Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Μετά το Πάσχα ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον Πρίνο




Στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γεωτρυπάνου Energean Force, ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas, που όπως τονίζει η εταιρεία, είναι το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο στην ιστορία και φέρει την ελληνική σημαία.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στα κοιτάσματα του Πρίνου, που αποσκοπεί στην παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, η ύπαρξη των οποίων έχει επιβεβαιωθεί.


Χθες, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γεωτρυπάνου Energean Force, ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas, που όπως τονίζει η εταιρεία, είναι το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο στην ιστορία, φέρει την ελληνική σημαία και μετασκευάστηκε στη ζώνη του Περάματος, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από 300 εργαζομένους στην περιοχή.

Το Energean Force πρόκειται να εκτελέσει συνολικά 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, στο κοίτασμα Εψιλον και στον Βόρειο Πρίνο στη διάρκεια της διετίας. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα προκύψουν 48 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Καβάλας.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, που έχουν πιστοποιηθεί στον Κόλπο της Καβάλας από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise, καθώς και η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Καλαντζής. Τον αγιασμό έκανε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετέφερε στην τελετή ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ευχόμενος συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο πρόγραμμα. «Ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρεία μας, την τοπική οικονομία της Καβάλας, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα», χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, σημειώνοντας ότι «με το Energean Force, o Πρίνος περνάει στη νέα εποχή».

Η συνολική επένδυση στο γεωτρύπανο είναι της τάξεως των 30 εκατ. δολαρίων. Εχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θαλάσσης 220 μέτρων και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης 6.700 μέτρων, ενώ έχει προσωπικό 116 άτομα. Το Energean Force θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, θα συνεχίσει στην εξέδρα Beta και στη συνέχεια θα εκτελέσει γεωτρήσεις από τη νέα εξέδρα Lamda στο κοίτασμα Εψιλον.





ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου