Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο περίεργος ρόλος του αρχηγού του τουρκικού στόλου

 

Αντιφατικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για τον ρόλο του αρχηγού του τουρκικού Στόλου ναυάρχου Βεϊσέλ Κιοσέλε προκύπτουν στη σκιά του πραξικοπήματος.

Ο εκτελών χρέη αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και διοικητής της Α’ Στρατιάς προσπάθησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ ήταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα να επικοινωνήσει με τον ναύαρχο αλλά δεν κατέστη δυνατό. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε υποψίες ότι είχε προσχωρήσει ο ναύαρχος Κιοσέλε στις τάξεις των πραξικοπηματιών, αφού στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παράνομες πραξικοπηματικές κινήσεις με επίκεντρο τη Σμύρνη αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος. 

Το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Αμυνας Φικρί Ισικ ανακοίνωσε ότι απεκατεστάθη η επικοινωνία με τον αρχηγό Στόλου, βάζοντας τέλος στο θρίλερ, όχι όμως και στις υποψίες για το ρόλο του.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, που επικαλείται το υπουργό Δικαιοσύνης, οι πραξικοπηματίες κρατούσαν όμηρο το ναύαρχο Κιοσέλε τον οποίο επιβίβασαν σε πολεμικό πλοίο και μαζί με μία νηοπομπή 10 πολεμικών απέπλευσε από την κεντρική ναυτική βάση του Γκιόλτζουκαπ. Το πλοίο επέστρεψε αργότερα στη βάση.

Κρίσιμη λεπτομέρεια:Από το Γκιολτζούκ η εντολή για επίθεση στον Ερντογάν

Οι υποθέσεις και υποψίες για την εμπλοκή της Διοίκησης Στόλου στο πραξικόπημα δεν σταματούν στο πρόσωπο του ναυάρχου Κιοσέλε.

Εξίσου ύποπτος κρίνεται και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, υποναύαρχος Τεζτζάν Κιζίλεμλμα, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για επίθεσης στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα της νοτιοδυτικής Τουρκίας Δυνάμεις της αστυνομίας επέδραμαν στη ναυτική βάση, συνέλαβαν τον υπονάυαρχο και διεξάγουν έρευνες.



ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/diethni/article/o-periergos-rolos-tou-arxigou-tou-tourkikou-stolou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου