Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ετοιμάζουν και νέα μνημόνια με ESM στη... θέση του ΔΝΤ

 

Μαστίγιο και καρότο επιφύλασσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κ. Ρέγκλινγκ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Και τα τρία κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, όμως, έστω και με «καλυμμένο» τρόπο άφησαν να εννοηθεί ότι η Αθήνα οφείλει να νομοθετήσει από τώρα τα μέτρα που θα χρειαστούν εάν τελικώς δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2018 και μετά.


Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα των εκτιμήσεων και υπάρχει «υπέρβαση» των δημοσιονομικών στόχων, ενώ πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί τους στόχους και το 2017».

Όμως τα καλά νέα, ως φαίνεται σταματούν εδώ, καθώς δεν θέλησε να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ – στην εισαγωγική του παρουσίαση – περιορίστηκε απλά να δηλώσει ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει επιστροφή των Θεσμών σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι απόλυτα απαραίτητη, καθώς πέραν όλων των άλλων το Ταμείο διαθέτει μία τεράστια τεχνική πείρα, ενώ ένα ακόμη σημείο-κλειδί είναι το γεγονός ότι αρκετά-κράτη μέλη θεωρούν επιβεβλημένη την ουσιαστική συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Πάντως δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς το ΔΝΤ, ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής τη θέση του, κάτι το οποίο οφείλει να πράξει τώρα, προκειμένου να υπάρξει «κάλυψη» των όποιων διαφορών και να επιστρέψει, έχοντας ουσιαστικό ρόλο, στο ελληνικό πρόγραμμα. Προσέθεσε ακόμη ότι «γι' αυτό το πρόγραμμα το ΔΝΤ ήταν εδώ από την αρχή και έχει τεχνογνωσία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εκτιμούμε την τεχνογνωσία του, ενώ κάποια κράτη μέλη επιθυμούσαν την συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα. Για το μέλλον υπάρχει η τεχνογνωσία του ESM, αν υπάρχουν μελλοντικά προγράμματα θα υπάρχουν και αντίστοιχες προσπάθειες μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο μέχρι σήμερα αρκετά γαλαντόμος Πιέρ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε – έστω και έμμεσα – τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να τάσσεται υπέρ της προληπτικής νομοθέτησης των μέτρων τα οποία μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας του προγράμματος (δηλαδή μετά το 2018), σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια. «Είχαμε μία καλή συζήτηση που μας επέτρεψε να δούμε τι έχει γίνει και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με περισσότερο αισιοδοξία. Προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συμφωνία σε δύο-τρία θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και των δημοσιονομικών ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όλοι επιθυμούμε να υπάρξει λύση και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα κατορθώνει να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα». Προσέθεσε, πάντως, χρησιμοποιώντας τη γνωστή γαλατική του ευγένεια ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα για το 2016 στην αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν γίνουν προσπάθειες. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του στόχου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, παρουσίασε εκ νέου τα οφέλη που θα υπάρξουν για την Ελλάδα από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος της Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο των  ESM και EFSF υιοθέτησε τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Σημαντικό για την Ελλάδα γιατί θα μειωθεί το ύψος των επιτοκίων. Μιλάμε για ανταλλαγή ομολόγων με κειμενόμενο επιτόκιο από τους ESM και EFSF προς τις ελληνικές τράπεζες με την ανταλλαγή συγκεκριμένων χρεογράφων. Είναι μέτρα που σχετίζονται για την συμφωνία των swap. Θα υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση σε επίπεδο ομολόγων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με την ωρίμανση των χρεογράφων.

«Όλα αυτά κινούνται προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ίσως να οδηγήσουν σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες μείωσης του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060, αλλά και σωρευτική ελάφρυνση πέντε μονάδων σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς συγκεκριμένες δημοσιονομικές εξελίξεις. Εμείς βελτιώνουμε τους όρους του χρέους της Ελλάδας και αυτό θα βοηθήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, συν τω χρόνω. Η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.


ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/314836-eurogroup-%C2%ABkante-grigora-to-mathima-sas-gia-na-girisoun-oi-thesmoi%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου