Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Oλυμπιακοί Αγώνες 2004...την εποχή που η Ελλάδα πετούσε τα δις € από τα παράθυρα...






Σε 8,5 δισ. ευρώ (8,468 για την ακρίβεια...)  υπολογίζει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το γλεντήσαμε και μετά ναυαγήσαμε!

Μετά από πολλά χρόνια μπρος-πίσω τελικά η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον πικρό λογαριασμό: οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κόστισαν 8,5 δισ., δηλαδή πάρα πολλά χρήματα στους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται σήμερα -σαν χανγκόβερ μετά από μεθύσι- να πληρώσουν τα σπασμένα μιας υπέροχης, πανάκριβης γιορτής...


Η Ελλάδα την εποχή των ...Φαραώ

Ως την 13η Αυγούστου 2004, ημερομηνία έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα, η χώρα αναγκάστηκε να κατασκευάσει συνολικά 57 βασικά έργα, χωρίς να συνυπολογισθούν τα έργα εθνικών επιλογών αλλά και πολλά υποχρεωτικά έργα μικρότερης κλίμακας.

• 24 Ολυμπιακά αθλητικά έργα,
• 2 Ολυμπιακά έργα επικοινωνιών,
• 14 Ολυμπιακά οδικά έργα (εκ των οποίων το ένα αφορά 5 οδικές συνδέσεις σε Ολυμπιακά αθλητικά έργα),
• 3 μεγάλα έργα μεταφορών (Τραμ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, Επέκταση Μετρό),
• το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας,
• το Ολυμπιακό Χωριό,
• 7 Χωριά Τύπου και
• 5 έργα της ΔΕΗ.

Σε εργοτάξιο μεταμορφώθηκαν η Νίκαια, τα Λιόσια, το Γαλάτσι, το Μαρκόπουλο, το Φάληρο, το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς. Μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν και στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, δηλαδή θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο.
Παράλληλα υλοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την Φιλοξενία της Ολυμπιακής Οικογένειας, των Δημοσιογράφων και των Ολυμπιακών Επισκεπτών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος δεν μετανιώνει για τα έξοδα :

«Ναι υπήρξαν λάθη και σπατάλες από την μεριά μας αλλά η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Μετά τους αγώνες είχαμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο, νέους δρόμους και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Η οργάνωση των αγώνων στην Αθήνα 2004 είναι εύκολος στόχος για να ρίχνει κανείς τα βέλη του, αλλά λόγος θα έπρεπε να γίνεται για τις κυβερνήσεις που φέραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» δηλώνει στο BBC.

Καταλήγοντας πάντως, επισημαίνει πως αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και στην απόφαση να οργανώσει τους Ολυμπιακούς δηλώνει πως θα απαντούσε πάλι καταφατικά, με τον ίδιο τρόπο.

Κανείς δεν έλεγε πόσο κόστισαν

Ο ισολογισμός του «Αθήνα 2004» παραχώθηκε κάπου στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μην πιέζει ιδιαίτερα για την ιστορία.

Στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν πως κόστισαν (περίπου) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ΝΔ ανέβαζε το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Η παλιά αθλήτρια και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα υπολόγιζε ότι έχουν κοστίσει 27 δισεκατομμύρια. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωνε πριν από λίγο καιρό στον «Guardian»: «Δεν θα το υπέγραφα κιόλας, αλλά θα έλεγα πως κόστισαν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε έντονη δημιουργική λογιστική. Τα έργα έγιναν με τέτοια βιασύνη, που κόστισαν περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε. Δεν είμαι χαρούμενος...».

Η κυβέρνηση Σημίτη

Τον Νοέμβριο του 2004 η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε κόστος 8,95 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται «δαπάνες για την κατασκευή έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν λόγω των Αγώνων» (π.χ. Αττική Οδός, τραμ, προαστιακός κ.λπ.).

Αργότερα, η Standard&Poor's το ανέβασε στα 11,27 δισ. ευρώ ή 6% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η μεγάλη απογοήτευση

Το προολυμπιακό «μπουμ» στις τουριστικές επενδύσεις έχει ήδη αντικατασταθεί από τα κανόνια σε επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα.

Οι προβλέψεις για 445.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο κατέληξε σε άπιαστο όνειρο με τον κλάδο να γνωρίζει σήμερα ρεκόρ ανεργίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας το Ολυμπιακό Χωριό απεδείχθη οικισμός τόσο πρότυπος που τα παιδιά (αναλογούν 2,8 σε κάθε κατοικία) κάνουν ακόμη μάθημα σε κοντέινερ, αφού τα σχολεία απεδείχθησαν ανεπαρκή. Πρότυπο και το έργο, αφού έξι χρόνια μετά δεν έχει παραληφθεί λόγω κακοτεχνιών.

Ο Δήμος Αθηναίων φορτώθηκε δάνειο με σχέδια επί σχεδίων εκ των οποίων υλοποίησε σχεδόν τα μισά. Ο Δήμος Αμαρουσίου -έτερος ολυμπιακός πόλος- φορτώθηκε, μεταξύ άλλων, με κτίρια-μαμούθ τύπου Mall που κρίνονται αυθαίρετα μετά εξαετία. Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων «λευκών ελεφάντων» σπάρθηκε στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, που είδε έτσι την πόλη και τους κατοίκους της να απομακρύνονται περισσότερο.

Στον τομέα της ασφάλειας ξοδεύτηκαν επίσης άγνωστα ποσά, σε κάθε περίπτωση περισσότερα από κάθε άλλη Ολυμπιάδα, ακόμη και εκείνη του Πεκίνου που ακολούθησε. Επισήμως το κόστος έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ μαζί με τις υπηρεσίες των συμβούλων, αλλά χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για 70 φορείς του Δημοσίου. Το σύστημα C4Ι πληρώθηκε προκαταβολικά χωρίς να λειτουργήσει συνολικά και απασχολεί ακόμη την κοινωνία ως «σκάνδαλο».

Μπήκε εισαγγελέας

Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ακριβοπληρωμένες δημόσιες σχέσεις, οι υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, οι υψηλότατες αμοιβές σε πλήθος υπαλλήλων αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως αναφέρει η Real.

Με εντολή του εκτελούντος χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέα Καραφλού, ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σωτήρη Μπουγιούκο η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Πανηγύρια και προσδοκίες...

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έδινε τους αγώνες στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι πανηγύριζαν στην χώρα μας...

Την επόμενη μέρα (6/9/1997) διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ζαλίζουν. Ακόμα και σε δραχμές...

• 1 τρις δραχμές θα είναι ο τζίρος της ολυμπιάδας 2004.
• 130.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
• 2.000.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στους ολυμπιακούς θα αποφέρουν έσοδα 42 δις δρχ.
• Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα είναι 165 δις δρχ. και στις κατασκευές 110 δις.
• Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει έσοδα 300 δις δρχ. μόνο από φόρους!

Από 3 εκ. στα 399 εκ. το ΟΑΚΑ!

Σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών το 2005 (που αποκαλύφθηκε από την Real News στις 30/4/2011) διαβάζουμε τα εξής ενδεικτικά:

• Ενώ τα έργα στο ΟΑΚΑ ήταν να γίνουν με 3,1 εκ. ευρώ, τελικά το κόστος τους έφτασε στα 399 εκ. ευρώ.
• Το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προβλεφθεί να κοστίσει 300.000 ευρώ για έργα βελτιωτικά. Η υπέρβαση δαπανών στο κόστος έφτασε στα 11,5 εκ. ευρώ! 


Το 2013 η τρόικα ανακάλυψε «μαύρη τρύπα» 13 δις € από σπατάλες στους Ολυμπιακούς του 2004

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μόλις μήνες από τα παχιά λόγια του Τσίπρα και της παρέας του για μεγάλο πόλεμο κατά της διαφθοράς, καίριο "χτύπημα" στην φοροδιαφυγή και άλλα τέτοια προεκλογικά τρικ...

Τελικά φαίνεται πως οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων κράτησαν μέχρι την ανάληψη της εξουσίας...

Οπως άλλωστε έκαναν όλοι οι προηγούμενοι...

Εμείς, πάντως αναρωτιώμαστε τι έγινε με εκείνο το περιβόητο «πάρτι» των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το οποίο μάλιστα είχε βάλει στο μικροσκόπιο και είχε ανακαλύψει η τρόικα, ζητώντας μάλιστα να επιστραφεί το σύνολο των χρημάτων που "εκλάπησαν" και τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός...

Πρόκειται για τις υπερβάσεις, τα λεγόμενα και overlays, που καταγράφηκαν επί των ημερών της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Οι εκπρόσωπoι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς ανακάλυψαν το 2013 παρακαλώ(!), «μαύρη τρύπα» ύψους 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον στην αναθεώρηση του ελλείμματος (2001-2006) που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια και ζήτησαν την κάλυψη του ποσού είτε από τη διοργανώτρια Αρχή της κ. Αγγελοπούλου είτε από τα δημόσια ταμεία..




ΠΗΓΕΣ: http://www.briefingnews.gr/ellada/ti-egine-kyrioi-me-ti-mayri-trypa-13-dis-poy-anakalypse-i-troika-apo-spatales-stoys
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου