Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μία εξέταση αίματος αποκαλύπτει την πραγματική μας ηλικία

 

 

 

Με μία απλή εξέταση αίματος μπορούμε να δούμε το βαθμό γήρανσης του οργανισμού μας, σύμφωνα με ένα εξατομικευμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, που βασίζεται σε βιολογικούς δείκτες, και το οποίο ανέπτυξε η ομάδα Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Τι ακριβώς είναι αυτό το πρωτόκολλο και κατά πόσον μπορεί να παγώσει το χρόνο, ή να συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής εξηγεί ο Δρ Ευστάθιος Γκώνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας,του ΕΙΕ 

Μπορεί η ταυτότητα μας να αναγράφει συγκεκριμένη χρονολογία γέννησης, ωστόσο σύμφωνα με τους βιολόγους, δεν συνάδει πάντα με την βιολογική μας ηλικία, καθότι αυτή υποκρύπτεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας, στα λεγόμενα τελομερή. Σύμφωνα με τον κ. Γκώνο κάθε άνθρωπος γερνάει με το δικό του ρυθμό και δε σημαίνει ότι αν κοιτάξουμε στα ίδια μας τα κύτταρα την ηλικία μας, θα βρούμε αυτήν που περιγράφει η ταυτότητα μας.


Όσο πιο μακριές οι άκρες των χρωμοσωμάτων μας τόσο νεότεροι είμαστε




«Ξέρουμε ότι μέσα στα κύτταρα μας υπάρχει το λεγόμενο βιολογικό ρολόι. Ποιο είναι αυτό; Εκτιμούμε ότι είναι τα τελομερή, (τα άκρα των χρωμοσωμάτων) Κάθε φορά που τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, γερνάνε δηλαδή, ένα κομματάκι των τελομερών χάνεται.

Άρα μετρώντας αυτό το μήκος μπορούμε ακριβώς να υπολογίσουμε τη βιολογική ηλικία των κυττάρων. Αυτό λοιπόν που επιχειρούμε να κάνουμε είναι με απλές εξετάσεις στο αίμα, να προσδιορίσουμε την πραγματική μας ηλικία. Η οποία προσδιορίζεται με μία σειρά βιολογικών δεικτών, καθότι η γήρανση είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία.

 Ξέρουμε για παράδειγμα ότι 100-150 γονίδια του ανθρωπίνου σώματος, ενέχονται σε αυτή τη διαδικασία. Άρα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε κάποια από αυτά στο αίμα, για να βρούμε κατά πόσο «καλά ή κακά» γερνάει ο εξεταζόμενος, και με βάσει αυτό να συμβουλέψουμε τον γιατρό που παρακολουθεί αυτό τον άνθρωπο, να προβεί στα αντίστοιχα θεραπευτικά πρωτόκολλα».


Το μυστικό βρίσκεται στη φύση

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που σύμφωνα με τον κύριο Γκώνο πρέπει να περιλαμβάνει και τρόπο ζωής. «Γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε, όπως π.χ άσκηση, μείωση του στρες, όχι κάπνισμα, όχι παχυσαρκία και τα γνωστά.

Ωστόσο μέσα από αυτή την εξέταση μπορούμε να βρούμε ποιοι βιολογικοί δείκτες, μας δεικνύουν επιταχυνόμενη γήρανση και υπάρχουν πλέον φυσικές ουσίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζουν, να υποκαθιστούν, θα έλεγε κανείς, αυτή τη φθορά.

 Άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συμβουλέψουμε το γιατρό να χορηγήσει κάποια φυτικά κατασκευάσματα, που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, τα οποία όμως απευθύνονται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο άνθρωπο που έκανε την ανάλυση. Δίνουμε έμφαση σε αυτές τις ουσίες, ακριβώς επειδή είναι φυσικές και δεν έχουν παρενέργειες.

Πολλές εξ αυτών βρίσκονται ακόμη και στην καθημερινή μας διατροφή, ωστόσο μπορούμε να ενισχύσουμε το διατροφολόγιο μας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης συμβουλεύουμε το γιατρό να χορηγήσει ακόμη και ένα κράμα καλλυντικών από φυτικές ουσίες».


Επιβράδυνση ή αναστολή της γήρανσης;

Οι αλλαγές που επιτελούνται όπως λέει ο κ. Γκώνος δεν είναι δραματικές. Επισημαίνει όμως ότι ακόμα και το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να αναστραφεί.

«Ο χρόνος στη βιολογία δεν είναι μία μονοσήμαντη διαδικασία. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αν ακολουθηθεί μπορεί να παγώσει τον χρόνο και οριακά να τον αντιστρέψει».

Και το ερώτημα που σαφώς προκύπτει είναι αν ένα τέτοιο πρωτόκολλο μπορεί να συμβάλλει μελλοντικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής;

«Το πρωτόκολλο θα είναι ένα λιθαράκι σε ένα ευρύτερο οικοδόμημα. Ξέρουμε ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνει. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι ένα στα 4 παιδιά που γεννηθήκαν τον 21ο αιώνα στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ζήσει και να φτάσει αισίως τα 120 -130 χρόνια.

Αυτό το οποίο λοιπόν θέλουμε, είναι να συμβάλλουμε με αυτή την ανάλυση όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι με ανάλογες προσεγγίσεις, στο να έχουμε ευχάριστα γηρατειά. Μη φανταστείτε ότι θα κάνουμε τους 80χρονους ξανά νέους. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί, αλλά αν καταφέρουμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο 80 ετών να έχει την υγεία, ενός εξηντάρη, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.

Όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του πρωτοκόλλου, θα συνεργαστούμε με εργαστήρια και φορείς που ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα της αντιγήρανσης»


Γνωρίζατε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να βλάψουν τις πιθανότητές σας να… γεράσετε;


Όπως αναφέρει δημοσίευμα του health.com, κάποια τρόφιμα επηρεάζουν τα τελομερή –άκρες των χρωμοσωμάτων- που αποτελούν «κλειδί» για την προστασία του DNA. (Ορισμένοι επιστήμονες τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές άκρες στο τελείωμα των κορδονιών για παπούτσια).
Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: καθώς τα κύτταρα αναπαράγονται, τα τελομερή αρχίζουν και μικραίνουν, διαδικασία που σύμφωνα με ερευνητές από το τμήμα Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία και θάνατο των κυττάρων.
Τα κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να επιταχύνουν –ή να επιβραδύνουν- τη διαδικασία συρρίκνωσης των τελομερών, που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως το «ρολόι της γήρανσης».
Τα παρακάτω τρόφιμα συμβάλουν στο «κόντεμα» των τελομερών, κάτι που σημαίνει ότι βλάπτουν τα κύτταρα και κατά συνέπεια τις… πιθανότητες σας να γεράσετε.

Αναψυκτικά


Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι «κακά νέα» για τα τελομερή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε 5.039 ενήλικες και δημοσιεύτηκε στο AmericanJournalofPublicHealth, η ημερήσια κατανάλωση 565 γραμμαρίων αναψυκτικών σχετίζεται με 4.6 χρόνια πρόωρης γήρανσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές ούτε τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλά για τον οργανισμό, καθώς έχουν συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε ποσοστό 67%.

Επεξεργασμένο κρέας


Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, αποτελούν επίσης «εχθρό» των τελομερών. Μια έρευνα που έγινε το 2008 σε 840 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε τις επιδράσεις που είχε το επεξεργασμένο κρέας στο μήκος των τελομερών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα είχαν πιο κοντά τελομερή, σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Κόκκινο κρέας


Η υψηλή κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιακών ασθενειών και καρκίνου και αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση που έχει επάνω στα τελομερή. Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, αναφέρει ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση κρέατος στα ποντίκια, τόσο μειώνεται το μήκος των τελομερών στα κύτταρα του παχέος εντέρου. Παρόμοια αποτελέσματα φαίνεται να υπάρχουν και από το λευκό κρέας, ωστόσο οι επιδράσεις από το κόκκινο κρέας είναι μεγαλύτερες.

Αλκοόλ


Μια έρευνα του 2010, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, ανέφερε ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία συρρίκνωσης των τελομερών.




ΠΗΓΗ: http://www.alphatv.gr/news/health/mia-exetasi-aimatos-apokalyptei-tin-pragmatiki-mas-ilikia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου