Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

"Γιατί ΕΕ και ΗΠΑ διαφωνούν για τη Μέση Ανατολή;"

(Ενδιαφέρον άρθρο του  κ. Χρήστου Ιακώβου , Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.)

Οι Ευρωπαίοι σπάνια έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για κρίσιμα θέματα της Μέσης Ανατολής. Από την εποχή των πολέμων που διεξήγαγε το νεοσύστατο, τότε, Αμερικανικό ναυτικό εναντίον των
πειρατών της Μπαρμπαριάς στις αρχές του 19ου αιώνα, μέχρι την ανακωχή που επέβαλλε ο Πρόεδρος Άϊζενχάουερ στην κοινή Γαλλο-Βρετανο-Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο Σουέζ το 1956 και τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν ενεργήσει ξεχωριστά ή και αντίθετα στην περιοχή αυτή. Βεβαίως, έχουν υπάρξει και εξαιρέσεις, όπως ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991.

Μπορεί κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Μέση Ανατολή να ευρίσκετο στην περιφέρεια των κοινών ενδιαφερόντων και όχι στο κέντρο τους, έχει γίνει τώρα το ευαίσθητο επίκεντρο της γεωπολιτικής Αμερικανο-Ευρωπαϊκής σχέσης....



Ποια η ρίζα όμως αυτής της διχογνωμίας; Η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας απομάκρυνε το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης από το κέντρο της Αμερικανικής στρατηγικής θεώρησης του κόσμου, και το αντικατέστησε με τα προβλήματα του ευρύτερου χώρου της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ασίας. Κατ΄αναλογία, και η Ευρωπαϊκή θεώρηση έχει αλλάξει. Η Αμερική δεν είναι πια ο χορηγός προφανών εγγυήσεων ασφάλειας όπως ήταν στο Ψυχρό Πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές σύστημα ασφάλειας, ιδιαίτερα στην Ασία, και στην διασφάλιση των θαλασσίων μεταφορών. Αλλά ο ρόλος αυτός είναι πολύ λιγότερο εμφανής στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που τείνει να βλέπει με ενόχληση μόνο την ηγεμονική πλευρά της Αμερικής, για την οποία αισθάνεται ότι μάλλον θέτει σε κίνδυνο παρά ενισχύει την αμοιβαία ασφάλεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Δεν πρόκειται ακριβώς για διαφωνία αρχών όσο για διχογνωμία στρατηγικής, που είναι εμπεδωμένη στην Ευρωπαϊκή ιστορία, γεωγραφία και εσωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί συμφωνούν σε πολλές γενικές αρχές και στόχους. Αμφότερες οι πλευρές θεωρούν την ανάπτυξη στην Μέση Ανατολή σαν τον ασφαλέστερο τρόπο να εμποδιστεί το είδος της υπερεθνικής τρομοκρατίας. Αμφότερες υποστηρίζουν την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Αμφότερες θέλουν να αποφευχθεί η εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή αυτή. Τέλος, αμφότερες έχουν κοινό συμφέρον να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή στις επόμενες δεκαετίες.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο όμως, τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο ασαφή, και εδώ είναι που εμφανίζεται ο υπερατλαντικός διχασμός. Ο μουσουλμανικός κόσμος έπαψε να προχωρά προς την μοντέρνα εποχή κάποια στιγμή μεταξύ του 14ου και 19ου αιώνα. Η περιοχή αυτή υστερεί σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο από άποψη οικονομικών επιτευγμάτων, μόρφωσης και βασικών ελευθεριών.

Οταν η Κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε την απόφαση εισβολής στο Ιράκ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν έντονες αντιρρήσεις, οι οποίες συνέπιπταν κατά μεγάλο μέρος με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Πίστευαν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σταθεροποιηθεί το Ιράκ, κι ακόμη δυσκολότερο να εκδημοκρατιστεί, μετά την εισβολή, και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί το φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή η αλυσιδωτή αντίδραση που θα άπλωνε την μεταρρύθμιση στον υπόλοιπο χώρο. Φοβόνταν ότι ο πόλεμος θα έτρεφε την αστάθεια και θα βοηθούσε τους τρομοκράτες να στρατολογήσουν οπαδούς. Υπεστήριζαν ότι ο πόλεμος θα ενίσχυε την εντύπωση της σύγκρουσης των πολιτισμών, πράγμα επιβλαβές όχι μόνο για την εμπόλεμη περιοχή αλλά για την εσωτερική τους πολιτική κατάσταση. Τέλος, πίστευαν ότι ο αντιδυτικισμός στην εμπόλεμη περιοχή θα διωγκούτο επικινδύνως, υποσκάπτοντας έτσι οποιοδήποτε δημοκρατικό μήνυμα θα προσπαθούσαν να μεταδώσουν οι Αμερικανοί.

Η επικρατούσα θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τί πρέπει να γίνει στην Μέση Ανατολή ξεκινά από παραδοχές διαφορετικές από αυτές της Αμερικανικής θεωρίας περί «μεταμόρφωσης» της περιοχής. Δέχεται ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα εν μια νυκτί. Αντιθέτως πιστεύει ότι με την συνεργασία με τις Μεσανατολικές «κοινωνίες πολιτών», με την βελτίωση των οικονομιών των κρατών και με την βαθμιαία μεταμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των χωρών της περιοχής, η Ευρώπη δημιουργεί τις συνθήκες για δημοκρατική αλλαγή που μπορούν να προέλθουν μόνο από τις ίδιες τις υπό μεταμόρφωση κοινωνίες. Η Ευρώπη επίσης δίνει υψηλή προτεραιότητα στην επίλυσης της Αραβο-Ισραηλινής αντιπαράθεσης με πιο ουδέτερη διαιτησία, που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά δεν πρόκειται και να υποστηρίζει αυτομάτως οποιαδήποτε απόφαση παίρνει η Ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ιδέες αυτές δεν είναι αποτέλεσμα αντιλήψεων στρατηγικής αδυναμίας. Στην πραγματικότητα είναι ριζωμένες σε μία καθαρώς Ευρωπαϊκή αντίληψη ιστορίας, σε μια παράδοση έντονων σχέσεων (και φιλικών και ανταγωνιστικών) με το μουσουλμανικό κόσμο, καθώς επίσης στην διαφορετική γεωγραφική θέση της γηραιάς ηπείρου. Η Μέση Ανατολή είναι στην ίδια «γειτονιά» με την Ευρώπη, και οποιεσδήποτε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως πόλεμοι με ορισμένα οφέλη αλλά και με τεράστιους κινδύνους -ζυγίζονται πολύ προσεκτικά. Εποπλέον, η Ευρώπη έχει 20 έως 25 εκατομμύρια Μουσουλμάνους. Όταν αναλαμβάνονται εχθρικές ενέργειες στην Μέση Ανατολή που δεν είναι νόμιμες στα μάτια της κοινής γνώμης των πληθυσμών αυτών, είναι δυνατό να έχουν επιπτώσεις μέσα στις ίδιες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Αξιολογώντας σήμερα τις επιπτώσεις της επέμβασης στο Ιράκ το 2003, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε η αναμέτρηση των διαφορετικών οραμάτων για την Μέση Ανατολή, και ποιές καινούργιες εντάσεις δημιούργησε στις Αμερικανο-Ευρωπαϊκές σχέσεις. Σήμερα οι στρατιωτικές επεμβάσεις και η κατοχή εδαφών εξακολουθούν να είναι απεχθείς στους τοπικούς πληθυσμούς, όπως ήταν και στο παρελθόν, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι επεμβαίνουσες δυνάμεις ευαγγελίζονται τον εκδημοκρατισμό.


Πηγές: analystsforchange.org/
           http://mignatiou.com/

60 σχόλια:

τριαστερος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΞΥΠΝΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

MariaT. είπε...

Καλημέρα Βίτσι , θεωρώ πως όλες οι καταβολές στις οποίες αναφέρεται το άρθρο για τις διαφωνίες των δύο ηπείρων στο θέμα τς Μ.Ανατολής, συνοψίζονται στα οικονομικά οφέλη τα οποία θέλει να έχει έκαστη.
Η Αμερική και λέγοντας Αμερική εννοώ τα trade marks που κινούν τα νήματα , θέλουν να κρατούν ανοιχτές τις διόδους ( Μεσόγειος , Διώρυγα του Σουέζ και παράλια ανατολικής Μεσογείου, ) έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ασφαλής τρόπος εκμετάλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μ.Ανατολής.
Για αυτούς , αυτό είναι ο στόχος και το μοναδικό ενδιαφέρον.


Όποτε επεμβαίνει η Αμερική , η Ευρώπη λόγω γειτονίας δέχεται "τα απόνερα " και τις αρνητικές επιπτώσεις .Επίσης λόγω κουλτούρας , η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, έχει βιώσει "μετακινήσεις πληθυσμών" ( μετά το ΒΠΠ η γερμανία παρακαλούσε για φθηνά εργατικά χέρια από το νότο και έτσι πλημμύρισε από light ισλαμιστές-Τούρκους ) και γνωρίζει και σύμφωνα με τις τελευταίες μετακινήσεις λάθρο , πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε "Ευρωπαισλαμιστάν" ( Κάτι το οποίο θέλει διακαώς η Αμερική βέβαια. και συντελείται βήμα - βήμα με τις ευλογίες της.)


Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων , ( βορράς και νότος ) αντιδρά διαφορετικά στο θέμα, οι νότιοι δεν αντέχουν τη μετανάστευση των Ισλαμιστών της Μ.Ανατολής ούτε και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στις οικονομίες τους ( βιομηχανία τουρισμού ) , και οι βόρειοι χρησιμοποιούν τους νότιους ως ανάχωμα. Δεν έχουν επιπτώσεις οικονομικές και δεν απειλούνται τόσο όσο οι χώρες του νότου.




.......Υπάρχει όμως μία μικρή λεπτομέρεια, σημαντική κατ εμέ. Οι βόρειοι είναι ήδη πολυπολυτισμικές κοινωνίες , σε αντίθεση με τους νότιους που δεν έχουν ενσωματώσει σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητά τους μετανάστες από Ισλαμικές χώρες. Λόγω της ένταξης αυτής , η δημιουργία εξτρεμιστικών κινημάτων τύπου 5ης φάλαγγας στις χώρες του βορρά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο νότο. Αυτό είναι και το μεγάλο τους χειρόφρενο .

ΘειοςSAM είπε...

αφιερωμένο στον κ. Φον http://www.iefimerida.gr/news/168936/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%AC-%CE%B7-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-m%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

καλησπέέρα φίλε!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

good morning!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα Ηλία, και σε όλους τους φίλους!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

βιτσι.απο οτι βλεπω τα post εχουν πηγες.


εσυ τα γραφεις;

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

οχι τις πηγες το κειμενο

τριαστερος είπε...

ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
ΠΟΛΥ ΧΑΛΙ

Κουνουπι είπε...

Και ειχα μια φαγουρα; ...Αφου μου εβαλα autan!
Στην ουσια (περα απο καποιες εγκυκλοπαιδικες γνωσεις), το αρθρο λεει πως τα κανανε χειροτερα μονο που αυτο το ξεραμε.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

μου θυμιζει λιγο το σρεκ
:)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το συγκεκριμένο είναι αυτούσιο, όπως το έγραψε ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, στα υπόλοιπα γράφω και δικά μου κείμενα, αλλά επειδή προσθέτω και αποσπάσματα απο άλλα άρθρα, βάζω και τις πηγές. Λόγω εργασίας δεν έχω προς το παρόν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο να αφιερώσω για να γράψω εκτεταμένα άρθρα κατόπιν έρευνας και εκτεταμένης ανάλυσης.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

και αυτο που κανεις ειναι αρκετο.
π.χ. ξερω blog(με διαφορα θεματα)που ο ενας το αντιγραφει απο αλλον κ.ο.κ

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλημέρα και απο μένα δλδ τι καλημέρα καλησπέρα
Μετά απο μια δύσκολη νύχτα

Κουνουπι είπε...

Καλημερα ...Πως ειναι;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οποιος φίλος συνσχολιαστής βρει κάτι που το θεωρεί ενδιαφέρον, κάτι που άκουσε, κάποια ανάλυση που διάβασε, κάτι που θεωρεί χρήσιμο να το μοιραστεί με τους υπόλοιπους φίλους, είναι ευπρόσδεκτος να το αναρτήσει στα σχόλια και να κάνουμε σχετική συζήτηση, το άρθρο δεν περιορίζει κανέναν.
(Αλλωστε πχ στο ντιφένς, που είναι μεγάλη-γνωστή ιστοσελίδα, γράφει απο πάνω: "Tο ντιφενς δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, κλπ.", και στα σχόλια το 80% είναι εκτός θέματος, χώρια απο τα μπινελίκια και τα τρολαρίσματα)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου Χριστίνα! Γιατί δύσκολη η νύχτα? Ελπίζω μόνο λόγω κούρασης.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Γεια σου Βίτσι όχι δεν ήταν μόνο λόγω κούρασης αλλά λόγω αρρώστιας του παιδιού

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλημέρα .
Είναι καλύτερα απλά εγώ θα πέσω απο τα πόδια μου δυο ακόμα τέτοια να μου ρίξει :P

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σου εύχομαι περαστικά, να είναι πάντα καλά.

Κουνουπι είπε...

Ενταξει αφου ειναι καλυτερα θα ξεκουραστεις τωρα

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Σ ευχαριστώ πολύ ...σήμερα είναι πολύ καλύτερα

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Απλά θα ασχοληθώ με ότι έχω αφήσει πίσω :)

Κουνουπι είπε...

α καλα ...ακαματη!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ολη μου η ζωή έτσι είναι 19/24

Κουνουπι είπε...

Κατι τετοιο Θα παιζει Εγω ετρωγα -οταν δεν ημουνα κουνουπι- αυτα που εχεις στη φωτο για πρωινο και δεν παχαινα ποτε

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Νέα ανάρτηση!
"Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και η στρατηγική χρησιμοποίησή της από την Τουρκία." http://lost-atlantis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_6.html

σεναριολόγος είπε...

Kαλησπέρα σας.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Σεναριολόγε

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Παρατηρώ ότι δεν λιβανίζετε τον Πούτιν στον ιστοχώρο τούτο. Γιατί; Ανησυχώ.

Χαίρεται.

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Περάστικά στο αγγελούδι σας. Καλησπέρα Χριστίνα και υπόλοιποι φίλοι.

σεναριολόγος είπε...

Nαι είναι λυπηρό γιατι ως γνωστών ολοι οι έλληνες αγαπάνε τη ρωσία σαν δεύτερη πατρίδα τους επειδή είναι ορθόδοξοι.

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Ναθαναήλ. Σ ευχαριστώ πολύ μια χαρά ειναι σήμερα σε σχέση με χτες...Η μαμά κοντεύει να πέσει κάτω γι αυτό και πίνω έναν τετραπλό εσπρέσσο να συνέλθω. Καθότι σχεδόν 48 ώρες όρθια ...Αν και γνωρίζουν τα βουνά απο χιόνια οπότε δεν παθαινω τίποτα ίσα ίσα η πίεση και οι ακραίες ''καιρικές συνθήκες'' με θρέφουν

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Δια τούτο δεν έχουμε και εμφάνιση των γνωστών ρώσων τζιχουντικών αγαπητέ. Δεν έχουν οξυγόνο εδώ πέρα...

Αφήστε που άκουσα και δια κάτι βόμπες που σκάνε και ρουφούν το οξυγόνο .... Να πείτε του συντρόφου Λιακόπουλου ότι λέγονται θερμοβαρικές και δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι.

Παρεμπιπτόντως , ο Φιρίκης δεν σχολιάζει στο Πράβδανετ με κανένα ψευδώνυμο.

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Γαστρεντερίτιδα νομίζω είπατε; Συνηθισμένα πράγματα δια παιδιά. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή καθώς και κοτόσουπες και λαπάδες θα περάσουν γρήγορα!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ναι γαστρεντερίτιδα τίποτα το σπουδαίο απλά μόνο το 40 που ανέβασε χτες λίγο τον τσάκισε αλλά έβγαλε η μαμά την εμπροσθοφυλακή και όλα ισσορόπησαν...βλέπετε παλαιός γνώστης αρκετών πραγμάτων περί πρόληψης, θεραπείας και αντιμετώπισης είτε ιώσεων είτε πρώτων βοηθειών

MantaRay είπε...

Καλησπερίζω και εγώ με την σειρά μου, εύχομαι όλοι και όλα καλά :)

Στο
θέμα μας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φίλε Βίτσι και συγχαρητήρια. Βέβαια το
μεσανατολικό είναι μια απίστευτα περίπλοκη υπόθεση στην οποία οι
εμπλοκές τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής (+ Ισραήλ) είναι
αδιαμφισβήτητες. Θα πιάσω το παράδειγμα του Ιράκ το οποίο προσφέρεται
ιδανικά για την ανάδειξη κάποιων στοιχείων. Οι Άγγλοι ήταν αυτοί που
έχτισαν τα στρατηγεία και τα καταφύγια του. Οι Ιταλοί ναυπηγήσαν τον
στόλο του και εκπαιδεύσαν τα πληρώματα του. Οι Γάλλοι προσφέραν
τεχνογνωσία πάνω στη δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι Γερμανοί και
οι Άγγλοι εφοδιάσαν με οπλικά συστήματα και με χημικά (ναι αυτά που
χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Κούρδων). Αντίστοιχα οι Αμερικάνοι τον
εφοδίαζαν μέσω υπόγειων διαδρομών με cluster bombs εναντίον των Ιρανών.
Όταν σήκωσε κεφάλι ο Σαντάμ και άρχισε να μετατρέπει το Ιράκ σε
υπολογίσιμη δύναμη, τότε άρχισαν να ανησυχούν. Και όταν ο Σαντάμ
αποφάσισε να στραφεί σε αλλαγή του συναλλακτικού νομίσματος στα
ενεργειακά χρηματιστήρια, απο το δολλάριο στο ευρώ, τότε σκιάχτηκαν για
τα καλά. Η συνέχεια γνωστή. Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι πίσω
απο την υποστήριξη η οποία επιδεικνύεται ή πίσω απο την κάθε
διστακτικότητα, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Η Αμερική έχει την τάση
να θέλει την Ευρώπη να ακολουθεί στις όποιες στρατηγικές ή αποφάσης
της, αγνοώντας συστηματικά την ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία του
ευρωπαικού οικονομικού χώρου. Βέβαια με τις νέες ισορροπίες τρόμου που
αρχίζουν να αναπτύσσονται με την αφύπνιση της ιμπεριαλιστικής Ρωσικής
Άρκτου, οι Ευρωπαίοι, αναδιπλώνονται και ζητούν για άλλη μια φορά
προστασία κάτω απο τις φτερούγες του Αμερικάνικου χρυσαετού... Μερικά
λινκς παρακάτω.

http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/25/secret_cia_files_prove_america_helped_saddam_as_he_gassed_iran

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/iraq/stories/wartech091790.htm

https://www.globalpolicy.org/iraq-conflict-the-historical-background-/us-and-british-support-for-huss-regime.html

http://www.globalresearch.ca/chaos-in-libya-how-the-us-nato-war-destabilized-north-africa-and-now-threatens-europe/5382675?print=1

Βέβαια εδώ παραθέτω και κάτι λίγο πιο alternative. Όντως υπήρχαν σχέδια επίθεσης της Αμερικής στην Αγγλία;.....
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2039453/How-America-planned-destroy-BRITAIN-1930-bombing-raids-chemical-weapons.html

To τελευταίο το παραθέτω για να καταδείξω ότι δεν μπορεί ένας αλιγάτορας να γίνει φίλος με έναν ιπποπόταμο.....

MantaRay είπε...

αντιχαίρετε :)

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ

MantaRay είπε...

Σε βλέπω σε οίστρο φίλε βίτσι :)

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα Χριστίνα. Μαθαίνω το παιδί καλύτερα. Υπομονή :)

MantaRay είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ φίλε! Εχθές σας έχασα ολίγον έξαφνα :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Καλησπέρα Σαλάχι ναι όντως ειναι καλύτερα να σαι καλά ...
Αποφάσισες να βγεις απο το βυθό της θάλασσας;

MantaRay είπε...

Λέω να αποσυρθώ αν τα καταφέρω στην σπηλιά μου, μπας και εκεί που είναι ήρεμα μπορέσω να αναπαυθώ για καμια ωρίτσα :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Να αποσυρθείς σου επιτρέπουμε αλλά έχοντας πάντα ένα μάτι ανοιχτό ...μη κατεβάζεις ρελλέ θα σου αλλάξω την ασφάλεια

MantaRay είπε...

no rest for the wicked.....αχ βαχ :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εγώ πάλι τι να σου πω έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο στα όρια δουλεύω τόσο πιο πολύ στροφάρει το μυαλό μου ..Ρε μπας και ειμαι μαζόχα και δεν το έχω καταλάβει τόσο καιρό :P?

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα Μαρία. Ενδιαφέρουσα η άποψη σου και συμπληρώνει την εικόνα επαρκώς.

MantaRay είπε...

Όχι φυσικό ρεφλέξ του οργανισμού είναι :) Είναι που λένε δουλεύει καλύτερα με ζεστή μηχανή ;)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Δεν κινδυνεύω να κάψω φλάντζα ε;

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Εγώ απλά έχω να αφιερώσω το κάτωθι βίντεο το οποίο μπορεί να πει πολλά αλλά σίγουρα όχι όλα ...

https://www.youtube.com/watch?v=nfldqU8W1WU

MantaRay είπε...

αν και άκρως φοβικό το video, αντικατοπτρίζει ορθά το πώς σκέφτεται ένα σημαντικό κομμάτι του Ισλάμ, το οποίο όμως σημειωτέον, θα γιγαντώνεται όσο συνεχίζεται η εμπλοκή της Δύσης και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας στα κράτη της Μ.Ανατολής. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει αν κάνεις την αναγωγή και στην Ελλάδα. Όσο η κοινωνία νιώθει ότι βάλλεται απο εξωτερικά κέντρα αποφάσεων, τόσο τα φαινόμενα ακραίων πολιτικών προσανατολισμών θα αυξάνονται. Δές αυτό το λινκ που εξηγεί τα προβλήματα συνύπαρξης...

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/10/1021_031021_islamicdemocracy_2.html

http://www.islam-usa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=322&Itemid=276

http://www.independent.co.uk/voices/comment/how-did-modern-islam-become-so-intolerant-8508732.html

MantaRay είπε...

nope :)

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Σαλάχι δεν ειναι φοβικό ειναι η πραγματικότητα είτε θέλουμε να την παραδεχτούμε είτε όχι. Είναι κοινωνικό πολιτικό σύστημα το οποίο επιβάλλεται με έναν και μόνο τρόπο την βία κάτι που δεν άλλαξε απο την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε . Δεν έχει ανθρωπομορφικό χαρακτήρα έχει θεοκρατικό με την ακραία του μορφή για να μπορεί να λειτουργεί. Απαιτούν δημοκρατία για να μπορούν να νέμονται τα οφέλη μέχρι να μπορούν να επιβάλλουν τν δικη τους .Σαφώς και είμαι κάθετα αντίθετη στο γεγονός ότι η δύση έχει εισβάλλει στις πατρίδες τους και τους έχει φέρει τα πάνω κάτω. Για μένα ο κάθε λαός πρέπει να κρατά τις ιδιαιτερότητές του απο κει και πέρα όμως όταν πας σε ένα κράτος οφείλεις να σέβεσαι ότι βρίσκεις και να μην απαιτείς μόνο τον σεβασμό όταν ε΄χεις στο μυαλό σου την ανατροπή των πάντων. Είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας και αυτό θα καταλήξει στο αιματοκύλισμα τελικά των δυτικων ή σε πολέμους απανταχου οι οποίοι θα φαντάζουν μεμονωμένοι αλλα ουσιαστικά θα έχουν ένα κοινό γνώρισμα ....ΙΣΛΑΜ = ΥΠΟΤΑΓΗ. Σκέψου ότι αύριο πχ δεν θα μπορείς να λες ελεύθερα τη γνώμη σου γιατι δεν θα φυλακίζεσαι μπορεί και να εξαφανίζεσαι...Οσο δε συνεχίζει αυτή η ψευτοκουλτουριάρικη κατ εμέ άποψη της πολυπολιτισμικότητας τόσο πιο κοντά ειναι ο κίνδυνος της εξάλειψης έστω και αυτής της υποτυπώδους δημοκρατίας που αυτή τη στιγμή θεωρούμε ως δεδομένη. Παίζουν με την φωτιά και όταν αυτή ανάβει δεν είναι απαραίτητο ότι θα σβήσει.....

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Ενταξει γιατί πήρα φόρα

MantaRay είπε...

Χριστίνα αυτό που περιγράφεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε γενίκευση. Και στον μωαμεθανισμό όπως και στον Χριστιανισμό ή τον Ιουδαισμό, πάντα θα υπάρχουν οι ακραίες φωνές, μισαλλοδοξίας, φανατισμού και δαιμονοποίησης των αλλόγνωμων. Τα θύματα των τζιχαντιστών είναι ΚΑΙ μουσουλμάνοι. Την ίδια θρησκεία ασπάζονται. Συγνώμη που διαφωνώ αλλά θεωρώ ότι μια τέτοια οπτική είναι μεγενθυμένη. Εγώ θα σε πάω σε μια άλλη εικόνα της Μ.Ανατολής, όπου το Ισλάμ συνυπηρχε με την Δυτική κουλτούρα και μάλιστα πολύ όμορφα...

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Δεν διαφωνώ άλλωστε έχω φτιάξει αντίστοιχο άρθρο γιατο πως ήταν η γυναίκα τότε στα Μουσουλμανικά κράτη και πως τώρα ...Καμία σχέση...Μιλάμε για τό τώρα Σαλάχι και τώρα δεν ειναι έτσι δυστυχώς..

ΣΙΣΥΦΟΣ είπε...

Πάρα πολύ αληθινό , κάπως έτσι ξεκίνησε , με την έλευση του αστερισμού του ιχθύος , ο παράλογος φονταμενταλισμός των <> Χριστιανών με όλα τα γνωστά του επακόλουθα , σκοταδισμός ,μεσαίωνας και περάσαν εκατοντάδες χρόνια να ξαναδεί ο Άνθρωπος το Φώς τις Ελευθερίας και τις Ελεύθερης σκέψης . Τώρα στην έλευση του νέου αστερισμού , άραγε , μας περιμένουν νέες αλλαγές - περιπέτειες ή έχουμε την πρότερη γνώση - εμπειρία και θα αντιδράσουμε . !!!!!!

Χριστίνα Δεμερτζόγλου ™ © ® είπε...

Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα για πιο αστερισμό μιλάς
Καλησπέρα Σισυφος

ΣΙΣΥΦΟΣ είπε...

Καλησπέρα Χριστίνα . Ίσως δεν τοποθετήθηκα σωστά, εποχή έπρεπε να γράψω , στην νέα εποχή του υδροχόου .

Δημοσίευση σχολίου