Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ιστορική αλλαγή στην Κίνα: Επιτρέπεται το δεύτερο παιδί για όλα τα ζευγάρια






Το κυβερνών ΚΚ Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα χαλαρώσει την περιοριστική πολιτική του ενός παιδιού, επιτρέποντας σε όλα τα ζευγάρια στη χώρα να αποκτούν έως και δύο τέκνα.

Πρόκειται για σοβαρή φιλελευθεροποίηση της δημογραφικής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται στη χώρα από το 1979, με στόχο τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού.

Ήδη από τα τέλη του 2013, το δικαιώμα για δεύτερο παιδί είχε αναγνωριστεί από τις κινεζικές αρχές σε εκατομμύρια ζευγάρια Κινέζων.


Πώς ήταν μέχρι τώρα το να είσαι δεύτερο παιδί στην Κίνα...


Η 20χρονη Li Xue έχει πάθος με τα γράμματα. όμως δεν έχει πάει στο σχολείο ούτε για μια μέρα. Ο μόνος τρόπος να μάθει κάτι είναι να δανειστεί βιβλία από τη βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας την κάρτα της μεγαλύτερης αδερφής της ή να την παρακαλέσει να της κάνει μαθήματα. Ως δεύτερο παιδί σε μια χώρα όπου υπάρχει αυστηρή πολιτική η οποία επιτρέπει μόνο ένα ανά οικογένεια, δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στ σύστημα δημόσις εκπαίδευσης. Επίσης δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας και όταν χρειάζεται φάρμακα αναγκάζεται να τα παίρνει χρησιμοποιώντας την κάρτα υγείας της μητέρας ή της αδερφής της. Ωστόσο, η Li δεν ζηλεύει την 28χρονη σήμερα αδερφή της. Αντίθετα, είναι υπόχρεη που της έκανε μαθήματα στον ελεύθερο χρόνο της. «Θέλω να μάθω όλα όσα ξέρει κι εκείνη, όμως είναι διαφορετικά γιατί εκείνη μπορεί να πάει στο σχολείο ενώ εγώ όχι», λέει. 

Η μητέρα της έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος χωρίς να το έχει προγραμματίσει το 1993. Παρά το ρίσκο, επέλεξε να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη. Όταν ήταν μικρή, είχε νοσήσει από πολυομυελίτιδα που της είχε αφήσει ένα πρόβλημα στο πόδι και γι’ αυτό ήθελε να κάνει κι άλλο παιδί για να τη φροντίσει όταν θα γεράσει. Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της Κίνας, οι περισσότερες οικογένειες που ζουν σε αστικές περιοχές υποχρεούνται να κάνουν μόνο ένα παιδί. Ο κανονισμός ωστόσο είναι πιο χαλαρός σε άλλες περιοχές και μπορεί να παρακαμφθεί από όσους διαθέτουν αρκετά χρήματα ώστε να πληρώσουν το πολύ υψηλό πρόστιμο. Όμως οι γονείς της Li δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα 5000 yuan (615 ευρώ) κι έτσι οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στη Li χαρτιά τα οποία θα της εξασφάλιζαν την πρόσβαση στην περίθαλψη, τη στέγαση και την εκπαίδευση. 

Η πολιτική του ενός παιδιού θεωρείται από πολλούς απαραίτητη στην Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού. Έχει όμως επικριθεί από άλλους καθώς οδηγεί σε μεγάλο αριθμό εκτρώσεων. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι με τον τρόπο αυτό δυσκολεύεται και η ζωή των ηλικιωμένων που παραδοσιακά βασίζονται στα παιδιά τους αλλά και υποσκάπτεται η οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο εργαζόμενος πληθυσμός «γερνάει». Τον περασμένο Αύγουστο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κϊνας, Xinhua, είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα γινόταν πιο χαλαρή, ώστε να μπορέσουν και τα ζευγάρια στα οποία ο ένας γονιός είναι μοναχοπαίδι, να αποκτήσουν δύο παιδιά. Μέχρι στιγμής, για να δικαιούται ένα ζευγάρι να κάνει και δεύτερο παιδί θα πρέπει να είναι και οι δύο γονείς μοναχοπαίδια. Επίσης, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέα πολιτική που θα επιτρέπει δύο το πολύ παιδιά μετά το 2015. Ακόμα κι αυτό όμως δεν πρόκειται να διευκολύνει τη ζωή της Li και άλλων παιδιών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Η οικογένειά της αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να μπορέσει η κόρη τους να πάρει τα τυπικά έγγραφα που χρειάζεται ώστε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Έχουν καταθέσει το αίτημά τους σε τοπικές και εθνικές αρχές και προσπαθούν να το προωθήσουν μέσα από το νομικό σύστημα, όμως ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, έχουν χτυπηθεί από την τοπική αστυνομία, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ρωτήθηκε από το CNN.

Με δύναμη από το ίντερνετ 

Το 2011, η Li έφτιαξε το δικό της blog στο Weibo, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, κάτι σαν το Twitter. Ελπίζει ότι αυτή η ψηφιακή παρουσία της θα τη βοηθήσει να τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να προωθηθούν κάποιες αλλαγές για την ίδια και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε να σπουδάσει εάν είχε τη δυνατότητα να πάει στο Πανεπιστήμιο είπε ότι θα ήθελε να γίνει δικηγόρος. «Μ’ αρέσει να μελετώ τους νόμους και ελπίζω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, όπως αυτή τη στιγμή χρειάζεται να λύσω το πιο σημαντικό μου πρόβλημα: να γίνω ένα νόμιμο δεύτερο παιδί», λέει. «Καμιά φορά αμφιβάλλω εάν ό,τι κάνω μπορεί να αλλάξει κάτι, όπως νομίζω ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ» συνεχίζει, δίνοντας ταυτόχρονα μια ιδέα του γιατί ονόμασε το blog της «Η μικρή Xue που δεν τα παρατάει ποτέ»!. 




ΠΗΓΕΣ: http://www.naftemporiki.gr/story/1023115/istoriki-allagi-stin-kina-epitrepetai-to-deutero-paidi-gia-ola-ta-zeugaria
http://www.imommy.gr/mama/psychologia/article/3461/pws-einai-na-eisai-deytero-paidi-sthn-kina-opoy-epitrepetai-mono-ena/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου