Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Reuters: Tην επόμενη εβδομάδα η δόση 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

 

Η δόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters - Ένα πολύ σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα, προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

«Είναι η πρώτη ενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ικανοποιημένος.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθούν στο Λουξεμβουργο την Πέμπτη για την ετήσια συνέλευση των διοικητών του ESM. Πρόκειται να υπογράψουν ένα τροποποιημένο μνημόνιο για την διάσωση της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα υλοποίησε τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες.

Άλλωστε, την πεποίθηση ότι το ΔΣ του ESM θα δώσει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup την Τρίτη, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν περάσει σε διαφορετική φάση. Συγκρίνοντας, δε, τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πέρυσι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είχε πληγεί σημαντικά, όμως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς η επικύρωση και τυπικά της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η οποία θα λάβει χώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε λέγοντας, ότι, «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.


ΠΗΓΗ: http://www.thepressproject.gr/article/96350/Sti-sunedriasi-tou-ESM-i-apofasi-gia-tin-ektamieusi-tis-dosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου