Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Χιλιάδες Ισπανοί ζητούν την κατάργηση των ταυρομαχιών

 


Πολλές χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Μαδρίτης ζητώντας από τις αρχές «την κατάργηση των ταυρομαχιών».

Πολίτες κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «οι ταυρομαχίες, μάθημα βαναυσότητας» ή «ταυρομαχίες, εθνική ντροπή» μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τα μεγάφωνα, εκπρόσωποι του Κινήματος κατά της κακοποίησης των ζώων (Pacma) φώναζαν «να μπει ένα τέλος σε όλες τις εκδηλώσεις με ταυρομαχίες και τα αιματηρά φεστιβάλ».


Το Pacma, που ιδρύθηκε πριν από 13 χρόνια, κινητοποιεί όλο και περισσότερους ακτιβιστές και διαδηλωτές και κατάφερε να συγκεντρώσει 284.000 και πλέον ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ζητά την απαγόρευση των ταυρομαχιών καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή και τη σκληρότητα που επιδεικνύεται σε βάρος των ζώων και σε άλλα θεάματα όπως την φωτιά που βάζουν στα κέρατα των τρομοκρατημένων ταύρων στις παραδοσιακές γιορτές που γίνονται σε πόλεις και χωριά.

Η πορεία πέρασε μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο και η Αθουθένα Περές, υπάλληλος ηλικίας 36 ετών, κρατούσε ένα πλακάτ όπου μπορούσε να διαβάσει κανείς «ταύροι και Βουρβόνοι στο μουσείο» καταδικάζοντας τόσο τις ταυρομαχίες όσο και τη μοναρχία.

«Μου φαίνεται πως το να κάνει κανείς ένα ζώο να υποφέρει για διασκέδαση πρέπει να απαγορευτεί από την νομοθεσία μας» είπε η κάτοικος αυτής της Μαδρίτης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Καταλονία (βορειανατολική Ισπανία) είχε απαγορεύσει τις ταυρομαχίες. Τα τελευταία χρόνια πολλές πόλεις περιοχές και περιφέρειες υιοθέτησαν μέτρα με στόχο την κατάργηση των ταυρομαχιών.

Οι προασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων κατήγαγαν μια σημαντική νίκη την Άνοιξη, όταν η κοινότητα της Καστίλης και Λεόν (βόρεια) ανακοίνωσε «την απαγόρευση της θανάτωσης του ταύρου δημοσίως κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορτών».


Όταν η κτηνωδία βαφτίζεται «Τέχνη»...



Κάθε χρόνο, 25.000 ταύροι δολοφονούνται άγρια σε ταυρομαχίες, παίρνοντας μέρος σε μια φρικιαστική παράσταση που οι διοργανωτές τους βαφτίζουν «τέχνη»!  Οι ταύροι αυτοί δε δολοφονούνται απλά, αλλά βασανίζονται. Πριν από τις ταυρομαχίες, καλύπτουν με βαζελίνη τα μάτια τους για να περιορίσουν την όρασή τους, ενώ πολλές φορές τους κόβουν και τα κέρατα, κάτι που τους προκαλεί φρικτούς πόνους.

Στο παρελθόν, οι οπαδοί αυτής της κτηνώδους «ενασχόλησης», ισχυρίζονταν πως οι ταύροι απολάμβαναν το θάνατό τους, καθώς επρόκειτο για μια διαδικασία που τους διέγειρε! Από σχετικές έρευνες εντούτοις, αποδείχτηκε πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι ταύροι πονούν και υποφέρουν και αισθάνονται το στρες του θανάτου να τους κυριεύει.

Λίγο πριν ξεψυχήσουν οι ταύροι- οι νικητές ταυρομάχοι- κόβουν και παίρνουν την ουρά και τα αυτιά τους ως λάφυρο.

Η βιομηχανία των ταυρομαχιών μόνο βιομηχανία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα θετικά αποτελέσματά της στην ισπανική οικονομία, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μικρά. Λιγότερα από 400 άτομα εργάζονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η βιομηχανία των ταυρομαχιών έχει μεν κάποιο οικονομικό κέρδος, αλλά το κέρδος αυτό καταλήγει στα χέρια μιας μικρής ομάδας ατόμων οι οποίοι ανήκουν στην ελίτ των ταυρομαχιών.

Η ελίτ αυτή, γνωρίζοντας ότι η επιχείρησή της καταρρέει, δεν μειώνει τα δικά της κέρδη, αλλά απαιτεί από το δημόσιο οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη μεγάλου μέρους των εξόδων τους. Πολλά μέρη της βιομηχανίας λαμβάνουν κρατικά κονδύλια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σχολές ταυρομαχίας, τις ομάδες υποστηρικτών των ταυρομαχιών, την εκτροφή και σφαγή των ταύρων, την αγορά ταύρων για τις φιέστες, το μάρκετινγκ και την προώθηση των ταυρομαχιών, την πληρωμή από τη δημόσια τηλεόραση για τα δικαιώματα προβολής των ταυρομαχιών και τα μουσεία ταυρομαχιών. Ο ισχυρισμός ότι οι ταυρομαχίες φέρνουν σημαντικό εισόδημα στις μικρές πόλεις και στις απομακρυσμένες περιοχές, είναι σαθρός.

Οι τουρίστες δεν επισκέπτονται την Ισπανία έχοντας ως σκοπό τους να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν μια ταυρομαχία! Το πλέον πιθανό μάλιστα είναι- δεδομένης και της εξάπλωσης του φιλοζωικού κινήματος- οι  τουρίστες να αποφύγουν να επισκεφθούν μια χώρα που εφαρμόζει τέτοιες κτηνώδεις πρακτικές! Πολλοί ταύροι της βιομηχανίας αυτής, εκτρέφονται σε ημι-διατηρημένες περιοχές γης οι οποίες ονομάζονται dehesas. Η βιομηχανία των ταυρομαχιών υποστηρίζει ότι οι περιοχές αυτές και τα προστατευόμενα είδη θα εξαφανιστούν αν απαγορευτούν οι ταυρομαχίες. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι ταύροι που εκτρέφονται εκεί δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία των οικοσυστημάτων και δεν αποτελούν ούτε κυνηγό, ούτε θήραμα.

Οι τοπικές Αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ την απομάκρυνση των ταύρων ως απειλή απέναντι στον πληθυσμό των προστατευόμενων ειδών. Έτσι, η απομάκρυνση των ταύρων από τις περιοχές αυτές δεν θα προκαλέσει προβλήματα στα οικοσυστήματα. 

Αναφορικά τέλος, με το κομμάτι της παράδοσης και της ύπαρξης των ταυρομαχιών στο έργο πολλών γνωστών καλλιτεχνών, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι η παράδοση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ηθικές αξίες οι οποίες μεταβάλλονται στο πέρασμα των αιώνων. Η πρόοδος του ανθρωπίνου γένους και η εξέλιξη του αξιακού μας συστήματος και του πολιτισμού μας, δεν συνάδουν με την εφαρμογή τέτοιων υπάνθρωπων πρακτικών.




ΠΗΓΕΣ: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2372011/chiliades-ispani-zitoun-tin-katargisi-ton-tavromachion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου