Ποιος είναι ο «παιδικός φίλος» του Γ. Βαρουφάκη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο «χάκερ» που θα «έκλεβε» τα ΑΦΜ...
«Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα. Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα. Μου είπε πως αν ρωτούσε την ΓΓ Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών».
Μέσα σ αυτή την περιγραφή του σχεδίου για δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης φωτογράφισε και τον «παιδικό φίλο» στον οποίο ανέθεσε το έργο του χακαρίσματος των ΑΦΜ.
Πρόκειται για τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Μιχάλη Χατζηθεοδώρου.
Ιδού πως τον είχε παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης στις 5/3/2013 όταν πραγματοποιήθηκαν οι διορισμοί των νέων γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών:
Ο κ. Μιχάλης Χατζηθεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης στο Μαθηματικό Τμήμα. Το Διδακτορικό του είναι από το Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών σε Πληροφοριακά Συστήματα, σε Υπολογιστικά Συστήματα. Γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων προς τον ίδιο, που δέχτηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο την πραγματική ανάδειξη αυτής της Γραμματείας και των δυνατοτήτων της στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό της. Τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές, οι οποίες θα αναπτύσσονται ενδογενώς μέσα από το Υπουργείο σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες και χωρίς να συνεχίζεται μια κατάσταση που παρατηρείται συχνά στο ελληνικό δημόσιο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τεχνολογικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, ανθρώπους οι οποίοι περνούν αυτές τις «περιστρεφόμενες πόρτες» που συνήθως χαρακτηρίζουν τους τρόπους των διορισμών. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο δημόσιο. Είναι ένας τεχνοκράτης και αναλαμβάνει τα πληροφοριακά συστήματα ως «πληροφορικάριος».
Διερευνώνται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες
Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν από τον Άρειο Πάγο οι δυο μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας σε βάρος του τέως υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι μηνυτές του Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος του κόμματος "Τελεία" Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Π. Γιαννόπουλος ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ακόμα και για το κακούργημα της εσχάτως προδοσίας και να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αναφορά του ονόματος του τέλος υπουργού δένει τα χέρια στη Δικαιοσύνη η οποία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να διαβιβάσει αμελλητί τις μηνυτήριες αναφορές στο κοινοβούλιο καθώς δεν επιτρέπεται να ασχοληθεί περαιτέρω με τα αδικήματα που καταλογίζουν οι δυο μηνυτές στο Γιάνη Βαρουφάκη.
Εξετάζεται το δημοσίευμα της Καθημερινής
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά αν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης της Δικαιοσύνης με αφορμή το δημοσίευμα για plan b της εφημερίδας "Καθημερινή" που αφορούσε στους σχεδιασμούς του τέως υπουργού οικονομικών για λειτουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος με "χακάρισμα" των ΑΦΜ των πολιτών.
Ωστόσο νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει από τη Δικαιοσύνη αλλά από τη Βουλή εκτός αν κατατεθεί νέα αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με ευθεία αναφορά στο επίμαχο δημοσίευμα και βρεθεί φόρμουλα που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί ή αν η Βουλή αποφασίσει να ασχοληθεί αυτεπαγγέλτως με την υπόθεση, κάτι που προβλέπεται με συλλογή υπογραφών ορισμένου αριθμού βουλευτών.
Παρέμβαση εισαγγελέα για το σενάριο υποκλοπής των ΑΦΜ ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου
Βαρείς χαρακτηρισμούς επιφύλασσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κληθείσα να σχολιάσει το plan B που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή για υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών από την ΓΓΠΣ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Η Ελένη Αυλωνίτου ευρισκόμενη στο πάνελ του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «Βουγιουκλάκη της πολιτικής».
«Ο κ. Βαρουφάκης είναι η Βουγιουκλάκη της πολιτικής. Μιλάει πέντε φορές τη μέρα. Όταν μιλάς τόσο πολύ, τι θα είναι επίλογος και τι πρόλογος, δε θυμάσαι ούτε εσύ. Και θέλω να πω όσον αφορά την αξιοπιστία του: ψήφισε στην πρώτη ψηφοφορία «όχι», στη δεύτερη «ναι», αλλά ενδιάμεσα στην επιτροπή οικονομικών, «παρών». Καταλαβαίνετε τι αξιοπιστία έχει. Είναι κακουργηματική πράξη για τα ΑΦΜ και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΕΔΕ για το Plan b του Βαρουφάκη και τα χακαρίσματα των ΑΦΜ
Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το φερόμενο ως Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη που προέβλεπε υποκλοπή φορολογικών δεδομένων διέταξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η Γραμματεία τονίζει ότι όλοι οι κανόνες προστασίας των φορολογικών δεδομένων τηρούνται απαρέγκλιτα και εφόσον έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά αδικαιολόγητη διαρροή φορολογικών δεδομένων θα ενημερωθούν άμεσα οι δικαστικές αρχές.
Αναλυτικά, η ΓΓΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
"Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του "software" της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:
• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
• και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.
ΠΗΓΕΣ: http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/autos-einai-o-xaker-tou-giani-pou-tha-eklebe-ta-afm
http://www.thetoc.gr/politiki/article/sti-bouli-oi-minutiries-anafores-kata-baroufaki
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1893470/avlonitou-o-varoufakis-ine-i-vougiouklaki-tis-politikis
http://www.capital.gr/epikairotita/3048159/ede-gia-to-plan-b-tou-baroufaki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου