Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήρι της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας η Βουλγαρία αλλά με μισθούς μικρότερους ακόμη και της Κίνας!

 

To οδοιπορικό του γαλλικού μηντιακού ομίλου Francetvinfo στην Βουλγαρία και ιδιαίτερα στο νότιο κομμάτι της που συνορεύει με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.


Πάνω από 30.000 εργαζόμενοι εργάζονται για την παραγωγή ρούχων για τις περισσότερες φίρμες της Ευρώπης. Και δεν γίνεται λόγος για μαζικά φθηνά ρούχα αλλά για ρούχα μεσαίου και υψηλού επιπέδου.

Ο λόγος για αυτή την έκρηξη της ανάπτυξης της κλωστουφαντουργίας στο νότιο τμήμα της Βουλγαρίας;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού αποκλειστικά και μόνο το φθηνό εργατικό δυναμικό που είναι φθηνότερο ακόμη και από το κινέζικο.

Με μηνιαίο μισθό 230 ευρώ για 8ωρη εργασία οι βούλγαροι εργαζόμενοι είναι φθηνότεροι και από τους κινέζους με αποτέλεσμα για ένα ακριβό παντελόνι να στοιχίζει η παραγωγή του 15 ευρώ και να πωλείται στην Γαλλία για 150 ευρώ ή και για πολύ περισσότερο.

Ωστόσο οι χαμηλοί μισθοί δεν περιορίζονται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πάνω από 2 εκατομμύρια Βούλγαροι ζουν με λιγότερα από 150 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε  ο πρόεδρος της Πλάμεν Ντιμιτρόφ πάνω από 2 εκατομμύρια βούλγαροι πολίτες ζούσαν τον Δεκέμβριο του 2016 με έσοδα λιγότερα από 150 ευρώ τον μήνα.

Με 150-282 ευρώ τον μήνα ζούσαν περίπου 3,5 εκατομμύρια βούλγαροι ενώ οι ...προνομιούχοι που είχαν έσοδα περισσότερα από 282 ευρώ τον μήνα ήταν μόλις 1,6 εκατομμύρια.

Η μελέτη έδειξε ότι το εισοδημα που απαιτείται για μια τετραμελή οικογένεια ώστε να έχει ένα αξιοπρεπές-και όχι πλούσιο-επίπεδο διαβίωσης είναι 1125 ευρώ το μήνα και το 77% των βούλγαρων έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από το επίπεδο αυτό.

Εξίσου σοκαριστικά είναι τα στοιχεία και για το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων στη Βουλγαρία.

Το 40% των συνταξιούχων ζουν με σύνταξη κάτω από 100 ευρώ με το κατώτατο επίπεδο φτώχειας να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά μήνα και ενάμιση εκατομμύριο βούλγαρους συνταξιούχους να κινούνται κάτω και γύρω από αυτό το όριο!

Η αύξηση των συντάξεων και των μισθών έχει μπει στην προεκλογική αντιπαράθεση με τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Μπορίσοφ να υπόσχεται κατώτατη σύνταξη στα 150 ευρώ κάτι που από οικονομολόγους θεωρείτε μη εφαρμόσιμο.


 

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/kosmos/588935/ergasthri-ths-eyrwpa-khs-klwsto-fantoyrgias-h-boylgaria-alla-me-misthoys-mikroteroys-akomh-kai-ths-kinas
 http://newpost.gr/oikonomia/587886/panw-apo-2-ekatommyria-boylgaroi-zoyn-me-ligotera-apo-150-eyrw-ton-mhna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου