Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τελικά η πλατφόρμα πήγε στη Λεμεσό για επισκευή...


        (φωτο αρχείου)

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε προχθές σε Αθήνα και Λευκωσία όταν δόθηκε η πληροφορία ότι μικρή πλατφόρμα που έφυγε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας κινείτο προς τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου...


Την πλατφόρμα μετέφερε ρουμάνικο σκάφος, το GCP Vegas, και με βάση το δρομολόγιο που ακολουθούσε κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Αμμοχώστου ή προς το χώρο που πραγματοποιεί έρευνες το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Η πλατφόρμα, παλιάς τεχνολογίας και περιορισμένων δυνατοτήτων ( το γεωτρύπανο της φθάνει σε βάθος 600 μέτρων ενώ αυτό της ΕΝΙ 6.500) τελικά, όπως ανακαλύφθηκε κινείτο προς το λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου(Αναστασιάδη και Σαμαρά), με τη Λευκωσία να είναι καθησυχαστική καθώς γνώριζε τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Sonnat, που έχει έδρα το Γαλάτσι της Ρουμανίας με σημαία Μάλτας είχε ενοικιάσει στην Τουρκία την πλατφόρμα αυτή. Το συμβόλαιο, με την Τουρκία έχει λήξει και η εταιρεία μετέφερε την πλατφόρμα στο λιμάνι της Λεμεσού για συντήρηση. Όπως δε πληροφορούμαστε, ρυμουλκό από το λιμάνι τη Λεμεσού προσέγγισε την πλατφόρμα για να την οδηγήσει στο χώρο, στον οποίο θα γίνουν οι επισκευές.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του http://news.day.az (Αζερμπαϊτζάν) κάνει λόγο «για  κύμα δημοσιεύσεων κατά του Αζερμπαϊτζάν, διαδίδοντας πληροφορίες, ότι η SOCAR θα παρέχει στην Τουρκία μερικές πλατφόρμες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Το όφελος των Ελλήνων είναι προφανές. Μπορεί για άλλη μια φορά να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα της Κύπρου και ταυτόχρονα να κερδίσουν και κάτι.» Επισημαίνοντας, ότι «η SOCAR για μια ακόμη φορά υπενθύμισε, ότι δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά, για τέτοιου είδους θέματα», το δημοσίευμα εκφράζει την άποψη, ότι οι επιθέσεις του δυτικού Τύπου «προφανώς, εκπορεύονται από όλους αυτούς, που δεν είναι ικανοποιημένοι με την ανεξάρτητη πολιτική της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα». 

Υποστηρίζει δε, ότι «ορισμένες δυνάμεις του εξωτερικού δεν θέλουν ένα ισχυρό και ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν μοιάζει με μαριονέτα, που υπάκουα πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο».



ΠΗΓΕΣ:analystsforchange.org
      mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου