Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ο Μεσαίωνας της Μ. Ανατολής - Τα Τάγματα Ηθών σε κάθε χώρα - Τιμωρητικoί βιασμοί, «ένοχα» μακιγιάζ, βασανισμοί από γονείς

 


 Στην Μ. Ανατολή οι ακρότητες, αν όχι συχνά η τρέλα, θεριεύουν σε όλα τα επίπεδα. Εκτός του σχίσματος μεταξύ Σουνιτών –Σιιτών με τις όποιες παρενέργειες βίας, πέρα από την βαρβαρότητα των απάνθρωπων τζιχαντιστών του ISIS, αγριεύει η παρεμβατικότητα των αρχών σε πολλές χώρες στις ζωές των πολιτών.

Οι γυναίκες, όσοι κάνουν σχέση εκτός γάμου, ο τρόπος ντυσίματος, και φυσικά η ελευθερία λόγου, όλα υπόκεινται στην αυταρχικότητα και την κρίση της "αστυνομίας ηθών".


Αίγυπτος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι ενέκρινε στις 25.11.15 την σύσταση ειδικής επιτροπής που έργο θα έχει «την βελτίωση των ηθών και των αξιών». Δυο μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία της Αιγύπτου φυλάκισε δυο χορεύτριες επειδή έδειξαν λίγο... δέρμα σε online videos. Η κατηγορία ήταν «ηθική αυτουργία ακολασίας».

Κι ενώ στην χώρα δεν απαγορεύονται, τυπικά, οι σχέσεις εκτός γάμου, η αστυνομία έχει ενοχλήσει πολλά νεαρά ζευγάρια κατηγορώντας τα επειδή είναι μαζί χωρίς να έχουν παντρευτεί.

Σε ολόκληρη την Αίγυπτο ομοφυλόφιλοι, άθεοι και διαφωνούντες τιμωρούνται αυστηρότατα λόγω των υποτιθέμενων ηθικών παραβάσεων.

Σαουδική Αραβία και Ιράν

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, περιφερειακοί και θρησκευτικοί ανταγωνιστές, όπως διαπιστώνουμε και τις τελευταίες μέρες που η ένταση έχει κορυφωθεί, είναι οι δυο πιο αυταρχικές χώρες. Και στις δυο λειτουργούν ειδικά Τάγματα Ηθών.

Οι γυναίκες στην Σ. Αραβία επιπλήττονται αυστηρά αν τύχει να φανούν έστω και λίγο τα μαλλιά τους. Τα media πρόσφατα μετέδωσαν την είδηση ότι γυναίκες υπάλληλοι που θα φορούν έντονο μακιγιάζ θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 riyals (266 δολάρια). Τον Νοέμβριο καταδίκασε έναν ποιητή, τον Ασράφ Φαγιάντ, σε θάνατο. Οι κατηγορίες ήταν αποστασία, δηλαδή εγκατάλειψη των αρχών της μουσουλμανικής θρησκείας και ότι είχε συνάψει «παράνομες» σχέσεις με γυναίκες, φωτογραφίες των οποίων υπήρχαν στο κινητό του.



Η Σ. Αραβία αποκεφαλίζει ανθρώπους για «ηθικές παραβάσεις», ενώ το Ιράν επιλέγει τον απαγχονισμό ως μέθοδο τιμωρίας για τους "ενόχους" και παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους.

Στο Ιράν, η θρησκευτική αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα στις γυναίκες αν δεν καλύπτουν επαρκώς τα μαλλιά και τους καρπούς των χεριών τους. Και στις δυο χώρες απαγορεύονται αυστηρά το αλκοόλ και τα πάρτι.

Αλγερία, Μαρόκο και Σουδάν

Σε Αλγερία, Μαρόκο και Σουδάν οι αστυνομίες διαθέτουν επίσης μονάδες που τιμωρούν την ανηθικότητα. Ο ποινικός κώδικας του Σουδάν είναι ιδιαιτέρως αυστηρός. Τιμωρεί μεσαιωνικά την μοιχεία και απαγορεύει αυστηρά στις γυναίκες ακόμη και να φορούν παντελόνια.

Στο Μαρόκο και την Αλγερία, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού, συχνά εξαναγκάζονται να παντρευτούν τον βιαστή τους.

Βασανισμοί και Ιορδανία

Σε ολόκληρη την Μ. Ανατολή η πρακτική της ηθικής αστυνόμευσης δεν αποτελεί έργο μόνο των κρατικών αρχών. Η νοοτροπία των αυτόκλητων «τιμωρών των ηθών» έχει διαβρώσει ολόκληρη την κοινωνία με μοιραία αποτελέσματα.

 Γονείς βασανίζουν και δολοφονούν τις κόρες τους, γείτονες αστυνομεύουν τους διπλανούς τους.
Ακόμη και στις πιο μετριοπαθείς σχετικά χώρες όπως η Ιορδανία, είναι σύνηθες οι άνδρες να δολοφονούν ανενόχλητοι γυναίκες στα πλαίσια της προστασίας της «οικογενειακής τιμής». Οι φονιάδες, συνήθως πατέρας ή αδερφός, ξεφεύγουν ατιμώρητοι ή με γελοία ελαφρές ποινές.

Μια σημαντική μερίδα κυρίως νέων στην Μ. Ανατολή, προσπαθεί να αντισταθεί μέσω διαδικτύου.

Τα Grindr και Tinder, δυο εφαρμογές γνωριμιών για straight και gay αντίστοιχα, αποκτούν όλο και περισσότερους χρήστες από την Μ. Ανατολή. Οι ηγέτες της περιοχής, οι περισσότεροι καθεστωτικοί, χρησιμοποιούν ξεδιάντροπα την ηθική για να κρατούν τον κόσμο υπό έλεγχο.

Η Τουρκία

Η Τουρκία επί Ερντογάν φαίνεται να πατάει σε δυο πόδια. Το ένα είναι, εσχάτως περισσότερο λόγω του προσφυγικού και κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο, ευρωπαϊκό. Το άλλο, όμως, ολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη και πιο φανατική ισλαμοποίηση. Ειδικά στα κεντρικά κι ανατολικά της χώρας.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας έκανε συστάσεις στους αρραβωνιασμένους ότι ναι μεν μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ' όλα, να μην φλερτάρουν.

Το Νοέμβριο του 2013, ο ίδιος ο Ερντογάν κατηγορούσε τους φοιτητές: "Είναι απαράδεκτη η συγκατοίκηση φοιτητών και φοιτητριών στο ίδιο διαμέρισμα, μόνο οι παντρεμένοι επιτρέπεται να συγκατοικούν". Το αξιοσημείωτο ήταν πως δεν αναφερόταν στις φοιτητικές εστίες, όπου εκεί διαμένουν έτσι κι αλλιώς χωριστά οι φοιτητές από τις φοιτήτριες, αλλά σε διαμερίσματα που νοικιάζουν οι ίδιοι οι σπουδαστές στις πόλεις όπου φοιτούν.

Μάλιστα, τότε ο Ερντογάν έσπευσε να απενοχοποιήσει τη θέση του: "Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επέμβαση στον τρόπο ζωής. Πότε η κυβέρνησή μας επενέβη στον τρόπο ζωής; Εάν σε αυτή τη χώρα υπάρχουν κάποιοι που καταπιέστηκαν, αυτοί είναι οι συντηρητικοί".

ISIS, πέρα από κάθε λογική

Για λογοκρισία στο ίντερνετ και στα ΜΜΕ στην Μέση Ανατολή, είναι περιττή η οποιαδήποτε αναφορά, από την στιγμή που καταπατούνται τα πιο αυτονόητα δικαιώματα σε πάμπολλες περιπτώσεις.

Όσο για το ISIS, είναι εκτός συναγωνισμού αυταρχικότητας. Έτσι κι αλλιώς δεν κυβερνά νόμιμα, αλλά με το μαχαίρι. Οι τζιχαντιστές ξεφεύγουν από κάθε λογική, επιβάλλοντας κτηνώδεις βιασμούς γυναικών, παιδομαζώματα, αποκεφαλισμούς. Οι φορολογίες 50%, η ποινικοποίηση του ποδοσφαίρου και η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων και των video games, μοιάζουν με πταίσματα μπροστά στις άλλες βαρβαρότητές τους.



ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr/article/155148/o-mesaionas-tis-m-anatolis-ta-tagmata-ithon-se-kathe-hora-timoritikoi-viasmoi-enoha


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου