Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το νέο μεγάλο βιομηχανικό κόλπο της Κίνας

 


Όποιος είναι εξοικειωμένος με την κινεζική ιστορία βιομηχανικής υπονόμευσης – βλέπε το φτηνό ατσάλι ή τα ηλιακά πάνελ που έχουν πλημμυρίσει τις παγκόσμιες αγορές τα τελευταία χρόνια – δεν θα νοιώσει καμία έκπληξη που η χώρα το έκανε και πάλι!

Ο τελευταίος βιομηχανικός στόχος της Κίνας; Οι ημιαγωγοί – η βάση των σύγχρονων ηλεκτρονικών.

Τα τσιπ τροφοδοτούν τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα και «έξυπνες» συσκευές μέχρι δορυφόρους και προωθημένα οπλικά συστήματα. Οι μισές από τις ύψους 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιες πωλήσεις ημιαγωγών καταλήγουν σε τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Intel, η Qualcomm και η Apple. Αλλά ο κλάδος ίσως γνωρίσει σύντομα μια …υπαρξιακή κρίση.

Σύμφωνα με μια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, «οι κινεζικές πολιτικές διαστρεβλώνουν τις αγορές με τρόπους που υποσκάπτουν την καινοτομία, αφαιρούν μερίδιο αγοράς από τις αμερικανικές εταιρείας» και, εξαιτίας της χρήσης των τσιπ σε κρίσιμες υποδομές, «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Και ο Ουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του.

Η κρίσιμη εξέλιξη είναι το σχέδιο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να ενισχύσει τον εγχώριο κλάδο ημιαγωγών με 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2015 – 2025.

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι το παιχνίδι το έχουν ξαναδεί: ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών με επιδοτήσεις, διοχέτευση υπερβάλλουσας προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές, και υπονόμευση του ανταγωνισμού.

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν φαίνεται να αντιδρούν. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά τσιπ στον κόσμο, παρόλο που αντιστοιχεί σε λιγότερο απ’ το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων. Και οι μη κινεζικές εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να συνεργαστούν με κρατικά υποστηριζόμενες επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν πρόσβαση στους αγοραστές τους. Εταιρείες όπως η Intel, η Samsung και η TSMC έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε τοπικά πρότζεκτ, κοινοπραξίες και εργοστάσια.

Βραχυπρόθεσμα αυτή η τακτική βγάζει νόημα, λέει ο Μάριο Μοράλες, αναλυτής της IDC. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι κατασκευαστές ημιαγωγών πρέπει να ανησυχούν. «Αυτοί οι τύποι μεγεθύνονται τόσο γρήγορα» λέει, αναφερόμενος σε κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei, «που αναπόφευκτα θα καλύψουν το χάσμα και θα αποκτήσουν προβάδισμα».


ΠΗΓΗ: http://www.fortunegreece.com/article/to-neo-megalo-viomichaniko-kolpo-tis-kinas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου