Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

CRISPR: ένα ολοκαίνουριο εργαλείο στη μοριακή βιολογία. 

 

Το σύστημα CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) είναι ένα ολοκαίνουριο εργαλείο στη μοριακή βιολογία καθώς οι επιστήμονες το χρησιμοποιούν είτε για να επεξεργαστούν γονιδιώματα και να διορθώσουν τα γονίδια, είτε να σπάσουν τα γονίδια ,είτε να κάνουν άλλα πράγματα.


Το σύστημα CRISPR  ξεκίνησε ως σύστημα άμυνας κατά των βακτηρίων ,με σκοπό να απομακρύνει τους ιούς και να τους κόβει σε μικρά κομμάτια. Αλλά μερικοί πολύ έξυπνοι επιστήμονες επανασχεδίασαν το μόριο ώστε να είναι εφικτό να αναζητούνται συγκεκριμένα γονίδια και να αλλάζουν.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες το CRISPR μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Ωστόσο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο μυωδών κυνηγόσκυλων, για να “ξαναχρωματίσει” τα φτερά πεταλούδων, για να δημιουργήσει ένα μανιτάρι που δεν είναι καν καφέ κατά την κοπή του και για να επανασχεδιάσει μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος( γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθεί και στον καρκίνο). Έτσι το CRISPR είναι σήμερα ως επί το πλείστον ένα ερευνητικό εργαλείο, αλλά έχει αρχίσει να βοηθά τους ανθρώπους.

Το 2017, μπορούμε να προσδοκούμε, για παράδειγμα, να δούμε τις κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο να ξεκινούν με CRISPR. Επίσης, ενδεχομένως, φέρνοντας το CRISPR πίσω στις ρίζες του να καταπολεμηθούν ιοί, όπως ο ιός του HIV και ο ιός της ηπατίτιδας.

Υπάρχει ένα ερώτημα για το αν η χρήση του CRISPR είναι ηθική σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε το πρόβλημα των μωρών μηχανικά σχεδιασμένων ίσως, αλλάζοντας τα γονίδιά τους με CRISPR. Και πολλοί άνθρωποι νιώθουν πολύ άβολα με αυτό .Αλλά ακόμα και αν απλά περιοριστεί στη θεραπεία ασθενειών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέχουν οικονομικά το κόστος μιας θεραπείας με CRISPR. Οπότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποιοι πρέπει να έχουν πρόσβαση και πόσο πρέπει να κοστίζει.



ΠΗΓΗ: http://www.lecturesbureau.gr/1/crispr-a-hot-new-molecular-biology-tool-647/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου