Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Λύση μόνο με κατοχικά στρατεύματα δέχονται οι Τούρκοι...

 

"Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι είναι σαφείς ως προς τις επιδιώξεις τους στην Κύπρο. Αυτή τη φορά ο Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής επειδή θεωρεί ο ίδιος όπως και η Τουρκία, ότι αποτελούν την μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων...


Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός έφερε σαν παράδειγμα τον φιλειρηνικό ρόλο που έπαιξαν οι Τουρκικές δυνάμεις κατά την απόλυτα δικαιολογημένη, σύμφωνα με την άποψη του, εισβολή το 1974 (!). Πραγματικά δεν είναι αξιοπερίεργες όλες αυτές οι κόκκινες γραμμές και απαιτήσεις που βάζουν οι Τούρκοι, όμως επιτέλους η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να βάλουν με το ίδιο τρόπο τις δικές τους κόκκινες γραμμές και να μην είναι όλα διαπραγματεύσιμα, ας σταματήσουμε και εμείς να προσέχουμε μη μας παρεξηγήσουν…
    
Έτσι σαφής είναι η θέση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της ασφάλειας αναδεικνύοντας ψηλά και σε σημείο «κόκκινης γραμμής» τις τουρκικές εγγυήσεις. Χωρίς περιστροφές και αμφίσημες διατυπώσεις, ο αρχηγός του κατοχικού καθεστώτος διαμήνυσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας». Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν ελευθερία, ισότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι βλέπουν την ασφάλεια τους μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Μιλώντας στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η δήλωση (που διατυπώνεται από ε/κ πλευράς), σύμφωνα με την οποία «είμαστε στην ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για άλλη ασφάλεια», δεν κρίνεται ικανοποιητική. Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν η μια την άλλη για το θέμα της ασφάλειας και ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες Κύπριοι δεν θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ως απειλή την εγγύηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία (!!!). Με αναφορές στην Ένωση, στο σχέδιο Ακρίτα, ρητορεία δηλαδή που ενίοτε επιστράτευε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ακιντζί δικαιολόγησε πλήρως την τουρκική εισβολή, λέγοντας πως η Τουρκία δεν προβαίνει χωρίς λόγο σε ενέργειες, παραπέμποντας στο πραξικόπημα του 1974. Ο Ακιντζί εξέφρασε επιπλέον την άποψη ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και η αξιοποίηση του νερού (από την Τουρκία) σε ολόκληρο το νησί «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα κατανόηση και πρότυπο για τα θέματα ασφάλειας». Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν έχουν συζητηθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι αυτά θα τεθούν σε πενταμερή διάσκεψη στο τέλος της διαδικασίας, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Έθεσε όμως με αυτή του την παρέμβαση τους δικούς του αδιαπραγμάτευτους όρους.

Θεωρούμε ότι οι όροι που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη λύση, είτε αφορούν την ασφάλεια είτε άλλα θέματα, γίνονται κάτω από τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Με μεγάλη επίσης ανησυχία ακούμε τον Ακιντζί να νοιάζεται και για την ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, δηλαδή και αυτό έχει αποφασισθεί και δεν το ξέρουμε ή το διεκδικεί μέσω του Κυπριακού. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα και η Κύπρος να θέσουν και αυτές όπως οι Τούρκοι τους δικούς τους ξεκάθαρους όρους, που θα πρέπει να ξεκινάνε από προαπαιτούμενα για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση λύσης και αρκούν μόνο δύο, που μπορούν να δείξουν τις πραγματικές προθέσεις συνεργασίας της Τουρκίας. Πρώτο η άμεση απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων κατοχής και δεύτερον η αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας."




ΠΗΓΗ: Αρθρο του κ. Χρήστου Καλογερόπουλου (Στρατηγικός Αναλυτής-Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειαςστη ΝΑ Μεσόγειο)
http://www.analystsforchange.org/2016/03/blog-post_145.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου