Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Οσο χάνεται χρόνος, χειροτερεύει η κατάσταση

 

"Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε θεατές σε ακόμη μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό, που τελικά εμποδίζει τον γόνιμο διάλογο και την εξεύρεση καλύτερων λύσεων. Αλλωστε, οι δανειστές καραδοκούν για να κάνουν «διορθώσεις» προς το χειρότερο και να ζητήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, οπότε μια εθνική συνεννόηση θα ήταν πολύ καλύτερη, από έναν διχασμό, ακόμη και για τα αυτονόητα.


Η κριτική της κυβέρνησης αναλώνεται στο πώς θα κατηγορηθούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Εσείς κάνατε ένδεκα μειώσεις στις συντάξεις και μας επιτίθεστε για τη μία που θα κάνουμε εμείς;», είναι η μόνιμη γραμμή άμυνας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να υπενθυμίζουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις στις συντάξεις.

Στο ερώτημα «ποιος φταίει για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος», η απάντηση είναι μία: Φταίνε όλοι. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησαν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και άφησαν να κακοφορμίσει η πληγή, αλλά και η Αριστερά που επί χρόνια «πέταγε πέτρες» από το απέναντι πεζοδρόμιο και αντιδρούσε ακόμη κι όταν είχαν κατατεθεί σοβαρές προτάσεις (περίπτωση Σπράου, η μεταρρύθμιση του Τ. Γιαννίτση).

Αλλά δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για παρελθοντολογία. Το χάσιμο χρόνου με πολιτικές σκιαμαχίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες χειροτερεύει την κατάσταση και αφήνει πολλά περιθώρια στους Θεσμούς να επεμβαίνουν με όλο και πιο σκληρούς όρους στα εσωτερικά της χώρας.

Τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και όλη η αντιπολίτευση πρέπει να βρουν ένα μίνιμουμ πεδίο συνεννόησης, να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο ασφαλιστικό και να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή. Η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της οικονομίας και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οσο το πολιτικό σύστημα δείχνει ανίκανο να προχωρήσει σε μια γενναία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίσει τις συντάξεις, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας. Αλλωστε, ο φόβος μιας παγκόσμιας αναταραχής δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση την Ελλάδα και δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα."





ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113887445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου