Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Οι νέες προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές




Η μητέρα των μαχών αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Όλοι απεύχονται ένα Grexit και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς μια νέα πρόταση για να καταθέσει στο Eurogroup της Δευτέρας που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.


Προσωρινή λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει ίσως να αποτελεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι ή ενδεχομένως και εννέα μήνες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Όμως η ελληνική Κυβέρνηση αν και είναι διατιθεμένη να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις όπως στο ΦΠΑ, και στο ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δίνει και θα δώσει μάχη για να κερδίσει μια χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας, αλλά και να επιτευχθεί, στη όποια συμφωνία, δέσμευση για διευθέτηση του χρέους.

Οι προτάσεις της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτείνει εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23%.

Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από 26% σε 29%, μέτρο που αφορά επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.

Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση Ταμείων.

Στο σημείο αυτό η Αθήνα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, να προτείνει την κατάργησή τους από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Ωστόσο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να αξιοποιηθούν διαθέσιμες πηγές όπως τα έσοδα από το πρόγραμμα SMPs ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2014, η δόση του 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον EFSF. Επίσης τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να προέλθει από την αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία μιας συμφωνίας στην οποία μπορεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μια παράτασης είπε: «Κάποιοι κύκλοι θέτουν το θέμα της παράτασης. Η παράταση δεν θα είναι καλή εξέλιξη».

 Ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν τεθεί τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό τότε εκείνος θα πρέπει να επιστρέψει και και να γίνει δημοψήφισμα.

Ωστόσο υποστήριξε πως μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, θα χρειαστεί να έχει σαφή αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων, με σκοπό την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές νέες περικοπές στις συντάξεις, όμως επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα προβλέπει μείωση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα ανέφερε πως ο ίδιος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ ενός συντελεστή ΦΠΑ στη ΔΕΗ στο 13%, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι την ελληνική πρόταση έχουν δεχτεί και οι δανειστές ενώ στο 13% θα διατηρηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είπε ότι η προσπάθεια γίνεται για να μείνει ο συντελεστής στο 13%.

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο το μεσημέρι, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, όπου συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή στις 11:00, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έφυγαν το απόγευμα του Σαββάτου για τις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και ο Πρωθυπουργός στο προσεχές εικοσιτετράωρο.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.


ΠΗΓΗ: http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/20/politiki-oikonomia-athina-daneistes_n_7628252.html?1434822341&utm_hp_ref=greece&utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου