Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οικογενειοκρατία και διαφθορά στην Τουρκία του Ερντογάν...






Ήταν πριν από έντεκα χρόνια όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντρεψε την κόρη του Ερσά (Esra) με τον νεαρό οικονομολόγο Μπεράτ Αλμπαϊράκ (Berat Albayrak).
Νέος, μόλις 26 χρονών, έγινε Διευθύνοντας Σύμβουλος στο διεθνή επιχειρηματικό όμιλο Τσαλίκ (Calik) στον οποίο διατήρησε την κραταιά θέση μέχρι το 2011. Οι συγγενικοί δεσμοί που απέκτησε ο Μπεράτ, με την οικογένεια Ερντογάν, απέκτησαν οικονομική και πολιτική διάσταση...

Δόξα, χρήματα και για να συμπληρωθεί το τρίπτυχο που θα καθιστούσε τον Μπεράτ κραταιό και στην πολιτική σκηνή έλειπε η εξουσία.
Ο 37χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έκανε την εντυπωσιακή την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούνιο, όταν εξελέγη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εκ τότε άρχισε με ταχύτατους ρυθμούς, η άνοδός του στην ιεραρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που ίδρυσε ο πεθερός του.
Τον περασμένη Σεπτέμβριο, εξελέγη μέλος της Επιτροπής Κεντρικών Αποφάσεων και Διοίκησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που είναι ένα από τα κύρια όργανα λήψης αποφάσεων του κόμματος.
Την Τρίτη, με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πήρε άλλη μία πολυπόθητη «νύφη» με διόλου ευκαταφρόνητη προίκα. Πρόκειται για τη θέση του υπουργείου Ενέργειας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο εκάστοτε πρόεδρος προκειμένου να ασκεί αμερόληπτα την εξουσία, οφείλει να κόβει τους δεσμούς με τον πολιτικό κόμμα που πρόσκειται. Όμως ο Ερντογάν, με την τοποθέτηση του γαμπρού του σε μια καίρια θέση, δείχνει ότι έχει ακόμη το πάνω χέρι. Ενισχύει την οικογενειοκρατία και προσανατολίζεται στην κληρονομική διαδοχή του κόμματός του . Επόμενο βήμα του, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Νταβούτογλου, είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Τούρκου Προέδρου. «Σουλτάνος πίνει, σουλτάνος κερνάει», θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε παραφράζοντας τη γνωστή ελληνική παροιμία.
Το 2013, όταν μαινόταν το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο γιός του Ερντογάν, Μπιλάλ, σκληρή κριτική δέχθηκε και ο γαμπρός του Μπεράτ.
Συγκεκριμένα, ο σύζυγος της κόρης του, έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλά ΜΜΕ της γείτονος, όταν, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Μπιλάλ (λίγο πριν γίνει έφοδος στο σπίτι του) του μεταβίβασε έξι πολυτελέστατα διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου, ανέφερε η εφημερίδα Zaman, ορισμένες από αυτές τις πολυτελείς κατοικίες μεταβιβάσθηκαν στον αδελφό του Μπεράτ, Σεχράτ και στη μητέρα του, Κισμέτ. Το κάθε διαμέρισμα στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών «Şehrizar Konaklar»ı κοστίζει περίπου 2,5 εκατ. τουρκικές λίρες και η αξία των έξι διαμερισμάτων αγγίζει τις 20 εκατ. τουρκικές λίρες.
Σε μία από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ερντογάν με το γιο του, ο Μπιλάλ έλεγε στον πατέρα του ότι είχε «ξεφορτωθεί» τα περισσότερα μετρητά που είχε στην κατοχή της η οικογένεια και ότι είχαν μείνει περίπου 30 εκατ. ευρώ τα οποία έπρεπε να διοχετεύσει. Στην ίδια συνομιλία ο Μπιλάλ έλεγε, σύμφωνα με τη Zaman, ότι είχε σκεφθεί την αγορά σπιτιών. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Μπεράτ και η οικογένειά του αγόρασαν τις πολυτελείς κατοικίες.




ΠΗΓΗ: http://www.cnn.gr/money/prosopa/story/9750/meta-tin-anarrixisi-sto-komma-toy-petheroy-toy-egine-kai-ypoyrgos-energeias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου