Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Προφητολαγνεία: Όταν το παράλογο υπερισχύει της λογικής...


"Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ο ιδρυτής του Βουδισμού που σε όλους είναι γνωστός απλά σαν Βούδας, είχε πει “Μην πιστεύετε τίποτε, ανεξάρτητα από πού το διαβάσατε ή ποιος το είπε, ακόμα κι αν το έχω πει εγώ, αν δεν συμφωνεί με τη δική σας λογική και τον κοινό νου”.

Ο Ιησούς είχε πει “πίστευε ή μη, ερεύνα”. Κοινώς πιστεύεις δεν πιστεύεις, οφείλεις να ερευνήσεις, να σκεφτείς.

Ο Αυστριακός γιατρός και ψυχοθεραπευτής Alfred Adler (1870-1937), είχε πει “follow your heart but take your brain with you”.

Το μήνυμα και στα τρία παραδείγματα, είναι ίδιο: η λογική πάνω από όλα. Στην λογική δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών, άσχετα με την προσπάθεια παρερμήνευσης που καταβάλλουν πάρα πολλοί, καταφεύγοντας στην εκ-λογίκευση των πραγμάτων που δεν συμβαδίζουν με αυτά που θέλουν να πιστεύουν...


Αφορμή για το σημερινό post, ένα από τα πολλά email που καταφτάνουν έχοντας σαν περιεχόμενο διάφορες “προφητείες”. Άνοιξα ένα εξ’ αυτών, το οποίο οδηγούσε σε ένα βίντεο με κάποιον κεκοιμημένο “γέροντα” που έλεγε τα μελλούμενα για την Ελλάδα. Μελλούμενα δραματικά, μελλούμενα που αν είσαι αφελής, σου σηκώνουν την τρίχα κάγκελο. Μελλούμενα πανομοιότυπα με άλλα που φέρονται ως μαρτυρίες και άλλων – επίσης κεκοιμημένων – “γερόντων”.

Όλα τα βίντεο, έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Μικρά ηχητικά αποσπάσματα, που συνοδεύονται από εικόνες του υποτιθέμενου “μελλοντολόγου” του οποίου η φωνή υποτίθεται ότι είναι αυτή που ακούγεται. Καταθέσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που μπορούν ελεύθερα να υποστηρίξουν ότι θέλουν εν τη απουσία του υποτιθέμενου “μελλοντολόγου γέροντα” που – υποτίθεται ότι – τους εμπιστεύτηκε τα κοσμογονικά γεγονότα που θα συντελεστούν στο μέλλον.

Ας πιάσουμε την λογική πλευρά των πραγμάτων:

Όλοι οι “μελλοντολόγοι γέροντες”, λένε τα ίδια
Όλες οι μαρτυρίες προβάλλονται ως “μοναδικές”
Δεν υπάρχει κανένα οπτικό ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει ότι όντως έχουν πει αυτά που υποτίθεται ότι είπαν
Υπάρχουν μόνο “μαρτυρίες” ανθρώπων με κάποιους εξ’ αυτών να κερδίζουν και χρήματα από την πώληση των “γεροντικών μελλοντολογιών”
Όλες – μα όλες – οι “προβλέψεις”, κάνουν αναφορά στην μόνιμη – εθνικιστικού χαρακτήρα – ελπίδα των Ελλήνων για σωτήρια λύση που θα έρθει από το “αδελφό ξανθό γένος” των Ρώσων

Πάμε τώρα στις παράλογες πτυχές των “προφητειών”:

Όλες οι “γεροντικές μελλοντολογίες”, αναφέρονται σε σφαγές εκατομμυρίων “αλλόθρησκων” (βλέπε μη Ορθόδοξοι)
Σε αυτές τις σφαγές που θα γίνουν στην πόρτα μας, η Ελλάδα δεν θα αναμιχθεί
Σε όλες τις προβλέψεις, μετά την μεγάλη σφαγή, θα κατέβει άγγελος εξ’ ουρανού που θα έχει σώμα και θα πει “τέλος οι σφαγές” με εντολή Θεού
Αυτή η επέμβαση θα γίνει για να δοθεί στην Ελλάδα η “θεϊκή εντολή” να αναστήσει τον κόσμο ξεκινώντας – από που αλλού; – από το Βυζάντιο
Με απλά λόγια, έχουμε έναν Θεό που θέλει να χυθεί αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων για να φέρει την Ελληνική φυλή στην πρωτεύουσα θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη. Δηλαδή, ο Θεός με την δύναμη που έχει, θα επιλέξει να σφαγιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι στον βωμό της ανάδειξης της Ελλάδας σε “βασιλεύουσα” χώρα αντί να κάνει μια κίνηση και να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να χυθεί μια σταγόνα αίμα…

Άρα λοιπόν, αυτό που μας λένε οι “γεροντικές προφητείες”, είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν Θεό του μίσους και αιμοσταγή. Άρα – κατ’ επέκταση – αυτό που μας λένε, είναι πως – εμείς ως Έλληνες – έχουμε κάθε δικαίωμα να χαιρόμαστε με τους σφαγιασμούς σε βάρος κάθε αλλόθρησκης (βλέπε μη Ορθόδοξης) φυλής, γιατί αυτό είναι ευλογημένο από τον ίδιο τον Θεό.

Εξαιρώ το γεγονός ότι η επίσημη εκκλησία δεν έχει ξεσηκώσει πόλεμο εναντίων όλων αυτών των προφητειολόγων που στην ουσία καταργούν στην πράξη τους λόγους της και τα πιστεύω της θρέφοντας έτσι – με την ανοχή της – τις εθνικιστικές πρακτικές αυτού του τύπου.

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν με τον τραγικότερο τρόπο την απουσία της λογικής. Όπου λείπει η λογική, επικρατεί το παράλογο και όπου επικρατεί το παράλογο, ακολουθεί το χάος.

Οι ίδιοι που υποστηρίζουν και διαδίδουν τις διάφορες “προφητείες”, κατηγορούν το ακραίο Ισλάμ για φονταμενταλισμό. Την ίδια στιγμή, με τις δήθεν “προφητείες”, διαδίδουν και ενισχύουν τον φονταμενταλισμό της Ορθοδοξίας, που με την παρέμβαση του Θεού, κάθε μη Ορθόδοξος Χριστιανός θα σφαγιαστεί για να υποχρεωθούν – όσοι επιζήσουν – να γίνουν Ορθόδοξοι και να υποκλιθούν στην μεγαλοπρέπεια της Ελληνικής φυλής. Τυχαίο άραγε, ότι η Ελληνική φυλή – για μια ακόμη φορά – όπως μας δείχνουν οι “προφητείες”, δεν θα κάνει τίποτα για να αλλάξει τα πράγματα προς το συμφέρον της; Πάλι οι άλλοι θα τα κάνουν.

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν κάποιοι, ότι η πίστη, είτε αυτή είναι θρησκευτική, είτε είναι πολιτική, είτε οτιδήποτε, δεν μπορεί να υπερβαίνει την λογική;

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν κάποιοι, πως το μέλλον είναι εδώ και δεν χρειάζονται μελλοντολόγοι και προφητείες για να το προδιαγράψουν; Το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια.

Το μέλλον είναι το αποτέλεσμα των πράξεων, της απραξίας και των ανοχών που επιδεικνύουμε σήμερα. Το σήμερα είναι το αποτέλεσμα των πράξεων, της απραξίας και των ανοχών που επιδείξαμε στο χθες. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που βασίζεται στην απλή λογική. Στον Ινδουισμό και στον Βουδισμό, αυτό περιγράφεται ως κάρμα. Σε ελεύθερη μετάφραση, “δράση – αντίδραση”.

Καμιά πίστη, καμία θρησκεία, κανένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, δεν έχει την δύναμη να νικήσει την απλή κοινή λογική. Όταν οι θρησκείες και τα διάφορα κοινωνικό-οικονομικά συστήματα καταφέρνουν να επιβληθούν στην λογική, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πρόσφορο έδαφος, δηλαδή παραίτηση από την λογική.

Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται προφητείες και προφήτες. Χρειάζεται να αποτάξει τον παραλογισμό και να κατανοήσει τα σφάλματα του παρελθόντος προκειμένου να τα διορθώσει στο παρόν για να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Ο λαός μας έχει δυο πολύ σοφές παροιμίες: α) ότι σπείρεις θα θερίσεις και β) όπως έστρωσες θα κοιμηθείς. Εμείς καθορίζουμε το παρόν μας, εμείς και το μέλλον μας.

Αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται στροφή 180 μοιρών προς την λογική και στον ρεαλισμό. Όσο το παράλογο υπερισχύει της λογικής, τόσο πιο γρήγορα θα βυθιζόμαστε μέσα στο χάος. Όταν στο 2014 ο φονταμενταλισμός και ο εθνικισμός εξακολουθούν και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην χώρα που ανέδειξε την λογική και τις επιστήμες, το ουσιαστικό τέλος αυτού του λαού, είναι πολύ κοντά."


ΠΗΓΗ: http://mindmagazine.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου