Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Η Τζαμάικα πληρώνει με τρόφιμα τα χρέη της στη Βενεζουέλα

 

Η Τζαμάικα ανακοίνωσε ότι θα αποπληρώσει τα χρέη της στη Βενεζουέλα από την αγορά πετρελαίου με τρόφιμα, φάρμακα και λιπάσματα αντί μετρητών.

Η συμφωνία αντιπραγματισμού έρχεται σε μια στιγμή που η Βενεζουέλα έχει σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, εν μέσω μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης.


Η κυβέρνηση της Τζαμάικας ανακοίνωσε τη συμφωνία την περασμένη Παρασκευή, αναφέροντας πως οι μεταβιβάσεις θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η αξία τους ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η ανταλλαγή «πετρέλαιο για βασικά προϊόντα» πραγματοποιείται εντός μιας περιφερειακής συμφωνίας γνωστής ως PetroCaribe, η οποία υπογράφτηκε το 2005 από τη Βενεζουέλα και 12 κράτη της Καραϊβικής.

Η συμφωνία απαιτεί από τα έθνη της Καραϊβικής να πληρώνουν αμέσως για το μισό πετρέλαιο, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Το υπόλοιπο 50% μπορεί να αποπληρωθεί έως και 25 χρόνια αργότερα. Ένας ειδικός «μηχανισμός αποζημίωσης» στο πλαίσιο της συμφωνίας επιτρέπει την υποκατάσταση των μετρητών προκειμένου να τακτοποιηθεί η καθυστερημένη πληρωμή.

«Η Τζαμάικα έχει συσσωρεύσει χρέη προς τη Βενεζουέλα από το 2006 και είναι απολύτως θεμιτό να πληρώσει αυτά τα χρέη με προϊόντα», είπε ο Rolín Iguarán, ειδικός σε θέματα πετρελαίου από το Πανεπιστήμιο Zulia στη Βενεζουέλα. «Σε αυτή την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, η Βενεζουέλα επιστρέφει σε πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1940».

Οι ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών βρίσκονται στην καρδιά της σημερινής κρίσης στη Βενεζουέλα, με τις ενδείξεις ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα στο άμεσο ή το μεσοπρόθεσμο μέλλον να είναι λίγες.

Οι φετινές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των οργισμένων πολιτών που απαιτούν τρόφιμα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 120.000 πολίτες της Βενεζουέλας πήγαν στη γειτονική Κολομβία για να αγοράσουν προμήθειες, στη διάρκεια Σαββατοκύριακου που οι συνοριακοί έλεγχοι ήταν προσωρινά χαλαροί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Nicolás Maduro ότι προωθεί την καταναγκαστική εργασία με ένα διάταγμα που υποχρεώνει όλους τους Βενεζουελάνους εργάτες να είναι διαθέσιμοι να εργαστούν στην παραγωγή τροφίμων, εφόσον απαιτείται.

Ο Iguarán υπογράμμισε τη μακροχρόνια εξάρτηση της Βενεζουέλας από τα έσοδα του πετρελαίου για να εισάγει βασικά αγαθά. Εκτίμησε μάλιστα ότι, στο σημερινό πλαίσιο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης της παραγωγής, συμφωνίες αντιπραγματισμού όπως αυτή που μόλις ανακοίνωσε η Τζαμάικα μπορεί σύντομα να εξαπλωθούν στην Καραϊβική.

«Χρειάζονται πετρέλαιο και μπορεί επίσης να παράγουν κάτι που χρειάζεται η Βενεζουέλα», είπε.

Πολλές λεπτομέρειες της συμφωνίας –την οποία ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Τζαμάικας, ενώ το γραφείο του προέδρου της Βενεζουέλας τηρεί σιγή ιχθύος– παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ποια τρόφιμα θα δοθούν και από πού θα προέρχονται τα φάρμακα, με δεδομένο ότι η Τζαμάικα στερείται αξιόλογης φαρμακευτικής βιομηχανίας.



ΠΗΓΗ: http://www.vice.com/gr/read/tzamaika-plironei-me-trofima-ti-venezouela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου