσε σε αδιέξοδο αν ήθελε να πραγματοποιήσει το όνειρο του περί εναλλασσόμενου ρεύματος. Σύντομα τον προσέγγισαν κάποιοι επενδυτές ώστε να ιδρύσει την δική του εταιρία, την Tesla Electric Light Company, για την οποία πατένταρε ένα καινούριο βολταϊκό φωτισμό όμως για μια ακόμα φορά έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Αναγκάστηκε να φύγει από την εταιρία ύστερα από ένα χρόνο κι αποζημιώθηκε με μια εγγύηση επί του - μικρής αξίας αποθέματος.

Την άνοιξη του 1886 ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση εκείνης της χρονιάς εγκαταλείποντας τη Νέα Υόρκη έως ότου η κρίση ξεπεράστηκε τον επόμενο χρόνο. Ο επικεφαλής του εργατικού προσωπικού του ο οποίος δεν απασχολούταν κι εκείνος ανάλογα με τις ικανότητες του τον συνέστησε στον AK Brown, μάνατζερ της Western Union Telegraph Company. Ο Brown εντυπωσιάστηκε από την θεωρία του Τέσλα για το εναλλασσόμενο ρεύμα και τον εφοδίασε με μια εταιρία, την Tesla Electric Company, καθώς κι ένα εργαστήριο στην 33η οδό της 5ης Λεωφόρου. Έτσι, μετά από μια θυελλώδη αρχή, η ζωή του Νικολά Τέσλα άρχισε να μετατρέπεται σε ένα μύθο.

Μέσα σε έναν καταιγισμό από πατέντες, το 1888 ο Tesla άρχισε να πραγματοποιεί τα όνειρα του. Το τελειοποιημένο πολυφασικό του σύστημα - κι όχι τα διάφορα μηχανήματα διευκόλυνε στην ανάπτυξη περιστροφικών μαγνητικών πεδίων για την κίνηση των μηχανημάτων, μειώνοντας έτσι τις τριβές και τις δονήσεις που ήταν χαρακτηριστικά των παλιότερων μηχανημάτων κι αυξάνοντας την απόδοση τους. Ήταν μια απλή ιδέα η οποία αντιμετωπίστηκε με άκρατο ενθουσιασμό από την AIEE κι ο Tesla σύντομα τράβηξε την προσοχή του George Westinghouse, ο οποίος είχε ένα εργοστάσιο παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Ο Westinghouse υιοθέτησε το σύστημα του Tesla και τον προσέλαβε για να αναβαθμίσει τις γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε ήδη.

Η μεταξύ τους συνεργασία έγινε σύντομα γνωστή στον Edison, του οποίου το σύστημα συνεχούς ρεύματος ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ανατολική Ακτή κι οι γεννήτριες της Edison PR υπερλειτουργούσαν. Το εναλλασσόμενο ρεύμα αν και ήταν θεωρητικά ασφαλέστερο - ήταν αρκετά επικίνδυνο αφού ένα ολόκληρο εκτροφείο ζώων έπαθε ηλεκτροπληξία, καθώς κι ο ελέφαντας του τσίρκου. Ο 'πόλεμος του ρεύματος' συνεχίστηκε για χρόνια φτάνοντας στο απόγειό του το 1890 όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση ανθρώπου με ηλεκτροπληξία, του δολοφόνου William Kemmler. Ήταν μια αργή κι εξουθενωτική διαδικασία, εξαιτίας κυρίως της φυλακής του Auburn της Νέας Υόρκης που χρησιμοποίησε το εναλλασσόμενο ρεύμα, που ο Edison είχε υποστηρίξει ότι ήταν πιο θανατηφόρο.

Το πραγματικό τέλος του 'πολέμου' ήρθε το 1893 όταν προς μεγάλη χαρά του Tesla και του εργοδότη του η Westinghouse υπέγραψε συμβόλαιο για να εγκαταστήσει μια υδροηλεκτρική γεννήτρια στην βάση των Καταρρακτών του Νιαγάρα. Το παιδικό όνειρο του Tesla πραγματοποιήθηκε και το 2006 εγέρθηκε ένα άγαλμά του επάνω σε μια από τις μηχανές προς τιμήν της περίστασης. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε ως ένας από τους υπεράνθρωπους του ηλεκτρισμού στην κολοσσιαία έκθεση της Columbian, στο Chicago World's Fair, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που τροφοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από την Westinghouse AC. Εκεί ο Tesla παρουσιάστηκε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές ως ο “γητευτής των ρευμάτων”, κατακλυσμένος από σπίθες, φλόγες και φωτοστέφανα.

Ο “νέος μάγος της Δύσης”, όπως τον απεκάλεσε ένας δημοσιογράφος, βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του. Στο Παρίσι και το Λονδίνο συνάντησε τους σημαντικότερους επιστήμονες κι έδωσε διαλέξεις σε θρυλικές συγκεντρώσεις για την ασύρματη μετάδοση των πληροφοριών και της ενέργειας. Ένας σταθερά μεγάλος αριθμός διασημοτήτων, επιστημόνων και δημοσιογράφων επισκέφθηκαν το εργαστήριο της 5ης Λεωφόρου για να μείνουν έκθαμβοι από τις λάμπες φθορίου που τροφοδοτούντουσαν ασύρματα, πηνία που δημιουργούσαν αστραπές και όπως στην περίπτωση του Mark Twain μια δονούμενη πλατφόρμα με ανεξέλεγκτες καθαρτικές επιπτώσεις.

Ο Tesla ήταν πολύ δημοφιλής στο κοινό, έκανε όνειρα και παρουσίαζε νέες εφευρέσεις όπως τα 'τηλεαυτόματα μηχανήματα' του, τα τηλεχειριζόμενα οχήματα κι όπλα που ευελπιστούσε αλλά απέτυχε να πουλήσει στον στρατό. Επίσης, στο Missouri του St Louis το 1893 παρουσίασε αυτό που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή. Ο Tesla υπέβαλε δύο αιτήσεις για πατέντα σχετικά με το ραδιόφωνο εκείνη την χρονιά, αυτές όμως δεν έγιναν δεκτές παρά μόνο το 1943, τρεις μήνες μετά τον θάνατο του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αγνοούσε το γεγονός ότι οι πατέντες του αποτέλεσαν την βάση για το πιο γνωστό πείραμα του Guglielmo Marconi το 1895. Η φήμη κι η περιουσία του Marconi άρχιζαν να αυξάνουν μόνο όταν το άστρο του Tesla άρχισε να δύει.

Ο μάγος του ηλεκτρισμού

Για την ώρα πάντως, ο Tesla δεν είχε κάνει κάποιο λάθος. Το 1899 έπεισε τον ξενοδόχο Συνταγματάρχη John Jacob Astor να επενδύσει στο όραμα του για το δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα που κάποια μέρα θα μας επέτρεπε να επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους του Άρη.

Ένα ειδικής κατασκευής εργαστήριο κατασκευάστηκε στην ύπαιθρο έξω από την πόλη του Colorado Spring στο Colorado σε υψόμετρο 6000 ποδιών (1800 μέτρων) όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του NORAD (North American Aerospace Defense Command) όπου οι γύρω κάτοικοι εξέτρεφαν οικόσιτα κοπάδια κι ήταν κτισμένο ένα σχολείο για τυφλούς και κωφάλαλους. Με έναν πολύ μεγάλο αριθμό από τεράστια πηνία, ενισχυτές και μετατροπείς εντός κι εκτός του κτιρίου - ένα κτίριο ύψους 142 ποδιών (43 μέτρα) - θα μπορούσε να κάνει πειράματα με τεράστιας ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα, εξαπολύοντας τεχνητούς κεραυνούς στην ξηρή ατμόσφαιρα του βουνού κι οι οποίοι μπορούσαν να παρατηρηθούν από μίλια μακριά.

Όσοι ήταν περίεργοι και πλησίαζαν τον πειραματικό σταθμό αντιμετώπιζαν αρκετές απαγορευτικές πινακίδες ενώ η φράση του Δάντη 'Εγκαταλείψτε όλες σας τις ελπίδες όσοι έρχεστε εδώ' αναγραφόταν επάνω από την είσοδο του εργαστηρίου. Αυτοί που πλησίαζαν περισσότερο ανέφεραν ότι το έδαφος δονούταν κάτω από τα πόδια τους, σπίθες ξεπετάγονταν και οι κεραυνοί που προκαλούνταν από την εξωτερική στήλη ακούγονταν σαν τις οπλές εκατοντάδων αγριεμένων αλόγων. Μια φορά ο Tesla ξόδεψε τα αποθέματα ηλεκτρισμού ολόκληρης της πόλης προκαλώντας ένα blackout έως ότου επιδιόρθωσε ο ίδιος το πρόβλημα.

Ενώ βρισκόταν στο Colorado Springs, ο Tesla συνειδητοποίησε ότι η Γη ήταν ένας αγωγός τεραστίων διαστάσεων. Ήταν πεπεισμένος ότι είχε στείλει κύματα ELF (Εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας) ανά τον κόσμο, δημιουργώντας έναν όγκο ενέργειας στον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λόγω της ισχύος του με την χρήση ενός απλού μηχανισμού όπως ένας δέκτης ραδιοσημάτων.

Έξω από τον σταθμό ο Tesla μπορούσε να τροφοδοτήσει τις λάμπες με ασύρματο ρεύμα, ενώ όταν ήταν μέσα σημειώνονταν εμφανίσεις φωτεινών μπαλών και σε μια περίπτωση μιας πυκνής ομίχλης, κάτι που τον έκανε να πιστεύει ότι κάποια μέρα θα ήταν σε θέση να τροποποιεί τον καιρό και να δημιουργήσει υγρασία σε άγονες περιοχές.

Ο πιο αμφισβητήσιμος ισχυρισμός του που αποτέλεσε επίσης την αρχή του τέλους της φήμης του ως σοβαρού επιστήμονα ήταν η δήλωσή του ότι είχε λάβει ραδιοφωνικά σήματα από το διάστημα, πιθανότατα από τον Άρη ή την Αφροδίτη. Αν και δεν ήταν αυτή η πρόθεση του, αυτό το γεγονός έκανε τον Tesla τον πρώτο ραδιο-αστρονόμο, παρόλο που εκείνος υποστήριζε ότι τα σήματα προέρχονταν από κάποια άλλη νοημοσύνη.

Με τα πειράματα στο Colorado Springs, το όραμα του Tesla τελικά ξεπέρασε την ανοχή της φαντασίας του κοινού του. Ήδη η μετάδοση ραδιοκυμάτων από τη μια άκρη του Ατλαντικού ως την άλλη από το Marconi το 1901, ήταν αρκετά τολμηρή ως ιδέα για να μπορέσει να γίνει ευρέως αποδεκτή, ενώ τα ραδιοκύματα στο διάστημα κι η ασύρματη μεταφορά ενέργειας φαινόντουσαν ως ιδέες από μια άλλη εποχή ή ακόμη κι από άλλον πλανήτη.

Ο HG Wells κι ο Ιούλιος Βερν θα μπορούσαν να περιέγραφαν τέτοια πράγματα στα μυθιστορήματα τους αλλά το να ισχυριστεί κάποιος ότι τα έχει επιτύχει ήταν υπερβολικό. Δεν είναι αξιοπερίεργο που αρκετοί άνθρωποι θεωρούσαν ότι ο Tesla δεν ήταν από αυτόν τον πλανήτη! Παρόλα αυτά, βρισκόταν σε αδιάκοπη κίνηση κι έπεισε τον τραπεζίτη JP Morgan να επενδύσει 150.000 δολάρια σε αυτό που αποτέλεσε το μεγαλύτερο του δημιούργημα αλλά παράλληλα και την πτώση του.

Το Wardenclyffe

(Εικόνα: Wardenclyffe Tower, also known as the Tesla Tower, which began construction in 1901, was an early wireless transmission station designed by Nikola Tesla in Shoreham, New York and intended for commercial trans-Atlantic wireless telephony)

Σε μια τοποθεσία κοντά στο Shoreham που είχε έκταση 200 εκτάρια, στο Long Island της Νέας Υόρκης, ο Tesla μαζί με τους αρχιτέκτονες Stanford White και WD Crow προσπάθησε να πραγματοποιήσει το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο του. Το Wardenclyffe έμελλε να γίνει ένα από τα πρώτα βιομηχανικά πάρκα, το οποίο απασχολούσε 2000 εργάτες, εκατοντάδες γεννήτριες και μετασχηματιστές και το πιο εντυπωσιακό απ' όλα έναν πύργο ύψους 187 ποδιών (57 μέτρα) με μια υπογείως γειωμένη ράβδο ("έτσι ώστε να 'αιχμαλωτίζεται η ισχύς' στην γη προκειμένου αυτός ο κολοσσός να κινηθεί"), ενώ ως κορυφή του είχε έναν χάλκινο θόλο ο οποίος είχε βάρος 55 τόνων και διάμετρο 68 ποδιών (21 μέτρα). Αυτός ο κολοσσιαίος πύργος μετάδοσης θα λειτουργούσε παράλληλα με έναν άλλον στην Αγγλία. Αυτοί οι δύο πύργοι θα μετέδιδαν ραδιοσήματα και τελικά ενέργεια από τη μία άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού στην άλλη.

Παρόλα αυτά, όταν ανεγέρθηκε ο πύργος τα χρήματα άρχισαν να λιγοστεύουν. Τα σχέδια του Tesla ήταν ασύμφορα ακόμη και για την πλούσια τσέπη του Morgan. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Tesla δεν ήταν ένας άνθρωπος 'προσγειωμένος' σ' αυτόν τον κόσμο κι ο κόσμος αυτός δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το όραμα του. Ο Morgan πάντως, δεν ήταν σίγουρα έτοιμος κι έτσι αρνήθηκε την περαιτέρω επένδυση, κάτι που έκανε τον Tesla να ανταπαντήσει με ένα υπερθέαμα ηλεκτρικών "μπουρινιών", αφού δημιούργησε στο Wardenclyffe ένα σόου αστραπών που ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ του κι ίσως να μην έχει δει ποτέ του από τότε.

Ενώ ζούσε ακόμα στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria, ο Tesla βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στα χρέη και μέχρι το 1905 το Wardenclyffe προσφερόταν για ενοικίαση στον οποιονδήποτε που θα μπορούσε να το αναλάβει. Προς μεγάλη θλίψη του Tesla, ο φανταχτερός κόσμος των θεαμάτων του World Fair, αυτό το ονειρεμένο 'παλάτι', μετατράπηκε σε έναν χώρο θεαμάτων βαριετέ. Ο πύργος τελικά κατεδαφίστηκε το 1917 και πουλήθηκε σε κομμάτια από τους ιδιοκτήτες του χώρου. Χρειάστηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης ώστε να γκρεμιστεί το επιχειρηματικό μεγαλούργημα του Tesla.

Παρόλο που ο Tesla δεν σταμάτησε από τότε να εργάζεται και δεν ξεχάστηκε ποτέ, το Wardenclyffe ήταν η τελευταία φορά που οι ιδέες του εκφράστηκαν σε τόσο μεγάλο κι εντυπωσιακό βαθμό. Ο κόσμος κινούταν στο σκοτάδι: Η μεγάλη πτώση ήρθε μια δεκαετία μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κι ύστερα ακολούθησε ο Δεύτερος. Αν και συνέχισε να καταθέτει εγγράφως τις ιδέες του στον Στρατό οι οποίες αφορούσαν ρομπότ, όπλα απόστασης, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη κι ένα σύστημα που ήταν κοντά σ' αυτό του ραντάρ ο Tesla ήταν κατά βάθος ένας άνθρωπος ειρηνικός, ο οποίος θεωρούσε την τεχνολογία ως ένα μέσο για να τελειώσει ο πόλεμος.

Εν τω μεταξύ, η υγεία του χειροτέρευε με τον καιρό. Παρόλο που ποτέ δεν έχασε την γοητεία και το στυλ του, ήταν αναγκασμένος να κάθεται και να παρακολουθεί κάποιους άλλους να αποκτούν πλούτο και δόξα με ιδέες που είχε παρουσιάσει πρώτα εκείνος και τις είχε πατεντάρει δεκαετίες πριν. Κανείς δεν το αρνήθηκε αυτό, εκτός από το Marconi, όμως ο Tesla δεν ενδιαφερόταν πλέον για τα πρακτικά θέματα των εφευρέσεων. Όπως πάντα, το μυαλό του προχωρούσε μπροστά. Έλεγε χαρακτηριστικά "Αφήστε το μέλλον να πει την αλήθεια. Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον, για το οποίο εργάστηκα, είναι δικό μου".

Προς το τέλος της ζωής του στράφηκε στην κοσμολογία, επικρίνοντας τις τότε νέες ιδέες του Αϊνστάιν, ενώ κάθε χρόνο την ημέρα της συνέντευξης του ο Τύπος υποδεχόταν με ενθουσιασμό τους ολοένα κι πιο υπερβολικούς ισχυρισμούς του για τις ακτίνες θανάτου και την απεριόριστη ενέργεια. Μια από τις τελευταίες πατέντες του που κατοχυρώθηκε το 1928, αφορούσε ένα αεροσκάφος το οποίο απογειωνόταν και προσγειωνόταν κάθετα κι έμοιαζε πάρα πολύ με το σημερινό ελικόπτερο. Το παιδικό του όνειρο δεν ήταν τελικά και τόσο μακριά.

Σίγουρα τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Είχε ακόμη σημαντικούς φίλους κι υποστηρικτές και το 1931 το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε στο εξώφυλλο του ως 'Ιδιοφυΐα', αφιερώνοντας τέσσερις σελίδες για τον εορτασμό των εβδομηκοστών πέμπτων γενεθλίων του. Έλαβε επίσης ευχαριστήριες κάρτες κι επιστολές θαυμασμού από 70 κορυφαίους επιστήμονες και μεγαλοβιομήχανους, ανάμεσα σ' αυτούς κι από τον Αϊνστάιν. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια, ο απομονωμένος Tesla υποβιβάστηκε σε μια καρικατούρα: η τρελή ιδιοφυΐα, ο Μεγάλος Εφευρέτης (ήταν επίσης γνωστός κι ως GI Grand Inventor). Όλο αυτό έφτασε στο ζενίθ του (ή ακόμα και στο ναδίρ του) το 1941, όταν ο Max Fleischer απεικόνισε τον Superman στην πρώτη του περιπέτεια να αντιμάχεται έναν τρελό επιστήμονα που λεγόταν Tesla.

Ο Tesla πάντοτε αντιλαμβανόταν το πρόβλημα. Τα φυσικά του χαρίσματα, η αγάπη του για τα θεάματα κι οι μεγαλεπήβολες ιδέες του έκαναν τον κόσμο να τον βλέπει ως ένα ρομαντικό οραματιστή, έναν ποιητή της επιστήμης παρά ως ένα πρακτικό εφευρέτη. Ακόμη κι αν όλα του τα όνειρα δεν ήταν εφαρμόσιμα, ήταν πολύ μεγαλύτερα από την ικανότητα του κόσμου να τα αντιληφθεί. Ο κόσμος μας σήμερα δεν είναι πολύ μακριά από αυτόν που οραματίστηκε ο Tesla έναν αιώνα περίπου πριν, ο οποίος τώρα θα απολάμβανε τους καρπούς των ιδιοφυϊών ιδεών του όπως κι εμείς. Για την ώρα όμως, ο Nikola Tesla παραμένει ένας μάρτυρας της παράδοξης επιστήμης, κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να λεχθεί, ο πρώτος Άγιος του ηλεκτρισμού.

Πηγές: technolnews.blogspot.gr/, 2010
            osarena.net/
            TechNews, Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr
            wikipedia

194 σχόλια:

σεναριολόγος είπε...

first

giggity18 είπε...

Με πρόλαβες για δευτερόλεπτα!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

χαχαχα, γειά σου φίλε!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

γεια σας!

βιτσι αν θες ριξε μια ματια στα παρακατω θεματα(μουσικα)

και αν θες,μπορεις και σου αρεσουν βαλε κανενα.

http://www.lifo.gr/mag/features/1584

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5051099/rok-star-apo-thn-karpatho-sthn-oksfordh/

giggity18 είπε...

Μια και είδα το ραδιόφωνο, σας ενημερώνω ότι ετοιμάζω ένα νέο web radio. Σύντομα θα είμαστε στον αέρα!

giggity18 είπε...

Καλησπέρα Βίτσι!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

με τι ακουσματα;

giggity18 είπε...

Εντεχνό ελληνικό - Εναλλάκτική και ξένη Ροκ μουσική
Και ζωντανές καθημερινές εκπομπές

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ενδιαφερον!

giggity18 είπε...

Σύντομα

Leviathan είπε...

Ολα θα πανε καλα και συμφωνα με το σχεδιο.Μην εχετε καμια αμφιβολια.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οταν, και εφόσον θέλεις, βάλε λινκ, θα σου βάλω και λινκ στο blog! :)

giggity18 είπε...

Ευχαριστώ! Θα μιλήσουμε

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ευχαριστώ φίλε, θα τα κοιτάξω αργότερα που θα έχω χρόνο!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

οκ.
αν αποφασισεις να βαλεις καποιο θα σου προτεινα το δευτερο

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε! Αμφιβάλλω ελαφρώς, για να δούμε! :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

ΟΚ, το σημειώνω!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

οι καραγκιοζηδες του ντεφι εχουν τιτλο

"Τσιμέντωσαν" (!) 150 δυτικούς μισθοφόρους στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ!

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕIΑ ΣΥΝΕΔΕΣΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΓΟ ΛΥΜΑΤΩΝ!







και βαζουν και θαυμαστικα!
ειναι για δεσιμο μη πω για κρεμαλα!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

AN ΟΣΟ ΛΕΙΠΩ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ-ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΘΕΣΕΙ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ FLAG ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Leviathan είπε...

Ο προμηθεας θα ξαναδωσει ''την φωτια'' στους ανθρωπους.Οι ανθρωποτητα θα λαβει την γνωση και την σοφια που της αξιζει.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μη δίνεις σημασία, δικό τους ζήτημα, προφανώς σε κάποιους αρέσουν αυτές οι ειδήσεις, αλλιώς δε θα τις έβαζαν, δικαίωμά του.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

εβγαλα το καραγκιοζηδες

Leviathan είπε...

η εικονα που προσπαθησα να κανω attach γιατι δεν εμφανιζεται?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σε ευχαριστώ, κάντε αυτο-συντονισμό! :)

Leviathan είπε...

οκ τωρα εμφανιζεται.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οταν δεν είναι με λινκ, μερικές φορές κολλάει και θέλει refresh!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

δηλαδη ο ανθρωπινος πονος ειναι κατι ευχαριστο;
απορω μετα θελουν να ειναι και καλοι χριστιανοι ενω βλεπουν να πεθαινει κοσμος και χαιρονται

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εντυπωσιακό άγαλμα-γλυπτό, απο που είναι?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Συμφωνώ, έχεις απόλυτο δίκιο.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

χρυσο ειναι;
ποσο κοστιζει;
που βρισκεται;
και τα σχεδια του κτηριου που στεγαζεται!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

χαχαχα

fanfaras the poet είπε...

Δεν εχει πλαστικοτητα

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

απο οτι εχω δει σας αρεσου πολυ οι cure!
δειτε ενα αφιερωμα


http://www.e-go.gr/music/article.asp?catid=17518&subid=2&pubid=381589

MantaRay είπε...

Καλησπερίζω άπαντες :)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

καλησπερα.


νωρις νωρις σημερα

MantaRay είπε...

Καλησπέρα φίλε, την κοπάνησα κανένα μισάωρο νωρίτερα και έτσι είπα να σας πω και μια καλησπέρα πριν απομακρυνθώ και πάλι για μεσημεριανή σιέστα κλπ.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε, καλωσήρθες! Δεν είμαι ειδήμων σε θέματα γλυπτικής, ίσως επειδή είναι μεταλλικό να χάνει στη λεπτομέρεια, προτιμώ τα γλυπτά απο μάρμαρο ή πέτρα.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα!

σεναριολόγος είπε...

επι ώρες αναλύουν για το πως θα φτασουν οι κουράδες και τα σκατά και πως θα προκληθεί ο θάνατος απο ακαθαρσίες ή αέρια κλπ...η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

!?!?!?!?!?!?! χαχαχαχαχα

MariaT. είπε...

Η κοινωνική κριτική , γυρίζει ως μπούμεραγκ , οπότε καλύτερα μην ασχολείσαι .

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ συντονιστά! Βλέπω ότι κάποιοι έχουν αναπτύξει σύνδρομο εξάρτησης με εμάς και ρίχνω γέλια μέχρι δακρύων :) Θα δώσω μια φιλική συμβουλή σε όλους τους φίλους του σάιτ. Όσο ασχολείστε μαζί τους, τόσο νιώθουν ότι αποκτούν και αξία. Σαφώς και ελεύθερα ο καθένας πράττει, ως βούλεται αλλά υπάρχει μια παροιμία που λέει "αν πάρεις μια κοτρώνα και την πετάξεις σε μια λιμνούλα με βρωμόνερα, το πιθανότερο είναι να πιτσιλιστείς και ο ίδιος" ;)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

εγω ομως δε χαιρομαι με το θανατο ειτε ειναι σε σκοπιανο,ισλαμιστη η ουκρανο!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Συμφωνώ φίλε.

MariaT. είπε...

Ούτε κι εγώ αλλά υπάρχει και το γνωστό "περί ορέξεως ......."

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

συμφωνω κι εγω αλλα και παλι αναριωτεμαι στον 21 αιωνα αντι να επιδιωκουμε την ειρηνη επιζητουμε τον πολεμο και τον θανατο ακομη και σε αυτους που δεν θελουμε και απο πανω να ζητωκραυγαζουμε καθε μορφη βιας απενταντι στους αντιθετους(πολιτικα,θρησκευτικα κ.τ.λ) απο εμας!

MantaRay είπε...

Δεν μου αρέσει.... στερείται κλασσικής χάρης....Μου θυμίζει τα γλυπτά που πλαισιώναν το Ράιχσταγκ και τα έργα "τέχνης" της Σταλινικής Ρωσίας....Γωνιώδες και παγερό.....

MantaRay είπε...

ονομάζεται μισαλλοδοξία φίλε και είναι η μητέρα των περισσότερων δεινών της ανθρωπότητας....

Leviathan είπε...

αυτη η παγεροτητα ειναι που το κανει ομορφο...χε χε χε.....το ξαναβαζω γιατι μου αρεσε...

MantaRay είπε...

Σεβαστή ως άποψη. Δικαιούσθε να την εκφράζετε.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

γιατι ομως;
μηπως επειδη δεν εχουμε παιδεια και δεν μαθαμε να σεβομαστε το διαφορετικο;!

MantaRay είπε...

Έλλειψη παιδείας σωστής, αδιαλαξία ιδεολογική, αμετροέπεια, φανατισμός, τυφλότητα....

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

αυτο το εχω βαλει;
rudimental-waiting all night
https://www.youtube.com/watch?v=M97vR2V4vTs

giggity18 είπε...

και στα καπάκια αυτό!

https://www.youtube.com/watch?v=JaAWdljhD5o

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ολα αυτα ξεκιναν απο την παιδεια!
ποιος φταιει γι αυτο η οικογενεια,το σχολειο,το κρατος,η θρησκεια;!

MariaT. είπε...

Η ψυχόλογία της αγέλης η οποία με κάθε τρόπο έχει περάσει στις μάζες των ανθρώπων, συνήθως νιώθουν ασφάλεια όταν είναι ενταγμένοι σε "πιστεύω" και σκοπούς. Γι αυτό και είναι τεράστιο προσόν σε έναν άνθρωπο να είναι πνευματικά ανεξάρτητος. Και είναι δύσκολο. Η μαζικοποίηση είναι σχεδόν εμφυτευμένη.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

pearl jam-future days

https://www.youtube.com/watch?v=nigF1ulBCQE

Leviathan είπε...

δεν ειναι θεμα παιδειας,δεν εξαρταται απο τους ανθρωπους...οι ανθρωποι θα προσαρμοζονται παντα αναλογα με την κοινωνια στην οποια ζουν...οι ανθρωποι ειναι ανικανοι και πολυ μικροι για να καθορισουν και να διαμορφωσουν την κοινωνια στην οποια ζουν...αλλες δυναμεις ανωτερες ειναι αυτες που θετουν τους κανονες και καθοριζουν τον χαρακτηρα της κοινωνιας και αναλογα προσαρμοζονται/ακολουθουν και οι αβουλοι ανθρωποι.Ειναι θεμα ποιος κανει κουμαντο στο συμπαν.

MantaRay είπε...

Βασικά όλα ξεκινάνε και καταλήγουν στην οικογένεια. Τα υπόλοιπα έχουν πιο περιφερειακή (διόλου ευκαταφρόνητη) επιρροή. Πρώτα όμως το οικογενειακό περιβάλλον είναι αυτό που διαμορφώνει την προσωπικότητα του καθενός. Κακά τα ψέματα, κάθε γόνος κουβαλά εν δυνάμει όλα τα χαρακτηριστικά, καλά και κακά, των γονέων. Απο εκεί και μετά αυτά ενισχύονται απο το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να είναι το σχολείο, οι παρέες κλπ. Καμιά θρησκεία δεν είναι κακή per se, η υποκειμενική όμως ερμηνεία πολλές φορές των ιερών κειμένων, οδηγεί στην στρέβλωση. Η ίδια η κοινωνία είναι που δυστυχώς απορρίπτει τα υγιή παραδείγματα και δεν τα προωθεί... μεγάλη κουβέντα....

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

εγω πιστευω(δεν ειμαι αθεος)οτι η θρησκεια κανει κουμαντο σε ανθρωπους πνευματικα φτωχους και τους κατευθυνει ετσι ωστε να βλεπουν παντου εχθρους

MantaRay είπε...

όχι οι θρησκείες.....τα ιερατεία.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ολοι ομως μπορουμε να βελτιωθουμε και να μην ριχνουμε μονο ευθυνες στους απο πανω(κυβερνησεις κ.τ.λ.)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ολα μαζι ειναι αυτα

MantaRay είπε...

Δεν μιλάμε για τους τεχνητούς κανόνες που θεσπίζονται ενίοτε απο τον κάθε εξουσιαστή, αλλά για τις αόρατες συνιστώσες που διέπουν την αλληλεπίδραση των ατόμων μέσα σε αυτή.

MantaRay είπε...

read more ;)

fanfaras the poet είπε...

Ουτε εγω ειμαι ειδικος αλλα αυτο δεν μου αρεσει καθολου Σαν ψευτικο μου κανει πλαστικο παιχνιδι ...(ωχ απο αυτην την αποψη εχει πλαστικοτητα)
Καλος σας βρηκα!

MantaRay είπε...

Το δυσκολότερο είναι να αναπτύξεις μια προσωπικότητα Μαρία μου με βαθύ φιλοσοφικό υπόβαθρο. Η αμφισβήτηση των δογματισμών απαραίτητη, η αυτοκριτική επίσης και η διάθεση για επαναπροσδιορισμό αξιών και απόψεων, μονόδρομος αν θέλουμε όντως να ξεφύγουμε απο τον "καβουρμά"....

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ ποιητά. Όντως φαίνεται λές και βγήκε απο εργοστάσιο της playmobil :P

MantaRay είπε...

Μια μεγάλη φωνή του Ελληνικού τραγουδιού σίγησε σήμερα.... Απο τους τελευταίους πραγματικούς τροβαδούρους της αγάπης, ο Αντώνης Βαρδής μας συντρόφεψε λίγο πολύ όλους με τις μελωδίες του σε κάθε συναίσθηματική μας στιγμή. Καλό ταξίδι....

https://www.youtube.com/watch?v=Y3zhIP6eNlM

ellinas magas είπε...

Καλησπερα :)

MantaRay είπε...

Καλησπέρα φίλε μάγκα. Πάω να την πέσω για μεσημεριανή σιέστα, καθότι η κεφάλα κουδούνι (δυστυχώς όχι απο οινοπνευματώδη, αλλά απο τη δουλειά....) καλή συνέχεια :)

MariaT. είπε...

Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Το φίδι που δαγκώνει με το χειρότερο δηλητήριο τον Ελληνικό λαό είναι ο Κάρολος Παπούλιας. Με τι υπογραφές του έχει στείλει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και εκατοντάδες άλλους στην αυτοκτονία!
Τώρα λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, που το παίζει και...πατριώτης (πολέμησε, λέει, όταν ήταν 16 χρονών) με νέο Προεδρικό διάταγμα καταργεί ακόμη και την αιτιολόγηση των απολύσεων!!! Από 'δω και πέρα λοιπόν ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέωση των απολύσεων!!!
Όπως μεταδόθηκε και από τα χθεσινά δελτία ειδήσεων, το ξεκίνημα έγινε με εργαζόμενο στο ΚΤΕΛ Καλαμάτας, ο οποίος απολύθηκε με e-mail βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του Παπούλια! Χωρίς δηλαδή καμία αιτιολόγηση!!!

the eye είπε...

για να σε καταλαβει καποιος τι θελεις να πεις, πρεπει να εχει μελετησει ΠΟΛΥ. να γνωριζει ομαδες, ανθρωπους, συμβολα, καταγωγες, τροπους δρασης κτλ.
αλλα το πιο δυσκολο κομματι θα ερθει οταν αφου θα εχει κανει ολα αυτα, και θα εχει ερθει προσωπο με προσωπο με την ΑΛΗΘΕΙΑ... θα πρεπει να κανει την υπερβαση και να αναθεωρησει οτι τον εμαθαν να πιστευει ως σημερα... αυτο ομως δεν ειναι για ολους, οι πιο πολυ θα αρκεστουν να συντηρησουν την ασφαλεια της υπαρχουσας γνωστικης τους καταστασης..
αλλωστε το ''εκας οι βεβηλοι'' δεν ειπωθηκε τυχαια.. δεν ειναι ολα για ολους...

ΘειοςSAM είπε...

καλησπέρααααααααααααα
πω πω πω πω μεγάλο είναι ο άρθρο ,

the eye είπε...

αυτο δεν εμποδιζει κανενα εργαζομενο να κινηθει δικαστικα ωστε να βγαλει την απολυση του παρανομη και ακυρη αν κρινει οτι εγινε για λογους εκδικησης ή για οποιοδηποτε αλλο λογο μη νομιμο. εκει λοιπον στο δικαστηριο θα πρεπει ο εργοδοτης να αιτιολογησει την απολυση, και δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις οπου το δικαστηριο εκρινε παρανομη μια απολυση και ο προσφευγων εργαζομενος κερδισε την επαναπροσληψη του μαζι με τα χαμενα μηνιατικα μεχρι τοτε ή την απολυση του μεν αλλα με την αποδοση των μηνιατικων που ΔΕΝ δουλεψε μεχρι την δικη συν μια ωραια αποζημιωση για ηθικη βλαβη... δεν ειναι ολα ασπρο μαυρο δηλαδη...

the eye είπε...

με την ευκαιρια και κατι αλλο.. η υπογραφη νεας συμβασης με μειωμενες αποδοχες οι αλλους δυσμενεις για τον εργαζομενο ορους, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να γινει αποδεκτη απο ενα εργαζομενο. Η αρνηση του αυτη δεν μπορει να θεωρηθει αιτια απολυσης (υπογραφης ή απολυεσαι δηλαδη) και αν ο εργοδοτης προχωρησει σε απολυση αυτη μπορει να καταγγελθει στα δικαστηρια.
υπαρχει και νομικο προηγουμενο οπου δικαστηριο στα χανια, ''εβγαλε'' αποζημιωση 17000 ευρω συν τα χαμενα μηνιατικα μεχι την δικη σε εργαζομενο γιατι απολυθηκε παρανομα διοτι δεν δεχτηκε να υπογραψει νεα συμβαση. η απολυση του θεωρηθηκε ακυρη.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Δεν ειναι όλα μαζί ....

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα σε όλους

ΘειοςSAM είπε...

χαιρεται κυρια τιγρη , τι νεα από το μετωπο της ζουγκλας ; Όλα τα ζα είναι εκει ;

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ολα κανένα δεν λείπει όλα ειναι και περιμένουν

Κουνουπι είπε...

Bαλτο σε κανα text generator http://www.naturalreaders.com/download.php να στα διαβαζει αυτος ...Εγω αυτο κανω :ρ

Κουνουπι είπε...

Ασε δεν εχει φαι εκει .Εγω πηγα στην πολη...

Κουνουπι είπε...

χαχα διαβαζω μετα αυτα που γραφω και με κουφανα

Κουνουπι είπε...

http://k007.kiwi6.com/hotlink/f674n3gq9i/WAVIDI.wav

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαχαχα τα σέβη μου ....

MantaRay είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήρθες.

MantaRay είπε...

Καλησπέρα Χριστίνα :)

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα θείο :)

ΘειοςSAM είπε...

γεια σας κυριε σαλαχι

MantaRay είπε...

Πάλι στα βρώμικα θα την πέσετε αγαπητέ; :P

AntiXA είπε...

Δε με αφήνει το ΦΛΙΤ να μπω

MantaRay είπε...

Γειά σας κύριε θείο :P

MantaRay είπε...

Καλή προσπάθεια, αν και μου την δίνουν τα robovocs :)

Κουνουπι είπε...

Ναι αλλα ειναι ωραια ...Να φανταστεις εφαγα τοσο που δεν μπορω να παρω τα φτερα μου :ρ

MantaRay είπε...

To καλό με τα κουνούπια είναι ότι μπορούν να φάνε αρκετές φορές το βάρος τους :)

Κουνουπι είπε...

Και μενα αλλα εμεινε εκει η ιδια φωνη της Αφροδιτης πανω απο 10 χρονια! ...Καμια εξελιξη ...Στα Αγγλικα εχουν κανει σχετικα καλη δουλεια

ΘειοςSAM είπε...

μην καθεστε μονο στα βαθεια κυριε σαλαχι
βγείτε και στον αφρό της θαλασσας ......

MantaRay είπε...

οσωνούπω φίλτατε, δίνω μια και κάνω και ένα ρεσάλτο over the waves :P

ΘειοςSAM είπε...

και τσιμπάνε μονο τα θηλυκά
δλδ τα θηλυκά μας πίνουν το αίμα .....λολ

Κουνουπι είπε...

Γιατι ξεμεινα απο φραγκα και "πινω το αιμα" των γυρω μου ...καπου το ειχα ξαναπει...

ΘειοςSAM είπε...

φανταζεσαι να πιασει κανενα σαλαχι ;
τι θα λενε τα άλλα σαλάχια ; λολ

ellinas magas είπε...

Ποιος θα το φτιαξει το παστιτσιο? Εγω ξερω να κανω μονο βραστο η ψητο νερο.

Κουνουπι είπε...

Καλα αυτο δεν κανει ουτε για σουπα

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαχαχα παρασιτο κανονικό .
Η ειλικρίνεια είναι προσον , όπως και το χιουμορ ...

AntiXA είπε...

Στα κάρβουνα είναι καλύτερο.

MantaRay είπε...

καλά στο τσαπαρί με την καμμία, αλλά με κανένα πεταχτάρι απο προκυμαία μεριά δεν αποκλείεται και κανένα βάτο :)

Κουνουπι είπε...

Ετοιμο ...Εγω πεταχτηκα πριν στον μπαρμπα διπλα

ellinas magas είπε...

Aυτη ειναι μια πολυ καλη ιδεα, ξερεις αν δεν ειχες 'προσωπικο' το πριφιλ σου θα σε εκανα 'follow' απο αυτη τι στιγμη. ;p

Κουνουπι είπε...

Τι να σου μαθω τα κολπα; ...Ασε φτανει χειμωνας και πρεπει να βρω αλλη δουλεια

MantaRay είπε...

εις τον αιώνα των αιώνων :P

τριαστερος είπε...

ΑΜΕΡΙΚΛΑΝΑΚΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ

Κουνουπι είπε...

βλεπεις αστερακια;

τριαστερος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ?

Κουνουπι είπε...

μηπως εισαι και μυωψ;

ΘειοςSAM είπε...

μπαααα εδώ θα βρεις Έλληνες μόνο φαντάζομαι , αν ψάχνεις αμερικλανακια και ρωσσοκλανακια υπάρχει αλλού ( τρολλακιά σσ πορτοκαλια )

τριαστερος είπε...

ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΑΧΗ ΣΗΜΕΡΙΣ?

Κουνουπι είπε...

Το ξερω :) ...Ωραιο μανναρι αυτο στη φωτο του βιντεο πριν παιξει!

τριαστερος είπε...

ΠΟΛΥ ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ
ΚΑΠΟΤΕ ΗΜΟΥΝ

MantaRay είπε...

καλώς το παιδί! Καλά είδα κάτι παπαροσύνες που γράφτηκαν και σε παρομοιάσαν με μένα, έριξα τρελό γέλιο :)

Κουνουπι είπε...

Παρεξηγησης Απλα ηθελα για να δω αμα ησουν εσυ ...Τις προαλλες απο καπου τσιμπολογησα και με χαλασε...

τριαστερος είπε...

ΜΠΟΥΦΟΙ
ΠΗΡΑ ΓΑΥΡΟ ΘΑ ΡΙΞΩ ΦΟΛΑ ΣΤΗ ΡΟΥΦΙΑΝΟΓΑΤΑ ΕΧΩ ΣΧΕΔΙΟ

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαχαχα να προσέχεις , μην πάθεις καμια δηλητηρίαση

MantaRay είπε...

Πιο Τατιάνα δεν γίνεται :P

τριαστερος είπε...

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

τριαστερος είπε...

ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΕΛΑ ΑΠ ΤΟ ΝΤΙΦΕΝΣ

MantaRay είπε...

H πολιτική τρέλα αγαπητέ ίδια είναι σε όλους τους χώρους. Απλά χρώματα αλλάζει....

τριαστερος είπε...

ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΧΤΗΚΕ?

MantaRay είπε...

για τα ξεμαλιάσματα λές; :P

ΘειοςSAM είπε...

..υπάρχει ακόμα αυτό το πράγμα ;
τελικά είμαστε για δεσιμο ...

τριαστερος είπε...

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΖΕΦΡΙ

MantaRay είπε...

ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ!!!!!
Καλησπέρα φίλε καλέ!

noname είπε...

μα ναι..

MantaRay είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ η λαλακία που δέρνει αυτόν τον λαό θα τον κατατρέχει για πολύ ακόμα....

ΘειοςSAM είπε...

μα είναι δυνατόν ; μα είναι ;
και όμως είναι .. έμελλε να δω τον ΓΑΠ μεσσία

antilofos είπε...

Καλησπέρα SAM, συμφωνώ απλά δεν έχουν δυνατότητα σχολιασμού χωρίς αυτό να σημαίνει οτι υστερούν σε ποιότητα από το e-amyna.

ΘειοςSAM είπε...

μα είναι δυνατον ; ακομα δεν μπορω να το χωνεψω
..στις καλτσες ..στις καλτσες

ΘειοςSAM είπε...

ναι , πράγματι

MantaRay είπε...

thumbs up ;)

noname είπε...

σωστό σε βλέπω θείε

ΘειοςSAM είπε...

..ευχαριστω κ. NO....

MantaRay είπε...

Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται η επικινδυνότητα του ηλίθιου, φίλε μου. Πέρα απο τον εαυτό του είναι επικίνδυνος και για τους γύρω του....Δυστυχώς οι συνέπειες της βλακώδους πολιτικής επιλογής, δεν περιορίζονται μόνο στον βλάκα ψηφοφόρο....

ΘειοςSAM είπε...

..σωστά ,αλλά είναι δυνατόν ; μα είναι ; έλεος ρε παιδια ο ΓΑΠ σωτήρας , μα το έχουμε χάσει τελείως ;
αξιοπρέπεια μηδεν ....

MantaRay είπε...

και μνήμη επίσης.....χρυσόψαρου....

MantaRay είπε...

Καλησπέρα φίλε Σπάρτακε! Άσμα ασμάτων. Να ακούν οι νέοι, να μαθαίνουν :)

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχα μα αυτοί δεν είναι αμερικανοι ; λολ

MantaRay είπε...

Ναί, αλλά απο τους καλούς ;)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ !!!!!!

MantaRay είπε...

σαφώωως αν και σε εμάς έχουν εγχαραχθεί στο υποσυνείδητό μας πιά :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ηρθα κι εγώ! Σου έγραψα και στο μπιφτέκι :)

Κουνουπι είπε...

Α μας βρηκες Καλωσηρθες Ειδες ειναι ωραια εδω
(στο μπιφτεκι το ειδα μια μερα μετα)

antilofos είπε...

Φίλε καλησπέρα, πριν έκανα flag ένα σχόλιο, αγνόησε το.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σου ξανάγραψα και τώρα!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

τριαστερος είπε...

ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΧΕΣΙΜΟ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥς ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ

MantaRay είπε...

Μπονζούρ αμπαζούρ, αμί με μιζανπλί, λα σιτουασιόν ε τρέ μπέλ, αβέκ κρουασάν κομπινεζόν σε λά κο μουνικασιόν!

Το Μπιφτέκι. είπε...

Ναι το ειδα!!!
(Δεν ειναι τιποτα διαβαζοντας τα παραπανω εκανα μεταφορα στο χρονο -θα ξαναγινω κουνουπι) μπζζζ

ΘειοςSAM είπε...

αλλάχ ακμπαρ ....
σαλομ - σαλομ

MantaRay είπε...

γνωστό οικόσιτο αιλουροειδές το οποίο συχνάζει στα κεραμύδια βγάζοντας χαρακτηριστικούς ήχους νιάου νιάου....

antilofos είπε...

Σε πληροφορώ οτι περισσότερο κότες είναι αυτοί που λοιδωρούν την Πατρίδα μας και τις αμυντικές δυνατότητες που έχει.

τριαστερος είπε...

ΤΟ ΒΡΗΚΑ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

ΘειοςSAM είπε...

σωστά , απλά και λίγο επίθεση δεν θα μας χάλαγε , έτσι βρε αδερφέ να αλλάξουμε μια χρόνια συνήθεια .....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=mw7whQTSvC8

MantaRay είπε...

Παρεπιπτόντως να σας μεταφέρω και την δυσάρεστη είδηση, ότι απεβίωσε και ο τραγουδιστής των Survivor....καλό ταξίδι...

https://www.youtube.com/watch?v=yL3lJfpenAc

Κουνουπι είπε...

Ενδιαφερον!!!

2Nikolaos είπε...

Έχουν πολύ μεράκι … αξιολογότατος χώρος.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΧΙΚΑ ΕΥΓΕ !!!!!!!!!

Κουνουπι είπε...

...για τα αιματα λεω

MantaRay είπε...

Καταπληκτικός όπως πάντα!

noname είπε...

τον τρόπο του τον έδειξε ο ουρανός (φαίνεται αριστερά στο βίντεο)

El Padre είπε...

Χαιρετιζω την ομορφη παρεα και καλως σας βρηκα( ενα μηνυμα του γιωργου στο greektank ελεγε οτι αρκετοι χρηστες βρικονται πια εδω).Γυρνωντας απο συντομες διακοπες παρατηρησα οτι ελειπαν πολλοι αξιολογοι σχολιαστες απ'το dn. Φαινεται οτι βρηκατε νεο στεκι! Καλο ξεκινημα στην προσπαθεια σου φιλε Βιτσι, θα τα λεμε απο εδω.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΧΑΧΑΧΧΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ....ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!!!!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

ωωωωωωωωωωωω, τιμή μας αγαπητέ, ευχαριστώ, ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τουρνάς και Μητροπάνος


http://www.youtube.com/watch?v=i0JVf1wYXqE

MantaRay είπε...

Θαρρώ μετά απο το κατόρθωμα, ξεσπάσαν όλοι σε ιαχές επιβράβευσης! :D

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ

El Padre είπε...

καλησπερα σπαρτακε

noname είπε...

φυσικά και ανάψαν μία λαμπάδα 2 μέτρα για να ευχαριστήσουν τα θεία!

Κουνουπι είπε...

Τι ειναι μουχικα ...δεν εχω φαει

El Padre είπε...

Να σαι καλα, δοξα τω θεω, ολα καλα. το ιδιο ελπιζω και συ.

MantaRay είπε...

Καλησπέρα πάδρε, την ευλογία σας :) Χαρά μου που σας συναντώ σε ετούτον τον χώρο :)

noname είπε...

καλώς τον

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαχαχα κορυφαίο

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΕ ΑΣΤΑ

MantaRay είπε...

Έχει μπόλικο, να φαν κι οι κότες :P

Κουνουπι είπε...

Εχω χασει αρκετα...

MantaRay είπε...

ξέρεις, τα γνωστά άκυρα του τύπου "μπράβο μεγάλε", "τους έσκισες", κλπ κλπ :P

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μια χαρά, εγώ κατοικώ πολύ κοντά σε υπέροχη θάλασσα, την έχω χορτάσει, καλό μήνα κίολας!

τριαστερος είπε...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ
ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙς

Κουνουπι είπε...

Καλησπερα Νομιζω εσενα σε ξερω ...ο Αλεφαντος;

ΘειοςSAM είπε...

κουνουπι μην βάζεις ακαθαρισίες στο στόμα σου είπαμε , μην πάθεις και κανένα κακό..

ellinas magas είπε...

Γεια σου φιλε :)

mad max είπε...

να και ο παντρε!!!

Κουνουπι είπε...

@#φαρδε!!!

Δημοσίευση σχολίου