Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στον αέρα η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

 

Εμπλοκή έχει προκύψει στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο  η κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα βρίσκεται στον αέρα.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ακόμη υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ρόλο έχει παίξει σε αυτήν την καθυστέρηση και η δυσφορία που προκλήθηκε από τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ταμείο δεν έχει ακόμη δώσει ημερομηνία επιστροφής της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Και πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι το Ταμείο απαιτεί νέα μέτρα 4,5 δισ ευρώ για το 2019 προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, «φωτιές» άναψαν οι διάλογοι Τσακαλώτου- Eurogroup που δημοσιεύει το Βήμα.

Ο υπουργός φέρεται να προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αν επιμείνουν για νέα μέτρα. «Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα. Αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και οι Ευρωπαίοι υπουργοί του απάντησαν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι  «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε».

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα και κύκλοι του έκαναν λόγο για  επιστημονική φαντασία, με το Βήμα όμως να επιμένει ότι το ρεπορτάζ του είναι αξιόπιστο.


Η εβδομάδα που θα μας πει πολλά

Η εβδομάδα που ανοίγει θα είναι ενδεικτική για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επρόκειτο να έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα. Αυτό, όμως, είναι αμφίβολο, ειδικά για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Είναι πιθανό, όσο ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει σε εκκρεμότητα, η κ. Βελκουλέσκου να περιμένει στην Ουάσιγκτον το σήμερα για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο (που κινείται και οικονομικά) και πάει στην Ευρώπη, αναζητώντας προοπτική για πολιτική λύση στα ζητήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και δεν είναι λίγα: εργασιακά, δημοσιονομικά συν οι αστερίσκοι για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για διατήρηση του «κόφτη» και μετά το 2019. Στις επαφές που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και αν υπάρχει ενόχληση των εταίρων για τις παροχές που έκανε πριν από λίγες μέρες.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης αντίστοιχα. 

Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει σε πρόγευμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως παρατηρητής. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Συνεπώς στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν καλυφθεί αρκετά από τα λευκά τετράγωνα στο σταυρόλεξο της διαπραγμάτευσης. Και δεν αποκλείεται να γνωρίζουν αν η σχέση με τους εταίρους θα επανέλθει σε συγκρουσιακό πλαίσιο ή θα οδηγηθούμε σε συμβιβασμό με κλείσιμο της αξιολόγησης πριν φύγει ο χρόνος. Πάντως ένα μέλος της κυβέρνησης, ο Κώστας Ζουράρις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών. «Το πρώτο άρωμα είναι το άρωμα του χρήματος το οποίο θα πέσει στις τσέπες των μικροσυνταξιούχων. Αν υπάρχει και άρωμα εκλογών, θα το δούμε», ανέφερε. Σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές, στην περίπτωση που θα επιδείξουν αδιαλλαξία και δεν θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.


ΠΗΓΕΣ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114324492
http://www.protagon.gr/epikairotita/i-evdomada-pou-tha-mas-pei-polla-44341297343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου