Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ο ποταμός που βράζει, στο Mayantuyacu του Περού



Βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Mayantuyacu, του Περού, ρέει ένα ποτάμι τόσο ζεστό που το νερό βράζει στην πραγματικότητα.  Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Shanay-timpishka», το οποίο μεταφράζεται σε «βρασμένο από τη θερμότητα του ήλιου.» Πιστεύουν ότι το ζεστό νερό απελευθερώνεται από ένα τεράστιο φίδι, που αποκαλείται Yacumama, « η Μητέρα των Νερών,».

Το ποτάμι έχει περίπου 25 μέτρα πλάτος και 6 μέτρα βάθος, αλλά μόνο 6,4 χιλιόμετρα μήκος. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 50 και 90 βαθμών Κελσίου, και σε μερικά σημεία αγγίζει τους 100 βαθμούς, αρκετά ζεστό ώστε να προκαλεί εγκαύματα τρίτου βαθμού μέσα σε δευτερόλεπτα. Πολλά άτυχα ζώα έχουν πέσει στο ποτάμι και φυσικά σκοτώθηκαν.


Κάθε χρόνο, τουρίστες επισκέπτονται το Mayantuyacu για να γνωρίσουν τα παραδοσιακά φάρμακα και τις πρακτικές των ανθρώπων της Asháninka.


Ο Andrés Ruzo, ένα γεω-επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Southern Methodist, δεν είχε κανένα λόγο να πιστέψει ότι υπάρχει το ποτάμι, αλλά οι ιστορίες του κέντρισαν το ενδιαφέρον. 



Ο Ruzo άκουσε για πρώτη φορά για τον ποταμό από τον παππού του όταν ήταν δώδεκα χρονών. Σύμφωνα με την ιστορία, το ποτάμι ανακαλύφθηκε από Ισπανούς κατακτητές, όταν φτάσανε βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος σε αναζήτηση χρυσού. Μερικοί από τους άνδρες που επέστρεψαν, μίλησαν για μια επικίνδυνη χώρα γεμάτη με δηλητηριασμένο νερό, ανθρώπους που τρώνε φίδια, λιμοκτονούν, ασθενούν, και ένα ποτάμι που βράζει από κάτω.


Είκοσι χρόνια μετά τις ιστορίες του παππού του, ο Ruzo βρήκε τελικά κάποιον που είχε δει στην πραγματικότητα το ποτάμι, τη θεία του.

Ο Ruzo τώρα έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με το φαινόμενο, The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon. Διεξάγει γεωθερμικές μελέτες του βρασμού του ποταμού, και συνεργάζεται με μικροβιακούς οικολόγους για να διερευνήσει τους οργανισμούς που ζουν σε αυτά τα νερά. Ελπίζει ότι το βιβλίο του θα φέρει προσοχή σε αυτό το φυσικό θαύμα.


«Στη μέση του διδακτορικού μου, κατάλαβα, ότι αυτό το ποτάμι είναι ένα φυσικό θαύμα», είπε ο Ruzo.



ΠΗΓΗ: http://freethinking.gr/o-potamos-poy-vrezei-sto-perou/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου