Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Bloomberg: Σε κινούμενη βόμβα μπορεί να εξελιχθεί η νέα καθυστέρηση στην αξιολόγηση

 


Η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μία κινούμενη βόμβα εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πείσει τις ευρωπαϊκές Αρχές ότι κάνει πρόοδο στις υποσχέσεις που έχει δώσει.

«Όλοι έχουν συνηθίσει ότι οι αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο», είπε ο υπ. Οικονομικών της Λιθουανίας Rimantas Sadzius σε συνέντευξη του την περασμένη Παρασκευή. «Όλοι είναι προετοιμασμένοι να απαιτήσουν η συμφωνία να εφαρμόζεται 100%».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να χορηγήσουν νέα βοήθεια μέχρι ο Τσίπρας να επιδείξει αποτελέσματα απ' την εφαρμογή των υποσχέσεων για την αποκατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, επικαιροποιήσει το πλαίσιο της αγοράς εργασίας και κλείσει τα δημοσιονομικά κενά.


Μία βραδεία προσέγγιση ήδη έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και θέτει σε κίνδυνο να επανέλθει το κλίμα σύγκρουσης της περασμένης χρονιάς που παρολίγον να κοστίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.



Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 4 δισ. ευρώ μόλις οι πιστωτές της χώρας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τη χρηματοδότηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας στα μέσα του έτους.

Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ύψους 86 δισ ευρώ, με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως το Φεβρουάριο. Ωστόσο φαίνεται να έχει κολλήσει.

Σε μία συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling δήλωσε στη Le Figaro ότι εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί "πριν από το Πάσχα". Δεν διευκρίνισε όμως εάν εννοούσε το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) ή το Ορθόδοξο (1 Μαΐου).

Στο μεταξύ, τα ελληνικά ομ
όλογα έχουν τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των τίτλων που παρακολουθούνται από το Bloomberg φέτος, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές. Παράλληλα οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από 15%, εν μέσω έντονων αντιδράσεων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι αγρότες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.



Χιλιάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει τους αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα τροποποιήσει ορισμένες εκ των προτεινόμενων αυξήσεων στις συνταξιοδοτικές εισφορές, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την κοινωνική αντίδραση.

Οι αξιωματούχοι που αντιπροσωπεύουν τους Θεσμούς εξετάζουν εάν η χώρα θα καταφέρει να εξοικονομήσει απ' τις περικοπές στο ασφαλιστικό το 1% του ΑΕΠ φέτος ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018.
 

Προκειμένου να εισρεύσουν και άλλα χρήματα, η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ πριν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν θέλει να διατηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Eurogroup και οι οποίοι βασίζονται σε μία στρατηγική “μέρα τη μέρα” ενώ το ΔΝΤ έχει πιέσει για ευρύτερους στόχους ώστε να συμμετάσχει και αυτό στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα “εάν τα πράγματα γίνουν όπως τα θέλει”. Σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός δήλωσε πως οι πιστωτές θα εξετάσουν πως να διαχειριστούν το πρόγραμμα αποπληρωμής της Ελλάδας εφόσον η ίδια επιδείξει αποτελέσματα πάνω στις υποσχέσεις για το συνταξιοδοτικό και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Annika Breidthardt είχε πει την περασμένη Παρασκευή ότι ο τεχνικές συζητήσεις που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι οι
επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.

Οι πρόσφατες καθυστερήσεις δεν φαίνεται να ασκούν πίεση στα ευρωπαϊκά σχέδια, δηλώνει απ' την πλευρά του ο Εσθονός υπ. Οικονομικών Sven Sester, σημειώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να διασφαλίσουν ότι η αξιολόγηση θα γίνει σωστά.

«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ένα απ' τα σημαντικά βήματα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Sester σε μία συνέντευξη του με το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Ο αντίκτυπος της θα είναι μακροπρόθεσμος και σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα. Αυτό μπορούμε να το περιμένουμε», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/bloomberg/269164-se-kinoumeni-bomba-mporei-na-ekselixthei-i-nea-kathisterisi-stin-aksiologisi-tou-ellinikou-programmatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου