Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τρία δισ. ευρώ σε 15 ημέρες πρέπει να βρει η Ελλάδα για μισθούς συντάξεις

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καταβάλει μισθούς στο Δημόσιο ύψους 1,1 δισ. ευρώ και να δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 850 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι συνταξιούχοι.
Στο τέλος του μήνα το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει 750 εκατ. ευρώ, ενώ το Eurogroup θα έχει συνεδριάσει μια ημέρα νωρίτερα.


Την ίδια στιγμή πηγές από το Brussels Group κάνουν λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζεται στο 1,2% έως 1,5%. Σήμερα συζητήθηκε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή του κράτους.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν τα κέρδη να πηγαίνουν στο χρέος, ενώ η κυβέρνηση ζητά να πηγαίνουν στην ανάπτυξη. Το μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για πρόοδο και εποικοδομητικές συζητήσεις στο Παρίσι και έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να βρεθεί λύση εντός του Απριλίου.

Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την κυβέρνηση να βιαστεί, αφού παρά το καλύτερο κλίμα στις διμερείς επαφές, δεν φαίνεται στο ορίζοντα συμφωνία με τους εταίρους. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη είναι, πλέον, θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από τον Γ. Βαρουφάκη - όπως είχε πράξει και ο Τζακ Λιου - να εμβαθύνει περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ελλάδας ώστε να βρει λύσεις τονίζοντας μάλιστα ότι δεν άκουσε κάτι νεότερο όταν συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών.

Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου, ενώ τόνισε:"Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση στη Ρίγα. Είναι σαφές, βέβαια, ότι τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει και είναι δύσκολα για την Ελλάδα. Η συζήτηση δεν γίνεται καλύτερη με την επανάληψη. Η καθυστέρηση σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα εκκρεμή κεφάλαια".

Πίεση στην Αθήνα να βιαστεί ασκούν και φιλικές φωνές, όπως αυτές του Γάλλου και του Ιταλού υπουργού Οικονομικών. Ο Μισέλ Σαπέν επέσημανε, μάλιστα, ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να τηρηθούν κι ότι ο κίνδυνος από την αθέτηση τους αφορά μόνο στην Ελλάδα.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου