Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Τι σημαίνει η πρόσφατη υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας;


H υποτίμηση του γουάν την περασμένη Τρίτη εξέπληξε τις παγκόσμιες αγορές γεννώντας απορία στους αναλυτές τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η κίνηση. Πιθανότατα οι ηγέτες του Πεκίνου να αναρωτιούνται το ίδιο πράγμα.

Οι νομισματικές αρχές της Κίνας μείωσαν την αξία του νομίσματος έναντι του δολαρίου κατά 1,9%, στη μεγαλύτερη τέτοιου είδους κίνηση που έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Ήταν άραγε μια απελευθέρωση του συστήματος της χώρας για τη διαχείριση του γουάν, ένα βήμα για την τόνωση της εξασθενημένης οικονομίας της Κίνας, ή η αρχή ενός νομισματικού πολέμου; Ήταν κυρίως ένας συνδυασμός των δύο πρώτων -αλλά το ερώτημα τώρα είναι πώς οι αρχές θα πετύχουν την ισορροπία μεταξύ της φιλικής προς την αγορά μεταρρύθμισης και των φιλικών προς τις εξαγορές μέτρων στήριξης.

 Η κεντρική τράπεζα καθορίζει καθημερινά μια ισοτιμία για το γουάν και έπειτα το νόμισμα επιτρέπεται να έχει διακύμανση έως συν ή πλην 2% από το επίπεδο αυτό. Οι πιέσεις στην αγορά, εξαιτίας των εκροών κεφαλαίων και της επιβράδυνσης των εξαγωγών της Κίνας, πίεζαν τον τελευταίο καιρό το νόμισμα χαμηλότερα στην επιτρεπόμενη περιοχή του. Μειώνοντας την ημερήσια ισοτιμία κατά σχεδόν 2%, η κεντρική τράπεζα ενσωμάτωσε τις προτιμήσεις της αγοράς για ένα φθηνότερο γουάν -και, στην πραγματικότητα, με αυτή την εξήγηση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αιτιολόγησε την ενέργειά της.

Επίσης, πρόσθεσε αόριστα, πως στο εξής η ημερήσια ισοτιμία θα λαμβάνει υπόψιν το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας, προτείνοντας μια νέα προσέγγιση, πιο προσανατολισμένη στην αγορά. Αυτό είναι κάτι που οι ξένοι, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήθελαν να δουν. Το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με το Πεκίνο για να συμπεριλάβει το γουάν στο καλάθι των επίσημων διεθνών νομισμάτων. Το Πεκίνο θέλει το γουάν να γινει μέρος του συστήματος ως μια επιβεβαίωση του κύρους της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά. Την ίδια στιγμή, όμως, η υποτίμηση αυτή είναι μια μορφή οικονομικής τόνωσης που δίνει ώθηση στις κινεζικές εξαγωγές και καθιστά τις εισαγωγές από το εξωτερικό πιο ακριβές - κάνοντας την μια ιδιαίτερα βολική στιγμή για τους ηγέτες της Κίνας να αναγνωρίσουν την αξία των δυνάμεων της αγοράς. Αργότερα, όταν οι δυνάμεις αυτές θα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση –ωθώντας το γουάν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω και απειλώντας να φέρουν τους Κινέζους εξαγωγείς σε μειονεκτική θέση – το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει ένα δίλημμα. Αυτή θα είναι μια αποκαλυπτική στιγμή. Οι ξένοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι θα συμβεί, αλλά ούτε και οι ηγέτες της Κίνας θα γνωρίζουν.

Προς το παρόν, οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, που επίσης αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις υποτιμήσεις που είναι λιγότερο βολικές για αυτούς από ό,τι για το Πεκίνο. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Η υποτίμηση είναι μεγάλη για τα κινεζικά πρότυπα, αλλά όχι και τόσο δραματική για τα πρότυπα των χωρών με κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, ιδιαίτερα ευάλωτοι στη χειραγώγηση του κινεζικού νομίσματος, θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου πως, σε εμπορικά σταθμισμένους όρους, το γουάν κινούνταν ανοδικά τον τελευταίο καιρό. Η αύξηση του δολαρίου το έχει οδηγήσει υψηλότερα έναντι του γιεν, του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Όσο δελεαστικό και αν είναι για τους πολιτικούς να ανοίγουν νέα μέτωπα με την Κίνα, η κίνηση απέχει πολύ από την κήρυξη νομισματικού πολέμου.


ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/story/3052449 , BloombergView

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου