Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδιά θύτες και θύματα βίας: Το «bullying» στην Ελλάδα




Αρθρο της κ. Μαρία Πετροπούλου (φιλόλογος και συγγραφέας)

«Καλύτερα να φτιάχνουμε ευτυχισμένους σκουπιδιάρηδες παρά νευρωτικούς σοφούς».
(Αλεξάντερ Νηλ  Σκοτσέζος προοδευτικός παιδαγωγός.)

Η πράξη αυτοχειρίας της μαθήτριας που έπεσε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές της μέσα στο σχολικό της περιβάλλον πριν μερικές εβδομάδες, ή η σωματική βία που δέχτηκε μαθητής στο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου πριν από λίγες μέρες, καθώς και εκατοντάδες περιστατικά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε κάθε σχολείο της χώρας έχει λάβει εκπληκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, προβληματίζοντας και συνταράζοντας το πανελλήνιο για τον ρόλο του σύγχρονου σχολείου και για το κατά πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά μας.


Ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι ίδιοι οι μαθητές, καταδεικνύουν πως σχεδόν ένα στα έξη παιδιά έχει πέσει θύμα βίας, είτε σωματικής(ξυλοδαρμοί), είτε ψυχολογικής(ειρωνεία, απειλές, υβριστική συμπεριφορά, επικρίσεις, κακεντρεχή σχόλια, σαρκαστική διάθεση, αρνητικοί χαρακτηρισμοί και κατηγοριοποιήσεις, παρατσούκλια, απαξιωτική στάση, εκβιασμοί, μορφασμοί) είτε σεξουαλικής, καθώς και θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, του λεγόμενου cyber bullying, που εκδηλώνεται μέσα από τα κινητά  και το διαδίκτυο, από συμμαθητές του ή μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, που συνήθως έχουν μια συγκεκριμένη σωματική διάπλαση και σωματότυπο που φανερώνει διάθεση για επικράτηση, άσκηση δύναμης και επιβολής, επίδειξη μαγγιάς και εκδήλωση τραμπουκισμού. Το παιδί θύμα, συνήθως  ντρέπεται να ομολογήσει και να αποκαλύψει την κατάσταση θυματοποίησής του ακόμη και σε πολύ κοντινά του πρόσωπα με συνέπεια να εσωτερικεύει όλη αυτή την αρνητική ενέργεια που σταδιακά θα αποβεί μοιραία για την υπόσταση και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.


ΒΙΝΤΕΟ: Ενα παιδί, θύμα ενδοσχολικής βίας, μιλάει με τη σιωπή του...




Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αμερικανών επιστημόνων, το τραύμα από όποια μορφή κακοποίησης κι αν προέρχεται - σωματική, ψυχολογική ή λεκτική - έχει μία δραματική επιρροή επάνω και στη δομή και στη χημεία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του παιδιού, πράγμα που αποτελεί αιτία εμφάνισης προβλημάτων τόσο στη μάθηση όσο και στη γενικότερη συμπεριφορά του. Η κακομεταχείριση καταστρέφει τις εγκεφαλικές δομές που σχετίζονται με τη λογική σκέψη και τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε αναμνήσεις και συναισθήματα. Για το λόγο αυτό τα παιδιά που έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική βία, στην παιδική τους ηλικία αργότερα επιδεικνύουν ιδιαίτερα σκληρή κι επιθετική συμπεριφορά στον χώρο του σχολείου αλλά και γενικότερα ή εγκλωβίζονται για πάντα στον ρόλο του θύματος, εκδηλώνοντας εσωστρέφεια, απαισιοδοξία, υποτονικότητα, ψυχολογικές διακυμάνσεις ή διαταραχές, χαμηλό αυτοσυναίσθημα και καταστάσεις αυτοκτονικού ιδεασμού.

Αν το παιδί σας αρνείται να πάει στο σχολείο. Αν είναι άκεφο... Θλιμμένο... Σιωπηλό…Απόμακρο. Αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση... ή αν παρουσιάζει τελείως διαφορετική συμπεριφορά από εκείνη που γνωρίζατε μέχρι σήμερα και αδυνατεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του
Είναι πολύ πιθανό να έχει πέσει θύμα bullying.

Είναι θέσφατο πλέον ότι η κοινωνία και οι δομές της είναι αυτές που γεννούν τη βία. Για να μην καταντήσει όμως το σχολείο εκτροφείο βίας αλλά πολέμιος  τού εν λόγω φαινομένου θα πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα με δραστικά και πρωτοπόρα μέτρα. Το σχολείο, όπως και η οικογένεια, δεν θα πρέπει να λειτουργούν αυταρχικά σε περιπτώσεις νεανικής παραβατικότητας διότι με αυτόν τον τρόπο τείνουν να οξύνουν την αντίδραση του νέου και να υποδαυλίζουν τη δυσπιστία για τους δύο αυτούς θεσμούς.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Καταρχάς οι γονείς που το παιδί του έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει να μπορούν να το διαγνώσουν μόνο εφόσον είναι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του και το πλησιάζουν συναισθηματικά, κτίζοντας παράλληλα μια σχέση φιλίας με αυτό, ώστε να μπορούν να εκμαιεύσουν τυχόν πληροφορίες. Να του προσφέρουν αγάπη, ασφάλεια και υποστήριξη σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειλικρίνεια και επίδειξη σεβασμού στην προσωπικότητά του. Επιπλέον, καλό θα ήταν να διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους σχολικούς φορείς.

Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών; Να διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και της αντίστοιχης συμπεριφοράς(ηλικία, καταγωγή, κοινωνική προέλευση, οικονομικό επίπεδο, πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο οικογένειας, ιδιοσυγκρασία, βαθμός ευαισθησίας του κάθε παιδιού κ.λπ.). να μάθουν στα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους, να τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν πως αποτελούν μια ξεχωριστή ανεπανάληπτη και μοναδική προσωπικότητα και να μην επιτρέπουν σε κανένα κομπλεξικό ανδρείκελο να τους την αμαυρώνει και να τους την προσβάλει. Να τους μάθουν να αντιμετωπίζουν κάθε φαινόμενο βίας με φλεγματικότητα, αδιαφορία και ανωτερότητα, έτσι ώστε ο θύτης να χάσει το ενδιαφέρον. Για να προλάβει ο εκπαιδευτικός προβληματικές συμπεριφορές θα πρέπει να μπορεί να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη διεύθυνση της τάξης μέσα από τη δημιουργία θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο είναι ο καλύτερος τύπος προληπτικού φαρμάκου.

Να αναπτύσσει τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης, προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις διαφορετικές πλευρές ενός ζητήματος και να κατανοεί τα προβλήματα των μαθητών του, να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον, συμπάθεια και αγάπη για το παιδί. Να διαθέτει εσωτερική ηρεμία για να βοηθήσει και τον μαθητή να ηρεμήσει, να διακρίνεται από συναισθηματική καλλιέργεια και ψυχική ισορροπία και να αντιμετωπίζει με  υπομονή οποιοδήποτε πρόβλημα, εφαρμόζοντας ευέλικτους, εναλλακτικούς και εξατομικευμένους τρόπους. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να διαχειρίζεται ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις με τρόπο υπομονετικό, εξομαλύνοντάς τες και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών με την ανάθεση εργασιών σε μικτές ομάδες. Απαραίτητο προσόν είναι η προσαρμοστικότητά του στο επίπεδο, στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή. Έτσι βελτιώνεται η ψυχολογία του μαθητή, η διάθεσή του και ενεργοποιούνται τα θετικά συναισθήματά  του. Μα καλλιεργεί θετικό κλίμα μέσα από την ενθάρρυνση, την ενίσχυση και τη σωστή χρήση του επαίνου και της δημόσιας επιβράβευσης.

Συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους.

Και τέλος κρίνεται απαραίτητη η γραμμή επικοινωνίας με αρμόδια κέντρα πάταξης κάθε μορφής βίας και εθελοντικούς οργανισμούς.

   Προσωπικά θεωρώ πως οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη συναισθηματική προσαρμογή και να φροντίζουμε πρωτίστως για την ψυχική μόρφωση και υγεία των μαθητών μας και το γνωστικό αποτέλεσμα θα έρθει αβίαστα ως άμεσο επακόλουθο. Δεν είναι απαραίτητο άλλωστε όλοι να γίνουν επιστήμονες, είναι  απαραίτητο όμως να γίνουν  άνθρωποι με συναισθηματική ισορροπία. Αυτό που κάνει το σημερινό σχολείο είναι ότι βλέπει το παιδί σαν ένα σκληρό δίσκο του υπολογιστή που αποθηκεύει συσσωρευμένες γνώσεις  γιατί  αγνοεί πως η ευτυχία δεν βρίσκεται στα Πανεπιστήμια αλλά στις ανθρώπινες καρδιές.

(κατόπιν παροτρύνσεως του φίλου συν-σχολιαστή Θείου SAM, εν΄όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς)

ΠΗΓΕΣ: tovima.gr/opinions 2013

231 σχόλια:

1 – 200 από 231   Νεότερο›   Νεότερο»
the eye είπε...

η αναρτηση γραφει για εκπαιδευτικους, ψυχολογους, ψυχιατρους και οτιδηποτε αλλο εκτος απο τον ρολο των γονιων, και συγκεκριμενα των γονιων του παιδιου που ασκει βια.
ολα ξεκινουν και τελειωνουν εκει.. αν φτασεις να μιλας για ψυχιατρους, ψυχολογους και ενημερωμενους εκπαιδευτικους, εχεις χασει το παιχνιδι, ειναι πολυ αργα...

MantaRay είπε...

Κάθε γενιά μεταφέρει τα προτερήματα και τα ελαττώματα της προηγούμενης. Δυστυχώς πλέον το πρόβλημα πάει στην ίδια την βάση της δομής της κοινωνίας, την οικογένεια. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο η βία (είτε λεκτική, είτε σωματική) είναι καθημερινότητα, το παιδι αντίστοιχα θα αναπτύξει ανάλογες συμπεριφορές. Αν στο σχολείο δεν υπάρχει φροντίδα για ανάπτυξη μιας υγειούς προσωπικότητας πολίτη, αλλά φροντίδα μόνο παροχής των στοιχειωδών γνώσεων που επαρκούν ώστε απλά να είναι ένα καλολαδωμένο άβουλο γρανάζι, άν το παιδί μεγαλώνει σε μια κοινωνία όπου το διαφορετικό υποτιμάται, όπου ο φόβος αρχίζει και σκεπάζει τα πάντα, τότε θα αναπτύξει και αυτό αντίστοιχες και ανάλογες συμπεριφορές. Δυστυχώς αυτό που έχουμε απέναντι μας, αυτή η νέα γενιά του bullying και του cyber bullying, είναι το αντικαθρέπτισμα μας....ας ξυπνήσουμε, πριν να ναι αργά (αν δεν είναι ήδη...)

ξανααναρτώ το παρακάτω όντως σκληρό videoclip....
http://vimeo.com/65296921

επίσης προτείνω το παρακάτω ντοκυμανταίρ του Μ.Μoore, bowling for columbine, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό...
http://www.youtube.com/watch?v=whL2LlRkhXk

και το παρακάτω, το οποίο αφορά ακριβώς το πώς ένα παιδί αποτυπώνει τις συμπεριφορές των γονέων....
http://www.youtube.com/watch?v=8AcWo3gbtBk

the eye είπε...

μετα απο καποια χρονακια δουλειας καταλαβα οτι οσο ζοριζουν τα πραγματα σε μια δουλεια, τοσο αυξανονται οι γλυφτες και οι ρουφιανοι... κλασσικη ελληνικη νοοτροπια...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γεγονός, νεοελληνική παθογένεια, δυστυχώς...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το θέμα είναι η πρόληψη και η ενημέρωση, και πάνω απ΄όλα η φιλική σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού, έτσι ώστε να μπορεί να μοιραστεί αυτό που το απασχολεί.

the eye είπε...

που να βρεις χρονο για bullying οταν επαιζες μπαλα με αλλους 10 πιτισρικαδες στην γειτονια και κρυφτο; οταν καθονταν το καλοκαιρι ολη η γειτονια σε παρεες εξω στο δρομο και τα ελεγαν;

οταν μιλαγες με τους γονεις σου κατι περισσοτερο απο το να τους ζητησεις απλως το... tablet...
τελικα ολα τα πραγματα εχουν το τιμημα τους και μερικες φορες ειναι πολυ ακριβο το ατιμο...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τώρα κάνουν και cyberbullying μέσω facebook, καινούργια μόδα, έχουν ευθύνη βέβαια οι γονείς που δεν ελέγχουν την πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

MantaRay είπε...

δυστυχώς.....αυτό είναι το τίμημα της ηλεκτρονικοποίησης των πάντων.....αποξένωση, απομάκρυνση απο την πραγματικότητα... Και όταν πήγαινα σχολείο υπήρχαν φαινόμενα ατόμων που είχαν ακραία συμπεριφορά, αλλά τότε η ίδια η κοινωνία του σχολείου τα απομόνωνε και τα καταδείκνυε. Τώρα βλέπω ότι γίνεται το αντίθετο. άτυπες συμμορίες δρουν ανενόχλητα, οι αδύναμοι δυστυχώς είναι και κατατρεγμένοι και υποτιμημένοι, τα παιδιά μιμούμενα σε μεγένθυνση τους γονείς τους, εκδηλώνουν ρατσιστικές και βίαιες συμπεριφορές (κάθε είδους ρατσισμού, επι του φτωχού, επι του σωματικά υποδεέστερου, επι του δυσλεκτικού κλπ κλπ)... Πρέπει να σταματήσει ο γονιός να ευλογά τα γένια του, είναι ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ και ο ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. Μακάρι κάποιοι να το συνειδητοποιήσουν αυτό.....

ΘειοςSAM είπε...

..αγαπητέ σαλάχι δες ανάμεσα μας ...δες στο ντεφι και βγάλε συμπέρασμα , δες γύρω σου στα φανάρια , δες ..δες ..δες ...παντου και μετά πες , σε τι διαφέρουμε από την ζουγκλα ; Θα σου πω ..μόνο στην υποκρισία , στον φαρισαϊσμό ....όταν το κάνουμε οκ ..όταν το δεχόμαστε τραγωδία ....

MantaRay είπε...

Πρέπει κάποια στιγμή φίλε να βρούμε το θάρρος να δούμε κατα πρόσωπο την σκληρή αλήθεια..... μόνο τότε....

ΘειοςSAM είπε...

....https://www.youtube.com/watch?v=e77tLfkiVn8 νομιζω ότι κατα μια έννοια ''κολλάει '' ,με το θέμα μας ..... δώστε ένταση...........

ΘειοςSAM είπε...

πρεπει κάποτε να μιλήσουμε με μας αληθινά ....εμείς με μας ..και μόνο τότε ....είτε απέναντι στον καθρέπτη , είτε φορώντας μια μάσκα ...

the eye είπε...

''Τα "λαγωνικά" των διαφόρων ειδών προσπαθούν να βρούν συνωμοσίες, υποβολιμιαίες προσταγές κλπ κλπ. Σόρρυ, αλλά δεν ακολουθώ.''
πιστευεις ειλικρινα οτι αυτος ο κοσμος εχει αφεθει στην μοιρα του; να λειτουργει κατα τυχη;

MantaRay είπε...

Κρατώ αποστάσεις απο ακραίες θεωρήσεις. Όχι ότι δεν βάζω το μυαλό μου να σκέφτεται, αλλά στην συγκεκριμένη ταινία, πέρα απο μια φιλοαμερικανιά του στύλ, ο ψηλός γεροδεμένος ξανθός γιάνκης, αν και ανάπηρος, είναι αυτός που μάχεται για την ελευθερία κλπ κλπ, που εκεί θα συμφωνήσω, δεν βλέπω κάτι άλλο μεμπτό.

the eye είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=v_WHRj8wzZk

MantaRay είπε...

υποκλίνομαι! :)

the eye είπε...

:) κι ομως ο γαιδαρος πεταει!! χαχαχαχα

MantaRay είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=V8ynOPMNqUk

the eye είπε...

παρ' ολα αυτα εγω θα ξαναρωτησω. πιστευεις οτι ο κοσμος εχει αφεθει στην μοιρα του; τυχαια σειρα γεγονοτων ας πουμε;

MantaRay είπε...

Aν μιλάς για σοβαρά γεγονότα σίγουρα όχι. Ποτέ πρίν στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν κινούνταν τα νήματα σε τέτοιο mass scale....

MantaRay είπε...

χαχαχαχαχαχχ, καλό!

MantaRay είπε...

Πάρτε και τώρα κάτι να στρώσουμε επιδερμίδα :P

https://www.youtube.com/watch?v=qnJJ2fojawE

the eye είπε...

εγω παλι νομιζω το αντιθετο! παντα στην ιστορια της (γνωστης γεωγραφικα) ανθρωποτητας τα νηματα κινουνταν στην ιδια μαζικη κλιμακα, (απο καποιους που ειχαν τις ιδιες ιδεες με αυτους σημερα) και μαλιστα σε χειροτερο επιπεδο γιατι τοτε ειχαμε και παγκοσμιες αυτοκρατοριες... αλλα θα ανοιξουμε μεγαλο θεμα...

MantaRay είπε...

όντως, one thing at a time ;) εκτός αυτού το θέμα που έχει αναρτηθεί είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον :)

MantaRay είπε...

Kαι κάτι που πιστεύω θα εκτιμήσουν όλοι οι λάτρες της τέχνης! Aφιερωμένο στην πολυπαθούσα Ουκρανία και στις πτωχές πλήν τίμιες κατοίκους της! Δείτε που καταφεύγουν δια τον επιούσιον!

https://www.youtube.com/watch?v=c9FS1bxaGTg

MariaT. είπε...

Πήγα να γράψω ένα σοβαρό σχόλιο για το bullying αλλά μετά τα φίδια...

MantaRay είπε...

Συγνώμη Μαρία μου, δεν αντελήφθην εγκαίρως την παρουσία σου :)

MariaT. είπε...

Χαχαχα έχετε μερακλώσει για τα καλά βλέπω

MantaRay είπε...

πάντα εντός κοσμίων ορίων :)

MariaT. είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=EisZTB4ZQxY

MantaRay είπε...

........ :(((((

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Πρόσθεσα και ένα βιντεάκι στην ανάρτηση, όποιος θέλει να το δει ας κάνει refresh!

MantaRay είπε...

Eλπιδοφόρο πάντως πως υπήρχαν και άνθρωποι που αντιδράσαν υπέροχα!!!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου Μαρία! Γράψε μας το σχόλιό σου περι bullying :)

MantaRay είπε...

με έκανες να βουρκώσω.....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το παιδί έφτασε μέχρι την αυτοκτονία, τι να πει κανείς...

MariaT. είπε...

Υπήρχε ένα πρόγραμμα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε τα τελευταία χρόνια, επιδοτούμενο από την Ε.Ε φυσικα και έτρεχε σε κάποια "τυχερά" δημοτικά της Αθήνας, και εκπαίδευε τα παιδιά πάνω στο bullying. Ήταν διαδραστικό ,συμμετείχαν τα παιδία σε παιχνίδι και μέσα από αυτό μάθαιναν . Αλλά ήταν και το μοναδικό. Αυτό δεν είναι φαινόμενο των ημερών, υπήρχε πάντα, όχι όμως και στο βαθμό που υπάρχει σήμερα , γιατί υπάρχει και η διαφορά της εθνικότητας. http://www.epsype.gr/index.php/el/

MantaRay είπε...

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση δυστυχώς. Χιλιάδες παιδιά υποφέρουν κάτω απο ίδιες συνθήκες ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης...Πρεπει να ξυπνήσουμε....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Θα μπορούσε να καθιερωθεί σχετικό μάθημα στα σχολεία, έστω μια ώρα τη βδομάδα.

MariaT. είπε...

ψάχνω να σου βρώ ένα άλλο που μου αρέσει πολύ

MariaT. είπε...

Δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό που λές, το πρόγραμμα της εψυπε εκπαίδευε τους δασκάλους αλλά και πάλι ήταν για μερικά σχολεία της Αθήνας κυρίως βορείων προαστίων και μετά από κλήρωση και κάποια νομίζω στα νότια.

σεναριολόγος είπε...

γεια σας, ολα καλα;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τώρα είδα το σχόλιό σου απο πάνω για τα "τυχερά" δημοτικά της Αθήνας", δεν γνώριζα οτι είχε ξεκινήσει δοκιμαστικά.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου, μια χαρά!

MariaT. είπε...

Το πρόγραμμα αυτό έτρεχε για 3-4 χρόνια , δεν νομίζω να υπάρχει ακόμα. Αν και ....διάλεξαν λάθος περιοχές κατά τη γνώμη μου.

2Nikolaos είπε...

Γεια και χαρά σε όλη την παρέα! (πολύ καλή και επίκαιρη θεματική επιλογή)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

καλησπερα και παλι!

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαα όλα οκ ...εσυ ;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Κακή διαχείριση λοιπόν, τα γνωστά, σπαταλούν χρήματα σε ένα σωρό ΜΚΟ, π.χ. για να μάθουν μαντολίνο στη Σιέρα Λεόνε, και στα σοβαρά ζητήματα λένε οτι δεν έχουν χρήματα, τι να πει κανείς...

AZAZYEL είπε...

Ρωτάς αν ο κόσμος έχει αφεθεί στην μοίρα του;;;
Ή φοβάσαι μήπως ο κόσμος όντως έχει αφεθεί στην μοίρα του;;;
Οι περισότεροι άνθρωποι... πιστεύουν στις συνομωσίες... για να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ... (όσο και αν ακούγεται οξύμωρο...)

σεναριολόγος είπε...

ολα στο μπλέντερ αγαπητέ

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είδες τι έπαθε ο νταής στο βιντεάκι απο κάτω? :) έγινε παζλ...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα Ηλία!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

η να δινονται οπλα σε αυτα τα παιδια που υποφερουν!






χιουμορ ηταν αυτο

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου φίλε, ήταν πρόταση του φίλου Θείου ΣΑΜ το θέμα.
(δεν έχω ξεχάσει τη δική σου πρόταση, "Διάλογος Αθηναίων-Μηλίων", κάνε και σχετική ανάρτηση στα σχόλια όποτε θέλεις για να ανοίξει σχετική συζήτηση)

MantaRay είπε...

καλησπέρα!

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα Νικόλαε!

MariaT. είπε...

Αυτό το θέμα με τις ΜΚΟ να το πιάσουμε κάποια φορα, έχει πολύ ενδιαφέρον.

MantaRay είπε...

καλησπέρα σας

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Και να γίνουμε σαν τις ΗΠΑ, που έχουν όπλα στα σχολεία, ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια εδώ, πάλι καλά!

MariaT. είπε...

Από τα αγαπημένα μου τραγούδια

2Nikolaos είπε...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ το είδα που αναφέρεις για τον Θείο ΣΑΜ και μπράβο σου, ευχαριστώ που το θυμάσαι … θα το κάνω φίλε :)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

τι λες........




φιλος μου ειχε με μαχαιρι σε μια καταληψη του σχολειου του(ηταν προεδρος και διοργανωτης)


υ.γ.
μιλαμε για χρονια γυμνασιου

2Nikolaos είπε...

Καλησπέρα MantaRay.

MariaT. είπε...

Δες και αυτό, έχει ενδιαφέρος , είναι ρατσιστικο αλλά είναι και αυτό μπούλινκ

ΘειοςSAM είπε...

ήρθα και εγώ πάλι ....
μέχρι στιγμής δεν γινεται πυρηνικος πολεμος ....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Και δικό μου, πρέπει να είναι γύρω στο 1996 απ΄ότι θυμάμαι...

ΘειοςSAM είπε...

γειααααααααααααα

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

καλως τον!

MantaRay είπε...

Χρειάζεται να δοθεί σημασία με σοβαρότητα και απο το κράτος και απο φορείς και απο τους γονείς, άμεσα. Θέλει επιμόρφωση σε όλα τα επίπεδα (γονείς, μαθητές, διδακτικό προσωπικό) αλλά και οργάνωση μηχανισμών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, όχι απαραίτητα δια της αστυνόμευσης των σχολείων (διαφωνώ με μια τέτοια προοπτική), αλλά δια άλλων μεθόδων εποπτείας. Βέβαια η παρέμβαση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις που διαπράττονται εγκλήματα του ποινικού δικαίου (πρόκληση σωμ.βλαβών, σεξουαλική παρενόχληση κλπ), είναι επιβεβλημένη.

ΘειοςSAM είπε...

..έτσι όπως θα πρπει να παθενουν όλοι οι νταήδες

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=ds9w9EXqh_g

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Υπέγραψαν συνθήκη Ρωσοι-Ουκρανοί, αναβάλλεται επ΄αόριστον ο Γ΄ΠΠ...

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

πρεπει να το ακουσετε!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μεγάλη αλήθεια αγαπητέ...

ΘειοςSAM είπε...

χαχαχαχαα κορυφαίο ..άρα για όλα φταίνε οι γκομενες

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μπράβο ρε Ηλία, είσαι ψαγμένος....!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=kxbmu0DD1tM

ΘειοςSAM είπε...

..και αν αφοριστει ;

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=uPl9TAc8nzU



στο ντεφι ποσα like θα παρω με αυτο το τραγουδι;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Είναι σεμνότατο το άσμα...

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

πανω δειτε!πιο φρεσκο!

2Nikolaos είπε...

Που το θυμήθηκες;;; :) ... Ωραίος!!!

ΘειοςSAM είπε...

οκ ..αφου είναι ..

MariaT. είπε...

Ξέρεις τί χρειάζεται πάνω από όλα ?Αγάπη.Τα παιδιά που φαίρονται ασχημα σε άλλους στερούνται αγάπης. Επίσης χρειάζεται να περνάμε περισσότερες ώρες μαζί τους. Το παρκάρισμα των παιδιών σε πάρα πολλές εξωσχολικές ενασχολήσεις εκτός από το γεγονός ότι τα κουράζει , τους στερεί την σημαντική επικοινωνία μαζί μας.

2Nikolaos είπε...

Aloha ΘείοςSAM

οικολογος είπε...

Ο,τι και να πεις για τα κοριτσια θα ειναι λιγο :-)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

αντε παω ντεφι να βαλω τραγουδσακια

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το θέμα είναι να μην φτάσεις εκεί βέβαια, πρόληψη πάνω απ΄όλα.

ΘειοςSAM είπε...

do it ...

2Nikolaos είπε...

Άστα τσάμπα πάλι πήγα Super Market!

σεναριολόγος είπε...

Τίποτα καλο καινούργιο σε μέταλ έχουμε εκτός απο το νέο των Falconer;

MantaRay είπε...

......

ΘειοςSAM είπε...

..όπως καταλαβες κ.πουμα ...ότι θεμα και να αναρτήσεις , εμείς τα δικά μας ..πλην ολιγων ....
..και εδώ είμαστε μια μικρογραφια της Ελληνικης κοινωνιας , οπότε μην αναλογιστεις τις πταίει ...

ΘειοςSAM είπε...

το επομενο θέμα ..........ο ψηνακης στο δημαρχείο

MantaRay είπε...

λυπηρή διαπίστωση.....

σεναριολόγος είπε...

ολοι θέλουν να ακουστούν, σαν τα παζάρια της αρχαιότητας με τους ρήτορες, τους προφήτες και τους καλλιτέχνες.

ΘειοςSAM είπε...

πλην όμως αληθινή φίλε σαλαχι εκ των βαθέων υδάτων

MariaT. είπε...

Οι γονείς της πού ήταν όταν έπαιρνε ναρκωτικα ?...και όταν γινόντουσαν όλα αυτά ?

MantaRay είπε...

μα για αυτό και είναι λυπηρή.....σπηλιά και πάλι σπηλιά :)

2Nikolaos είπε...

Ειλικρινά δεν το είχα ακούσει ποτέ αυτό :)))) Βάλτο να δούμε για ποιους Ρώσους θα καταλάβουν!!!

ΘειοςSAM είπε...

χμ...ίσως τελικά το πλήρωμα το χρόνου να μην ήρθε ακομη

MantaRay είπε...

Mάλλον χωρισμένοι... Αν πρόσεξες την ιστορία, κατα την 3η της μετακίνηση σε σχολείο, πήγε να κατοικήσει στο σπίτi της μητέρας της...... :(

AZAZYEL είπε...

Οι μόνοι σοβαροί δήμαρχοι...
θα είναι ο Ψινάκης με τον Μώραλη...

ΘειοςSAM είπε...

...και εμεις γονεις είμαστε ....
που είμαστε όμως ;
αυτό θα το πουνε κάποιοι ......

ΘειοςSAM είπε...

...ωρα για μετοίκηση λοιπόν ...

MantaRay είπε...

δεν ξέρω.... όλα φαίνονται να περνάνε κρίση.... αν όχι τώρα, πότε;....

MantaRay είπε...

ει δυνατόν εις άλλον πλανήτη....

ΘειοςSAM είπε...

..και εκεί αγαπητα το ίδιο θα κανουμε ...μιας και κουβαλαμε την ίδια παιδεία ..

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

επεστρεψα!
αν θελετε παντε να δειτε τι εβαλα!
δεν εκανα φασαρια με κανεναν!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σιγά ρε συ, δεν με απασχολεί, εδώ ολόκληρη ιστοσελίδα σαν το ντιφ γράφει "αναρτούμε τα σχόλια που είναι σχετικά με το θέμα κλπ" και απο κάτω βρίζονται σαν την Τρούμπα, εδώ τουλάχιστον έχουμε την ελευθερία να λέμε ότι γουστάρουμε! Σχολιάστηκε αρκετά πάντως και το θέμα του bullying, ήταν ωραία η ιδέα σου.

MariaT. είπε...

Αυτά που περιγράφει είναι καταστάσεις ζούγκλας . Γιατί κάποιος δεν την τράβηξε από φεισμπουκ κλπ ? Όταν βλέπεις το παιδί σου να τραβάει τόσα κάνεις κάτι , εκτός κι αν το οικογενειακό υπόβαθρο είναι χάλια μαύρα. Αν οι γονείς ήταν πχ, ναρκομανείς .

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

και ο μουχικα ειναι!
ο αλλος τον ειπε κοπανο!
δεν απαντησε!
ακομη.......

ΘειοςSAM είπε...

....όπως μου αρεσει να λέω :
Η κόλαση έχει καλά φυλαγμενοες και ταγμενους τους πιο σκοτεινους και καταχθόνιους χώρους της σε όσους σε καιρούς ηθικής - πρωτίστως κρισης - κρατούν ουδέτερη στάση ...
Δεν νομιζω πλέον ότι είναι ο καιρος καταλληλος για αποχη ...

MantaRay είπε...

Ξέρεις κάτι φίλε, νομίζω ότι είναι ευκαιρία να πώ και το παρακάτω. Πολλές φορές αναρωτιόνται διάφοροι όταν βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο πχ κάποιο παιδί που επιδεικνύει αντικοινωνική ή βίαιη συμπεριφορά, πώς προέκυψε κάτι τέτοιο την στιγμή που οι γονείς ήταν καλοί άνθρωποι κλπ κλπ.
Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται και ένα απο τα κλειδιά. Είναι λάθος να μπερδεύουμε τον καλο χαρακτήρα του γονιού, με την γονική ικανότητα. Βέβαια σαφώς την στιγμή που ο γονιός λειτουργεί ως παράδειγμα για το παιδί του, κάποια στοιχεία του, είναι λογικό να περνάν και στην ψυχοσύνθεση του, όμως πολλές φορές ο ρόλος απαιτεί αρκετά περισσότερα απο διαπαιδαγωγικής άποψης και ενίοτε εκεί το χάνουν το παιχνίδι. Χαρακτηριστικά τα φαινόμενα όπου η υπερβολική αγάπη οδήγησε σε διαμόρφωση αρνητικών χαρακτηριστικών στο παιδί.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Για να μην ξεχνιόμαστε....

http://images.telvi.de/external_portales/zeitzeugen/product_images/2012/02/48c78e3fc3e70752d287af68844dd419.jpg

MariaT. είπε...

Άλλο να είναι το παιδί κακομαθημένο και άλλο τραμπούκος όμως

MantaRay είπε...

Ο Γ' ΠΠ είναι ο πόλεμος των αξιών....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=kn6-c223DUU

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς


καυλακι!


για μερικους(δημοσιογραφους ο θεος να τους κανει και ρωσοκαυλους) απο απεναντι

ΘειοςSAM είπε...

με λυπεί το γεγονος ότι το λετε αυτό ... ----Σιγά ρε συ, δεν με απασχολεί,----
Ποια η διαφορα σου τότε ρε , με το ντεφι ; και την συγκριση ρε , την κανεις με αυτούς ; ρε ;
...και κ. πουμα οχι ξανα - ρε - .....να εισαι πιο ευγενης .

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

Jamie Woon -- Lady Luck




https://www.youtube.com/watch?v=BvsfGhEqnXE

MantaRay είπε...

πάντως είναι γνωστό ότι φλωράκος δέν είναι :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τρόπος του λέγειν αγαπητέ το ρε, πρωτίστως ενδιαφέρομαι για την ελευθερία διαλόγου και έκφρασης, τα υπόλοιπα είναι θέμα των συνσχολιαστών.

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

αφου εκει πανω με τις αρκουδες παλευουν!
πως να ειναι φλωροι μετα!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

τα λεμε σε κανενα μισαωρο αν ειστε εδω!


αλλιως καληνυχτα απο τωρα!

ΘειοςSAM είπε...

ζητα συγνωμη δημοσια ........

MantaRay είπε...

πως νομίζεις ότι δημιουργούνται οι τραμπούκοι; Ξέρεις πόσα πλουσιόπαιδα γόνοι ευυπόληπτων και αξιοπρεπέστατων γονέων κάνουν βολτίτσες στην Ν.Υ. αναζητώντας θύματα ανάμεσα στους άστεγους για κακοποίηση; (και δεν είναι σενάριο απο τηλ. σειρά). Ξέρεις σε πόσα σχολεία η "ελίτ" λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο;

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=nmg2q3cGqtk

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Να είσαι καλά Ηλία, τα λέμε!

ΘειοςSAM είπε...

κυριε πουμα ..ειμαι πολυ περηφανος για να αρκεστώ σε ''αντιπροσώπους ΄''
μόλις έχασες έναν αναγνώστη σου ...
Συνεχισε έτσι ......

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εχετε τον απεριόρισμο σεβασμό μου αγαπητέ :)


http://www.thomasvan.com/wp-content/files/handshake-respect.jpg

MantaRay είπε...

Για όποιον έχει διαβάσει το σχετικό τεύχος :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εχω χάσει επεισόδια μου φαίνεται...:)

MantaRay είπε...

Aπο τα καλύτερα! Νομίζω το Ο Αστερίξ και οι Ελβετοί ήταν, αλλά θα σε γελάσω :)

the eye είπε...

τωρα εσυ που διαβαζεις.. σηκωσε το δεξι σου χερι, φαντασου οτι εχεις ενα περιστροφο και σκοπευεις... κλεισε το... ΔΕΞΙ ΜΑΤΙ...
οριστε τα αποτελεσματα...
https://www.youtube.com/watch?v=s-uujIG0PgU
κριμα και οι ρωσοι φημιζονταν για την προπαγανδα...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το πρόσεξα κι εγώ αυτό με το μάτι, αλλά δεν είναι απόλυτο, έχω διαβάσει οτι πολλοί έχουν το αριστερό μάτι ώς "οδηγό", ακόμα μπορεί και να αλλάξει κατα τη διάρκεια της ζωής. Το τεστ, είναι αυτό με μια σελίδα χαρτί με μια τρυπούλα στη μέση, κοιτάζεις ένα αντικείμενο μέσα απο την τρύπα και με τα δύο μάτια, μετά κλείνεις το δεξί, και εάν χαθεί η εικόνα του αντικειμένου, τότε όντως έχεις ως "οδηγό" το δεξί.

σεναριολόγος είπε...

Nαι αλλα...

http://news.princeoliver.com/wp-content/uploads/2013/09/11087.jpg

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ετσι, γατάκι ο άλλος μπροστά στον Δημήτριο, και ντυμένος στην τρίχα...

MantaRay είπε...

Τύφλα να χει ο ρότζερ μούρ! :)

σεναριολόγος είπε...

και raybam και ολα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Πολύ εντυπωσιακό, όντως, το έχω ξαναδεί.

MantaRay είπε...

Πιο παλαβός, πάς για κεμπάμπ!

AZAZYEL είπε...

Στο Ιντερνετ... προφανώς...

2Nikolaos είπε...

Έτσι ... έχουμε και εμείς κύριοι!!!!!!

σεναριολόγος είπε...

και μάλιστα κλείνει και το σωστό μάτι, οχι σαν τον Πούτιν...κρατάει το όπλο με το δεξί και κλείνει το αριστερό....πως το καταφερε ο μπαγασας...

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

ποσες φορες το εχω πει εγω ο αμορφωτος ρε βιτς οτι τα παιδια τα μεγαλωνεις με ΑΓΑΠΗ τα ζυμωνεις αγαπητε..

Κουνουπι είπε...

Δεν μου αρεσε σημερα ετσι οπως μιλησες στον antiXA

AZAZYEL είπε...

Η Amanda Todd αυτοκτόνησε τελικά... υπάρχει και άλλο video στο You tube... που το ανέβασε 4 ώρες πρίν αυτοκτονήσει...)

Κουνουπι είπε...

ωχ εσυ με ξεπερνας τι εχεις πιει;

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

2 μπυρες μονο

2Nikolaos είπε...

Αυτό είναι εύκολο … το άλλο με τα Μ1 που είναι παρατεταγμένα (πιθανολογώ γεμάτα και οπλισμένα) παντού στο πεδίον;
(πρέπει να υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες, δεν έμεινε μόνο στο G3)

MantaRay είπε...

καλησπέρα Γκρέγκ :) όντως :)

Κουνουπι είπε...

τι να απαντησω τωρα ...δεν υπαρχει αυτο!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν απαντάει όμως, γι αυτό λέω μήπως δεν ενδιαφέρεται για διάλογο, αλλά μόνο για κομματική προπαγάνδα. Αν δεν ενοχλεί εσάς τους συνσχολιαστές, εγώ δεν έχω πρόβλημα, δεν βρίζει άλλωστε. Αν ενοχληθεί οποιοσδήποτε απο κάποιο σχόλιο, ακόμα και δικό μου, ας το κάνει flag, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

φιλαρακο μαθε στα παιδια σου την ΑΓΑΠΗ δεν ξερω αν εχεις. να τα μαθεις να ειναι αδερφια ακομα και με τους συμμαθητες τους..αφοσιωσε χρονο μαζι τους.και θα ανταμειφθεις σιγουρα

Κουνουπι είπε...

Τι κομματικη; ...Δεν τον ξερω αλλα για αντιεξουσιαστης μου εκανε

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αν θεωρείτε προσβλητικό το σχόλιο, να το κάνετε flag για να διαγραφεί.
Ευχαριστώ :) Εκ της διευθύνσεως

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Η αγάπη, η διαπαιδαγώγηση και οι οικογενειακές αρχές δεν είναι θέμα μόρφωσης φίλε Γρηγόρη, έχεις δίκιο.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Οπως τα λες είναι, και σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

Αγαπητε βιτς εγω εβγαλα ενα απλο γυμνασιο και εκεινο με χιλια ζορια
το μονο που με διδαξε η οικογενεια μου ηταν ΑΓΑΠΗ
στα παιδια επενδυω τα παντα.αν ολοι το εφτιαχναν πραξη δεν θα υπηρχαν αυτα τα φαινομενα βιας και ρατσισμου στα σχολεια

MantaRay είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=tWiOQuLxE78

απο μουσική πάλι εγώ είχα κολήσει με αυτή :)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ !!!!!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=h_Fe9ohptEQ

MantaRay είπε...

all time classic :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν την έχω προλάβει αυτή, πρώτα φορά τη βλέπω.

MantaRay είπε...

Όντως αντιπολεμική, ανθρώπινη, αληθινή. Αξιολόγηση ΑΑΑ δηλαδή :)
και καταπληκτική μουσική βέβαια!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γειά σου Σπάρτακε, ωραία ταινία.

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

βρες τις διαφημισεις του χαρυ να γελασουμε

MantaRay είπε...

Φαντάσου, εγώ ήμουν πιτσιρικάς :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το Camay ? χαχαχα

Κουνουπι είπε...

και τι στο διαολο θα μαθαινες παραπανω αμα τελειωνες το λυκειο η την φιλοσοφικη;
Αυτο ειναι αμα το εχεις η δεν το εχεις
...Η οικογενεια εχω την αποψη πως παιζει καποιο ρολο αλλα οχι και τον καταλυτικο

MantaRay είπε...

τον πιο καταλυτικό....

2Nikolaos είπε...

Από την μικρή εμπειρία σε κάποιον άλλο χώρο με πολλούς εγγεγραμμένους χρήστες (traffic κ.α. σχετικά) και μεγάλη ποικιλία θεμάτων, έχω καταλάβει ότι εάν υπάρχουν σαφείς κανόνες χρήσης (Όροι Χρήσης) μπορεί να μπει ο καθένας να συμμετάσχει σε οτιδήποτε … και εάν ξεφύγει ... είτε τον κόβει η κοινότητα (δεν τον κάνει παρέα δηλαδή), είτε ο moderator ακολουθώντας την διαδικασία που ορίζεται από τους κανόνες.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ . ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !!!

AZAZYEL είπε...

Βασικά τώρα που το επισήμανες...
Μόλις παρατήρησα ότι πάνω από τον σχολιασμό του Disqus...
υπάρχει άρθρο !!!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ειναι κανεις εδω;

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ..

AZAZYEL είπε...

Μπά...

2Nikolaos είπε...

Μπα φίλε τίποτα κανένας :)

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

να παραγγειλω

Κουνουπι είπε...

σωστο και αυτο αλλα που να λεω τι εννοουσα τωρα... τωρα μπηκα στα βαθια και δεν ειμαι σε φαση...

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

"όρους χρήσης" έχει και το ντιφ, αλλά όπως γνωρίζεις έχουν γίνει κουρελόχαρτο, με ευθύνη των εκεί συντονιστών, δυστυχώς....

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙΣ

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

ενα ντιουαρς με παγο παρακαλω

MantaRay είπε...

it's ok :) καταλαβαίνω που το πάς, αλλά αυτό είναι ο 2ος καταλυτικός παράγοντας. Αυτός που συμβάλει στην μεγένθυνση της συνέπειας....

2Nikolaos είπε...

Το
παράδειγμα πως αποφυγήν είναι το ντεφι :) διότι τους νοιάζει το μηνιάτικο και
πάγια κόστη.

AZAZYEL είπε...

Αυτό το... πράγμα που κρατάει για πιστόλι... τι είναι ρε παιδιά;
Το αναγνωρίζει κανένας;

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ενα glenrothes με δυο παγακια(μην γινει και νερομενο) και ενα πουρο cohiba(αν υπαρχει)

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

καλα μωρη χαμουρα ξηρους καρπους δεν εχει το μαγαζι??

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΟΥΜΕΡΟ COHIBA ΠΑΡΑΚΑΛΩ ;

Κουνουπι είπε...

μου αρεσει βρε συ μανταρα ετσι οπως γραφεις , αλλα ισως ειναι που με απειλησε μια φιλη πως θα ερθει να μεινει σε εμενα απο βδομαδα και μου εχει γινει το κεφαλι κουνουπι-δι

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

ενα COHIBA SIGLO No. IΙΙ

MantaRay είπε...

βρήκες τσάμπα και μπήκες ε; :P

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

φυσικα!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Τι θέτε κύριε και μας ενοχλάτε βραδιάτικα? Είσθε τεντυμπόης ?

MantaRay είπε...

ε ας πάρω και εγώ τότε ένα Montecristo Νο.4 :)

Γρηγορης ετσι απλα είπε...

εξω γραφει οτι χορευει ουκρανεζα στη μπαρα ρε ψευτες ΔΕΝ ΞΑΝΑ ΠΑΤΑΩ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

AZAZYEL είπε...

Γεμίσαμε και εμείς κυριέ μου γεμίσαμε...
Μην στέλνετε 'αλλους...
Όχι άλλο κάρβουνο !!!

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

καλα φυστικια αιγινης;
βαλε κανενα κασιους,κανενα αραπικο(αυτα αρεσουν πολυ στο μουχικα,ασχετο),κανενα αμυγδαλακι,κανενα μεξικανο και αλλα πολλα!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSktB73hg1B-thFGJUGuUrIuYuB7-FIl9mN4h8kUbHUT_yg-zjs

http://www.simplycigars.co.uk/simplycom/images/sigloII.gif

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 231   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου