Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

hate speech online-Τι είναι η ρητορική μίσους;


Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ορίσει ότι ο όρος ρητορική μίσους (hate speech) περιλαμβάνει όλες τις μορφές έκφρασης που εξαπλώνουν, υποκινούν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μίσους βασίζεται στην προκατάληψη και εκφράζεται με επιθετικό εθνικισμό και εθνοκεντρισμό, διακρίσεις και εχθρότητα ενάντια σε μειονότητες, μετανάστες και ανθρώπους με μεταναστευτική καταγωγή.

Πώς εκφράζεται στο διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο από την στιγμή που λειτουργεί και ως κοινωνικός χώρος ενέχει τους ίδιους κινδύνους για άσκηση της ρητορικής μίσους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ο συνηθέστερος τρόπος έκφρασης του “hate speech online”...


Τα απειλητικά μηνύματα και e-mails, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες και ιστολόγια μίσους, μουσικές και ανάρτηση video καθώς και τα online παιχνίδια αποτελούν τους φορείς μηνυμάτων μίσους στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ανάρτηση μιας φωτογραφίας στο facebook ή στο twitter συνοδευόμενη από κάποιο χλευαστικό σχόλιο, η ανάρτηση video με ρατσιστικό περιεχόμενο και η δημιουργία online παιχνιδιών με σκοπούς όπως «σκότωσε τον μετανάστη».



Οι αλλόθρησκοι –κυρίως μουσουλμάνοι-, μετανάστες, τσιγγάνοι, έγχρωμοι, άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις και άτομα με αναπηρίες συγκεντρώνουν τα βέλη της ρητορικής μίσους στο ελληνικό διαδίκτυο και συνιστούν τα κατεξοχήν θύματά της.

Το Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνει την χάραξη μίας Στρατηγικής Διακυβέρνησης του διαδικτύου. Σύμφωνα μ’ αυτή, απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία κράτους, ιδιωτικών επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών και κοινωνικών υπηρεσιών για την προστασία των δικαιωμάτων. Επίσης, η δημοσίευση καταλόγου δικαιωμάτων για τη χρήση του διαδικτύου και η δημιουργία ενός μηχανισμού αναφοράς παραβιάσεων από τους χρήστες θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.


Υπάρχει και σχετική διεθνής οργάνωση για ενημέρωση σχετικά με τη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό, και για καταγγελίεςThe No Hate Speech Movement


http://www.nohatespeechmovement.org/


https://www.facebook.com/nohatespeech




ΠΗΓΗ:http://www.unitedreporters.gr/news/GR/Bet/reportage_C/Hate_speech_Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου