Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Μέτρα 7,9 δισ. ευρώ το 2015-2016 προτείνει η κυβέρνηση


Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, συμμετοχή σε δαπάνες υγείας και σε επικουρικά ταμεία έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των €500.000, νέο καθεστώς ΦΠΑ με μόνη μείωση αυτή του πολύ χαμηλού συντελεστή στο 6% για βιβλία και φάρμακα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές. 
Η συνολική απόδοση των μέτρων υπολογίζεται στην 2ετία σε  7,899 δισ. ευρώ (2,69 δισ. ευρώ φέτος και 5,207 δισ. ευρώ το 2016), όπως αποτυπώνονται σε πίνακα που δημοσιεύει η "Καθημερινή". 
Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης "δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική". ..


Οι ίδιες πηγές κάνουν σαφές ότι ζητείται μία συνολική συμφωνία. Ζητείται "να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης" Γίνεται λόγος για εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το σχέδιο συμφωνίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η ελληνική πρόταση όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικής πηγές χαρακτηρίστηκε από τους θεσμούς ως επαρκής βάση για συζήτηση. Πλέον αποφασίστηκε να τεθεί αναλυτικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, ενώ αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν νέες προσαρμογές. Η τελική πρόταση συμφωνίας θα πρέπει –όταν και αν κριθεί επαρκής από τους θεσμούς– να τεθεί προς επικύρωση σε νέο Eurogroup μαζί με τα προαπαιτούμενα  που θα τη συνοδεύουν.
Αύξηση έκτακτης εισφοράς 

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνεται ως εξής: 

* 12.000 – 20.000 ευρώ                          0,7% 
* 20.001 – 30.000 ευρώ                          1,4% 
* 30.001 – 50.000 ευρώ                          2,0% [από 1,4%]
* 50.001 – 100.000 ευρώ                       4,0% [από 2,1%]
*100.001 – 500.000 ευρώ                      6,0% [από 2,8%]
* Πάνω από 500.000 ευρώ                      8,0% [από2,8%]

Από τη νέα κλίμακα προκύπτει πολύ σημαντική επιβάρυνση, κυρίως για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ καθώς η εισφορά ουσιαστικά υπερδιπλασιάζεται. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων στη διετία 2015-2016 από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται στα 470 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ

Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή, ενώ μειώνεται, κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα και βιβλία. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές (11% και 23%) όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.  Η κυβέρνηση θεσπίζει φοροαπαλλαγές για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Η απόφαση αυτή παραπέμπει σε κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Από τις αλλαγές έρχονται αυξήσεις στα μεταφορές (εισιτήρια), στα  μη νωπά τρόφιμα και στα ξενοδοχεία. Η συνολική απόδοση των αλλαγών στον ΦΠΑ υπολογίζεται σε 680 εκατ. για φέτος και 1,360 δισ. ευρώ για το 2016. 
Διατήρηση φοραπαλλαγών 

Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δεν "πέρασαν" οι προτάσεις των θεσμών για:
- την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.
- την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης. 
- την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. 
Φορολογία επιχειρήσεων 

Πρόσθετα έσοδα αναζητεί η κυβέρνηση από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων με μέτρα που περιλαμβάνουν τις εξής παρεμβάσεις:
- Αυξάνεται από το 2016 ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29% (πρόσθετα έσοδα 410 εκατ. ευρώ το 2016). Για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι συντελεστές διατηρούνται στο 26% έως 33%  
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ (πρόσθετα έσοδα 1,35 δισ. ευρώ στη διετία)
- Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας (αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων). Πρόσθετα έσοδα 94 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων (200 εκατ. ευρώ έσοδα στη διετία) και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας
- Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs). 
- Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ. 
Βελτίωση φορολογικής διοίκησης 

- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα (π.χ. λίστα Λαγκάρντ) και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.
- Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

- Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ασφαλιστικό

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα στο μέτωπο του ασφαλιστικού:

-Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα. 

- Το ΕΚΑΣ  θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων. 

Κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ και παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. 

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που έφερε στη δημοσιότητα η "Καθημερινή", έρχονται μειώσεις συντάξεων μέσω της αύξησης εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 5% για τις κύριες συντάξεις και από το 0% στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, καταργείται και η έκπτωση 3,9% 
στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 1% και αύξηση κατά 2,9% του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για τους εργοδότες.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση:
- θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων 
- δεν αλλάζει το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. 
- είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον πίνακα της  "Καθημερινής" προτείνεται επίσης αύξηση της συμμετοχής για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%,  αλλά και έσοδα 350 εκατ. ευρώ από άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
Παρεμβάσεις στις αγορές
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις αγορές προϊόντων προωθείται σχέδιο για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης "στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές", αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις "σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές".
Εκτός η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ
Στο πεδίο της ενέργειας παραμένει εκτός η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της "μικρής ΔΕΗ". Εξαιρείται και η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ. Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: 
- Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
- Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο. 
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας. 
Στο πεδίο του δημοσίου, παραμένει "εκτός" σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου η περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/oikonomia/3035583/metra-7-9-dis-euro-to-2015-2016-proteinei-i-kubernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου