Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Τα 2 σχέδια που εξετάζει η Κομισιόν για το προσφυγικό στην Ελλάδα 

 


Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκεται τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ με την τελευταία να εξετάζει για πρώτη φορά στην Ιστορία της να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρα, κράτος-μέλος της.



Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η ΕΕ εξετάζει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα, να εφαρμόσει στη χώρα μας ένα από τα δυο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε χώρες εκτός των ορίων της.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής, στο Λίβανο και την Ιορδανία. Εκεί η ΕΕ μέσω του αρμοδίου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρήσου Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε ένα διεθνή οργανισμό για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας. Τέτοιοι οργανισμοί μπορεί να είναι ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στα αρνητικά αυτού του σχεδίου είναι το γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση το «βάρος» του καταυλισμού το σηκώνει μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Το δεύτερο σχέδιο, είναι αυτό που έχει εφαρμοστεί στο
παρελθόν σε Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και κατά διάρκεια του λιμού στη Σομαλία. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη διανομή κουπονιών σε πρόσφυγες με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία, αλλά και να αγοράζουν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά.

Στα θετικά αυτού του σχεδίου συγκαταλέγονται το γεγονός ότι ενισχύεται η τοπική οικονομία και αποφεύγεται η περιθωριοποίηση των προσφύγων.


Θα εφαρμοστεί και αλλού

Η ΕΕ μελετά, πάντως, το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και σε άλλες χώρες, καθώς είναι πιθανό να ακολουθήσουν, μετά την Ελλάδα και άλλες χώρες στο Διάδρομο των Βαλκανίων.
 

Μουζάλας: Ζητήσαμε βοήθεια από την ΕΕ

Εντωμεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν από 50.000 έως 70.000 άτομα στη χώρα μας και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» είπε μιλώντας στο Mega. Ο κ. Μουζάλας διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά έκανε λόγο για 4 κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία, τα δύο στο Κιλκίς και τα Διαβατά, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι», είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας: «Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα».


Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έστειλε η Ελλάδα στην ΕΕ

Εντωμεταξύ, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει ήδη στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπολογίζοντας να αντιμετωπίσει ροή επιπλέον  100.000 προσφύγων άμεσα και για 6 μήνες.

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, οι 50.000 εξ αυτών των προσφύγων θα μεταφερθούν σε νεα κέντρα φιλοξενίας και οι υπόλοιποι 50.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Η Ελλάδα κοστολογεί αυτή την επιβάρυνση με το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διεκδικεί από την ΕΕ προκειμένου να ανταπεξέλθει στην προσφυγική κρίση για το επόμενο 6μηνο.

Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει στείλει στην Κομισιόν, η Ελλάδα προτείνει το μοντέλο Indirect management -απευθείας ανάθεση και διαχείριση από τους UN, IOM, EASO FRONTEX, καθώς και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, για άμεση και στοχευμένη δράση.


Στο σχέδιο αναφέρεται ότι οι χώροι υποδοχής που υπάρχουν ήδη στον Ελαιώνα, Ελληνικό, Σχιστό, Ειδομενή, Πολύκαστρο, Ορεστιάδα κλπ δεν αρκούν και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα σε όλη την χώρα. Πιθανόν να χρειαστούν ακόμη και 150 στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια.




ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr/news/253574/ta-2-shedia-poy-exetazei-i-komision-gia-prosfygiko-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου