Βλέπουν από τώρα κενό και ζητούν νέα μέτρα οι θεσμοί
Ενώ συνεχίζεται η αποτίμηση του ασφαλιστικού από τους δανειστές πληθαίνουν οι ενδείξεις για δημοσιονομικό κενό την τριετία 2016-18 και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, αρχής γενομένης από φέτος...
Τις πληροφορίες για ένα τέτοιο κενό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ασφαλιστικό, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας» και ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».
Εξαλλού από την πλευρά των θεσμών, παραμένει η απαίτηση για νέα μέτρα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ καθώς και για την θέσπιση παρεμβάσεων 1% του ΑΕΠ που εκκρεμούν. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό για το 2016 γύρω στα 900 εκατ. ευρώ.
Η Αθήνα εξακολουθεί να προσδοκά μια αξιολόγηση - εξπρές από τους Θεσμούς που αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να κλείσει το συντομότερο, στη συνέχεια, μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και να διευκολυνθεί η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πάντως έχει ήδη αμφισβητήσει ο επικεφαλής του Eurogroup, δείχνοντας προς πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, με τον Έλληνα υπουργό όμως να εμφανίζεται αισιόδοξος πως είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να επιμένει στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος το συντομότερο δυνατόν.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Άμστερνταμ, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν μεταβεί στο Βερολίνο, αύριο, για τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κι όλα αυτά με την «εκστρατεία» στο εσωτερικό να κορυφώνεται, ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες το ασφαλιστικό.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι θέματα όπως η επιλογή των προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο είχε προσπαθήσει να επιλύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να γίνει πεδίο της πρώτης σφοδρής σύγκρουσης της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα με τη ΝΔ και το νέο της πρόεδρο.
Παράλληλα, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν λύσεις στο θέμα που προέκυψε με τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ειδικά στον τρόπο υπολογισμού τους, ώστε αφενός να μην χαθούν πόροι από το σύστημα και αφετέρου να μην «στραγγαλιστεί» η επιχειρηματικότητα.
ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/267075-emmesi-paradoxi-tis-kibernisis-gia-to-dimosionomiko-keno
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου