Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μέθοδοι της Ιεράς Εξετάσεως 

Απόσπασμα από το βιβλίο:
THE STORY OF CIVILIZATION
WILL DURANT - NEW YORK 1959

Σήμερα είμεθα τόσου αβέβαιοι και διαφορετικοί εις τις γνώμες μας ως προς την γένεση και του προορισμό του κόσμου και του ανθρώπου ώστε παύσαμε, εις πολλές χώρας, να τιμωρούμε ανθρώπους διότι διαφέρουν από εμάς κατά τις θρησκευτικές των δοξασίες. Η σημερινή μας αδιαλλαξία στρέφεται εναντίον εκείνων οι οποίοι αμφισβητούν τα οικονομικά ή πολιτικά μας δόγματα και εξηγούμε τον τρομοκρατημένου δογματισμό μας με την δικαιολογία ότι οιαδήποτε αμφιβολία ριπτομένη επί των προσφιλών αυτών δοξασιών μας θα διακινδύνευε την εθνική μας αλληλεγγύη και επιβίωση. Μέχρι των μεσών του δεκάτου εβδόμου αιώνος χριστιανοί, εβραίοι και μωαμεθανοί, ασχολούνταν πολύ εντονότερα με την θρησκεία απ’ ότι εμείς σήμερα. Οι θεολογίες των ήταν τα πολυτιμότερα και εμπιστευτικότερα αγαθά των και έβλεπαν εκείνους, οι όποιοι απέρριπταν την πίστη των ως προσβάλλοντες τα θεμέλια της κοινωνικής τάξεως και αυτήν ταύτη την έννοια της ανθρώπινης ζωής. Κάθε ομάδα σκλήραινε από την βιαιότητα και γινόταν αδιάλλακτη και κατηγορούσε τις άλλες ως απίστους.



Η Ιερά Εξέταση ανεπτύχθηκε ευκολότερα εν μέσω εκείνων των οποίων οι θρησκευτικές των δοξασίες υπέστησαν την μικρότερη επιρροή από την μόρφωση και τα ταξίδια και των οποίων η λογική υποτασσόταν περισσότερο εις τα έθιμα και την φαντασία. Όλοι σχεδόν οι μεσαιωνικοί χριστιανοί ένεκα της διδασκαλίας των από της παιδικής ηλικίας και του περιβάλλοντος, πίστευαν ότι η Βίβλος είχε υπαγορευθεί λέξη προς λέξη υπό του Θεού και ότι ο Υιός του Θεού είχε απ’ ευθείας Ιδρύσει την Εκκλησία. Εκ της ανωτέρω βάσεως, φαίνετε ως συνέπεια, ότι ο Θεός επιθυμεί να γίνουν όλοι οι εθνικοί χριστιανοί και ότι η ύπαρξη μη χριστιανικών — πολύ περισσότερο αντιχριστιανικών — θρησκειών, πρέπει να είναι βαρεία ύβρις προς τον Θεό. Επί πλέον, επειδή οιαδήποτε ουσιώδης αίρεση πρέπει να τύχη αιώνιας τιμωρίας, οι διώκτες της μπορούσαν να πιστεύουν (και πολλοί φαίνεται ότι ειλικρινά το πίστευαν), ότι εξολοθρεύοντας ένα αιρετικό, έσωζαν τους πιθανούς προσήλυτους του, ίσως δε και τον ίδιον από την αιώνια κόλαση.


Πιθανόν η Ισαβέλλα, η οποία ζούσε μέσα εις την ατμόσφαιρα των θεολόγων, να συμφωνούσε με αυτές τις απόψεις. Ο Φερδινάνδος, ο οποίος ήταν άνθρωπος του κόσμου, πιθανόν να αμφέβαλλε δια μερικές εξ αυτών. Αλλά ήταν προφανώς πεπεισμένος, ότι η ομοιομορφία της Θρησκευτικής πίστεως Θα συνέβαλλε ώστε η Ισπανία να διοικείται ευκολότερα και θα ήταν ισχυρότερα εις την αντιμετώπιση των έχθρων της.

Κατόπιν αιτήσεως του και της Ισαβέλλας, ο πάπας Σίξτος Δ' εξέδωσε μία βούλα (1η Νοεμβρίου 1478) δια της οποίας τους επέτρεπε να ονομάσουν έξι ιερείς, έχοντες δίπλωμα θεολογίας και κανονικού δικαίου, δια να αποτελέσουν ένα ιεροεξεταστικό σώμα προς Εξέταση και τιμωρία των αιρέσεων.

Το αξιοπαρατήρητο χαρακτηριστικό αυτής της βούλας ήταν η εξουσιοδότηση των Ισπανών ηγεμόνων να ονομάζουν το ιεροεξεταστικό προσωπικού, το οποίον κατά τις παλαιοτέρας μορφές της Ιεράς Εξετάσεως εξελέγετο από τους επαρχιακούς αρχηγούς των ταγμάτων των Δομινικανών και των Φραγκισκανών. Εδώ, επί τρεις γενεάς, όπως εις την προτεσταντική Γερμανία και Αγγλία κατά τον επόμενο αιώνα, η θρησκεία υποτάχτηκε στο κράτος. Εν τούτοις, οι ιεροεξεταστές ονομάζονταν μόνον από τους ηγεμόνας και κατόπιν διορίζονταν υπό του πάπα. Η εξουσία των Ιεροεξεταστών απέρρεε από την παπική αυτήν επικύρωση. Η Ιερά Εξέταση παρέμεινε εκκλησιαστικός θεσμός, όργανον της Εκκλησίας, η οποία ήταν όργανο του κράτους.

 Η κυβέρνηση θα πλήρωνε τις δαπάνες και θα εισέπραττε το καθαρό έσοδο της Ιεράς Εξετάσεως. Οι ηγεμόνες παρακολουθούσαν λεπτομερώς τις ενεργείας της και ήταν δυνατό να γίνει έφεση κατά των αποφάσεων της.

Από όλα τα κυβερνητικά όργανα του Φερδινάνδου, αυτή υπήρξε το πλέον προτιμώμενο. Τα κίνητρα του δεν ήσαν κατά πρώτον λόγο οικονομικά· ωφέλεια είχε από τις δημευμένες περιουσίες των καταδικαζομένων, άλλ' ηρνείτο δελεαστικές δωροδοκίες από πλούσια θύματα δια να ακυρώσει τις αποφάσεις των ιεροεξεταστών. Ο σκοπός ήταν να ενοποιήσει την Ισπανία.

Οι ιεροεξεταστές είχαν την έγκριση να χρησιμοποιούν εκκλησιαστικούς και κοσμικούς βοηθούς ως ανακριτές και ως εκτελεστικά όργανα. Μετά τα 1483, ολόκληρη η οργάνωση ετέθη υπό μία κυβερνητική υπηρεσία, το Consejo de la Suprema y General Inquisicion, συνήθως ονομαζόμενη La Suprema.



 Η δικαιοδοσία της Ιεράς Εξετάσεως εξετείνετο εφ’ όλων των χριστιανών της Ισπανίας· δεν έθιγε τους μη εκχριστιανισθέντες Εβραίους ή Μαυριτανούς. Οι τρομοκρατίες της κατευθύνονταν κατά των προσήλυτων εκείνων οι οποίοι ήσαν ύποπτοι ότι επανήλθαν εις τον ιουδαϊσμό ή τον μωαμεθανισμό και κατά χριστιανών κατηγορουμένων για' αίρεση. Μέχρι του 1492 ο αβάπτιστος Εβραίος ήταν ασφαλέστερος από τον βαπτισμένο.

Οι Ιερείς και οι μοναχοί ζήτησαν να απαλλαγούν από την δικαιοδοσία της Ιεράς Εξετάσεως αλλ’ η αίτησις των απερρίφθη. Οι Ιησουΐτες αντιστάθηκαν επί μισόν αιώνα κατά της δικαιοδοσίας των αλλά και αυτοί επίσης υποτάχθηκαν. Ο μόνος περιορισμός εις την εξουσία της Σουπρέμα ήταν η εξουσία των βασιλέων. Σε μετέπειτα αιώνες και αυτή ακόμη αγνοήθηκε.

Η Ιερά Εξέταση ζητούσε και συνήθως πετύχαινε συνεργασία εκ μέρους όλων των κοσμικών αξιωματούχων.

Η Ιερά Εξέταση συνέταξε η ίδια τους νόμους της και τον δικονομικό της κώδικα. Πριν εγκαταστήσει το δικαστήριο της σε μία πόλη, εξέδιδε προς τον λαό, από τον άμβωνα των ενοριακών εκκλησιών, ένα «Διάταγμα Πίστεως» το όποιον απαιτούσε από όλους εκείνους οι οποίοι γνώριζαν κάτι περί οιασδήποτε αιρέσεως να το αποκαλύψουν εις τους Ιεροεξεταστές. Ο καθείς ενθαρρυνόταν να γίνει καταδότης, να δώσει πληροφορίας για τους γείτονές του, τους φίλους του, τους συγγενείς του. (Εν τούτοις κατά τον δέκατο έκτο αιώνα δεν επιτρέπεται η κατηγορία εκ μέρους στενών συγγενών). Οι πληροφοριοδότες είχαν την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλισθεί πλήρης μυστικότης και προστασία. Επίσημο ανάθεμα — δηλ. αφορισμός και κατάρα — απευθυνόταν προς όλους όσοι γνώριζαν και απέκρυπταν τους αιρετικούς.

Εάν ένας βαπτισμένος Εβραίος εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες περί της ελεύσεως ενός Μεσσία· εάν τηρεί τους κανόνες περί τροφής του Μωσαϊκού Νόμου· εάν τηρεί το Σάββατο ως ημέρα λατρείας και αναπαύσεως ή αλλάζει τα εσώρουχά του κατά την ημέρα εκείνη εάν εορτάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο κάποια εβραϊκή εορτή εάν έκανε περιτομή στα τέκνα του ή έδινε εις κάποιο από αυτά εβραϊκό όνομα ή τα ευλογεί χωρίς να κάνει προηγουμένως το σημείο του σταυρού· εάν προσεύχεται με κινήσεις της κεφαλής ή αν έλεγε βιβλικό ψαλμό χωρίς να προσθέσει δοξολογία εάν έστρεφε το πρόσωπου του προς τον τοίχο όταν απέθνησκε : όλα αυτά και άλλα παρόμοια χαρακτηρίζονταν από τους ιεροεξεταστές ως σημεία κρυφής αιρέσεως, τα οποία έπρεπε αμέσως να αναφέρονται στο δικαστήριο. Εντός μιας «προθεσμίας χάριτος» οποιοσδήποτε αισθάνεται τον εαυτό του ένοχο αιρέσεως, μπορούσε να προσέλθει και να εξομολογηθεί τούτο. Τότε του επεβάλλετο πρόστιμο ή θρησκευτική ποινή αλλ’ μπορούσε να συγχωρηθεί, υπό τον όρο να αποκαλύψει, ό,τι γνώριζε περί άλλων αιρετικών.

Φαίνεται ότι οι Ιεροεξεταστές εξέταζαν προσεκτικά τις μαρτυρίες, οι οποίες συνελέγοντο μέσω καταδοτών και ανακριτών. Όταν το δικαστήριο αποφάσιζε παμψηφεί περί της ενοχής ενός προσώπου, εξέδιδε ένταλμα συλλήψεως του.

Ο κατηγορούμενος κρατείτο σε απομόνωση. Ουδείς άλλος, έκτος των οργάνων της Ιεράς Εξετάσεως, επιτρεπόταν να του μιλήσει· κανείς συγγενής του επιτρεπόταν να τον επισκεφθεί. Συνήθως κρατείτο σιδηροδέσμιος. Υποχρεωνόταν να φέρει κλίνη και στρώμα και να πληρώσει όλα τα έξοδα της φυλακίσεως και της διατροφής του. Εάν δεν διέθετε επαρκή χρήματα γι’ αυτόν το σκοπό, πωλούσε μέρος της περιουσίας του σε δημοπρασία προς λήψη των εξόδων. Το υπόλοιπο των υπαρχόντων του υφίστατο κατάσχεση εκ μέρους της Ιεράς Εξετάσεως δια να μην αποκρυφτεί η διαφύγει την δήμευση. Σε πολλές περιπτώσεις μέρος τούτων πωλείτο για να συντηρηθούν τα μέλη εκείνα της οικογενείας του θύματος, τα οποία δεν μπορούσαν να εργασθούν.

Όταν το συλλαμβανόμενο πρόσωπο προσήγετο ενώπιον του δικαστηρίου δια να δικαστεί, το δικαστήριο, επειδή το είχε ήδη κρίνει ένοχο, του ανέθετε να αποδείξει την αθωότητα του. Η δίκη ήταν μυστική και ο κατηγορούμενος υποχρεωνόταν να ορκισθεί ότι ουδέποτε θα απεκάλυπτε ό,τιδήποτε σχετικό με αυτήν εις περίπτωση, κατά την οποίαν θα αθωωνόταν. Κανείς μάρτυς δεν παρουσιαζόταν να καταθέσει εναντίον του. Οι ιεροεξεταστές δικαιολογούσαν την μέθοδο αυτήν ως αναγκαία δια την προστασία των πληροφοριοδοτών των.

Κατ' αρχάς δεν ανακοινωνόταν στον εναγόμενο οι κατηγορίες οι οποίες στρέφονταν εναντίον του· απλώς εκαλείτο να ομολογήσει τις εκτροπές του από την ορθή πίστη και λατρεία και να αποκαλύψει όλους εκείνους τους οποίους υποπτευόταν ως αιρετικούς. Εάν η ομολογία του ικανοποιούσε το δικαστήριο, ήταν δυνατόν να υποστεί οιανδήποτε ποινή εκτός του θανάτου. Εάν αρνιόταν να ομολογήσει, του επιτρεπόταν να εκλέξει συνηγόρους δια να τον υπερασπίσουν. Εν τω μεταξύ κρατιόταν σε απομόνωση. Σε πολλές περιπτώσεις υποβαλλόταν σε βασανιστήρια δια να του αποσπαστεί μία ομολογία. Συνήθως άφηναν μίαν υπόθεση να αναβάλλεται επί μήνες και η απομόνωση ήταν συχνά αρκετή δια να εξασφαλίσει οιανδήποτε επιθυμητή ομολογία.

Βασανιστήρια εφαρμόζονταν μόνον όταν η πλειοψηφία του δικαστηρίου ψήφιζε υπέρ αυτών με την δικαιολογία ότι η ενοχή φαινόταν ως πιθανή, όχι όμως και βεβαία, δια των μαρτυρικών καταθέσεων. Συχνά τα κατ’ αυτόν τον τρόπον ψηφιζόμενα βασανιστήρια αναβάλλονταν με την ελπίδα ότι ο φόβος των θα οδηγήσει σε ομολογία. Φαίνεται ότι οι ιεροεξεταστές πίστευαν ειλικρινά ότι τα βασανιστήρια ήταν μία εύνοια προς τον κατηγορούμενο ο οποίος ήδη θεωρήθηκε ένοχος, διότι ήδυναντο να επιτύχουν χάριν αυτού, δια της ομολογίας, ελαφρότερη ποινή παρά με άλλον τρόπον. Και όταν ακόμη θα καταδικαζόταν εις θάνατο μετά την ομολογία, θα είχε το πλεονέκτημα της συγχωρήσεως υπό του ιερέως και θα σωζόταν από την κόλαση.

Εν τούτοις, η ομολογία της ενοχής δεν ήταν αρκετή. Ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν βασανιστήρια για να εξαναγκασθεί ένας κατηγορούμενος να ονομάσει τους συντρόφους του στην αίρεση ή το έγκλημα. Αντιφάσκοντας μάρτυρες ήταν δυνατόν να υποβληθούν σε βασανιστήρια για να βρεθεί ποιος έλεγε την αλήθεια. Δούλοι μπορούσαν να βασανιστούν για να καταθέσουν εναντίον των κυρίων των. Κανένα όριο ηλικίας δεν μπορούσε να σώσει τα θύματα· νεανίδες δεκατριών ετών και γριές ογδοντάχρονες υποβάλλονταν σε βασανιστήρια. Οι νόμοι όμως της ισπανικής Ιεράς Εξετάσεως απαγόρευαν συνήθως τον βασανισμού θηλαζουσών γυναικών ή ατόμων με ασθενή καρδιά, ή των κατηγορουμένων για δευτερεύουσες αιρέσεις, ως π.χ. η παραδοχή της ευρέως διαδεδομένης γνώμης ότι η συνουσία ήταν συχχωρετέο αμάρτημα.

Το βασανιστηρίου έπρεπε να εκτείνεται τόσον ώστε να μη καθιστά το θύμα ανάπηρο και θα έπρεπε να σταματά ευθύς ως ο παριστάμενος γιατρός διέταζε τούτο. Έπρεπε να εκτελείται μόνον ενώπιον των επιφορτισμένων με την υπόθεση ιεροεξεταστών και ενός συμβολαιογράφου, ενός γραμματέως τηρούντος τα πρακτικά και ενός αντιπροσώπου του τοπικού επισκόπου.

Οι μέθοδοι ποίκιλαν κατά τόπον και χρόνο. Ήταν δυνατόν να δένονται τα χέρια του θύματος πίσω από την πλάτη του και να κρεμάται εξ αυτών ή να δένεται για να ακινητοποιηθεί και κατόπιν το πότιζαν με νερό σχεδόν μέχρι ασφυξίας· του έδεναν με σχοινιά χέρια και πόδια και κατόπιν τα έσφιγγαν μέχρις ότου του κατέκοπταν τις σάρκες μέχρι των οστών. Λέγεται ότι τα υπό της Ισπανικής Ιεράς Εξετάσεως χρησιμοποιούμενα βασανιστήρια ήσαν ηπιότερα από τα επιβαλλόμενα υπό της προγενέστερης παπικής Ιεράς Εξετάσεως ή υπό των κοσμικών δικαστηρίων της εποχής. Το κυριότερο βασανιστήριο ήταν η παρατεταμένη φυλάκιση.

Το δικαστήριο της Ιεράς Εξετάσεως δεν ήταν μόνον κατήγορος, δικαστής και ένορκοι. Εξέδιδε επίσης αποφάσεις επί ζητημάτων πίστεως και ηθικής και καθόριζε μία διαβάθμιση των ποινών. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν επιεικές, απάλλασσαν μέρους της ποινής ένεκα της μεγάλης ηλικίας του κατηγορουμένου, της αμαθείας, της φτώχιας, της μέθης ή της εν γένει καλής του φήμης. Η ελαφρότερη ποινή ήταν μία επίπληξη.

 Δυσμενεστέρα ήταν η επιβολή στον κατηγορούμενο να προβεί σε δημοσία απάρνηση της αιρέσεώς του, η οποία άφηνε ακόμη και τον αθώο, στιγματισμένο για την υπόλοιπη ζωή του. Συνήθως ο μετανοών κατάδικος ήταν υποχρεωμένος να παρίσταται συχνά εις την Θεία λειτουργία, φέρων το «Sunbenito», ένα ένδυμα με ένα φλεγόμενο σταυρό. Επίσης περιφερόταν στους δρόμους γυμνός έως την μέση και φέρων τα σημεία του εγκλήματος του. Ήταν δυνατό ο ίδιος και οι απόγονοί του να στερηθούν δια παντός του δικαιώματος να καταλάβουν δημόσιο αξίωμα. Ηδύνατο να εξοριστεί από την πόλη, σπανίως από την Ισπανία. Ηδύνατο να μαστιγωθεί με ένα έως διακόσια κτυπήματα, «μέχρι του ορίου της ασφαλείας». Αυτό ίσχυε για τις γυναίκες όπως και για τους άνδρες. Ηδύνατο να φυλακιστεί ή να αποσταλεί στις γαλέρες, πράγμα το οποίο ο Φερδινάνδος συνιστά ως ωφελιμότερο για το κράτος. Ηδύνατο να πληρώσει μέγα πρόστιμο ή να υποστεί δήμευση της περιουσίας του. Σε πολλές περιπτώσεις, αποθανόντες ήδη άνθρωποι κατηγορούνταν για αίρεση, δικάζονταν post mortem και καταδικάζονταν σε δήμευση, οπότε οι κληρονόμοι έχαναν τα κληροδοτηθέντα εις αυτούς. Εις τους καταδότες των νεκρών αιρετικών δίδονταν τα 30 έως 50% εκ των εισπραττόμενων. Πολλές οικογένειες, φοβούμενοι αυτές τις αναδρομικές καταδίκες πλήρωναν μεριάς φορές «συνθέσεις» εις τους Ιεροεξεταστές ως ασφάλεια κατά της δημεύσεως των κληροδοτημάτων των.


Ο πλούτος κατέστη κίνδυνος δια τον έχοντα αυτόν και πειρασμός δια τους καταδότες, τους Ιεροεξεταστές και την κυβέρνηση. Εφ’ όσον το χρήμα έρεε στα κιβώτια της Ιεράς Εξετάσεως, οι αξιωματούχοι της έδειχναν λιγότερο ζήλο για την διατήρηση της ορθής πίστεως παρά για την απόκτηση χρυσού και η διαφθορά άνθησε ευλαβώς.

Η εσχάτη των ποινών ήταν η καύση επί της πυρράς. Αυτή επιβαλλόταν σε πρόσωπα, τα οποία κριθέντα ένοχα ουσιώδους αιρέσεως, δεν ομολογούσαν προ της εκδόσεως της αποφάσεως, καθώς και εις εκείνους οι οποίοι αφού ομολόγησαν εγκαίρως και είχαν «συμφιλιωθεί» ή συγχωρηθεί, είχαν εκ νέου περιπέσει σε αίρεση. Η Ιερά Εξέταση ισχυριζόταν ότι αυτή η ίδια ουδέποτε θανάτωνε, άλλ' απλώς παρέδιδε τον καταδικασθέντα στις κοσμικές αρχές- εν τούτοις γνώριζε ότι ο ποινικός νόμος όριζε υποχρεωτική την ποινή της καύσεως εις την πυρά για μεγάλη ή αμετανόητο αίρεση. Η επίσημη παρουσία εκκλησιαστικών εις τις «auto – da - fe» κατεδείκνυε σαφώς την ευθύνη της Εκκλησίας. Η «πράξη πίστεως» δεν ήταν απλώς η καύση, ήταν ολόκληρη η εντυπωσιακή και τρομερή τελετή της καταδίκης και της εκτελέσεως. Σκοπός της ήταν όχι μόνον να τρομοκράτηση τους πιθανούς παραβάτες άλλα και να στηρίξει τον λαό με ένα είδος προβολής της Έσχατης Κρίσεως.

Κατ' αρχάς η διαδικασία ήταν απλή : οι κατάδικοι εις θάνατον οδηγούνται εις την δημοσία πλατεία, προσδένονταν επί ενός πασσάλου στην πυρά, οι Ιεροεξεταστές κάθονταν επισήμως σε μία εξέδρα απέναντι αυτής, γινόταν μία τελευταία έκκληση προς ομολογία, ανεγιγνώσκετο η καταδικαστική απόφαση, άναβαν το πυρ και η αγωνία συμπληρωνόταν. Άλλα εφ' όσον οι καύσεις έγιναν συχνότεροι και υπέστησαν κάποια μείωση της ψυχολογικής των επιδράσεως, η τελετή έγινε πλέον πολύπλοκος και φρικαλέα και σκηνοθετημένη με όλη την επιμέλεια και την δαπάνη μιας μεγάλης θεατρικής παραστάσεως. Κατά το δυνατόν συγχρονιζόταν με τον εορτασμό της αναρρήσεως, του γάμου ή της επισκέψεως ενός Ισπανού βασιλέως ή βασιλίσσας ή πρίγκιπος. Δημοτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, το προσωπικό της Ιεράς Εξετάσεως, εντόπιοι Ιερείς και μοναχοί, καλούνταν — στην πραγματικότητα διατάσσονταν — να παραστούν.

 Κατά την εσπέρα της παραμονής της εκτελέσεως, όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι λάμβαναν μέρος σε μίαν πομπή δια των κυριωτέρων οδών της πόλεως δια να καταθέσουν τον πράσινο σταυρόν της Ιεράς Εξετάσεως εις το θυσιαστήριο της μητροπόλεως ή της σπουδαιότερης εκκλησίας. Γινόταν μία τελευταία προσπάθεια δια να αποσπασθούν ομολογίες εκ μέρους του καταδίκου· πολλοί υποχωρούσαν τότε και οι καταδίκες των μετατρέπονταν σε φυλάκιση μερικών ετών ή δια βίου.

Το πρωί της επομένης, οι κατάδικοι οδηγιόντουσαν δια μέσου πυκνού πλήθους εις μίαν εκ των πλατειών της πόλεως :απατεώνες, βλάσφημοι, δίγαμοι, αιρετικοί, μεταμεληθέντες προσήλυτοι, αργότερα και προτεστάντες. Κάποτε η πομπή περιελάμβανε ομοιώματα απόντων καταδίκων ή κιβώτια περιέχοντα τα οστά προσώπων καταδικασθέντων μετά θάνατον. Στην πλατεία, επί μιας ή περισσοτέρων εξέδρων, κάθονταν οι ιεροεξεταστές, ο μοναχικός και ο εφημεριακός κλήρος και οι αξιωματούχοι της πόλεως και του κράτους. Κατά καιρούς, προήδρευε και αυτός ο βασιλεύς.

Απευθυνόταν ένα κήρυγμα και κατόπιν καλούνταν όλοι οι παριστάμενοι να δώσουν όρκο εις τον ιερόν θεσμό της Ιεράς Εξετάσεως και να υποσχεθούν, ότι θα καταδώσουν και θα καταδιώξουν τις αιρέσεις υπό οιανδήποτε μορφή και οπουδήποτε παρουσιάζονταν. Κατόπιν, οι κατάδικοι παρουσιάζονταν ενώπιον του δικαστηρίου και αναγίγνωσκαν οι καταδικαστικοί των αποφάσεις. Δεν πρέπει να φανταζόμαστε, ότι υπήρχαν γενναίες προκλήσεις· προφανώς, κατ’ αυτό το στάδιο, όλοι οι κατάδικοι θα πλησίαζαν την πλήρη πνευματική εξάντληση και σωματική κατάρρευση. Άλλα και τώρα ακόμη θα δύνατο κανείς εξ αυτών να σώσει τη ζωή του δι’ ομολογίας. Εις τις περιπτώσεις αυτές, η Ιερά Εξέταση περιωρίζετο εις τα να τον μαστιγώσει, να δημεύσει την περιουσία του και να τον φυλακίσει δια βίου. Εάν η ομολογία γινόταν μετά την απαγγελία της καταδικαστικής αποφάσεως, ο κατάδικος κέρδιζε το προνόμιο να στραγγαλιστεί πριν καεί. Και επειδή οι ομολογίες αυτές της τελευταίας στιγμής ήταν συχνές, η καύση ζώντων ήταν σχετικώς σπανία. Όσοι είχαν κριθή ένοχοι μεγάλης αιρέσεως, αλλά την αρνούνταν μέχρι τέλους, στερούνταν των τελευταίων μυστηρίων της Εκκλησίας (μέχρι του 1725) και εγκαταλείπονταν υπό της Ιεράς Εξετάσεως εις την αιώνια κόλαση.

Οι «συμφιλιούμενοι» μεταφέρονταν τώρα πάλι στις φυλακές. ΟΙ αμετανόητοι παραδίδονταν στα χέρια της κοσμικής εξουσίας με την ευλαβή σύσταση να μη χυθεί αίμα. Ούτοι οδηγιόνταν εκτός της πόλεως, εν μέσω του πλήθους το οποίο είχε συρρεύσει εκ μεγάλων αποστάσεων για το εορταστικό αυτά θέαμα. Όταν έφταναν εις τον τόπον της εκτελέσεως, οι ομολογήσαντες στραγγαλίζονταν και κατόπιν καίγονταν· οι Ατίθασοι καίγονταν ζώντες. Οι φωτιές συντηρούνταν μέχρις ότου δεν απέμενε τίποτε από τους νεκρούς παρά μόνον στάχτη, η οποία σκορπιζόταν στους τέσσερις ανέμους. Οι ιερείς και οι θεατές επανέρχονταν εις τις εκκλησίας και τους οίκους των, πεπεισμένοι, ότι είχε γίνει μία εξιλεωτική προσφορά προς τον Θεό, ο οποίος είχε προσβληθεί από την αίρεση. Οι ανθρωποθυσίες είχαν επαναφερθεί.

 Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ: 1480- 1516

Οι πρώτοι ιεροεξεταστές διορίσθηκαν υπό του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας τον Σεπτέμβριο του 1480 για την περιοχή της Σεβίλλης. Πολλοί προσήλυτοι εκ Σεβίλλης κατέφυγαν στην ύπαιθρο και ζήτησαν άσυλο από τους φεουδαρχικούς άρχοντας. Αυτοί είχαν την διάθεση να τους προστατεύσουν αλλά οι ιεροεξεταστές απείλησαν τους βαρώνους με αφορισμό και κατάσχεση της περιουσίας των και οι πρόσφυγες παρεδόθησαν. Εντός της πόλεως, μερικοί προσήλυτοι σχεδίασαν ένοπλο αντίσταση. Η συνωμοσία προδόθηκε· οι μετέχοντες εις αυτήν συνελήφθησαν εντός ολίγου όλες οι φυλακές ήταν πλήρεις. Επηκολούθησαν δίκες με οργίλη σπουδή και η πρώτη «auto – da – fe» της ισπανικής Ιεράς Εξετάσεως εορτάστηκε την 6η Φεβρουαρίου 1481 με την καύση έξι ανδρών και γυναικών. Μέχρι της 4ης Νοεμβρίου του ιδίου έτους είχαν καεί 298 και είχαν φυλακιστεί δια βίου 79.

Το 1483, κατόπιν ονομασίας και αιτήσεως του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, ο πάπας Σίξτος Δ' διόρισε ένα Δομινικανό μονάχο, του Θωμά ντε Τορκουεμάδα, γενικό ιεροεξεταστή δι’ ολόκληρη την Ισπανία.

 Αυτός ήταν ένας ειλικρινής και αδέκαστος φανατικός, περιφρονών την πολυτέλεια, εργαζόμενος πυρετωδώς, χαίρων δια την ευκαιρία η οποία του εδίδετο να υπηρετήσει τον Χριστό καταδιώκων τις αιρέσεις. Επέπληξε τους ιεροεξεταστές δια την επιείκειάν των, ακύρωσε πολλές αθωώσεις και απαίτησε όπως οι ραβίνοι του Τολέδου, επί ποινή Θανάτου, παράσχουν πληροφορίας δι' όλους τους ιουδαίζοντες προσηλύτους.

Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ ο οποίος κατ' αρχάς είχε επαινέσει την αφοσίωση του εις τα καθήκοντα του, ανησύχησε από την αυστηρότητα του και τον διέταξε (1494) να διαμοιράσει τις εξουσίας του με δύο άλλους «γενικούς ιεροεξεταστές». Ο Τορκουεμάδα παραμέρισε τους συναδέλφους του αυτούς, διατήρησε την απόλυτη ηγεσία και κατέστησε την Ιερά Εξέταση κράτος εν κρατεί, ανταγωνιζόμενο την εξουσία των ηγεμόνων.

Υπό την πίεσή του, η Ιερά Εξέταση εις την Θιουδάδ Ρεάλ έκαψε εντός δύο ετών (1483-84) πενήντα δύο πρόσωπα, δήμευσε τις περιουσίας 220 φυγάδων και τιμώρησε 183 μετανοήσαντες. Οι ιεροεξεταστές μετέφεραν την έδρα των εις το Τολέδο, συνέλαβαν εντός ενός έτους 750 βαπτισθέντες Εβραίους, δήμευσαν το εν πέμπτον των περιουσιών των και τους καταδίκασαν να βαδίσουν σε πομπές μετανοίας επί έξι Παρασκευές, αυτομαστιγούμενοι με σχοινιά από κάνναβη. Δύο ακόμη «auto – da – fe» κατά το έτος αυτό (1486) στο Τολέδο, πειθάρχησαν 1650 μετανοούντες. Παρόμοια έργα έγιναν εις το Βαλλαδολίδ, την Γουαδαλούπη και άλλες πόλεις της Καστίλλης.


Η Αραγώνα αντιστάθηκε εις την Ιερά Εξέταση με απεγνωσμένο θάρρος. Εις την Τερουέλ, οι άρχοντες έκλεισαν τις πύλες της πόλης κατά πρόσωπον των ιεροεξεταστών. Αυτοί έθεσαν την πόλη υπό απαγόρευση. Ο Φερδινάνδος κατήργησε τους δημοτικούς μισθούς και απέστειλε ένα στράτευμα δια να επιβάλει την υπακοή. Οι χωρικοί των περιχώρων, διακείμενοι πάντοτε εχθρικά προς την πόλη, έσπευσαν σε υποστήριξη της Ιεράς Εξετάσεως, η οποία τους υποσχέθηκε να τους απαλλάξει από όλα τα χρέη και τα ενοίκια τα οποία όφειλαν εις όσους θα καταδικάζονταν ως αιρετικοί. Η Τερουέλ υπεχώρησε και ο Φερδινάνδος εξουσιοδότησε τους ιεροεξεταστές να εξορίσουν οιονδήποτε υποπτεύονταν ότι βοήθησε την αντίδραση. Στην Σαραγόσα, πολλοί «παλαιοί χριστιανοί» ενώθηκαν με τους «νέους χριστιανούς» σε διαμαρτυρία κατά της εισόδου της Ιεράς Εξετάσεως στην πόλη των. Όταν, παρ' όλα ταύτα, εγκατέστησε εκεί το δικαστήριό της, μερικοί προσήλυτοι δολοφόνησαν ένα ιεροεξεταστή (1485). Τούτο υπήρξε θανάσιμο σφάλμα διότι οι σκανδαλισθέντες -πολίτες συνέρευσαν στους δρόμ
ους κραυγάζοντας «καύσατε τους προσηλύτους». Ο αρχιεπίσκοπος ηρέμησε τα πλήθη με υπόσχεση ταχείας αποδόσεως δικαιοσύνης. Όλοι σχεδόν οι συνωμότες συνελήφθησαν και εξετελέσθησαν, ένας εξ αυτών ερρίφθη εκ του πύργου, όπου κρατείτο, και φονεύθη. Άλλος έθραυσε ένα γυάλινο λύχνο, κατάπιε τα θραύσματα και ευρέθη νεκρός εντός του κελιού του. Στην Βαλένθια, οι κόρτες αρνήθηκαν να επιτρέψουν εις τους ιεροεξεταστές να δράσουν. Ο Φερδινάνδος διέταξε τα όργανα του να συλλάβουν όλους όσοι παρείχαν εμπόδια· η Βαλένθια υπεχώρησε. Προς υποστήριξη της Ιεράς Εξετάσεως, ο βασιλεύς παραβίασε όλες τις πατροπαράδοτες ελευθερίες της Αραγώνος. Ο συνδυασμός της Εκκλησίας και της μοναρχίας, των αφορισμών και των βασιλικών στρατευμάτων, απεδείχθη πολύ ισχυρός, ώστε να μη δύναται να αντισταθεί ουδεμία μεμονωμένη πόλη ή επαρχία. Το 1488 έγιναν 983 καταδίκες γι' αίρεση μόνον εις την Βαλένθια και εξ αυτών κάηκαν εκατό.


Πώς έβλεπαν οι Πάπες την χρησιμοποίηση αυτήν της Ιεράς Εξετάσεως ως οργάνου του κράτους; Αναμφιβόλως αγανακτούσαν κατά του κοσμικού ελέγχου, κινούμενοι προφανώς από ανθρωπιστικά αισθήματα και ουδόλως αναίσθητοι προς τα μεγάλα ποσά τα όποια πληρώνονταν γι' απαλλαγές από τις καταδικαστικός αποφάσεις της Ιεράς Εξετάσεως, πολλοί Πάπες επεχείρησαν να περιορίσουν τις υπερβολές της και παρέσχον κατά διαφόρους περιστάσεις προστασία στα θύματα της. Το 1482 ο Σίξτος Δ' εξέδωσε μίαν βούλα, η οποία αν εφαρμόζονταν, θα μπορούσε να θέση τέρμα στην Ιερά Εξέταση εις την Αραγώνα.

 Διεμαρτύρετο ότι οι ιεροεξεταστές δείκνυαν περισσότερη επιθυμία δια τον χρυσό παρά ζήλο δια την θρησκεία, ότι είχαν φυλακίσει, βασανίσει και κάψει πιστούς χριστιανούς βάσει της αμφιβόλου μαρτυρίας εχθρών των ή δούλων.

 Διέταξε όπως εις το μέλλον ουδείς Ιεροεξεταστής προβαίνει εις κάποια ενέργεια άνευ της παρουσίας και της συνδρομής αντιπροσώπου του τοπικού επισκόπου, ότι τα ονόματα και οι ισχυρισμοί των κατηγόρων έπρεπε να γνωστοποιούνται εις τον κατηγορούμενο ότι οι κρατούμενοι της Ιεράς Εξετάσεως έπρεπε να φυλακίζονται μόνον εις τις επισκοπικές φυλακές·

ότι όσοι παραπονούνταν δι' αδικία έπρεπε να έχουν την άδεια να προσφεύγουν εις την Αγία Έδρα και ότι πάσα περαιτέρω ενέργειες επί της υποθέσεως έπρεπε να αναστέλλεται μέχρις εκδικάσεως της προσφυγής· ότι όλοι όσοι καταδικάζονταν για αίρεση έπρεπε να λαμβάνουν συγχώρηση εάν εξομολογούνταν και μετανοούσαν και εις το μέλλον έπρεπε να απαλλάσσονται από πάσα δίωξη η ενόχληση ένεκα αυτής της κατηγορίας. Όλες οι προηγούμενες ενέργειες, όσες ήσαν αντίθετες προς τα δια της βούλας καθοριζόμενα, κηρύσσονταν άκυροι και πάσα εις το μέλλον παράβαση τούτων θα επέσυρε τον αφορισμό του παραβάτη.

Ήταν ένα φωτισμένου διάταγμα και η πληρότης του κατεδείκνυε την ειλικρίνειά του. Εν τούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι περιωρίζετο εις την Αραγώνα, της οποίας οι προσήλυτοι είχαν πληρώσει ακριβά δι’ αυτό. Όταν ο Φερδινάνδος το παρέβλεψε, συνέλαβε τον πράκτορα ο οποίος το είχε προκαλέσει και έδωσε εντολή εις τους Ιεροεξεταστές να συνεχίσουν όπως και προηγουμένως, ο Σίξτος δεν έλαβε κανένα μέτρο επί της υποθέσεως, εκτός του ότι μετά πέντε μήνες ανέστειλε την ισχύ της βούλας.

Οι απελπισμένοι προσήλυτοι σκόρπιζαν χρήματα στην Ρώμη, ζητούντες απαλλαγές και συγχωρήσεις από τις κλήσεις ή τις αποφάσεις της Ιεράς Εξετάσεως. Τα χρήματα γίνονταν δεκτά, οι απαλλαγές δίδονταν, οι Ισπανοί ιεροεξεταστές, προστατευόμενοι από τον Φερδινάνδου, τις αγνοούσαν, οι δε Πάπες, έχοντες ανάγκη της φιλίας του Φερδινάνδου και των εισοδημάτων της Ισπανίας, δεν επέμεναν. Κατέβαλλαν τα χρήματα για συγχωρήσεις, οι οποίες εξεδίδονταν και κατόπιν ανακαλούνταν. Εις μερικές περιπτώσεις, οι Πάπες ασκούσαν την εξουσία των, καλούντες ιεροεξεταστές εις την Ρώμη δια να απολογηθούν δια κατηγορίας καταχρήσεως εξουσίας. Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' επεχείρησε να περιορίσει την αυστηρότητα του δικαστηρίου. Ο Ιούλιος Β' διέταξε την δίκη του ιεροεξεταστή Λουθέρο δια κακουργία και αφόρισε τους ιεροεξεταστές του Τολέδου. Ο ευγενής και λόγιος Λέων κατήγγειλε εν τούτοις, ως αξιοκατάκριτη αίρεση την γνώμη, ότι ένας αιρετικός δεν έπρεπε να καίεται.

Κατά ποιον τρόπον ο λαός της Ισπανίας αντέδρασε εις την Ιερά Εξέταση ; Οι ανώτερες τάξεις και η μορφωμένη μειονότητα αντιτάχθηκαν πολύ χαλαρά κατ’ αυτής· ο χριστιανικός όχλος συνήθως συμφωνούσε με αυτήν. Τα πλήθη, τα οποία συγκεντρωνόντουσαν στις auto – da - fe έδειχναν πολύ λίγη συμπάθεια, συχνά ενεργή εχθρότητα, προς τα θύματα, εις μερικά μέρη επιχείρησαν να τα φονεύσουν από φόβο μήπως η ομολογία θα τους επέτρεπε να διαφύγουν την πυρά. Οι χριστιανοί συνέρεαν στις δημοπρασίες δια να αγοράσουν τα δημευθέντα αγαθά των καταδικασθέντων.

Σε ποιον αριθμό ανήλθαν τα θύματα; ο Λιορέντε υπολόγισε από το 1480 έως το 1488, 8.800 πυρπολημένους, 96.494 τιμωρηθέντες· από το 1480 έως τα 1808, 31.912 πυρπολημένους, 291.450 τιμωρηθέντες με βαρείες ποινές. Οι αριθμοί αυτοί είναι κατά τα πλείστον υποθετικοί και τώρα έχουν γενικώς απορριφθεί από προτεστάντες ιστορικούς ως υπερβολές.



Ένας καθολικός Ιστορικός υπολογίζει 2.000 τις καύσεις μεταξύ 1480 και 1504 και 2.000 ακόμη μέχρι το 1758. Ο γραμματέας της Ισαβέλλας Ερνάνδο ντε Πουλγκάρ, υπολόγισε εις 2.000 τις καύσεις προ του 1490. Ο Χουρίτα, γραμματεύς της Ιεράς Εξετάσεως, καυχήθηκε, ότι μόνον εις την Σεβίλλη κάηκαν 4.000. Υπήρχαν θύματα, φυσικά, εις τις πλείστες των Ισπανικών πόλεων, ακόμη και εις τις ισπανικές κτήσεις, όπως σι Βαλεαρίδες, η Σαρδηνία, η Σικελία, οι Κάτω Χώρες, η Αμερική.

Ο αριθμός των καύσεων μειώθηκε μετά τα 1500. Αλλά καμιά στατιστική δεν μπορεί να αναπαραστήσει την τρομοκρατία, εις την οποίαν ζούσε το Ισπανικού πνεύμα κατά τις ημέρες και τις νύκτες εκείνες. Άνδρες και γυναίκες, ακόμη και εντός της οικογενείας των, έπρεπε να προσέχουν κάθε λέξη την οποίαν έλεγαν, μήπως καμιά διαφεύγουσα επίκριση. τους έστελνε στις φυλακές της Ιεράς Εξετάσεως. Υπήρξε μία πνευματική κατάθλιψη, μη έχουσα το όμοιό της στην ιστορία.

Πέτυχε η Ιερά Εξέταση ; Ναι, πέτυχε τον δηλωθέντα σκοπό της, να απαλλάξει την Ισπανία από την φανερή αίρεση. Η Ιδέα, ότι η καταδίωξη των δοξασιών είναι πάντοτε άνευ αποτελέσματος, είναι πλάνη. Σύντριψε τους Αλβιγηνούς και τους Ουγενότους στην Γαλλία, τους καθολικούς στην ελισαβετιανής Αγγλία, τους χριστιανούς εις την Ιαπωνία. Εξαφάνισε κατά τον δέκατο έκτο αιώνα τις μικρές ομάδας, οι οποίες ευνοούσαν τον προτεσταντισμό εις την Ισπανία. Αντιθέτως, πιθανόν να ενίσχυσε τον προτεσταντισμό στην Γερμανία, την Σκανδιναβία και την Αγγλία, αναπτύσσοντας στους λαούς των ένα ζωηρό φόβο περί του τι μπορούσε να συμβεί εις αυτούς αν επανερχόταν ο ρωμαιοκαθολικισμός.

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια συμμετοχή είχε η Ιερά Εξέταση στον τερματισμό της λαμπρής περιόδου της Ισπανικής ιστορίας από του Κολόμβου μέχρι του Βελάσκεθ (1492—1660). Το κορύφωμα της εποχής αυτής συμπίπτει με τον Θερβάντες (1547—1616) και τον Λόπε ντε Βέγκα (1562—1635), αφού η Ιερά Εξέταση είχε ήδη ανθήσει εις την Ισπανία επί εκατό έτη. Η Ιερά Εξέταση υπήρξε αποτέλεσμα όπως και αιτία, του εντόνου αποκλειστικού καθολικισμού του ισπανικού λάου και αυτή η θρησκευτική διάθεση είχε αναπτυχθεί κατά την διάρκεια αιώνων πάλης εναντίον των «απίστων» Μαυριτανών.

Η εξάντληση της Ισπανίας από τους πολέμους του Καρόλου Ε' και του Φιλίππου Β' και η εξασθένιση της Ισπανικής οικονομίας από τις βρετανικός νίκες κατά θάλασσαν και από την εμπορική πολιτική της ισπανικής κυβερνήσεως, πιθανόν να έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στην παρακμή της Ισπανίας παρά η τρομοκρατία της Ιεράς Εξετάσεως.

Οι θανατικές εκτελέσεις για μαγεία στην Βόρεια Ευρώπη και την Νέα Αγγλία κατέδειξαν την ύπαρξη εις τους προτεσταντικούς λαούς ενός πνεύματος παραπλήσιου προς εκείνο της ισπανικής Ιεράς Εξετάσεως, το οποίον, παραδόξως, μεταχειρίσθηκε λογικώς την μαγεία ως μία πλάνη, την οποίαν έπρεπε κανείς να οικτίρει παρά να τιμωρήσει. Η Ιερά Εξέταση και η καύση των μαγισσών ήσαν εκφράσεις μιας εποχής εμποτισμένης από ανθρωπόκτονα βεβαιότητα στην θεολογία, όπως οι πατριωτικές σφαγές της εποχής μας πιθανόν να οφείλονται στην ανθρωποκτόνο βεβαιότητα στην εθνική ή την πολιτική θεωρία.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα κινήματα αυτά με το πνεύμα της εποχής των, αλλά μας φαίνονται σήμερα ως τα πλέον ασυγχώρητα Ιστορικά εγκλήματα. Μία υπέρτατη και μη δυναμένη να αντικρουστεί πίστη είναι θανάσιμος εχθρός του ανθρωπίνου πνεύματος.

ΠΗΓΗ: oodegr.com , 9-10-2006

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




981 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 981   Νεότερο›   Νεότερο»
ellinas magas είπε...

Ευχαριστω Γρηγορη :)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Λογικά διακοπές.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ναι?
ηταν αυτος που του ειπε πως ειναι τρολ και δεν αντεχει τις βλακειες που λετε εσεις τα τρολ κλπ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

να ρωτησω γιατι ο μουχικας και ο σπαρτακος τσακώθηκαν η δεν κανει?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μπορεί να λες άλλη περίπτωση, εγώ θυμάμαι που του έβριζαν μανάδες κλπ, και όταν είπε οτι πρέπει να διαγραφούν αυτοί που τον βρίζουν, βγήκε ο συντονιστής και του είπε 'μην απειλείς τους συνσχολιαστές γιατι θα διαγραφείς" (!)

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΣ .ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΟ ΟΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ "ΜΑΝΤΡΩΣΟΥΝ" ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ...ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΕΠΕΥΦΗΜΟΥΣΑΝ !!!

MantaRay είπε...

ντροπή! θα πέσει φωτιά να μας κάψει τους συκοφάντες!!.....

MantaRay είπε...

και πολιτισμικό...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ναι αλλη περιπτωση λεω
το σχολιο ο συντονιστης το διεγραψε μετα απο 4 λεπτα εγω το ειδα και το ποσταρα στο ελληνικο αρμα μετα το ξαναποσταρα στο ντιφενς αλλα το σχολιο μου το διεγραψε ο συντονιστης φυσικα
αλλα μπορει να το βρω

ellinas magas είπε...

Μπορεις σε παρακαλω να μην χαλας την ηρωικη εικονα που εχει το παιδι στο μυαλο του για μενα? Αποτελω κατι σαν εμπνευση για εκεινον, ενα συμβολο αντιστασης, ο συγχρονος Τσε Γκεβαρα! Καλα δεν τα λεω Ροντριγκο? (Προσεχε τι θα απαντησεις εχω γενεθλια σημερα)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

...και μορφωτικό, και θέμα οικογενειακής διαπαιδαγώγησης, και , και, και...

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΔΕΝ ΤΣΑΚΩΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΧΙΚΑ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΡΙΝΑ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ .....Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

να σας πω φιλτατε δεν ειστε ο πρωτος εθνικιστης του ντιφενς που δεχεται επιθεση απο τους αλλους εθνικιστες αλλα ειστε ο πρωτος που ειχατε τοσο καλη σχεση μαζι τους και καταλήξατε ετσι

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχαχα
οκ το πιασα
χαχαχαχαχα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Παθολογική απουσία χιούμορ.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μια χαρα τα λετε φιλτατε
venceremos

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Καλησπέρα σας. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα άκρως σαδιστικά και απάνθρωπα βασανιστήρια που επέβαλαν στο ποίμνιό τους οι κατά τα άλλα χριστιανοί καθολικοί "πατέρες" αλλά μετά και την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, έχω την εντύπωση ότι αχνοφαίνονται πλέον οι εκλογές.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ο φίλος Σπάρτακος είναι πάνω απ΄όλα πατριώτης, δεν μπαίνει σε μαντρί, αυτή είναι η ταπεινή γνώμη μου, ο Εθνικισμός είναι σεβαστή ιδεολογία, δεν λερώνεται απο μερικούς ανεγκέφαλους-φανατικούς.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

σημερα ο πρωθυπουργος εδειξε πως η Ελλαδα μπορει να παει ενα ακομα βημα μπροστα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Καλησπέρα φίλε! Μπορεί, αν και στη ΔΕΘ πάντα γίνονται εξαγγελίες προεκλογικού στυλ.

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Μπορούμε λοιπόν να κοιμηθούμε ήσυχοι.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σωστόςςςςςςς

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

για μενα καθε ιδεολογια ειναι σεβαστη οσο η ιδια σέβεται τις αρχες της ελευθεριας και της κοινωνικης ισότητας
προσωπικά δεν ειχα ποτε θεμα με τον εθνικισμο ασχετα αν δεν τον ακολουθω σαν ιδεολογια

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΒΙΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΔΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΠΡΩΤΟΣ ΘΑ ΒΓΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΩ !

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Συμφωνώ, και η νομιμότητα πάνω απ΄όλα.

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Αν ανατρέξεις όμως στα μετά μνημόσυνο χρόνια θα διαπιστώσεις ότι φέτος το παράκανε σε "θα"

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

να σας νανουρίσω λοιπον
https://www.youtube.com/watch?v=hX31YT6YCHw

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΕΥΓΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ !!!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΤΟΧΑΣΤΗ ......
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%C2%AB%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%C2%BB#comment-1562272105

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

εχεις και ολα τα λαικ απο την λεγομενη φιρικοπαρεα
ε δεν θελει και πολυ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΝΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΡΙΤΣΕΣ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ !!!

Γιώργος Γεωργίου είπε...

O Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας και η σύζυγός του Τατιάνα. https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10645015_706232266081190_5920358961890595750_n.jpg?oh=df851989994c3e4651259e3d3237c95b&oe=549FB7BD

ΗΛΙΑΣ 100% είπε...

καλησπερα!

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Που είναι τα 12 αεροπλάνα που αγνοούνται από το αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη? Τι σχεδιάζουν οι τρομοκράτες ισλαμιστές λίγες μέρες πριν την 11η Σεπτεμβρίου??

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΗΛΙΑ

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

κανεις δεν εχει κανει καμια υποσχεση η εχει ενταχθει σε ομαδες στο σαιτ
ισως οι συντονισμοι για επιθεσεις της μουχικοπαρεας να τους εκανε να νομίζουν πως υπηρχαν 2 στρατοπεδα στο ντιφενς δεν ειναι ετσι ομως
το σαιτ εχει γινει πια comment battlefield και ολοι αγνοούν τις ειδήσεις παρα τρεχουν να ενταχθουν σε στρατοπεδα

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

καλο κομματι

AZAZYEL είπε...

Φίλτατε...
στον πλανήτη Γη,,, εν έτει 2014... δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να... αγνοούνται!!! 12 αεροπλάνα τύπου Boeing!!!
Όποιος σεναριογράφος στο Hollywood...έγραφε τέτοιο σενάριο σε ταινία δράσης... θα τον παίρνανε με τις πέτρες...

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΤΟ ΝΤΙΦΕΝΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΑΙΤ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ .

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μην νομίζετε
αγνωστες οι βουλες του Γιαχβε
ποιος ξερει τι σχεδιο ειχε για τα 12 μποεινγκ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΤΙΦΕΝΣ ; ΤΑ ΕΠΙΑΣΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ ...

Γιώργος Γεωργίου είπε...

όχι δεν μπαίνω καθόλου εκεί...μόνο διεθνή ειδήσεις βλέπω από αγγλόφωνες ιστοσελίδες

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Εδώ αγνοείται Μαλαισιανό Αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ από την Άνοιξη. Ή μήπως όχι??

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Εβραίος είσαι εσύ ε?

AZAZYEL είπε...

Ένα τέτοιο σχέδιο... "Να εξαφανιστούν 12 αεροπλάνα από ένα μονάχα αεροδρόμιο" οριακά μπορούν να το εκτελέσουν CIA, Mossad, MI-6 kai FSB
Και όταν αναφέρω αυτές τις 4... δεν εννοώ κάποια από αυτές... γιατί αμέσως θα το ξέρανε όλες οι άλλες...
Ενοώ ότι μπορούν να το εκτελέσουν και οι 4 μαζί σε αγαστή συνεργασία...
Κομματάκι δύσκολο...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Καλησπέρα σας.Σαν σήμερα...

1813: Το προσωνύμιο «Θείος Σαμ» δίδεται για πρώτη φορά ως συμβολική αναφορά για τις ΗΠΑ σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Troy Post of New York».
1861: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας.
1899: Η γαλακτοβιομηχανία “Carnation” κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.
1901: Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο αναρχικός Λεόν Κζολγκόζ πυροβολεί τον 25ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ΜακΚίνλεϊ.
1941: Η γερμανική μυστική αστυνομία εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά το άστρο του Δαβίδ.
1950: Οι Σοβιετικοί ασκούν για 44η φορά βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα.
1955: Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.
1959 - Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.
1959: Μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
1965: Η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στο Πακιστάν
1966: Στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας του Άπαρχαϊντ, ο πρωθυπουργός Hendrik Frensch Verwoerd, μαχαιρώνεται θανάσιμα μέσα στο Κοινοβούλιο.
1969: Ο Ντέιβιντ Μπάουι φθάνει για πρώτη φορά στην καριέρα στο No1 του πίνακα επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας με το τραγούδι του «Space Oddity».
1991: Το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία Πετρούπολη.
1997: Γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι
2000: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, παρουσία 180 ηγετών από όλον τον κόσμο συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ για το Μιλένιουμ.

MantaRay είπε...

Να σαι καλά φίλε :) απλά προσπαθώ να συλλέγω όση περισσότερη πληροφορία μπορώ :)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Αιωνία η Μνήμη της Βασιλίσσης Αμαλίας.!
(Δεν λέγεται Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά Μουσταφά Κεμάλ) βασικό

MantaRay είπε...

Kαλησπέρα αγαπητέ! Ομολογουμένως ωραία η προσθήκη σας :)

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

νομιζω πως το να χασει καποιος το κινητο του διαφερει απο το να χασει καποιος το αμαξι του
ετσι και εδω αλλο το χασιμο ενός σε συγκριση με το χασιμο 12 αεροπλανων τυπου Boeing

AZAZYEL είπε...

Αυτό πετούσε ήδη...
Χρειάζονται τεχνικοί ειδικευμένοι στα Μπόινγκ...να αφαιρέσουν συγκεκριμένα εξαρτήματα για να μην ανιχνεύονται...
Χρειάζονται 24 πιλότοι...
Αλλά ακόμα και όλα αυτά να τα έχεις...
Πως θα τα σηκώσεις στον αέρα χωρία σχέδιο πτήσης...
Θα πετάξουνε πρός τα που και θα προσγειωθούνε πού... και δεν θα το πάρει κανένας χαμπάρι...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Για την Νταιάνα τίποτα ρε Γιώργο?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ναι το θυμάμαι το τελευταίο
η διορία τελειωνει σε εναν χρονο και ακομα να επιτύχουν οσα ηθελαν

Γιώργος Γεωργίου είπε...

απλά ήθελα να κάνω κάτι παρατηρήσεις... Η Νταϊάνα είχε πολύ κακά πεθερικά...

Γιώργος Γεωργίου είπε...

πότε θα σταματήσει η κυβέρνησή σου τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης?

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Την "έφαγαν" λες ή όχι?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

τι θες να πεις?

Γιώργος Γεωργίου είπε...

σίγουρο είναι φίλτατε... μέσα στο ασθενοφόρο την καθάρισαν...η ρουφιάνα δεν πέθαινε με τίποτα... με το συμπάθιο κιόλας...

AZAZYEL είπε...

Ποτέ...

Γιώργος Γεωργίου είπε...

εύχομαι ο γιάχβε να σας καταπιεί όλους

Γιώργος Γεωργίου είπε...

ότι η Παλαιστίνη ανήκει στους Φιλισταίους

AZAZYEL είπε...

χιχιχι...
Νάσαι καλά !!!
Και εσύ ότι επιθυμείς για σένα να σου έρθει ...

Γιώργος Γεωργίου είπε...

αλήθεια η γυναίκα και αδερφή του Δαυίδ η Σάρα πηδήχτηκε με το θεό σας και έκανε 5δημα??

AZAZYEL είπε...

Ξέρεις κανέναν άνθρωπο πάνω στον πλανήτη... που αν τον ρωτήσεις... να σου πεί ότι είναι Φιλισταίος;;;
Πολύ θα ήθελα να τον γνωρίσω άν βρείς...

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Είναι ευρέως γνωστό αγαπητέ.

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Καλησπέρα σας!

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν υπαρχει παλαιστινη εκει ηταν η αρχαια γη των εβραιων οπως και δεν υπαρχουν Φιλισταιοι
αυτοι (οι αραβες)ηρθαν μετα τους φρικιαστικους επεκτατικους πολεμους του ισλαμικου χαλιφατου
οι ισραηλιτες καποτε οταν ειχαν γινει ηδη κρατος ηθελαν ειρηνική συμβίωση με τους αραβες αντιθετα οι αραβες θελουν απολυτη κυριαρχια

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Καλησπέρα σας αγαπητέ. Συμμετέχω νοερά κι εγώ στη ζυθοκατάνυξη.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

δεν ξερω συμφωνα ομως με τον χριστιανισμο οι ανθρωποι προερχονται απο τους εβραιους αδαμ και ευα

Γιώργος Γεωργίου είπε...

τι πολιτισμό είχαν αναπτύξει οι αρχαίοι εβραίοι? ποια βιβλία έγραψαν? ποιες πόλεις έχτισαν? τι εμπόριο έκαναν?

AZAZYEL είπε...

Με τους Άραβες συνενοούμαστε μια χαρά...(Στην διεθνή γλώσσα της καρπαζιάς) που είναι και η μόνη που καταλαβαίνουν...

Γιώργος Γεωργίου είπε...

οι Παλαιστίνιοι ανενημέρωτε φίλε αυτοαποκαλούνται Φιλισταίοι... Ενημερώσου

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Εύχομαι όλα τα ηφαίστεια του κόσμου να εκραγούν και να ρίξουν τη φωτειά τους στη γη της σιών

MantaRay είπε...

Πείτε μου αλήθεια, είναι πολιτισμός αυτός, ή φαρισαισμός; Διάβασα όλα τα γραφόμενα σας σήμερα. Ούτε ένας σχετικός σχολιασμός με το άρθρο. Και όχι μόνο με το άρθρο, με κανένα άρθρο... Προφανώς καταλαμβάνει ολοκληρωτικά την προσοχή σας ο πόλεμος εναντίον των ανεμόμυλων....Ο καθένας εδω μέσα έχει τις απόψεις του, αλλά κανένας μας δεν προπαγανδίζει όπως εσείς.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

κρίμα τότε που δεν πιστεύουν οι περισσότεροι το παραμ.υθι του αδάμ και της πόρνης εύας

Γιώργος Γεωργίου είπε...

ο διαχειριστής έχει πει ότι έχουμε δικαίωμα να λέμε και πέρα του άρθρου... και δεν κάνω προπαγάνδα, ομιλώ για ιστορία... Η Σάρα έκανε έρωτα με το θεό των Εβραίων και απέκτησε 5δημα?

MantaRay είπε...

Καλησπέρα φίλτατε Ναθαναήλ! Πρίν λίγο αποσώσαμε και με την μάσα και είμαι σε κατάσταση σαύρας :) ζητώ συγνώμη απο όλους τους φίλους για την όποια καθυστέρηση στις αποκρίσεις μου :)

AZAZYEL είπε...

χιχιχι...
Πές σε ένα Παλαιστίνιο ότι είναι Φιλισταίος...
Μόνο μην είσαι πολύ κοντά του...
Αυτές είναι παπαριές που έχουν πετάξει στο ξεκούδουνο κάτι λόγιοι της Χαμάς για να αποκτήσουν κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο...
Κανένας Παλαιστίνιος δεν έχει αυτή την άποψη

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/221778_591078634236028_572552078_n.jpg

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ολα τα θεμέλια της χριστιανοσυνης και του ισλαμ ειναι βασισμενα πανω στην εβραικη εθνικη θρησκεια

Albert Einstein -- One of the most famous and influential scientists since Isaac Newton
Carl Sagan -- astronomer and popular science author; made book and TV series 'Cosmos'
Niels Bohr -- Nobel prize-winning Physicist: atomic structure
Roald Hoffmann -- Nobel prize winner in Chemistry: field of electronic structures
Fritz Haber -- winner of the Nobel Prize of Chemistry in 1918, for the synthesis of ammonia from its elements
Edward Teller -- Physicist, father of the hydrogen bomb
Leo Szilard -- Physicist, proved the possibility of a nuclear chain reaction in 1933.
Jonas Salk -- Developed the first polio vaccine.
Milton Hershey -- Hershey's Chocolate founder
Michael Dell -- Founder of Dell Computer
Larry Ellison -- Founder and CEO of Oracle
Alan Greenspan -- Federal Reserve Chairman under Reagan, Bush, Clinton, Bush
Steve Ballmer -- CEO of Microsoft and the richest Jew in the world
Sir James Goldsmith -- financier and banker who amongst others has taken over Goodyear.
George Soros -- millionaire philanthropist who has donated millions to aid Eastern Europe.
Bernard Madoff -- American financier convicted of operating a Ponzi scheme that resulted in the largest investor fraud ever committed by a single person.
Modigliani -- Artist whose elongated faces are reminiscent of African masks
Camille Pissarro -- Father of Impressionism

MantaRay είπε...

Προφανώς δεν έχετε καμία πρόθεση.... Σαφώς και έχετε δικαίωμα. Μήν το καταχράζεστε όμως.....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Μέχρι και η wikipedia το ξεκαθαρίζει...Ενημερώσου: The Palestinian people (Arabic: الشعب الفلسطيني‎, ash-sha‘b al-Filasṭīnī), also referred to as Palestinians (Arabic: الفلسطينيون‎, al-Filasṭīniyyūn), are the modern descendants of the peoples who have lived in Palestine over the centuries, and who today are largely culturally and linguistically Arab due to Arabization of the region

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Το "ατατούρκ" (πατέρας όλων των τούρκων) είναι τίτλος-όνομα που έδωσε στον σφαγέα με νόμο η τουρκική εθνοσυνέλευση

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μπα ολοι το πιστευουν ακολουθουν το κοπαδι
το που βαπτιζουμε τα παιδια απο τοσο μικρά δείχνει την εχθροτητα της ελλαδας προς ατομικη ελευθερια και την κριτική σκεψη και αξιολόγηση

Γιώργος Γεωργίου είπε...

άλμπερτ άινστάιν??? ο Έλληνας Καραθεοδωρής δεν ήταν δάσκαλός του??? αν είσαι τόσο εβραίος τι μπαίνεις εδώ??? να κάνεις προπαγάνδα??? πήγαινε σε καμιά επιχείρηση του ισραήλ εναντίον των παιδιών της Γάζας

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ευέξαπτος αγαπητέ Γιώργο, μην τον παίρνεις τον άλλον απο τα μούτρα, διάλογο κάνουμε.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

συμφωνώ φίλε...και εμείς ως Έλληνες δεν μας ενδιαφέρει./....Το όνομά του είναι Μουσταφά Κεμάλ.... Σα να μου λες τώρα ότι οι Τούρκοι αποκαλούν τον Μακάριο ως Εθνάρχη Μακάριο...

AZAZYEL είπε...

Εσύ θα μου απαντήσεις ποιός είναι ο... προσωπικός σου πολιτισμός... όταν εδώ και ένα χρόνο που σε ξέρω... αντί να μιλάς για Αριστοτέλη, Πυθαγόρα, Παλαιολόγους, Καβάφη, Ελύτη και χιλιάδες άλλους από το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού...
Μας έχεις ζαλίσει τα... παπάκια με τους... Γλυξμπούργκ !!!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Γιώργο παρεκτρέπεσαι (φιλικά πάντα)

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Μην το λές, οι περισσότεροι "θρήσκοι" μια χαρά το πιστεύουν, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι αμόρφωτοι.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

θα απαντουσα διαφορετικα αλλα θεωρω πως πρωτα πρεπει να μαθεις πως δεν ηταν δασκαλος του

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Ο Ισοκράτης ο πατέρας του αρχιοελληνικού εθνικισμού έχει πει ότι το ανώτερο πολίτευμα είναι η μοναρχία... έλα πάρτο τώρα... Και μη μου λες εμένα για γλύξμπουργκ, ασκεναζί προπαγανδιστή

Γιώργος Γεωργίου είπε...

εσύ προσβάλεις το θρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων, με το να σατηρίζεις την εικόνα του Ιησού.... Κάποια στιγμή πρέπει να ενοχλήσει και ο ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

αλλο σε ρωταει αγορι μου εν ετη 2014 εσυ σαν ελληνας τι εχεις κανει και εχεις προσφερει στον πολιτισμο
και αυτο δεν το λεω για να μειώσω τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο αλλα αντιθετα να τον προστατεψω απο τους keyboard warriors

Γιώργος Γεωργίου είπε...

εσείς οι εβραίοι δεν βαπτίζετε...πιο κάτω παραδέχεσαι την Εβραϊκή σου καταγωγή

MantaRay είπε...

Εδώ θα σας καλέσω να βάλετε μια άνω τελεία και θα σας καλέσω μόνο να μπείτε στην εκλογίκευση καποιων πραγμάτων. Πολλές φορές η ίδια η γλώσσα και οι ονομασίες, αποκαλύπτουν τους ιστορικούς συσχετισμούς.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philistines

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! είπε...

Σου είπε κανένας ότι με ενδιαφέρει πως τον αποκαλεί ο καθένας?απλώς σου λέω ότι του δώσαν έναν τίτλο με δικό τους νόμο

Γιώργος Γεωργίου είπε...

δεν με ξέρεις και δεν ξέρεις τι έχω προσφέρει...πάντως να είσαι σίγουρος ότι πολλά περισσότερα από σένα τον αλλόθρησκο

AZAZYEL είπε...

Ο Ισοκράτης είχε πεί δηλαδή... ότι το καλύτερο πολίτευμα για την Αθήνα... θα ήταν να τις φέρουνε έναν... Σκύθη... και να τον κάνουνε Μονάρχη...
Τράβα κολύμπα...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

εγω σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν ειμαι βαπτισμενος ουτε θα βαπτισω
σεβομαι ολες τις θρησκειες αν και καποιες θα πρεπει να βγουν απο τον μεσσαιωνα τους

Γιώργος Γεωργίου είπε...

δεν κολυμπάω γιατί φοβάμαι το coast guard της σιών

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

ναι εχεις προσφερει διαδικτυακή προπαγανδα και ρατσισμο φιλτατε
τι σε αφορα στο τι πιστευει ο αλλος να κοιτάτε την δουλειά σας

Γιώργος Γεωργίου είπε...

μιλάς για μεσαίωνα εσεί που η θρησκεία σου μιλάει για Αδάμ και Εύα..

AZAZYEL είπε...

Αν είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος το πιστεύεις...
Αν δεν είσαι τι μούχεις στο Άβαταρ τον Σταυρό στην σημαία...

MantaRay είπε...

Ας μην λέμε και ότι να ναι, αγαπητέ.... οι πολιτισμοί της μεσοποταμίας είναι απο τους αρχαιότερους on earth.....

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Προλαβαίνετε κι εσείς αγαπητέ.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

διάλογο κάνω...με λένε ρατσιστή και αυτός προσβάλει την εικόνα του Ιησού, προσβάλοντας εμένα

AZAZYEL είπε...

Τι διάλογο...
Τέλος πάντων...

MantaRay είπε...

συμπεράνατε κιόλας;.....γιατί τέτοιο μένος;....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

ο σταυρός με τη σημαία είναι το σύμβολο της χώρας μου από τον 19ο αιώνα... Αν σε ενοχλεί μην το βλέπεις... εγώ δεν ντρέπομαι για την καταγωγή μου φιλαράκο

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μιλας για μεσσαιωνα εσυ που το γραφεις με ει
επισης μου λες κατω πως δεν σε ξερω αρα το αν πιστευω και το τι και το πως δεν το ξερεις
ο χριστιανισμος μιλα για αδαμ και ευα επισης

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !!

Γιώργος Γεωργίου είπε...

να μόνο που αυτοί οι πολιτισμοί είχαν Ελληνικές ονομασίες... Μεσοποταμία... Τίγρης, Ευφράτης

AZAZYEL είπε...

Ποιός προσβάλει ανθρωπέ μου τον Ιησού;;;
Παλαβός είσαι;;;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

συνεχίζεις να με αποκαλείς ρατσιστή εσύ που αλοιώνεις την εικόνα του Ιησού

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σε βλέπω έτοιμο για Σταυροφορία βρε Γιώργο, χαλάρωσε, ανεξιθρησκεία έχουμε, δικαίωμα του καθενός να ανήκει σε όποια θρησκεία θέλει. Κι εσύ, κι εγώ, είναι συμπτωματικό που είμαστε Χ.Ο., επειδή γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, αν είχες γεννηθεί στο Ισραήλ ή στην Κίνα θα είχες άλλη θρησκεία.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

Γιώργος Γεωργίου • 5 λεπτά πριν
εσύ προσβάλεις το θρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων, με το να σατηρίζεις την εικόνα του Ιησού.... Κάποια στιγμή πρέπει να ενοχλήσει και ο ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων
αχ ρε γεωργιου δεν εισαι πρωτος αλλα οταν βλεπω πως νομιζεται πως ειναι ο ιησους με πιάνουν τα γελια

τριαστερος είπε...

ΟΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ?

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Που το συμπέρανες οτι στο αβαταρ είναι ο Ιησούς?

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

χαχα συνεχιζεις να εκτίθεσαι

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

χιχιχι

Γιώργος Γεωργίου είπε...

έλα τώρα...ξέρεις γιατί το έβαλες...για να προκαλέσεις... αν θες να μας σεβαστείς να την αλλάξεις την εικόνα σου

MariaT. είπε...

Ευχαριστώ Σαλάχι , θα τα δω αύριο το πρωι με τον πρωινό καφέ.
Σόρρυ αν σε ζάλισα .Νομίζω του Λιαντίνη το έχω δεί αλλά δεν είμαι σίγουρη, θα σου πω αύριο

Γιώργος Γεωργίου είπε...

εβραϊκή ομάδα

AZAZYEL είπε...

Είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος ανθρωπέ μου;;;
Η ανήκεις σε κάποια αίρεση;;;
Δικαιωμά σου βέβαια...
Αλλά τι δηλώνεις στο θρήσκευμα;;;
Και σε ρωτάω γιατί κατακρίνεις συνεχώς όλους τους άλλους και τους θεωρείς σκάρτους...
Εσύ λοιπόν που δεν είσαι σαν και εμάς σκάρτος... σε τι Θεό πιστεύεις;;;
Ή σκέτα στον Γλυξμπούργκ....

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Σοβαρά το λέω, η ερμηνεία που δίνουμε σε κάτι αυθαίρετο βασίζεται στο πώς θέλουμε να το ερμηνεύσουμε.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

έλα τώρα κι εσύ που θα με βγάλετε τρελό

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Αλμπέρτο Εσκενάζι, τον θυμάσαι στη ταινία που έκανε τον μπασκετμπολίστα?

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Περασμένα μεγαλεία...

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

θα βαζω οτι θελω φιλτατε γεωργιου το που εσεις βιαστήκατε και νομιζετε πως ο απο πανω ειναι ο ιησους παρτακιας ειναι μαλλον απωθημένα της κεφαλη σας
οπως και να εχει δεν θα σατίριζα ποτε εβραιο

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Εμάς μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι Ρώσοι. Αφήστε μας με τους Έλληνες και τους Εβραίους! Πήγε στο λουτροκαμπινέ ο Πούτιν?

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Καλησπέρα σας αγαπητέ!

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και πιστεύω στα κείμενα της Καινής Διαθήκης.
Δεν κατακρίνω κανένα για τις επιλογές του...

MantaRay είπε...

O καταπληκτικός Καραθεοδωρή, ποτέ δεν υπήρξε διδάσκαλος του Αινσταιν.... σε επίπεδο κοινής ανησυχίας επιστημόνων, είχαν όμως τακτική αλληλογραφία και ανταλλαγή σημειώσεων......Αρχίζω και αναρωτιέμαι απο πού μαθαίνετε ιστορία..... 6 επιστολές απο την πλευρά του Καραθεοδωρή, 4 απο την πλευρά του Αινστάιν. Υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα τους και χαρακτηριστικές οι μνείες που έκαναν ο ένας στο έργο του άλλου. Ο Καραθεοδωρή δεν χρειάζεται να συσχετιστεί με τον Αινστάιν για να δούμε το θεαματικό του έργο τόσο στην Ειδική όσο και στην Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

Ότι αυτή τη στιγμή εδώ μέσα υπάρχουν τουλάχιστον 3 εβραικού θρησκεύματος και 2 χριστιανοί δεν είναι περίεργο???

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

φυσικα ο συντροφος πουτιν ηδη εκτοξεύει τα κοπρανα στον αμερικανο εχρθο

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Πήγαινε σε μια Εκκλησία και ρώτα τους ηλικιωμένους για την προέλευση του ανθρώπου, το 95% θα σου πει Αδαμ και Εύα.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

εσύ το πιστεύεις αυτό??

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Υπονοεί η εικόνα, παραπέμπει, αυτό θέλω να σου δώσω να καταλάβεις.

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Ως δημοκρατικός ιστοχώρος πρέπει να αποφασίσουμε για το πλήθος των ειδήσεων μηνιαίως που θα αναφέρονται στη Ρωσία. Με δημοκρατικές διαδικασίες . Θα είναι 1000 ή 4000;

Επίσης πρέπει να αποφασιστεί πόσες φορές θα ψάλλεται ο ρωσικός εθνικός ύμνος καθημερινά . 15 ή 35.

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Συγνώμη που σας παράτησα απότομα νωρίτερα. Λόγω της πολλοστής κακοκαιρίας έπεσε το ηλεκτρικό. Μάλλον θα φταίει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

ΕΥΓΕ ΦΙΛΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ !!

MantaRay είπε...

Χαρά μου Μαρία. Εξάλλου οι ερωτήσεις σου είναι εφαλτήρια για συζήτηση :)

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Γεια σου Γιώργη. Θα τον πιάσετε τον Σήφη?

AZAZYEL είπε...

Α...
Ανήκεις στην αίρεση των Νεοπλατωνιστών δηλαδή...
Που θεώρησαν ότι η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για... άλλον Θεό και δεν την δέχτηκαν σαν Θεόπνευστο κείμενο...
Τα έχεις πεί αυτά στον πνευματικό σου... ή έχεις... αφορίσει και την εκκλησία;;;

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Ο Πούτιν θα αποφασίσει αυτό το πράγμα.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

καλησπέρα...δεν υπάρχει καμία υπερθέρμανση του πλανήτη...άλλη μία απάτη των νεοταξίτων σιονιστών για να γίνουν παγκόσμιοι κυρίαρχοι.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Περί Αδάμ και Εύα? Οχι βέβαια, δεν στέκει επιστημονικά και λογικά.

AZAZYEL είπε...

Που το είδες αυτό;;;
Πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι εδώ μέσα υπάρχουν μόνο 2 χριστιανοί;;;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

καλησπέρα... δεν ξέρω τι γίνεται...λένε ότι τον έχουν σκοτώσει, κάποιος κάτοικος

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

επισης πρεπει να συζητήσουμε και τον θεμα παγκοσμιων πολεμων
στο ντιφενς καθε σαββατοκυριακο ειχαμε και εναν απερχόμενο

Γιώργος Γεωργίου είπε...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ είπα

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Όταν ένα άτομο πάσχει από μία πλάνη, αυτό λέγεται τρέλα. Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία πλάνη, αυτό λέγεται θρησκεία

Pirsig Robert

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Είναι οι παππούδες της Ρωσίδας τραγουδοποιού Εσκενάζυ με το περίφημο άσμα ´´ Τα κεριά τα σπαρματσέτα ´´

Γιώργος Γεωργίου είπε...

έχουμε την ίδια άποψη τότε

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Ειρωνικά μιλούσα Γιώργο. Μας πρήξανε τόσα χρόνια με την υπερθέρμανση. Θα γίνουμε λένε Σαχάρα αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

AZAZYEL είπε...

Και οι 3 εβραίικου θρησκεύματος πως τους εντόπισες γάτε;
Ποιοί κατά την γνώμη σου είναι;;;

MantaRay είπε...

Σε ευχαριστώ φίλε μου, απλά καταθέτω την άποψη μου, η οποία προσπαθώ όσο μπορώ να είναι εμπεριστατωμένη. Εδώ είναι ευκαιρία να το ασκήσουμε αυτό :)

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Πιστεύω στον πολιτισμένο διάλογο. Ο Πούτιν πρέπει να εξαφανίσει όλους τους Έλληνες.

Γιατί;

Άποψή μου.

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Ρε τον κακομοίρη. Έπεσε θύμα του ρατσισμού.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Ποιόν Ιησού βρε Γιώργο, ένας μουσάτος με κελεμπία είναι στο άβαταρ.
Οτι παραπέμπει στον Ιησού έχεις δίκιο, αλλά δεν είναι.

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

μπορει να παραπεμπει εγω δεν το εκανα ομως ουτε για να παραπέμψω ουτε για κανεναν αλλο λογο
σώνει και καλα ειναι ο ιησους
το βλεπουν καθε πασχα στον αντ1 και καθε φορα που βλεπουν καποιον να του μοιάζει αμεσως μην χασουν ο ιησους

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Δεν σε είδα να γράφεις κάτι θετικό για τους Ρώσους. Αυτό δεν είναι ρατσισμός;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

βασικά δε θέλω να συνεχίσω άλλο αυτή τη συζήτηση...πραγματικά δεν είμαι ρατσιστής, ούτε αισθάνομαι ότι υπερέχω έναντιο οποιασδήποτε φυλής..

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Ο Πούτιν είναι γνήσιος Χριστιανός. Σαν τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δυο επισκέπτονται τακτικά το Άγιο Όρος. Κρυφά και μή.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

είμαι Ρωσόφιλος, αλλά με μέτρο...δε θα κάτσω να με γ...ν κιόλας όπως το ντεφένς

Rodrigo Γνωστικιστής είπε...

να μαθεις να κανεις πιο χαλαρες συζητήσεις εισαι λιγο θερμοαιμος
και να μην κρινεις χωρις να ξερεις

AZAZYEL είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=GYTzq2g2EUk

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

4 είμαστε οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Γιώργο, (εσύ, ο Στρατηγικός, εγώ και ο Σπάρτακος), 3 οι "άλλοι", τους νικάμε άνετα....:)

MantaRay είπε...

Eπίσης εμείς οι Έλληνες έχουμε την τάση να ονομάζουμε Λουξεμβούργο το Λούξεμπουργκ, Mόναχο το Μύνχεν, Νέα Ζηλανδία (λολ) την Νιού Ζήλαντ κλπ κλπ κλπ. Σημαίνει κάτι αυτό; Μην είστε τόσο ισοπεδωτικός. Το ότι είχαμε λαμπρότατο πολιτισμό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τους άλλους....

Γιώργος Γεωργίου είπε...

χεχε...έχεις δίκιο

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Πολύ αυστηρός φαίνεστε στρατάρχα μου. Έχετε μήπως πρόβλημα αφόδευσης?

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Α ρε Νικόλα, μας άφησες πολύ νωρίς.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Γιώργο, κακά τα ψέματα, το έκανες μ@υνί το άρθρο....:)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

ok...προσπαθώ να μαθαίνω κάθε μέρα περισσότερα

MantaRay είπε...

Και πού τους βρήκες; Με συγχωρείς αγαπητέ, αλλά επειδή η νοσηρή σου φαντασία ίσως να υποπτεύεται και μένα, να σε προφτάσω και να σου τονίσω να με αφαιρέσεις απο όποια κατηγορία μπορεί να με έχεις κατατάξει.

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Από τα αποδυτήρια...

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Δεν είσαι Χριστιανός εσύ. Αφού δεν αγαπάς τον Πούτιν. Μόνο σε διαμαρτυρόμενους βασιλικούς αναφέρεσαι. Αιρετικός είσαι.

Τα έχει δηλώσει ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος σε ανύποπτο χρόνο αυτά που συμβαίνουν.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

κράτησα επίπεδο...θα μπορούσα να βρίσω, αλλά δεν το έκανα... έγινε ένας έντονος διάλογος...

MantaRay είπε...

Ιέτς!

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

:)

Γιώργος Γεωργίου είπε...

όποιος έχει τη μύγα που λέμε...όχι δεν υπολόγισα εσένα

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Βάλε μας ρε Βίτσι και κανένα πραγματικό. Εσύ είσαι λαγωνικό.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είπε...

Το λόγο τώρα έχει ο Ταβερνιέ!!

τριαστερος είπε...

ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΕΖΟΝΙ ΜΕ Γ.ΦΟΥΝΤΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ

Γιώργος Γεωργίου είπε...

xaxaxaxa http://www.thejc.com/files/imagecache/body_landscape/web.judaism.jpg

MantaRay είπε...

προκαλεί επίτηδες όσους επιδίδονται σε "ρήξη ιματίων"......

Ναθαναήλ Φιρίκης είπε...

Δια να γίνουν; Δεν είναι;

Γιώργος Γεωργίου είπε...

όχι ακόμα

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Εχεις δίκιο, κι εγώ χάριν αστεϊσμού έκανα "κατάταξη" απο κάτω, δεν έχει κανείς δικαίωμα να κολλάει ταμπέλες στους συνανθρώπους του.

MantaRay είπε...

ε τότε τι μου τσαμπουνάς για μύγες κλπ; Με συγχωρείς αλλά ακόμη είναι νωπές οι μνήμες απο συγκεκριμένα "κυνήγια μαγισσών" στην αντιπέρα όχθη, με πρωτοστάτες κάτι καγκουρογαμόσαυρους στύλ Μουχικα....

AZAZYEL είπε...

Από τους 3 άλλους να με βγάλεις Φίλτατε...
Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος...
Ξέρω... το ότι συμπαθώ τους Οβριούς με κάνει τουλάχιστον δοσίλογο...
Τουλάχιστον για μερικούς εδώ μέσα...
Πάλι καλά βέβαια... γιατί σε άλλο Σάιτ
(ονόματα δεν λέμε... υπολήψεις δεν θίγουμε...)
το ότι ήμουν δεξιός αλλά όχι Χ,Α με έκανε όχ απλά δοσίλογο...

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Προφανώς αυτές είναι "συνήθειες" που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

χαχαχαχα

ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΩΦ είπε...

Ανησυχώ. Εδώ και σαρανταπέντε λεπτά δεν γράφτηκε τίποτα για τον Πούτιν στο Πράβντα Νέτ.

Φιμώνεται η Ρωσία εκεί μέσα.

Γιώργος Γεωργίου είπε...

το θέλουν εβραϊκό τα παλικάρια... τι να κάνουμε,,,

τριαστερος είπε...

ΜΠΑΤΣΟς Ο ΦΟΥΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΣ ΤΗΝ

Γιώργος Γεωργίου είπε...

δεν καταλαβαίνω τι λες

Στρατηγικός επενδυτής είπε...

Μάλλον εννοούσε φανεροί.

ΒΙΤΣΙΛΟΠΟΤΣiΤΛΙ είπε...

Το μάτι βλέπει αυτό που ερμηνεύει ο εγκέφαλος, κατόπιν γνώσης ή καθοδήγησης, άλλος μπορεί να πει οτι είναι ο Διονύσης Σχοινάς με μούσι....:)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 981   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου