Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Σήμερα στο τραπέζι του EWG η λίστα των μέτρων της Αθήνας

Ποιά είναι τα μέτρα του «ιστορικού συμβιβασμού» της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, πού κλειδώνουν στο Βrussels Group και μπορούν να φέρουν την «ανάσα».

 Τα κρισιμότερα μέτρα στην πολυκύμαντη κούρσα της διαπραγμάτευσης καλούνται να διανύσουν κυβέρνηση και δανειστές μέχρι την Δευτέρα ,προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων ,να ξεκλειδώσει η συμφωνία και να διευκολυνθεί ο Μάριο Ντράγκι να ξεσφίξει την χρηματοδοτική θηλιά της Αθήνας. 


Καμιά πλευρά δεν αναμένει στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει τελική συμφωνία - δεν είναι εφικτή είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε - αλλά όλες εργάζονται ώστε να υπάρξει μια σαφής «δήλωση- συμφωνίας» επί συγκεκριμένων «μεταρρυθμίσεων - μέτρων» ενώ το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε και νέα επικοινωνία Τσίπρα- Γιουνκέρ.    

Η λίστα μεταρρυθμίσεων αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στην επίσημη ατζέντα του Γιουρογκρουπ  αναφέρεται: «Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ενημερωθούν για την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους τρεις θεσμούς -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση υπό την τρέχουσα συμφωνία. Η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και άρα την απελευθέρωση της υπόλοιπης δόσης χρηματικής βοήθειας».

Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup

Οι πρωταγωνιστές - Ντάισελμπλουμ ,Σόιμπλε, Σαπέν, Μοσκοβισί, Δραγασάκης Βαρουφάκης, Τσακαλώτος - σε δηλώσεις τους την Πέμπτη προδιαγράφουν ότι στο Eurogroup θα καταγραφεί πρόοδος αν και απομένει ακόμη αρκετή δουλειά στο Brussels Group ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. Αύριο Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί το Euroworking Group όπου θα περάσει από κρησάρα το draft του Brussels Group. 

Μοσκοβισί: Τώρα μιλάμε την ίδια γλώσσα      

Οι δύο πλευρές μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ενώ για τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν η εμπλοκή του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις αποτελεί εγγύηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις και θα υπάρξει συμφωνία.  Δείγμα καλής πρόθεσης εκτιμάται και η προαναγγελία εκ μέρους του Β. Σόιμπλε ότι την Δευτέρα πριν από το  Γιούρογκρουπ θα συναντηθεί κατά ιδίαν και με τον Γιάνη Βαρουφάκη.   

Σακελλαρίδης: Η όποια συμφωνία δεν θα έχει οριζόντια μέτρα   

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επέμεινε το μεσημέρι της Πέμπτης πως η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις κόκκινες γραμμές της και προσέθεσε στο λεξιλόγιο της κυβέρνηση Τσίπρα τη φράση «οριζόντια μέτρα». 

Διαβεβαίωσε συγκεκριμένα πως «η όποια συμφωνία με τους δανειστές δεν θα συνοδευτεί από οριζόντια μέτρα».

Στα 14 μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τα 9 είναι φορολογικά    

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί -με τις όποιες πιθανές αλλαγές- στο παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα.   

Μέχρι στιγμής οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

Επιβολή ειδικού φόρου στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους με βάση το περιουσιολόγιο.

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%  με εξαιρέσεις που απομένει να αποσαφηνιστούν. 

Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.

Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).
Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων. Θίγονται άμεσα ασφαλισμένοι πριν από το 1993, μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία και ανήλικο τέκνο, άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν σε σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν από το 1983 για τις οποίες προβλέπεται έξοδος στα 52 έτη.

Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Παγώνει το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.

Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, στα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε., όπου προβλέπεται ένα ανώτατο όργανο το οποίο καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων.


ΠΗΓΗ:http://www.thetoc.gr/politiki/article/aurio-sto-trapezi-tou-ewg-i-lista-twn-metrwn-tis-athinas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου