Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Η «αγένεια» στο εργασιακό περιβάλλον είναι μεταδοτική



Νέες έρευνες δείχνουν πως η αγένεια στο εργασιακό περιβάλλον, προκαλεί... νέα αγένεια. 

Βιώνουμε την αγένεια όλη την ώρα. Από απλές προσβολές και αυτοσχέδιες παρατηρήσεις σε άτομα, ή εσκεμμένα σχόλια ή ακόμα και την στοχοποίηση ατόμων εκτός των ομάδων, οι συμπεριφορές αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρκτές στην καθημερινή μας ζωή και συγκεκριμένα και στον εργασιακό χώρο. Το ερώτημα είναι, τι επίδραση έχουν αυτές οι συμπεριφορές σε μας και στο ευρύτερο κύκλο μας;

Είναι αρκετά σαφές ότι οι αρνητικές συμπεριφορές υψηλής έντασης, όπως η κατάχρηση εξουσίας, η επιθετικότητα και η βία είναι επιβλαβείς. Αλλά τι είναι αυτό που είναι το περισσότερο επιβλαβές στο σύνολο, με το να είναι κάποιος αγενής;

Ένα νέο κομμάτι επιστημονικής έρευνας μετά από αρκετά χρόνια πειραμάτων και ερευνητικών προγραμμάτων, προσφέρει πια πειστικές αποδείξεις ότι όσοι γίνονται αποδέκτες αγένους συμπεριφοράς, ακόμη και όταν απλά παρακολουθούν την αγενή συμπεριφορά, μπορεί να καταλήξουν να έχουν πάρα πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις στις επιδόσεις, στη δημιουργικότητα και ακόμη και την απόδοση τους. 

Τι θα συνέβαινε αν η αγένεια στην πραγματικότητα ήταν μεταδοτική; Αυτό θα σήμαινε ότι η αγένεια μπορεί όχι μόνο να βλάψει όσους την βιώνουν ή όσους είναι μάρτυρες αγενούς συμπεριφοράς, αλλά επίσης ότι έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις. 

Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι γύρω σας αισθάνονται ευτυχείς, είναι πιθανό ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ ευτυχισμένος. Ομοίως, όταν οι άνθρωποι γύρω σας, κάνουν κάποιες κινήσεις συγκεκριμένες, όπως το να σταυρώνουν τα χέρια τους, συχνά θα σας κάνουν να κάνετε και εσείς το ίδιο πράγμα. Δεδομένου ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι αντίδραση από το υποσυνείδητο ως μίμηση, δεν καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο οι κινήσεις και η θετική διάθεση, αλλά και οι κακές συμπεριφορές, μπορούν να γίνουν κολλητικές. 

Οι επιστήμονες κάνοντας πειράματα διαπίστωσαν με βεβαιότητα πως η αγένεια είναι κολλητική, και οι άνθρωποι την μιμούνται. Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει αγενή συμπεριφορά από τους άλλους σύμφωνα με την έρευνα έχουν πλέον "μολυνθεί" με αγένεια και έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι αγενής προς τους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουν εργασιακά.

Η συμβουλή τους: να προσπαθούμε να είμαστε όσο ευγενείς μπορούμε στο εργασιακό μας περιβάλλον για να μην διαιωνίζουμε κακές συμπεριφορές. 



ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/zoi/article/495377/i-ageneia-sto-ergasiako-perivallon-einai-metadotiki-sumfona-me-ereuna/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου