Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

"Ο βιασμός ενός ...ντοκιμαντέρ"


Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαγόρευσε την προβολή στην Ινδία του ντοκιμαντέρ του BBC για τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας Τζιότι Σινγκ.


Αρθρο του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Φαναριώτη

"Σε μια χώρα 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, όπου κάθε 20 λεπτά μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού, θα περίμενε κάποιος ότι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του ΒΒC «Η Κόρη της Ινδίας» (Indian Daughter) με θέμα τον ομαδικό βιασμό, βασανισμό και δολοφονία μέσα σε λεωφορείο του Νέου Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2012, της 23χρονης τελειόφοιτης της Ιατρικής Τζιότι Σινγκ (που σημαίνει χαρά), θα μεταδιδόταν πανεθνικά με στόχο την ευαισθητοποίηση έστω ενός τμήματος του ινδικού λαού ενάντια στην κουλτούρα της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.


Κι όμως! Φαίνεται ότι τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο φόβος του για υψηλό πολιτικό κόστος παραμένουν ισχυρότατα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το Νέο Δελχί, όχι μόνο απαγόρευσε την προβολή στην ινδική τηλεόραση της ταινίας, που είναι αποτέλεσμα διετούς σκληρής δουλειάς της Βρετανίδας παραγωγού και ηθοποιού Λέσλι Ούντουιν, αλλά μπλόκαρε και τη μετάδοσή της σε κάθε είδους πλατφόρμα του Διαδικτύου, με τον υπουργό Εσωτερικών Ραζνάθ Σινγκ να τονίζει ότι «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να προβληθεί στις αίθουσες και κανείς δεν πρέπει να το ανεβάσει στο Διαδίκτυο».

Τέτοια αγωνία έχει καταλάβει τους Ινδούς κυβερνώντες προκειμένου να μη βγει στον αέρα το ντοκιμαντέρ, ώστε ο υπουργός πρόσθεσε ότι «είχε επικοινωνία με το BBC4 με στόχο να αποτραπεί η μετάδοσή του παγκοσμίως προκειμένου να μη δοθεί δημοσιότητα του ατυχούς» (!), όπως τολμά να το χαρακτηρίζει, «περιστατικού για εμπορικά οφέλη» -φυσικά το BBC απάντησε ότι η προβολή θα γίνει οπωσδήποτε την ερχόμενη Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με δεδομένο ότι το ντοκιμαντέρ «έχει την πλήρη συγκατάθεση και στήριξη των γονέων του θύματος και παρουσιάζει μια σε βάθος ανάλυση ενός φρικτού εγκλήματος που συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδία, με κυρίαρχο αίτημα την αλλαγή της στάσης απέναντι στις γυναίκες».

Κοινώς η κυβέρνηση της Ινδίας είναι στη λογική «μη μου τους κύκλους τάραττε» και μάλλον κοντά στα όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξή του στην ταινία, ο εκ των καταδικασμένων σε θάνατο 5 βιαστών, οδηγός του λεωφορείου Μουκές Σινγκ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «έφταιγε το θύμα που δολοφονήθηκε μετά τον βασανισμό της επειδή δεν κάθισε να τη βιάσουν αδιαμαρτύρητα». Εκτός από την παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ την ερχόμενη Κυριακή, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου οι ηθοποιοί Μέριλ Στριπ και Φρέιντα Πίντο θα ξεκινήσουν επισήμως από τη Νέα Υόρκη μια γιγαντιαία καμπάνια κατά της ανισότητας των φύλων και της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών με την ελπίδα ότι η ινδική κοινωνία θα μπορέσει επιτέλους να αλλάξει τις βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις της.

Οσο πάντως κι αν σοκάρει η είδηση πως στην Ινδία μια γυναίκα βιάζεται βάσει επισήμων στοιχείων κάθε 20 λεπτά, ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος, αφού οι καταγγελίες σπάνια φτάνουν στη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και περιστατικά όπου οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να συλλάβουν τους βιαστές, βίασαν και αυτοί το θύμα(!)"


ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/arthro/o-viasmos-enos-ntokimanter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου