Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Διαστημικός εποικισμός: η λύση είναι ο Τιτάνας?

 


Μήπως τελικά η λύση είναι το φεγγάρι του Κρόνου; Η ιδέα μιας ανθρώπινης αποικίας στον Τιτάνα, γράφει η επιθεώρηση Scientific American, μπορεί να ακούγεται κάπως τρελή. Η τοπική θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 150 βαθμούς Κελσίου και από τον ουρανό βρέχει μεθάνιο και αιθάνιο. Κι όμως. Ο Τιτάνας θα μπορούσε να είναι το μοναδικό μέρος στο ηλιακό μας σύστημα όπου θα μπορούσαμε να χτίσουμε μια μόνιμη και αυτάρκη αποικία.

Οσοι υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα, είναι επειδή άλλαξε η ματιά τους απέναντι στους πλανήτες. Έγινε περιβαλλοντική. Και εξηγούν: «Αναμένουμε ότι η ανθρώπινη φύση θα παραμείνει η ίδια. Τα ανθρώπινα όντα στο μέλλον θα έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτές που έχουμε εμείς σήμερα. Πρακτικά μιλώντας, τα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν άφθονη ενέργεια,  βιώσιμες θερμοκρασίες, καθώς και να διαθέτουν συστήματα προστασίας απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία, η οποία, όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, είναι επικίνδυνες για βιολογικά όντα όπως εμείς».

Και γιατί όχι στη Σελήνη ή τον Αρη; Επειδή έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν διαθέτουν μαγνητόσφαιρα ή ατμόσφαιρα για να μας προστατεύσουν από τον βομβαρδισμό της κοσμικής ακτινοβολίας. Ενώ ο Τιτάνας είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα, μαζί με τη Γη, που έχει υγρό στην επιφάνειά του (έστω και αν οι λίμνες του είναι μεθανίου), ενώ οι λόφοι από στέρεους υδρογονάνθρακες μοιάζουν με τους δικούς μας αμμόλοφους. Η νιτρογενής ατμόσφαιρά του, η οποία είναι κατά 50% πιο πυκνή από τη δική μας, μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία, ενώ την ίδια υπηρεσία προσφέρει και η μαγνητόσφαιρα του Κρόνου.

Εκεί θα έχουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες στερεών και υγρών υδρογονανθράκων για να παράγουμε ενέργεια αλλά και πάγο κάτω από την επιφάνεια που θα μας εξασφαλίζει οξυγόνο. Οσο για το κρύο αρκεί να ντυνόμαστε ζεστά. Και πάντως, χάρις στην λεπτή ατμόσφαιρα, δεν θα χρειάζεται να φοράμε στολές για να μην μας συνθλίψει η πίεση.



ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/epikairotita/44341287036-44341287036#id_3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου