Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η δικαίωση του νεκρού ροκά για το «Stairway to Heaven»

 


Οι Led Zeppelin έχουν μπλεξίματα. Δικηγόροι μηνύουν μέλη του ροκ συγκροτήματος για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι ο πελάτης τους είναι πρόθυμος να καταθέσει αγωγή για το πιο διάσημο τραγούδι της μπάντας, το εμβληματικό «Stairway to Heaven». Μια τέτοια αξίωση θα μπορούσε να είναι εκατομμύρια δολάρια. Ομως ο ενάγων ζητάει μόλις ένα δολάριο.

Βέβαια ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζίμι Πέιτζ θα πρέπει εγγράφως να αποδώσουν την πατρότητα της μπαλάντας «Stairway to Heaven» στον ρόκερ Ράντι Καλιφόρνια. Και αυτό προφανώς αξίζει πολύ περισσότερο από ένα δολάριο...

Μια τέτοια δημόσια συγκατάθεση από τον Πέιτζ και τον Πλαντ –κιθαρίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματος αντιστοίχως – θα αποτρέψει την  πολυαναμενόμενη δίκη για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες.



Τη μήνυση υπέβαλε για λογαριασμό του νεκρού Ράντι Γουλφ -γνωστού και ως Ράντι Καλιφόρνια- ο εκπρόσωπός του Μάικλ Σκίντμορ. Ο Γουλφ έγραψε ένα ορχηστρικό κομμάτι με τίτλο «Taurus» στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για τη μπάντα Spirit που σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μαλόφι (δικηγόρο του Σκίντμορ) αποτέλεσε τη βάση για τη διάσημη μπαλάντα των Led Zeppelin.

Μια συμφωνία σχετικά με το παραπάνω, θα σήμαινε μοίρασμα των μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το πιο αναγνωρίσιμο ίσως ροκ τραγούδι που γράφτηκε ποτέ. Οι δικηγόροι των Led Zeppelin από την άλλη υποστηρίζουν πως η ομοιότητα μεταξύ των δύο τραγουδιών περιορίζεται σε μια μουσική δομή που υφίσταται εδώ και αιώνες.  Ο Πήτερ Αντερσον, ένας από τους δικηγόρους του Πέιτζ και του Πλάντ αρνήθηκε να σχολιάσει μετά την ακρόαση.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να υπολογιστεί τι είναι αυτό που διακυβεύεται οικονομικά.

Πιο πρόσφατη η περίπτωση του «Blurred Lines» στην οποία ένα σώμα ενόρκων στο ίδιο δικαστήριο, διέταξε τους μουσικούς Φάρελ Γουίλιαμς και Ρόμπιν Θικ να πληρώσουν 7,4 εκατ. δολάρια για το γεγονός ότι αντέγραψαν από το «Got to Give Up» του Μάρβιν Γκέι. Ενας δικαστής μείωσε αυτό το ποσό σε περίπου 5,3 εκατ. δολάρια και η υπόθεση βρίσκεται τώρα σε έφεση.


Μια κατάθεση του Μαλόφι στην υπόθεση των Led Zeppelin παραθέτει μια συμφωνία που έκαναν το 2008 ο Πέιτζ και ο Πλαντ με την Warner/ChappelMusic. Σύμφωνα με αυτήν την συμφωνία, οι τραγουδοποιοί παίρνουν 60 εκατ. δολάρια πάνω από 10 χρόνια για το δικαίωμα της εταιρείας να εκμεταλλευτεί το «Stairway to Heaven» και άλλα τραγούδια. Ο Μαλόφι υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της τριετούς παραγραφής που διέπουν την αγωγή του, τουλάχιστον τα δύο τρίτα του ποσού αυτού θα πρέπει να διατεθούν για την περίοδο της «παρανομίας». Δηλαδή 40 εκατ. δολάρια.

Ο Σκίντμορ που λειτουργεί για λογαριασμό της μνήμης του Ράντι Γουλφ έχει πει πως κάτι τέτοιο θα στήριζε την αποστολή του να ολοκληρώσει το πρότζεκτ Ράντι Καλιφόρνια που εφοδιάζει με μουσικά όργανα και μαθήματα, μαθητές σε φτωχά σχολεία στην Καλιφόρνια.



ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/themata/magazine/einai-klemmeno-to-stairway-to-heaven-44341122349

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου