Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

"Δρακουμέλ" ο... Ερντογάν, απαγόρευσε και τα στρουμφάκια!

 


Απαγορεύεται στα παιδιά των Κούρδων να βλέπουν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, όπως αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση που εν μια νυκτί έκλεισε το μοναδικό κουρδικό κανάλι για παιδιά, το Zarok TV. Ο Ερντογάν πολύ απλά με διάταγμα του διέταξε την κρατική TURKSAT να σταματήσει την δορυφορική μετάδοση δέκα καναλιών, τα περισσότερα κουρδικά. 

Το Zarok TV προβάλει κινούμενα σχέδια που αγαπούν τα παιδιά όλου του κόσμου, όπως Μπομπ ο Σφουγγαράκης, τα Στρουμφάκια και ο Γκάρφιλντ. Επίσης μεταδίδει κουρδικά τραγούδια και εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορεί κανείς να βρεί σε όλα τα παιδικά κανάλια διεθνώς.

Η Ντιλέκ Ντεμιρέλ εκτελεστική παραγωγός του καναλιού δήλωσε πως το κανάλι σταμάτησε απότομα να εκπέμπει το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς καμιά ενημέρωση και εξήγηση από την κυβέρνηση. Μέσω δικηγόρων ενημερώθηκε πως αυτό συνέβη γιατί το Zarok TV γιατί είναι ένας "αυτονομιστικός και ανατρεπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης".

"Ποιές ακριβώς είναι οι αυτονομιστικές μας δραστηριότητες; Παίρνουμε κινούμενα σχέδια που βλέπουν σε όλον τον κόσμο και τα μεταγλωτίζουμε", αναρωτήθηκε η ίδια.

Η Τουρκία απαγορεύει την οποιαδήποτε διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας ή μαθημάτων σε αυτή, το κανάλι Zarok TV παρείχε τα μέσα για την επιμόρφωση των παιδιών και για την διατήρηση της μητρικής τους γλώσσας.

Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, αλλά με την επιφύλαξη για τα άρθρα 17, 29 και 30. Συγκεκριμένα το άρθρο 17 υποχρεώνει τις χώρες "να ενθαρρύνουν τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν τις γλωσσικές ανάγκες των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες ή είναι αυτόχθονες".





ΠΗΓΗ: http://www.thepressroom.gr/diethni/drakoymel-o-erntogan-apagoreyse-kai-ta-stroymfakia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου