Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Κωμόπολη...60.000 ανέργων δημιούργησε η απελθούσα κυβέρνηση σε μόλις έξι μήνες.





Ούτε έστω μία μικρού μεγέθους επένδυση δεν κατάφερε, όχι να υλοποιήσει, αλλά ούτε καν να προκηρύξει, κατά τους τελευταίους επτά μήνες, η πρώην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελεί, ενδεχομένως, το μοναδικό κυβερνητικό σχήμα της Μεταπολίτευσης που σε λιγότερο από μισό χρόνο πέτυχε να δημιουργήσει στρατιές χιλιάδων ανέργων. Στον ιδιωτικό, βέβαια, τομέα, μιας και οι "απολύσεις στο Δημόσιο είναι πια παρελθόν, ενώ επανήλθαν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι διοικητικοί των πανεπιστημίων", όπως ανέφερε στο πρόσφατο διάγγελμά του, προκηρύσσοντας πρόωρες εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας.


Αποτέλεσμα της πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης; Να δημιουργηθεί ένας πληθυσμός νεοανέργων με μέγεθος αντίστοιχο της πόλης της Ρόδου, η φετινή χρονιά να είναι χαμένη για σημαντικά επενδυτικά έργα που προγραμματιζόταν να ξεκινήσουν το 2015 και οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν τον ακριβό λογαριασμό των περισσότερων από 12.000 επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο. Και όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που είχαν ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, μόνο τον Ιούλιο οι απολύσεις –που αφορούν ιδίως το λιανεμπόριο και την καφεστίαση– να ξεπεράσουν κατά 15.500 τις προσλήψεις συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Το capital.gr παρουσιάζει τις χαμένες θέσεις εργασίας είτε λόγω του χειρόφρενου που τράβηξε η πρώην κυβέρνηση σε μεγάλες επενδύσεις είτε επειδή αδιαφόρησε να ενεργοποιήσει έτοιμα επενδυτικά έργα. Σε αντίθεση, δηλαδή, με την κινητικότητα που επέδειξε ως προς τους μαζικούς διορισμούς στο Δημόσιο, που αγγίζουν τα 12.000 άτομα.

Μεταλλεία χρυσού

Με την αιφνιδιαστική προεκλογική απόφαση του (τέως) υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, που έχει την απόλυτη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα 2.000 άτομα. Τρίμηνη, όπως προβλέπει το εργατικό δίκαιο, που θα οδηγήσει σε απολύσεις εάν εντός του συγκεκριμένου διαστήματος η Ελληνικός Χρυσός δεν ανακτήσει τις άδειες. Εάν συμπεριληφθούν οι 3.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, όπως και το ότι οι προσλήψεις 500 νέων εργαζομένων "πάγωσαν", γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί τα 16 Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής. Και αυτό, σε μια στιγμή που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα φορολογικά βάρη του φθινοπώρου.

Έργα υποδομής

Οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες και στα εκατοντάδες μικρομεσαία έργα ΕΣΠΑ, που υλοποιούνταν απρόσκοπτα μέχρι τις αρχές της χρονιάς, θεωρούσαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει. Οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους, εξάλλου, είχαν επανεκκινήσει έπειτα από διαπραγματεύσεις δυόμισι ετών, ενώ τα μικρότερα έργα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο, η υφαρπαγή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο όνομα της αλυσιτελούς διαπραγμάτευσης έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο ταμείο ανεργίας ή στην υποαπασχόληση –στην καλύτερη περίπτωση– τουλάχιστον 40.000 άτομα, από τους οποίους 6.000 είναι οι άμεσα απασχολούμενοι στα εργοτάξια των τεσσάρων υπό κατασκευή εθνικών οδών. Και παραμένει άγνωστο εάν θα καταστεί εφικτή η επιστροφή τους στην εργασία, δεδομένου ότι για εκατοντάδες από αυτά είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 (που λήγει τέλη της χρονιάς).

Παιγνιομηχανές ΟΠΑΠ

Στη λίστα των "κομμένων" επενδύσεων ανήκει αυτή της ανάπτυξης των παιγνιομηχανών του ΟΠΑΠ, που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Το έργο, για το οποίο είχε πραγματοποιηθεί πεντάμηνη διαβούλευση και είχε προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, "πάγωσε" με αιφνίδια απόφαση του νεόκοπου προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Αντώνη Στεργιώτη, και στενού συνεργάτη του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιούλιο είχαν προετοιμαστεί να λειτουργήσουν 70 καταστήματα, για τα οποία οι πράκτορες του οργανισμού είχαν καταβάλει ήδη δικαιώματα δικαιόχρησης.

Απορρίμματα

Οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα θα έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί μέσα στο 2014, δημιουργώντας περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας. Πρωτίστως πολιτικά και δευτερευόντως χρηματοδοτικά προσκόμματα κατέστησαν τον συγκεκριμένο στόχο ανέφικτο. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν βέβαιο, τουλάχιστον, ότι η μονάδα στο Γραμματικό θα είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται σήμερα, απασχολώντας τουλάχιστον 300 άμεσα εργαζομένους. Επίσης, η παραδειγματική βραδύτητα ως προς την προώθηση των έτοιμων (από πλευράς αδειοδοτήσεων και δικαστικών εγκρίσεων) ΣΔΙΤ, όπως αυτό της Πελοποννήσου, έχει στερήσει έως σήμερα περίπου 150 θέσεις κατά τη φάση της κατασκευής, χωρίς να υπολογιστούν τα οφέλη από το οριστικό κλείσιμο των 80 ανεξέλεγκτων χωματερών στην Πελοπόννησο.

Ενέργεια

Επίσης, μία επένδυση που πάγωσε, επί των ημερών του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αφορά τη μονάδα βιομάζας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της αδειοδότησης. Η συνολική παραγωγή της μονάδας βιομάζας σχεδιαζόταν να είναι 4.200 μεγαβατώρες ετησίως και θα προσέφερε απασχόληση στο 12% των ανέργων της περιοχής. Θα απασχολούσε, δηλαδή, 20 άτομα σε μόνιμη βάση και 30 εποχικά.
Αντίστοιχη μοίρα έχει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, του οποίου η εκμίσθωση έχει ανατεθεί στην Άκτωρ, ύστερα από οκτώ χρόνια αναζήτησης μειοδότη. Η επαναλειτουργία του μεταλλείου, που θα δημιουργούσε 500 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, εξαρτιόταν από την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, δεν... απασχόλησε την απελθούσα σύνθεση της ελληνικής Βουλής.

Ορυκτός πλούτος

Αντί η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή να αναζητά... μηχανές τυπώματος χρήματος, θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην άμεση έναρξη του έργου εξόρυξης και κατεργασίας ζεολίθου στα Πετρωτά του Έβρου (είχε καταθέσει παλαιότερα ερώτηση). Η επένδυση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται "παγωμένη" κατά την τελευταία πενταετία, θα δημιουργούσε 40 νέες θέσεις εργασίας και θα ενίσχυε σημαντικά την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους του πολύτιμου αυτού ορυκτού, με σημαντική χρήση στην κτηνοτροφία, τη διαχείριση απόβλητων κ.ά.

Ταυτόχρονα, στο... πυρ το εξώτερον καταδίκασε τη δεύτερη μεγάλη φάση της επένδυσης χρυσού της Eldorado Gold η κυβέρνηση. Ο λόγος για το έργο εξόρυξης και κατεργασίας στο Πέραμα Έβρου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, του οποίου η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση είναι 200 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης έχει καταρτιστεί και υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει επιδείξει σχεδόν αδιαφορία, κάτι που υπήρξε χαρακτηριστικό και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ακίνητα - αποκρατικοποιήσεις

Τη βραδύτητα της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Περιβάλλοντος διαδέχτηκε η αδιαφορία τής μέχρι πρότινος ηγεσίας του εν λόγω υπουργείου και για το εμπορικό κέντρο Academy Gardens στον Ελαιώνα, που είναι προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού επενδυτικού βραχίονα της BlackRock. Η ανάπτυξη θα οδηγούσε στη δημιουργία περισσότερων από 1.900 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία και 1.600 θέσεων απασχόλησης στην κατασκευή. Η πρόοδος της επένδυσης εξαρτάται από την κατάρτιση προεδρικού διατάγματος από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται με επαρκή αιτιολόγηση ως προς το επιτρεπόμενο ύψος δόμησης. Και αυτό, με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν, πέραν του οικοπέδου της BlackRock, ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες αγνοούν τους όρους δόμησης, ως προς το ύψος.

Παραδειγματική καθυστέρηση επέδειξε η συγκυβέρνηση και για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό (Απρίλιος 2014) της εταιρείας Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ. Για να γίνει αντιληπτή η μεταβολή επί τα χείρω του κλίματος, αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη ότι έως το τέλος της χρονιάς – το αργότερο αρχές του 2016– το Δημόσιο θα εισέπραττε 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή την πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά σχεδιαζόταν να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό. Βέβαια, για όλα αυτά, όπως και για τη σταδιακή –θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα χρόνων– δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας προαπαιτούμενο είναι να υλοποιηθεί σειρά προϋποθέσεων μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, με αφετηρία τον Νοέμβριο του 2014. Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: μέσα σε δύο μήνες παρέρχεται το πρώτο ήμισυ της διετίας, ενώ ακόμη ούτε η σύμβαση παραχώρησης δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Εάν η διαδικασία είχε προχωρήσει, υπολογίζεται ότι σήμερα θα απασχολούνταν σε μελετητικές και συμβουλευτικές εργασίες για το Ελληνικό τουλάχιστον 200 άτομα.

Των προσλήψεων ο χορός στο Δημόσιο...

Και μπορεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μη μερίμνησε να πραγματοποιήσει τα προαπαιτούμενα γραφειοκρατικά διαβήματα για να προωθηθούν μεγάλα επενδυτικά έργα, ωστόσο, από τις πρώτες ημέρες στην εξουσία, έσπευσε να θεσπίσει τις υπουργικές αποφάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που "ξεκλειδώνουν" χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Ενδεικτικά, επέστρεψαν στο Δημόσιο από το καθεστώς της διαθεσιμότητας περισσότεροι από 1.800 εκπαιδευτικοί, 400 καθαρίστριες, 600 διοικητικοί υπάλληλοι στα πανεπιστήμια και 1.293 σχολικοί φύλακες.

Με υπογραφή Χ.Σπίρτζη-Γ.Κατρούγκαλου

Επίσης, κατά τους τελευταίους μήνες, που "σημαδεύτηκαν" από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας, με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις, διαπιστωτικές αποφάσεις κ.λπ., μεταξύ άλλων των Νίκου Παπά και Γιώργου Κατρούγκαλου, επέστρεψαν στις θέσεις τους εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι, τις πρώτες ημέρες των κεφαλαιακών περιορισμών, 12 υπάλληλοι επανατοποθετήθηκαν στην ΕΡΤ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο, ενώ λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης 431 διαθεσίμων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΔ. Ο ίδιος ξεκίνησε και τη διαδικασία επαναπρόσληψης 7.000 δημοσίων υπαλλήλων, που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 23 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.


Και, βέβαια, πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης υπήρξε η επιστροφή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 37 απολυμένων της Ολυμπιακής, που έχουν εισπράξει αποζημίωση, με κόστος ύψους 1,33 εκατ. ευρώ το 2016, ήτοι τουλάχιστον 3.000 ευρώ μηνιαίως. Όπως και η επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ 230 ατόμων των οποίων οι συμβάσεις δεν είχαν ανανεωθεί το 2010, μετά το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που αποκάλυψε ότι είχαν προσληφθεί "από το παράθυρο". Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, από τον αριθμό αυτόν με τρεις διαφορετικές αποφάσεις διορίστηκαν συνολικά 215 άτομα στη ΣΤΑΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΣΤΑΣΥ συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου για να επικυρώσει την ένταξη στην εταιρεία 86 πρώην εργαζομένων της ΑΜΕΛ. Ωστόσο, ουδείς "αρμόδιος" μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα είναι δυνατή η έγκαιρη μισθοδοσία των 215 επαναπροσληφθέντων στο μετρό, δεδομένου ότι η ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζει και έλλειμμα  εκατομμυρίων. Και βέβαια οι διορισμοί αυτοί θα έφερναν πιο κοντά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλειδώσει.



ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/oikonomia/3059522/komopoli-60-000-anergon-dimiourgise-o-suriza-se-exi-mines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου